A Svédországi Magyarok Országos Szövetségének lapja
 

30 éves az eskilstunai magyar közösség

           Egy hazafias érzelmű kis csoport ötleteként, 1989 kora tavaszán, Barra Regina lakásán született meg az elhatározás, hogy alakítsunk egy magyar egyesületet Eskilstunában. Ezen a találkozón, a vendéglátón kívül, részt vett Persson Mária, Kollarik György, Burda Judit, Kovács Gyula, Bokor Imre és Fekete Jenő.

           A nagy lelkesedés nyomán, 1989. május 7-én, nagy létszámú részvevő jelenlétében megtartottuk az alakuló közgyűlést, amelyen részt vett az Országos Szövetség akkori elnöke, Jakabffy Ernő is. Az otthonias hangulatot a Barozda népzenei együttes biztosította. 

           Az első vezetőség a következő személyekből állt: Kovács Gyula – elnök, Kollarik György – alelnök, továbbá Kovács Imre, Barra Regina, Burda Judit, Rékasi Károly, vitéz Horváth Dénes és Fekete Jenő. Horváth Dénes vállalta az alapszabály kidolgozását és ennek elfogadása után a közösség munkája törvényessé vált, majd kérésünkre felvételt nyertünk a SMOSZ-ba mint tagegyesület.

           1990-ben sikerült egy megfelelő termet bérelni, melyet a Kovács Imre vezette lelkes csoport egészen „otthoniassá”, magyarossá rendezett be és díszített ki. Ez a terem aztán számtalan emlékezetes rendezvénynek adott helyet egészen 2005 tavaszáig, amikor is anyagi okokból meg kellett válnunk tőle. Szerencsére ez nem okozott nagy gondot, mert Fazakas András – a mostani alelnökünk – leleményességének és jó üzleti érzékének köszönhetően olyan házat vett, amelyben színházterem is volt és azt számtalanszor bocsátotta a rendelkezésünkre.

           Közösségünk, az alapszabályban megfogalmazott célokat követve, az anyanyelvünk és identitásunk megtartását, az otthoni és a világ magyarságával való kapcsolat tartását, valamint gyerekeink számára az anyanyelv tanítását tartotta a legfontosabbnak.

Köszönettel tartozunk Daróczi Emesének, valamint Lindberg Katalinnak, akik több éven át vállalták a gyerekekkel való foglalkozást.      

Resized20200126132709

     A 30 év alatt több mint 150 összejövetelt rendeztünk, első sorban a nemzeti ünnepeinket tartva szem előtt, majd színielőadások, bálok, húsvéti és mikulás programok voltak a prioritásaink között.

           A jubileumi összejövetelünket ez év január 18-án tartottuk meg, melyet a SMOSZ elnöke, Bihari Szabolcs is megtisztelt a jelenlétével, valamint a västeråsi barátaink is részt vettek rajta. Vidám hangulatú, reménykeltő ünnepség volt. 

           Mindamellett, hogy az évek során a taglétszámunk lecsökkent, vezetőségünk (Fazakas András, Vida Krisztina, Fazakas Éva, Rotaru Rozália, Katona Emese, Smirer Judit, Toró Lajos /Ildikó/ és Fekete Jenő) mindent megtesz azért, hogy továbbra is életképes legyen a közösség és megfeleljen a tagok elvárásainak. A siker záloga a vezetőség lelkes, odaadó és önkéntes munkája.

           Szoros együttműködésben állunk a västeråsi egyesület tagjaival, akik szép számban vesznek részt a rendezvényeinken és vállalják a kiadások egy részét is.

Valljuk, hogy összefogásban van az erő és ez ad egy reményteli jövőképet!

 

Fekete Jenő

Határok nélküli emlékezet

Határok nélküli emlékezet

Kedves Olvasó! 2020. július 03.
Kedves Híradó Olvasók! A Híradó legutóbbi megjelenése óta sok minden történt. Az első, általam főszerkesztett lapot már Ózdra kézbesítette a posta Göteborg helyett. Ugyanis a koronavírus járvány miatt a Nemzetpolitikai Államtitkárság hazarendelte a Kőrösi Csoma Sándor Program ösztöndíjasait, köztük engem…
Tovább
A palóc Pompeji, „Grand Canyon” és „Palóc Olympos” földjén

A palóc Pompeji, „Grand Canyon” és „Palóc Olympos” földjén

Kárpát-medence 2020. július 03.
Szállásunkat Ráróspuszta-Nógrádszakál nyaralóövezetében foglaltuk le. Ráróspuszta a ma határfolyót képező Ipoly mellett fekszik. Az Ipolyon az első világháború előtt közel 50 hídon lehetett átkelni – ezek nagy része megsemmisült az első világégés idején. 2011-ben, a Madách híd átadásával, újabb lépés…
Tovább
Kiállítás megnyitók Göteborgban koronavírus-krízis idején

Kiállítás megnyitók Göteborgban koronavírus-krízis idején

Képzőművészet 2020. július 17.
Autóval indultam svédországi otthonunkból, szombat délben kiállításnéző körútra. Már egy jó ideje nem láttam tárlatot. A múzeumok zárva vannak, és bizonyos galériákban telefonon előre egyeztetni kell látogatás előtt. Ebből a szempontból szerencsém volt május 9-én, hiszen négy megnyitón is részt…
Tovább
Trianon100

Trianon100

Felhívások 2020. július 03.
FELHÍVÁS! – Bennünk élő Trianon   Várjuk azokat a prózai alkotásokat, amelyek bemutatják a családi legendárium trianoni történeteit. Röviden: Trianon és a családom. Az alkotásokból válogatunk, a legjobbaknak helyet biztosítunk a Híradó nyomtatott változatában, illetve az online lapban. Beküldési határidő:…
Tovább

Egyesületek

„A halmstadi egyesület jelenlegi mozgatórugója a fiatal, gyerekes családok közössége…” Interjú Vass Attila elnökkel

„A halmstadi egyesület jelenlegi mozgatórugója a fiatal, gyerekes családok közössége…” Interjú Vass Attila elnökkel

Mesélj kicsit magadról! Hol születtél, hol nőttél fel? Marosvásárhelyen születtem, viszont csupán 1-2 évet töltöttem ott a nagyszüleimnél.…
Beszámoló a Magyar Ház Közösség életéről koronavírus-járvány idején

Beszámoló a Magyar Ház Közösség életéről koronavírus-járvány idején

Furcsa időt él a világ, amilyet még életünk során egyikünk sem tapasztalt meg. Fertőző betegségek, járványok mindig léteztek,…
Hírek a malmői Hungaroclubból

Hírek a malmői Hungaroclubból

A sikeres farsangi bálunk után március 7-én a Nydala Teaterben, Gajdó Delinke művésznő lépett fel a Szelíden és…
A Pannónia Klub életéből

A Pannónia Klub életéből

Szerencsére februárban még meg tudtuk tartani az évi közgyűlésünket, a vírus előtt. Nagy örömünkre sikerült megerősíteni a vezetőséget…
A SOMIT legsikeresebb virtuális tábora

A SOMIT legsikeresebb virtuális tábora

„A koronavírus-járvány továbbra is arra kényszerít, hogy a rendezvényeinket átszervezzük. A május 29-31-re tervezett családos táborunkat későbbi időpontra…
iHuset.16.

iHuset.16.

Egy magyarországi olvasótól az alábbi hozzászólást kaptam 2005-ben a legelső Huse.t-ről írt cikkemre:
Elköszönni, megköszönni, elbúcsúzni

Elköszönni, megköszönni, elbúcsúzni

Idei első vezetőségi gyűlésünket az akkor még javasolt előírásokon (tartsunk kartávolságot egymástól) kissé kuncogva ültük meg. Az előre…

Támogasd újságunkat!

A Híradó a Svédországi Magyarok Országos Szövetségének rendszeresen megjelenő lapja.

A lap célja a Svédországban működő magyar egyesületek éltének bemutatása, a magyar nyelv és hagyományok ápolása valamint a kapcsolattartás az országban szétszórtan élő magyar olvasók között. Az újságot a tagegyesületekben tagdíjat fizető családok térítésmentesen kapják kézhez.

Annak ellenére, hogy a Híradó szerkesztősége önkéntes alapon végzi munkáját, az újság kiadásának költségei – a nyomdai költségek és a postázás – mégis jelentős anyagi terhet jelentenek a SMOSZ számára.

Kérjük, csatlakozz a Híradó Baráti Köréhez, és tagdíjad befizetésével támogasd az újság további megjelenését!

 

Éves tagsági díj családonként: 100 kr

A tagdíjat a következő számlára lehet befizetni:

Bankgiro 244-1590

Nem kapta kézhez a Híradót?

 

Kimaradt Híradó szám esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket. Szerkesztőségünknek nincs módjában az elveszett, vagy nem kézbesített példányokat pótolni.

 

Címváltozás esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket, mert ők állítják össze és küldik el a tagság frissített névsorát a SMOSZ címlista felelősének.

Free Joomla templates by L.THEME