A Svédországi Magyarok Országos Szövetségének lapja
 

Eseménydús ősz a stockholmi Magyar Házban

Mint minden évben, idén szeptemberben is újra felpezsdült az élet a stockholmi Magyar Házban.

Augusztus utolsó napján megtartottuk Szent István-napi megemlékezésünket és rögtön ugyanazon a napon már a Stockholmi Magyar Családi Kör, közismert nevén UHU foglalkozásaira érkező gyermekek zsibajától volt hangos a ház. A lendületes kezdéshez hasonló ütemben és nem lankadó lelkesedéssel zajlottak az UHU gyermekfoglalkozásai az ősz folyamán: a kicsikkel énekeltünk, mondókáztunk, a nagyobbakkal táncoltunk, tanultunk az erdőről, a szüretről, az állatbehajtásról, a Márton napi hagyományokról és közösen sokat kézműveskedtünk. Idén újításként az egyesület vezetősége igyekezett a 12 éven felüli kamaszok számára is érdekes programokat szervezni, így ők részt vehettek zeneoktatáson, asztrofizikai előadáson, sakkfoglalkozáson, sportnapon.

A korábbi hagyományokhoz híven minden hónap második szerdáján szabadegyetemi előadást szerveztünk. Szeptemberben dr. Szabolcs Antal, szülész-nőgyógyász volt a vendégünk, aki Az örökkévalóság múló pillanatai – életem, pályám, munkásságom címmel tartott érdekes előadást. Októberben könyvbemutatóra került sor, Szarvas Istvánt a Kérdeztem-válaszoltak III. című interjúkötetéről, valamint újságírói pályafutása nagy találkozásairól Moritz László, a Magyar Nyelv és Kultúra Nemzetközi Társaságának elnöke kérdezte. Novemberben egy interaktív előadás keretében Szabó Vivien pszichológus és Bán András coach beszélgetett az érdeklődőkkel a külföldi lét nehézségeiről.

Minden hónap utolsó vasárnapján istentiszteletre kerül sor a Magyar Házban, amelyet a már hagyományossá vált közös ebéd követ a Lencse Tibor Baráti Társaság szervezésében.

Ha a hónap utolsó pénteki napja közeleg, akkor a Magyar Ház rendszeres látogatói már mindannyian tudják, hogy számíthatnak egy, a Katolikus Kör által szervezett színvonalas előadásra és az azt követő finom vacsorára. Szeptemberben ez alkalom egy könyvbemutatónak adott helyet, dr. Szurkos István Amit nehéz kimondani című könyvét ismerhették meg a résztvevők a szerző tolmácsolásában. Októberben Zene és lelki egészség címmel adott betekintést kutatási témakörébe – a zenének az érzelmekre és a viselkedésre való hatásáról – dr. Harmat László, a Linnaeus Egyetem Pszichológia Intézetének docense. Novemberben a Katolikus Kör vendége dr. Pőcze István PhD. volt, aki a mindennapi konfliktuskezelés lehetőségeiről beszélt az érdeklődőknek.

Nevtelen-3
Nevtelen-2
Nevtelen-1
Nevtelen-4
Nevtelen-3 Nevtelen-2 Nevtelen-1 Nevtelen-4

A rendszeres programok mellett két alkalommal is különleges előadást tekinthettek meg az érdeklődők. Szeptember 21-én, Ady Endre halálának 100. évfordulója alkalmából zenés irodalmi műsort adott Molnár G. Krisztina, Labant Ada és Labant Csaba, október 4-én pedig a Prömier Színtársulat fiatal színészeinek előadásában A feszültség nő című darab került bemutatásra, igen nagy sikerrel.

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 63. évfordulója alkalmából megrendezett megemlékezésre október 26-án került sor, amelyen beszédet mondott Sántha Attila költő, író, újságíró és 1956-os gálaműsort adott Kilyén Ilka színművésznő. A megemlékezést és az előadást ünnepi vacsora követte.

A táncoslábúak idén ősszel két alkalommal mulathattak a Magyar Ház hagyományos táncházában, szeptemberben és novemberben. Ez utóbbi alkalommal a gyermekek számára külön gyermektáncházzal indult az este. Jövőre várjuk vissza az érdeklődőket újabb táncházi alkalmakkal!

Új rendszeres programként október végén felnőtt néptáncoktatás indult a házban: minden héten csütörtökön várjuk a mozogni vágyó érdeklődőket. November elejétől szombatonként pedig már magyar nyelvoktatáson is van lehetősége részt venni olyan 6-12 év közötti, írni-olvasni már tudó gyermekeknek, akik alap szinten beszélnek, értenek magyarul, de szeretnék fejleszteni beszéd- és íráskészségüket.

Novemberben megtartottuk az első Magyar Főzőestünket a Magyar Ház konyhájában. Benkő Ilona – akinek ezúton is köszönjük a közreműködést – a csorba leves elkészítését tanította meg a résztvevőknek, majd közösen elfogyasztottuk az elkészült ételt. December 6-án újabb Főzőesttel várjuk a kedves érdeklődőket, december 7-én sor kerül a Magyar Ház hagyományos adventi ünnepségére, december 8-án pedig érkezik a Mikulás a kicsikhez. Az év lezárásaként december 22-én kerül megrendezésre a karácsonyi Istentisztelet szintén a Magyar Házban.

Továbbra is szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt a stockholmi Magyar Ház programjaira! Friss információkért látogassátok meg honlapunkat a https://magyarhaz-stockholm.com/ címen, vagy csatlakozzatok A stockholmi Magyar Ház elnevezésű facebook csoportunkhoz!

Szalóki Petra

Levél az Olvasóhoz

Levél az Olvasóhoz

Kedves Olvasó! 2024. március 26.
Kedves Híradó Olvasók!   Mindenekelőtt szeretnék elbúcsúzni szeretett szerkesztőtársamtól, a Híradó régi munkatársától, a Kékvirág anyanyelvi tábor „Nagymamájától”: Tóth Ildikótól. Sajnálattal fogadtam váratlan halálhírét, előtte néhány héttel elküldte még a Híradó számára – az immáron utolsóvá vált – szövegeit. Elhallgatnak…
Tovább
Agustina Bazterrica - Pecsenyehús

Agustina Bazterrica - Pecsenyehús

Könyvespolc 2024. március 27.
  Kutatok a közelmúlt emlékei között, hogyan és mikor bukkant fel ez a könyv, de nem jut eszembe. Valószínűleg a cím és a könyvborító volt, ami felkelthette az érdeklődésemet szokatlansága miatt. Agustina Bazterrica argentin írónő Pecsenyehús című regényének borítóján egy…
Tovább
A varázslatos szín. A göteborgi kolorizmus története új megvilágításban (második rész)

A varázslatos szín. A göteborgi kolorizmus története új megvilágításban (második rész)

Képzőművészet 2023. december 11.
Olle Olsson Hagalund - Műterem - olaj-vászon   A Híradó októberi számában Carl Kylberg, Tor Bjurström és Gösta Sandels képeinek elemzésén, a korszak bemutatásán keresztül indítottuk útjára a göteborgi kolorizmus történetét új megvilágításba helyező cikksorozatunkat. A második rész további utazásra…
Tovább
Interjú a Skandináviai Szent György Lovagrendről (IVISHFS.se) – 3. rész: beszélgetés lg. Giber Tamás Gáborral

Interjú a Skandináviai Szent György Lovagrendről (IVISHFS.se) – 3. rész: beszélgetés lg. Giber Tamás Gáborral

Portré 2024. március 27.
Jelen írás egy, a Szent György Lovagrend (In Veritate Iustus Sum Huic Fraternali Societati, magyarul: „Valósággal igaz vagyok e testvéri közösség iránt”, rövidítve: IVISHFS) Skandináviában működő nagypriorátusáról szóló sorozat 3. részét képezi, melynek előzményei a Híradó előző két számának hasábjain…
Tovább
„Folytassuk akkor a vallásossággal!”

„Folytassuk akkor a vallásossággal!”

Portré 2023. december 11.
  Nemrégen jelent meg a Híradó hasábjain dr. Sebestyén Gábor nőgyógyász főorvossal, a stockholmi protestáns gyülekezet világi felügyelőjével készített interjú második része. Mivel még ebben sem értünk kérdéseink végére, a beszélgetést folytattuk 2023 augusztusában. A köztünk lévő korkülönbség ellenére jó…
Tovább

Egyesületek

Beszámoló a Tavaszi Szél Kulturális Egyesület programjairól

Beszámoló a Tavaszi Szél Kulturális Egyesület programjairól

  A Kőrösi Csoma Sándor Program 2023–2024. évi göteborgi ösztöndíjasaként az én feladatom a göteborgi Tavaszi Szél Kulturális…
Téli beszámoló a Pannónia Klubtól

Téli beszámoló a Pannónia Klubtól

  Elmondhatjuk, hogy újra egy sikeres bállal zártuk a tavalyi évet, ami a felnőtteknek szánt programjainkat illeti. Az…
Hírek a SOMIT háza tájáról...

Hírek a SOMIT háza tájáról...

2024. február 9-én délután megnyitotta kapuit a SOMIT első idei tábora, a Téli tábor. A táborlakók már pénteken…

Támogasd újságunkat!

A Híradó a Svédországi Magyarok Országos Szövetségének rendszeresen megjelenő lapja.

A lap célja a Svédországban működő magyar egyesületek éltének bemutatása, a magyar nyelv és hagyományok ápolása valamint a kapcsolattartás az országban szétszórtan élő magyar olvasók között. Az újságot a tagegyesületekben tagdíjat fizető családok térítésmentesen kapják kézhez.

Annak ellenére, hogy a Híradó szerkesztősége önkéntes alapon végzi munkáját, az újság kiadásának költségei – a nyomdai költségek és a postázás – mégis jelentős anyagi terhet jelentenek a SMOSZ számára.

Kérjük, csatlakozz a Híradó Baráti Köréhez, és tagdíjad befizetésével támogasd az újság további megjelenését!

 

Éves tagsági díj családonként: 100 kr

A tagdíjat a következő számlára lehet befizetni:

Bankgiro 244-1590

Swish:

Swish


  

 

Nem kapta kézhez a Híradót?

 

Kimaradt Híradó szám esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket. Szerkesztőségünknek nincs módjában az elveszett, vagy nem kézbesített példányokat pótolni.

 

Címváltozás esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket, mert ők állítják össze és küldik el a tagság frissített névsorát a SMOSZ címlista felelősének.

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 

Free Joomla templates by L.THEME