A Svédországi Magyarok Országos Szövetségének lapja
 

Beszámoló az Ághegy-Liget Baráti Társaság (ÁLBT) tevékenységéről

Az ÁLBT 2005. január 20-án alakult, majd hosszú tevékenység után a társaság megszűnt. Az aktív vezetőségi tagok visszavonultak, de 2017. augusztus 9-én újraalakult!

Irodalmat, művészetet és kultúrát kedvelő nemzet vagyunk. Tar Károly lelkiismeretes munkájának köszönhetően, ez a hagyományunk a Skandináv területen is megmutatkozik.

Az ÁLBT feladata, hogy összefogja és támogassa a magyar irodalmat és művészetet kedvelők táborát Skandináviában.

Az ÁLBT a Lundban alapított egykori Magyar Liget Társaság alapjaira építkezett. Az Ághegy című skandináviai magyar irodalmi és művészeti lapfolyam, a Magyar Liget című családi lap, valamint az Ághegy könyvek alkotóival, támogatóival és barátaival épít ki együttműködést. Az ÁLBT teendői közé tartozik e két lap ismertetése és népszerűsítése, valamint az olvasói táborának bővítése is.

Társaságunk nyitott mindenféle javaslatra, amely a skandináviai magyar irodalmi és művészeti alkotómunkának a folytatását és gazdagítását kívánná elősegíteni mind Svédországban mind Skandináviában.

A 2018-as tevékenységeinkről

Mivel az ÁLBT korábban megszűnt, nagy jelentősége volt a Stockholmi Magyar Nagykövetségen megrendezett Bemutatkozó előadásunknak, amellyel az újraalakulásunkat szerettük volna megünnepelni. Erre 2018. április 19-én került sor.

Thuróczy Zoltánbevezetője után amegnyitót Müller Adrien nagykövetasszony tartotta. Majd Tar Károly ismertette az Ághegy új lapszámát. Ungváry Tamás Tar Károly Est c. kötetének a versiből olvasott fel. Neufeld Róbert pedig Szülők és szerelmek címen mutatta be saját verseit. Kovács Magda a névadás időszerű kérdéseit fejtegette, továbbá felolvasott Tar Károly Summa sumárum – Sorok könyvéből.

Madarassy Enikő Szente Imre pályájának a bemutatásával köszöntötte Imre bácsit a 95. életéve alkalmából, aki sajnos nem lehetett jelen az előadáson. Szintén Madarassy Enikő emlékezett a 2018-ban elhunyt Deák Csabára, megemlítve annak fontosabb munkáit és életpályáját. Az első magyar régésznő, Dr. Torma Zsófia zsenialítását ismerhettük meg Madarassy Enikő tolmácsolásában.

A rendezvény színvonalát emelték Both Barna: Bach B-dur Partita és Liszt Ferenc E-dur Consolation darabjai, illetve Mayer Hella képkiállítása.

Az ÁLBT fontos feladatának tekinti a svéd-magyar kultúrális kapcsolatok ápolását! Ezért választottuk a 2018-as Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. pályázati pénzéből (1.500.000 Ft-ból) egy jeles uppsalai régészprofesszor, Andres Kaliff magyarra fordított könyvének a megjelentetését: Anders Kaliff: Torma Zsófia és a civilizáció bölcsője– Erdély úttörő régésznője és felfedezései, Bereczky Rebeka fordításában.

Viszonozni szerettük volna Tar Károlynak a hosszú időn át fizetés nélkül végzett munkáját azzal, hogy megjelentetjük Tar Károly: Est c. keménykötéses verseskötetét. Problémáink akadtak ezzel a kivitelezéssel, amely megoldásán jelenleg is dolgozunk.

 

Megpályáztuk az Emberi Erőforrások Minisztériumának a pályázatát is (2018-ban), melyet szintén megnyertünk. Az elnyert 500.000 Ft-ot a legújabb XI. Ághegy antológia nyomtatására szánjuk.

 

A 2019-es tevékenységeinkről

 

A nyomtatást Tar Károly rendezte Kolozsváron. Móritz Lászlónak köszönhetően a kinyomtatott antológiát Budapesten, az Anyanyelvi Konferencia Székházában tervezzük bemutatni 2019 tavaszán.

 

2019-ben is tervezzük az újabb könyvek kiadását. A 2019-es témánk az összetartozás. Ezért ismét megpályáztuk a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt pályázatát. Tervbe vettük négy könyv nyomtatását. Egy régészeti könyvet: Ottományi Katalin és Madarassy Enikő: Dr. Andrássy Ernő, aki feltárta és megőrizte Érmelléktermészeti, régészeti és kulturális kincseit, aBengtsson testvérek: Verstarisznya, és Tar Károly két könyvét: Kevert kavart és Voltam.

 

Az Andrássy könyv megjelenése szimbolizálja az összetartozást az érmellékiekkel, melyben bemutatjuk az érmihályfalvi polihisztor, Andrássy Ernőtragikus sorsát, életét és munkásságát.

 

2019-ben tervezzük még a Skandináviában, ezen belül a Svédországban tevékenykedő magyar írók, költők és művészek felkutatását és bemutatását.

 

Dr. Madarassy Enikő

Hol sírjaink (még) domborulnak…

Hol sírjaink (még) domborulnak…

Kedves Olvasó! 2019. július 07.
Alig pár napja, június 4-én emlékeztünk a trianoni békeszerződés 99. évfordulójára. A történelmi viszonylatban jelentéktelen évszázad elszakítottsága, emberi léptékkel mérve, már jelentős idő lehetne az együttélés normalizálódásához. Hiszen a hátunk mögött hagyott évszázad akár esélyt is nyújthatott volna egy korrekt…
Tovább
A boszorkányos Börzsöny

A boszorkányos Börzsöny

Kárpát-medence 2019. július 07.
„Taníts engem utadra, Uram, hogy igazságod szerint járjak.” (Zsolt. 85.11) – Pannonhalmi zsoltároskönyv   A közelgő nyár mindig jó lehetőség új tájak, új érzések, új emberek megismerésére. Az erdélyi Sóvidék, a Dél-Felvidék keleti vonulatai és Derenk „szellemfaluja” után a Nógrád…
Tovább
Háború utáni absztrakció, IV. befejező rész

Háború utáni absztrakció, IV. befejező rész

Képzőművészet 2019. július 07.
Egy kiugró lépcsőnél furcsamód a következő oktató feliratot helyezték el: „ Absztrakt Az absztrakt szó eredete a latin abstractus (elvont) és abstrahere (elvonni) szavakra vezethető vissza. A képzőművészettel összefüggésben az absztraktnak két alapvető jelentése van. Az egyik azt jelenti, hogy a képi sík hangsúlyos. A második jelentés inkább…
Tovább
Egy lélek ezeregy élet, avagy irodalom és újjászületés

Egy lélek ezeregy élet, avagy irodalom és újjászületés

Könyvespolc 2019. július 07.
Mondák és legendák minden időkben kifogyhatatlan forrásokként szolgáltak az irodalomban. Az egyik legbefolyásosabb legendakör Artúr királyról és a kerek asztal lovagjairól szól. Artúr király, a titokzatos brit király, feltehetőleg az ötödik vagy hatodik században élt, és megvédte Britanniát a betörő…
Tovább

Egyesületek

A  tizenötödik  iHuset

A tizenötödik iHuset

Magyarországon nem egyszer, sokszor kaptam már kérdést rólunk,  külhonban élőkről, pontosabban a külhonban élő magyarok „magyarkodásáról”. Tényleg? Mi…
Városok viadala

Városok viadala

Mi történik, ha két város diaszpóra magyarsága összefog? Játékos versengésre, vacsorapárbajra hívja ki a másikat? Nos, az biztos,…
Varázslatos hétvége a SOMIT Családos Táborán

Varázslatos hétvége a SOMIT Családos Táborán

Május első hétvégéjén ismét élettel és magyar szóval telt meg Hälleberga. A minden igényt kielégítő  Tábortanyán rendezte meg…
A Kőrösi is ott volt

A Kőrösi is ott volt

A kétezres évek eleje óta alkalmankint négy-öt magyar tudós és kutató tartott előadást a göteborgi Vetenskapsfestiválokon. Emlékszem, az…
Hasta la vista!

Hasta la vista!

„A sors talán azt akarja, hogy sok nem megfelelő emberrel találkozz, mielőtt megismered az igazit, hogy mikor ez…
Március 15. Göteborgban

Március 15. Göteborgban

Vannak királyok, művészek, feltalálók, akiket tisztelet vett körül, mielőtt meghaltak. Aztán az idő múltával lassan feledésbe merült a…
A Pannónia Klub életéből

A Pannónia Klub életéből

Tavasszal is folytattuk a nagyon nagy népszerűségnek örvendő gyermekprogramokat. Vasárnaponként a nagyobb gyerekeknek tartunk vasárnapi iskolát, míg szerdánként…
Tízedszerre álltak színpadra a Magyar Ház színészei

Tízedszerre álltak színpadra a Magyar Ház színészei

Hogy mi történt április 14.-én a Magyar Házban? Aki ott volt, tudja, aki nem, annak most elmesélem. Dél…
A malmői Hungaroclub hírei

A malmői Hungaroclub hírei

Márciusban lezajlott Tavaszi Bálunk teltházas volt, sőt egy héttel a bál előtt kitettük a „Telt ház” táblát. Nagyszerű…
Irodalmi kávéház Lundban

Irodalmi kávéház Lundban

A Lundi Magyar Kultúrfórum több mint, hatvan éve jól működő egyesület Svédországban. Vállalom, hogy elcsépelt, de most ez…

Támogasd újságunkat!

A Híradó a Svédországi Magyarok Országos Szövetségének rendszeresen megjelenő lapja.

A lap célja a Svédországban működő magyar egyesületek éltének bemutatása, a magyar nyelv és hagyományok ápolása valamint a kapcsolattartás az országban szétszórtan élő magyar olvasók között. Az újságot a tagegyesületekben tagdíjat fizető családok térítésmentesen kapják kézhez.

Annak ellenére, hogy a Híradó szerkesztősége önkéntes alapon végzi munkáját, az újság kiadásának költségei – a nyomdai költségek és a postázás – mégis jelentős anyagi terhet jelentenek a SMOSZ számára.

Kérjük, csatlakozz a Híradó Baráti Köréhez, és tagdíjad befizetésével támogasd az újság további megjelenését!

 

Éves tagsági díj családonként: 100 kr

A tagdíjat a következő számlára lehet befizetni:

Bankgiro 244-1590

Nem kapta kézhez a Híradót?

 

Kimaradt Híradó szám esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket. Szerkesztőségünknek nincs módjában az elveszett, vagy nem kézbesített példányokat pótolni.

 

Címváltozás esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket, mert ők állítják össze és küldik el a tagság frissített névsorát a SMOSZ címlista felelősének.

Free Joomla templates by L.THEME