A Svédországi Magyarok Országos Szövetségének lapja
 

Új év, új kezdetek a Jönköpingi Magyar Egyesületben

A programokkal teli 2019-es év után új fejezet nyílt a Jönköpingi Magyar Egyesület életében. A tavalyi évben 35 éves fennállását ünneplő közösség az idei évet megújult erővel és új vezetőséggel kezdte meg. 2020. január 14-én az egyesület idei közgyűlésén új vezetőséget választottak. A leköszönő elnök, Bonis Gabriella, Szántó Istvánnak adta át a stafétabotot. Az új elnökség megválasztott tagjai továbbá: Tímár Róbert alelnök, Simonsen Eszter pénztáros és Lindström Zsófia titkár. Szántóné Oláh Éva, Bak-Balázs Zsolt, Gaál Imre és Bonis Beáta a vezetőségi tagok teendőivel foglalkoznak az idei évtől. A revizori feladatokat Bihari Szabolcs és Szabo Ervin látja el. Két tiszteletbeli pozíciót is megszavazott a közgyűlés. Mentorként Kururcz-Morvai Katarina segíti a vezetőség munkáját, Bonis Gabriella, az egyesület alapítója pedig tiszteletbeli elnöki címet kapott.

Az új vezetőség egyik első intézkedése az egyesületi honlap felfrissítése volt, mely így felhasználóbarátabb, fiatalos, friss dizájnjával várja régi és új látogatóit. Az egyesület honlapján elérhetőek a tervezett programjaink, a kapcsolattartási adatok, illetve itt van lehetőség jelentkezni a különböző rendezvényeinkre is. A megújult honlapunk az alábbi webcímem érhető el: https://www.jomagyarklub.se/

Az egyesület állandó programjai között szerepelnek a kéthetente szombatonként megrendezett gyerekfoglalkozások, melyek levezetését idén Lohn Annamária KCSP-ösztöndíjas látja el. Az egyesület egyik ilyen jellegű legsikeresebb foglalkozása éppen idén januárban volt, ahol a szülőkkel együtt mintegy 38 fő vett részt a gyerekprogramon. A gyerekfoglalkozásokon a magyar nyelv használata mellett minden alkalommal egy-egy témával ismerkednek a résztvevők. A foglalkozások első felében a játékos tanuláson, mondókázáson és mozgáson van a fő hangsúly, míg a második felében a kreatívkodás és barkácsolás játszik nagyobb szerepet.

További rendszeres program a gyöngyfűzés, szintén kétheti rendszerességgel. A foglalkozás elsősorban felnőtteknek szól. Az érdeklődők elsajátíthatják a népi- és modern ékszerkészítés alapjait cseh-, üveggyöngyöket használva. Megismerkedhetnek az alaptechnikákkal, megtanulhatnak csomót kötni, toldani, szálat eldolgozni, mintát olvasni és rajzolni. a foglalkozás célja olyan alapismereteket átadni, melyekből később önállóan is építkezhetnek.

A korábbi évekhez hasonlóan az egyesület kiemelt figyelmet fordít a nemzeti ünnepeink megemlékezéseire is.

Az egyesületről és további terveiről az új elnököt, Szántó Istvánt kérdeztük.

Kedves István! Először is ismételten gratulálni szeretnék az elnöki pozíciódhoz! Mesélnél egy kicsit magadról? Mióta éltek Svédországban?

Kezdésként üdvözölnék mindenkit és ezúton is köszönöm szépen mindazt a sok pozitív visszajelzést, amit a megválasztásom kapcsán kaptam.

Magamról: 38 éves vagyok, van egy csodás feleségem és két fiúgyermekem. 2012 tavaszán érkeztünk Svédországba, úgymond szerencsét próbálni. Gépjármű javítás területén sikerült elhelyezkednem, a kezdeti nehézségeket leküzdve most már a saját autómentő vállalkozásomban tevékenykedem és hobbiként fotózással foglalatoskodom.

Hogyan és mikor kerültél kapcsolatba te és családod a Jönköpingi Magyar Egyesülettel?

Ha jól emlékszem, 2014 körül kezdtünk el járni az egyesület programjaira. Az első egy Mikulás rendezvény volt, ami nagyon tetszett a gyermekeknek. Most már el sem tudom képzelni az itt tartózkodásunkat magyar közösség nélkül. Aki még nem volt távol a hazájától, természetesen nem ismeri azt az érzést, amivel én is nap mint nap küzdök. Ezt úgy hívják, hogy éhezés a magyar szóra.

Az évek során nagyon sok emberrel megismerkedtünk az egyesület jóvoltából. Többekkel azóta is szoros barátságot ápolunk, és nagyon sokunknak nincs más lehetősége a klubon kívül barátokat szerezni.

Miként jött az ötlet, hogy vezető szerepet vállalj a közösség életében?

Az év elején a korábbi vezetőség nagyon értékes tagjai nem tudták folytatni az Egyesület irányítását. Gabi néninek egészségügyi problémái adódtak, Katarináék pedig hazaköltöztek Magyarországra az álmaikat megvalósítani. Látván a helyzet súlyosságát és veszélyét, ha a hajó kapitány nélkül marad, hamarosan zátonyra is futhat, és megsemmisül. Így már nem volt kérdés, elkaptam a kormánykereket. 

Úgy tudom, éppen a februári farsangot és teadélutánt szervezitek. Vannak egyéb olyan programok is, amik már körvonalazódtak az idei évre?

Igen, jól értesült vagy. Február 22-én egy, a farsangi jelmezekkel a gyermekeknek kedvező programot, míg február 29-én egy teadélutánt szervezünk mindenkinek, amin szeretnénk összeismertetni a Jönköping környékén élő magyar szívű embereket egymással valamint az Egyesület új vezetőségével és irányával.

Ezeken kívül még rengeteg programunk lesz az idei évben, már most lefoglaltunk 3 színtársulatot, lesz gyermeknapunk, anyák napja, húsvéti közös kirándulás Hällebergára és még sok más.

Milyen terveid vannak a jövőre nézve, milyen célokat szeretnél elérni az egyesület élén?

Szeretném megtanítani az emberekkel a mottónkat, ami valójában egy Wass Albert idézet:

„Együtt erő vagyunk, szerteszét gyöngeség.”

Ebből adódik, hogy célom erre az évre, hogy legalább 30%-kal növeljük a tagjaink létszámát és nem utolsó sorban aktiválni a régebbi passzív tagokat.

Van-e ötleted arra, hogy miként lehetne bővíteni az egyesület taglétszámát, így biztosítva annak hosszú távú fennmaradását?

Igen, én úgy gondolom, ha az emberek megértik azt, hogy itt nem vezetőségre és rendezvény látogatókra van szükség, hanem csapatra, ahol mindenki számít és mindenki tesz és tenni akar, akkor új fejezet jöhet a közösségünk társasági életébe.

Van még valami, amit szeretnél még elmondani az egyesülettel kapcsolatosan?

Szeretném megköszönni az eddigi vezetőségeknek az önfeláldozó munkájukat, hogy ilyen hosszú időn keresztül sikerült egyben tartani a Jönköpingi Magyar Közösséget.

Ez több évtized munkája, köszönöm!

 

Köszönöm, hogy válaszoltál a kérdéseimre, sok sikert kívánok neked a Jönköpingi Magyar Egyesület élén!

Lohn Annamária

Nélküled nem sikerülhet!

Nélküled nem sikerülhet!

Kedves Olvasó! 2020. október 31.
Kedves Híradó Olvasók!   A nyár után újra itt az ősz, a szeptemberi hűvöskés idő. Azért még van esélyünk időnként elcsípni néhány órát, amikor felmelegít a napsugár. „Légy felfedező a saját folyóidon és óceánjaidon!” – mondta egy helyütt H. D.…
Tovább
Balatoni biciklitúra 2.0

Balatoni biciklitúra 2.0

Kárpát-medence 2020. október 31.
Furcsa időszakot tudhatunk magunk mögött. A koronavírus-járvány szabta korlátok arra hívtak, hogy mindenki azt az országot ismerje meg még jobban, amelyikben éppen él. A félbeszakadt „kőrösis”, svéd hónapok után ismét Magyarország tájait járom. A pandémia hullámai között akadt azért lélegzetvételnyi…
Tovább
Gorka Géza életmű kiállítása a budapesti Kieselbach Galériában

Gorka Géza életmű kiállítása a budapesti Kieselbach Galériában

Képzőművészet 2020. október 31.
A nyári szabadságom elején egy szakmai szervezetet kívántam meglátogatni Budapesten, a galériák sokaságáról ismert Falk Miksa utcában. Sajnos nem volt szerencsém, a vírushelyzet miatt zárt ajtókat találtam a hivatalban. Visszafelé, a Körút felé haladva kis, zománcozott állatfigurák sokaságát fedeztem fel…
Tovább
„Megfogott minket a befogadó légkör, a családias hangulat…”

„Megfogott minket a befogadó légkör, a családias hangulat…”

Portré 2020. október 31.
A malmői Pannónia Klub vezetősége több új taggal bővült, fiatalodott a csapat. Az élénk egyesületi élet legfőbb tanújele az a nyári beszámoló, melyet lapunk első felében olvashatunk, az Egyesületek rovatban. Beszélgetőtársaim ezúttal Berecki Emőke és Lukács Andrea voltak.   Antal…
Tovább

Egyesületek

Mitől lesz jó egy töltött paprika?

Mitől lesz jó egy töltött paprika?

Egy komoly kérdés foglalkoztatta a göteborgi Tavaszi Szél Kulturális Egyesület tagjait a szeptemberi tanévévnyitó kirándulásuk előtt. Nevezetesen, hogy…
Nyár a Pannóniával

Nyár a Pannóniával

A koronavírus-járvány által megnehezített időszak azt hiszem, több mindenre megtanít(ott) bennünket. Például, hogy értékeljük azt, ami a közvetlen…
Kedves magyarok!

Kedves magyarok!

Sajnálkozva jelentem, hogy – mint néhányunk előtt már ismert is – a nyár elején végleg befejezte működését a…
Ki a természetbe: áfonyaszedés a (lomb)korona árnyékában

Ki a természetbe: áfonyaszedés a (lomb)korona árnyékában

Hasonlóan más egyesületekhez, tavasszal minden fizikai találkozást igénylő programunkat törölnünk kellett az Uppsalai Magyar-Svéd Egyesületnél (UMSE) is. Az…
Szent István-napi Sokadalom Ljungbyben

Szent István-napi Sokadalom Ljungbyben

Immáron második alkalommal rendezte meg Szent István napi sokadalom elnevezésű rendezvényét a ljungby-i Petőfi Magyar Egyesület. A dél-svédországi…
Nem mindennapi strandparti

Nem mindennapi strandparti

2020 júniusában az egykori LMKF fiatalok csoport megrendezte első víz melletti szabadtéri programját, a strandpartit. Hihetetlen érdeklődést vont…

Támogasd újságunkat!

A Híradó a Svédországi Magyarok Országos Szövetségének rendszeresen megjelenő lapja.

A lap célja a Svédországban működő magyar egyesületek éltének bemutatása, a magyar nyelv és hagyományok ápolása valamint a kapcsolattartás az országban szétszórtan élő magyar olvasók között. Az újságot a tagegyesületekben tagdíjat fizető családok térítésmentesen kapják kézhez.

Annak ellenére, hogy a Híradó szerkesztősége önkéntes alapon végzi munkáját, az újság kiadásának költségei – a nyomdai költségek és a postázás – mégis jelentős anyagi terhet jelentenek a SMOSZ számára.

Kérjük, csatlakozz a Híradó Baráti Köréhez, és tagdíjad befizetésével támogasd az újság további megjelenését!

 

Éves tagsági díj családonként: 100 kr

A tagdíjat a következő számlára lehet befizetni:

Bankgiro 244-1590

Nem kapta kézhez a Híradót?

 

Kimaradt Híradó szám esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket. Szerkesztőségünknek nincs módjában az elveszett, vagy nem kézbesített példányokat pótolni.

 

Címváltozás esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket, mert ők állítják össze és küldik el a tagság frissített névsorát a SMOSZ címlista felelősének.

Free Joomla templates by L.THEME