A Svédországi Magyarok Országos Szövetségének lapja
 

Beszámoló az Ághegy-Liget Baráti Társaság (ÁLBT) tevékenységéről

Az ÁLBT 2005. január 20-án alakult, majd hosszú tevékenység után a társaság megszűnt. Az aktív vezetőségi tagok visszavonultak, de 2017. augusztus 9-én újraalakult!

Irodalmat, művészetet és kultúrát kedvelő nemzet vagyunk. Tar Károly lelkiismeretes munkájának köszönhetően, ez a hagyományunk a Skandináv területen is megmutatkozik.

Az ÁLBT feladata, hogy összefogja és támogassa a magyar irodalmat és művészetet kedvelők táborát Skandináviában.

Az ÁLBT a Lundban alapított egykori Magyar Liget Társaság alapjaira építkezett. Az Ághegy című skandináviai magyar irodalmi és művészeti lapfolyam, a Magyar Liget című családi lap, valamint az Ághegy könyvek alkotóival, támogatóival és barátaival épít ki együttműködést. Az ÁLBT teendői közé tartozik e két lap ismertetése és népszerűsítése, valamint az olvasói táborának bővítése is.

Társaságunk nyitott mindenféle javaslatra, amely a skandináviai magyar irodalmi és művészeti alkotómunkának a folytatását és gazdagítását kívánná elősegíteni mind Svédországban mind Skandináviában.

A 2018-as tevékenységeinkről

Mivel az ÁLBT korábban megszűnt, nagy jelentősége volt a Stockholmi Magyar Nagykövetségen megrendezett Bemutatkozó előadásunknak, amellyel az újraalakulásunkat szerettük volna megünnepelni. Erre 2018. április 19-én került sor.

Thuróczy Zoltánbevezetője után amegnyitót Müller Adrien nagykövetasszony tartotta. Majd Tar Károly ismertette az Ághegy új lapszámát. Ungváry Tamás Tar Károly Est c. kötetének a versiből olvasott fel. Neufeld Róbert pedig Szülők és szerelmek címen mutatta be saját verseit. Kovács Magda a névadás időszerű kérdéseit fejtegette, továbbá felolvasott Tar Károly Summa sumárum – Sorok könyvéből.

Madarassy Enikő Szente Imre pályájának a bemutatásával köszöntötte Imre bácsit a 95. életéve alkalmából, aki sajnos nem lehetett jelen az előadáson. Szintén Madarassy Enikő emlékezett a 2018-ban elhunyt Deák Csabára, megemlítve annak fontosabb munkáit és életpályáját. Az első magyar régésznő, Dr. Torma Zsófia zsenialítását ismerhettük meg Madarassy Enikő tolmácsolásában.

A rendezvény színvonalát emelték Both Barna: Bach B-dur Partita és Liszt Ferenc E-dur Consolation darabjai, illetve Mayer Hella képkiállítása.

Az ÁLBT fontos feladatának tekinti a svéd-magyar kultúrális kapcsolatok ápolását! Ezért választottuk a 2018-as Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. pályázati pénzéből (1.500.000 Ft-ból) egy jeles uppsalai régészprofesszor, Andres Kaliff magyarra fordított könyvének a megjelentetését: Anders Kaliff: Torma Zsófia és a civilizáció bölcsője– Erdély úttörő régésznője és felfedezései, Bereczky Rebeka fordításában.

Viszonozni szerettük volna Tar Károlynak a hosszú időn át fizetés nélkül végzett munkáját azzal, hogy megjelentetjük Tar Károly: Est c. keménykötéses verseskötetét. Problémáink akadtak ezzel a kivitelezéssel, amely megoldásán jelenleg is dolgozunk.

 

Megpályáztuk az Emberi Erőforrások Minisztériumának a pályázatát is (2018-ban), melyet szintén megnyertünk. Az elnyert 500.000 Ft-ot a legújabb XI. Ághegy antológia nyomtatására szánjuk.

 

A 2019-es tevékenységeinkről

 

A nyomtatást Tar Károly rendezte Kolozsváron. Móritz Lászlónak köszönhetően a kinyomtatott antológiát Budapesten, az Anyanyelvi Konferencia Székházában tervezzük bemutatni 2019 tavaszán.

 

2019-ben is tervezzük az újabb könyvek kiadását. A 2019-es témánk az összetartozás. Ezért ismét megpályáztuk a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt pályázatát. Tervbe vettük négy könyv nyomtatását. Egy régészeti könyvet: Ottományi Katalin és Madarassy Enikő: Dr. Andrássy Ernő, aki feltárta és megőrizte Érmelléktermészeti, régészeti és kulturális kincseit, aBengtsson testvérek: Verstarisznya, és Tar Károly két könyvét: Kevert kavart és Voltam.

 

Az Andrássy könyv megjelenése szimbolizálja az összetartozást az érmellékiekkel, melyben bemutatjuk az érmihályfalvi polihisztor, Andrássy Ernőtragikus sorsát, életét és munkásságát.

 

2019-ben tervezzük még a Skandináviában, ezen belül a Svédországban tevékenykedő magyar írók, költők és művészek felkutatását és bemutatását.

 

Dr. Madarassy Enikő

Levél az Olvasóhoz

Levél az Olvasóhoz

Kedves Olvasó! 2020. március 24.
Kedves Híradó Olvasók! Ezennel fölveszem azt a bizonyos letett lantot. Nyilván mindenki máshogy szólaltatja meg kicsit a hangszert, beleviszi önmagát, a személyiségét. Egy évek alatt kiforrott lapot kaptam örökül. Nem kezdtem gyors, mindenáron való változtatásokba. Először szeretném hallani, hogyan szól…
Tovább
A bükki partizánok útján

A bükki partizánok útján

Kárpát-medence 2020. április 03.
Az eddigi útleírásaim közül ez a mostani visz legközelebb szülővárosomhoz. Tulajdonképpen egy ó-bükki hátizsákos túrára hívom most magammal a kedves Olvasót! Őszintén remélem, hogy mire ezek a sorok eljutnak hozzátok, már a tavaszi erdőben sétálhatunk! Egy barátommal, volt kollégámmal elhatároztuk,…
Tovább
Őszi látogatás Firenzében

Őszi látogatás Firenzében

Képzőművészet 2020. április 02.
Ősszel Firenzébe látogattunk. Este érkeztünk meg a pályaudvarra. Fél órába is beletelt, mire a vasútállomás körül megtaláltuk a szállásunkra induló városi autóbusz megállóját. A város fényei első látásra is vonzónak tűntek. Átkeltünk az Arnó folyó hídján, és az első megállóban…
Tovább

Egyesületek

Új év, új kezdetek a Jönköpingi Magyar Egyesületben

Új év, új kezdetek a Jönköpingi Magyar Egyesületben

A programokkal teli 2019-es év után új fejezet nyílt a Jönköpingi Magyar Egyesület életében. A tavalyi évben 35…
A stockholmi Magyar Ház technikai korszerűsítése

A stockholmi Magyar Ház technikai korszerűsítése

A stockholmi Magyar Ház Házkezelősége 2019-ben sikeresen pályázott a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. által a diaszpórában élő magyarság…
Ez az év is elkezdődött...

Ez az év is elkezdődött...

... de még hogy! Stockholmban már január második hetében beindult az egyesületi élet. A legszorgalmasabbak a színjátszókörösök voltak,…
Téli SOMIT 2020. Beszámoló

Téli SOMIT 2020. Beszámoló

Az idei első, Téli SOMIT mind a szervezők és mind a résztvevők nagy örömére már hetekkel a tábor…
Hajdan-Hajdú

Hajdan-Hajdú

A tánc szinte egyidős az emberrel. Hangulatot, gondolatokat fejez ki, hogy lássa és értse az, aki nézi. Az…
Szabó Tünde borász Göteborgban

Szabó Tünde borász Göteborgban

Magyarországot mindig is jó bortermelő országnak ismerte a világ. Sajnos, a háborút követően volt egy hosszú időszak, amikor…
Hírek a malmői Hungaroclubból

Hírek a malmői Hungaroclubból

A 2020-as évadunkat január végén kezdtük, amikor is Dr. Pölcz Éva tartott nekünk egy érdekes előadást a stresszről,…
A Pannónia Klub életéből

A Pannónia Klub életéből

A 2019-es év végét két, nagyon szép, színvonalas programmal zártuk. Lohn Annamária KCSP-ösztöndíjas Magyar Nobel-díjasok és feltalálók című…
A magyar kultúra napja Malmőben – így emlékeztek a Pannónia Klub tagjai

A magyar kultúra napja Malmőben – így emlékeztek a Pannónia Klub tagjai

A magyar kultúra napját 1989 óta január 22-én tartjuk abból az alkalomból, hogy Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a…
30 éves az eskilstunai magyar közösség

30 éves az eskilstunai magyar közösség

           Egy hazafias érzelmű kis csoport ötleteként, 1989 kora tavaszán, Barra Regina lakásán született…

Támogasd újságunkat!

A Híradó a Svédországi Magyarok Országos Szövetségének rendszeresen megjelenő lapja.

A lap célja a Svédországban működő magyar egyesületek éltének bemutatása, a magyar nyelv és hagyományok ápolása valamint a kapcsolattartás az országban szétszórtan élő magyar olvasók között. Az újságot a tagegyesületekben tagdíjat fizető családok térítésmentesen kapják kézhez.

Annak ellenére, hogy a Híradó szerkesztősége önkéntes alapon végzi munkáját, az újság kiadásának költségei – a nyomdai költségek és a postázás – mégis jelentős anyagi terhet jelentenek a SMOSZ számára.

Kérjük, csatlakozz a Híradó Baráti Köréhez, és tagdíjad befizetésével támogasd az újság további megjelenését!

 

Éves tagsági díj családonként: 100 kr

A tagdíjat a következő számlára lehet befizetni:

Bankgiro 244-1590

Nem kapta kézhez a Híradót?

 

Kimaradt Híradó szám esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket. Szerkesztőségünknek nincs módjában az elveszett, vagy nem kézbesített példányokat pótolni.

 

Címváltozás esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket, mert ők állítják össze és küldik el a tagság frissített névsorát a SMOSZ címlista felelősének.

Free Joomla templates by L.THEME