A Svédországi Magyarok Országos Szövetségének lapja
 

Új év, új kezdetek a Jönköpingi Magyar Egyesületben

A programokkal teli 2019-es év után új fejezet nyílt a Jönköpingi Magyar Egyesület életében. A tavalyi évben 35 éves fennállását ünneplő közösség az idei évet megújult erővel és új vezetőséggel kezdte meg. 2020. január 14-én az egyesület idei közgyűlésén új vezetőséget választottak. A leköszönő elnök, Bonis Gabriella, Szántó Istvánnak adta át a stafétabotot. Az új elnökség megválasztott tagjai továbbá: Tímár Róbert alelnök, Simonsen Eszter pénztáros és Lindström Zsófia titkár. Szántóné Oláh Éva, Bak-Balázs Zsolt, Gaál Imre és Bonis Beáta a vezetőségi tagok teendőivel foglalkoznak az idei évtől. A revizori feladatokat Bihari Szabolcs és Szabo Ervin látja el. Két tiszteletbeli pozíciót is megszavazott a közgyűlés. Mentorként Kururcz-Morvai Katarina segíti a vezetőség munkáját, Bonis Gabriella, az egyesület alapítója pedig tiszteletbeli elnöki címet kapott.

Az új vezetőség egyik első intézkedése az egyesületi honlap felfrissítése volt, mely így felhasználóbarátabb, fiatalos, friss dizájnjával várja régi és új látogatóit. Az egyesület honlapján elérhetőek a tervezett programjaink, a kapcsolattartási adatok, illetve itt van lehetőség jelentkezni a különböző rendezvényeinkre is. A megújult honlapunk az alábbi webcímem érhető el: https://www.jomagyarklub.se/

Az egyesület állandó programjai között szerepelnek a kéthetente szombatonként megrendezett gyerekfoglalkozások, melyek levezetését idén Lohn Annamária KCSP-ösztöndíjas látja el. Az egyesület egyik ilyen jellegű legsikeresebb foglalkozása éppen idén januárban volt, ahol a szülőkkel együtt mintegy 38 fő vett részt a gyerekprogramon. A gyerekfoglalkozásokon a magyar nyelv használata mellett minden alkalommal egy-egy témával ismerkednek a résztvevők. A foglalkozások első felében a játékos tanuláson, mondókázáson és mozgáson van a fő hangsúly, míg a második felében a kreatívkodás és barkácsolás játszik nagyobb szerepet.

További rendszeres program a gyöngyfűzés, szintén kétheti rendszerességgel. A foglalkozás elsősorban felnőtteknek szól. Az érdeklődők elsajátíthatják a népi- és modern ékszerkészítés alapjait cseh-, üveggyöngyöket használva. Megismerkedhetnek az alaptechnikákkal, megtanulhatnak csomót kötni, toldani, szálat eldolgozni, mintát olvasni és rajzolni. a foglalkozás célja olyan alapismereteket átadni, melyekből később önállóan is építkezhetnek.

A korábbi évekhez hasonlóan az egyesület kiemelt figyelmet fordít a nemzeti ünnepeink megemlékezéseire is.

Az egyesületről és további terveiről az új elnököt, Szántó Istvánt kérdeztük.

Kedves István! Először is ismételten gratulálni szeretnék az elnöki pozíciódhoz! Mesélnél egy kicsit magadról? Mióta éltek Svédországban?

Kezdésként üdvözölnék mindenkit és ezúton is köszönöm szépen mindazt a sok pozitív visszajelzést, amit a megválasztásom kapcsán kaptam.

Magamról: 38 éves vagyok, van egy csodás feleségem és két fiúgyermekem. 2012 tavaszán érkeztünk Svédországba, úgymond szerencsét próbálni. Gépjármű javítás területén sikerült elhelyezkednem, a kezdeti nehézségeket leküzdve most már a saját autómentő vállalkozásomban tevékenykedem és hobbiként fotózással foglalatoskodom.

Hogyan és mikor kerültél kapcsolatba te és családod a Jönköpingi Magyar Egyesülettel?

Ha jól emlékszem, 2014 körül kezdtünk el járni az egyesület programjaira. Az első egy Mikulás rendezvény volt, ami nagyon tetszett a gyermekeknek. Most már el sem tudom képzelni az itt tartózkodásunkat magyar közösség nélkül. Aki még nem volt távol a hazájától, természetesen nem ismeri azt az érzést, amivel én is nap mint nap küzdök. Ezt úgy hívják, hogy éhezés a magyar szóra.

Az évek során nagyon sok emberrel megismerkedtünk az egyesület jóvoltából. Többekkel azóta is szoros barátságot ápolunk, és nagyon sokunknak nincs más lehetősége a klubon kívül barátokat szerezni.

Miként jött az ötlet, hogy vezető szerepet vállalj a közösség életében?

Az év elején a korábbi vezetőség nagyon értékes tagjai nem tudták folytatni az Egyesület irányítását. Gabi néninek egészségügyi problémái adódtak, Katarináék pedig hazaköltöztek Magyarországra az álmaikat megvalósítani. Látván a helyzet súlyosságát és veszélyét, ha a hajó kapitány nélkül marad, hamarosan zátonyra is futhat, és megsemmisül. Így már nem volt kérdés, elkaptam a kormánykereket. 

Úgy tudom, éppen a februári farsangot és teadélutánt szervezitek. Vannak egyéb olyan programok is, amik már körvonalazódtak az idei évre?

Igen, jól értesült vagy. Február 22-én egy, a farsangi jelmezekkel a gyermekeknek kedvező programot, míg február 29-én egy teadélutánt szervezünk mindenkinek, amin szeretnénk összeismertetni a Jönköping környékén élő magyar szívű embereket egymással valamint az Egyesület új vezetőségével és irányával.

Ezeken kívül még rengeteg programunk lesz az idei évben, már most lefoglaltunk 3 színtársulatot, lesz gyermeknapunk, anyák napja, húsvéti közös kirándulás Hällebergára és még sok más.

Milyen terveid vannak a jövőre nézve, milyen célokat szeretnél elérni az egyesület élén?

Szeretném megtanítani az emberekkel a mottónkat, ami valójában egy Wass Albert idézet:

„Együtt erő vagyunk, szerteszét gyöngeség.”

Ebből adódik, hogy célom erre az évre, hogy legalább 30%-kal növeljük a tagjaink létszámát és nem utolsó sorban aktiválni a régebbi passzív tagokat.

Van-e ötleted arra, hogy miként lehetne bővíteni az egyesület taglétszámát, így biztosítva annak hosszú távú fennmaradását?

Igen, én úgy gondolom, ha az emberek megértik azt, hogy itt nem vezetőségre és rendezvény látogatókra van szükség, hanem csapatra, ahol mindenki számít és mindenki tesz és tenni akar, akkor új fejezet jöhet a közösségünk társasági életébe.

Van még valami, amit szeretnél még elmondani az egyesülettel kapcsolatosan?

Szeretném megköszönni az eddigi vezetőségeknek az önfeláldozó munkájukat, hogy ilyen hosszú időn keresztül sikerült egyben tartani a Jönköpingi Magyar Közösséget.

Ez több évtized munkája, köszönöm!

 

Köszönöm, hogy válaszoltál a kérdéseimre, sok sikert kívánok neked a Jönköpingi Magyar Egyesület élén!

Lohn Annamária

Aurora Borealis

Aurora Borealis

Kedves Olvasó! 2020. december 22.
Kedves Híradó Olvasók! Az év elején vettem át a Híradó főszerkesztését. Nagy izgalommal fogtam neki az új kihívások teljesítésének, a márciusi szám még a vírus előtti boldog „békeidőkben” születhetett meg. Azóta ez már a harmadik lap, melyet a koronavírus szeszélyes…
Tovább
Jean-Paul Sartre: Az Undor

Jean-Paul Sartre: Az Undor

Könyvespolc 2020. december 22.
Valahol a Zen Buddhizmus és a Peyote kaktusz szakrális fogyasztásának metszéspontjánál bukkant fel Sartre neve a semmiből. Úgy értem, szinte egyidejűleg hivatkoztak rá valamilyen kontextusban az adott témákban aktuális olvasmányaim szerzői. Így került szóba az Undor c. regény is, amely…
Tovább
Egy kiállítás expresszív képei. Bengt Olsson kiállítása Göteborgban

Egy kiállítás expresszív képei. Bengt Olsson kiállítása Göteborgban

Képzőművészet 2020. december 28.
Meg kell, hogy szokjam, hogy a koronavírus miatt Göteborgban hol lehet, hol pedig a szigorúbb rendelkezések miatt nem lehet kiállításokat látogatni. Így ezúttal egy idén májusban látott kiállításról fogok írni. A most 90 éves művész egykori bemutatkozó kiállítása is az…
Tovább
„Hozzám ez a svéd nyugodtság, lazaság nagyon illik…”

„Hozzám ez a svéd nyugodtság, lazaság nagyon illik…”

Portré 2020. december 28.
1999-ben született és hatéves kora óta a „futballpályán ragadt”. 12 éves korában szerződött az FTC-hez, szerepelt az U17-es és az U19-es magyar válogatottban, 2019 februárja óta pedig már a felnőtt nemzeti csapat tagja. 2020 júniusa óta a göteborgi Kopparbergs csapatát…
Tovább
Óriási felelősség külföldön magyarnak lenni!

Óriási felelősség külföldön magyarnak lenni!

Portré 2020. december 28.
Nemrég felkérést kaptam, hogy készítsek interjút Lázár Oszkárral, én pedig örömmel tettem eleget a feladatnak. Ilyenkor az ember sok mindent hall, sokat tanul: én most leckét kaptam szerénységből, alázatból, hiszen ahogy Oszkárék fogadtak otthonukban – barátságosan, mintha csak a szokásos…
Tovább

Egyesületek

Hírek a malmői Hungaroclubból

Hírek a malmői Hungaroclubból

A 2020-as év – sajnos – nem egy szokványos év lett. Sokan álmainkban sem gondoltunk arra, ami bekövetkezett…
A pandémia ellenére is összetartunk

A pandémia ellenére is összetartunk

Eme évünk megközelítőleg sem alakul a legjobban, azonban az egykori LMKF fiatalok nem adja fel céljait. Elsősorban névváltozással…
Strängnäsi istentisztelet 2020

Strängnäsi istentisztelet 2020

Rendhagyó módon került megrendezésre immár 12. alkalommal a magyar mártírok emlékére megrendezett istentisztelet a strängnäsi Dómtemplomban. Mivel a…
Én beszélni magyart...

Én beszélni magyart...

A legtöbb külföldön élő magyarnak ismerős a fenti jelenség, de sokan csak legyintenek rá, mondván: „olyan aranyos, ahogy…
Egy képzeletbeli riport Göteborgból

Egy képzeletbeli riport Göteborgból

Normális körülmények között ez az írás arról szólna, hogy november nyolcadikán miként tért vissza a Tavaszi Szél a…

Támogasd újságunkat!

A Híradó a Svédországi Magyarok Országos Szövetségének rendszeresen megjelenő lapja.

A lap célja a Svédországban működő magyar egyesületek éltének bemutatása, a magyar nyelv és hagyományok ápolása valamint a kapcsolattartás az országban szétszórtan élő magyar olvasók között. Az újságot a tagegyesületekben tagdíjat fizető családok térítésmentesen kapják kézhez.

Annak ellenére, hogy a Híradó szerkesztősége önkéntes alapon végzi munkáját, az újság kiadásának költségei – a nyomdai költségek és a postázás – mégis jelentős anyagi terhet jelentenek a SMOSZ számára.

Kérjük, csatlakozz a Híradó Baráti Köréhez, és tagdíjad befizetésével támogasd az újság további megjelenését!

 

Éves tagsági díj családonként: 100 kr

A tagdíjat a következő számlára lehet befizetni:

Bankgiro 244-1590

Nem kapta kézhez a Híradót?

 

Kimaradt Híradó szám esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket. Szerkesztőségünknek nincs módjában az elveszett, vagy nem kézbesített példányokat pótolni.

 

Címváltozás esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket, mert ők állítják össze és küldik el a tagság frissített névsorát a SMOSZ címlista felelősének.

Free Joomla templates by L.THEME