A Svédországi Magyarok Országos Szövetségének lapja
 

30 éves az eskilstunai magyar közösség

           Egy hazafias érzelmű kis csoport ötleteként, 1989 kora tavaszán, Barra Regina lakásán született meg az elhatározás, hogy alakítsunk egy magyar egyesületet Eskilstunában. Ezen a találkozón, a vendéglátón kívül, részt vett Persson Mária, Kollarik György, Burda Judit, Kovács Gyula, Bokor Imre és Fekete Jenő.

           A nagy lelkesedés nyomán, 1989. május 7-én, nagy létszámú részvevő jelenlétében megtartottuk az alakuló közgyűlést, amelyen részt vett az Országos Szövetség akkori elnöke, Jakabffy Ernő is. Az otthonias hangulatot a Barozda népzenei együttes biztosította. 

           Az első vezetőség a következő személyekből állt: Kovács Gyula – elnök, Kollarik György – alelnök, továbbá Kovács Imre, Barra Regina, Burda Judit, Rékasi Károly, vitéz Horváth Dénes és Fekete Jenő. Horváth Dénes vállalta az alapszabály kidolgozását és ennek elfogadása után a közösség munkája törvényessé vált, majd kérésünkre felvételt nyertünk a SMOSZ-ba mint tagegyesület.

           1990-ben sikerült egy megfelelő termet bérelni, melyet a Kovács Imre vezette lelkes csoport egészen „otthoniassá”, magyarossá rendezett be és díszített ki. Ez a terem aztán számtalan emlékezetes rendezvénynek adott helyet egészen 2005 tavaszáig, amikor is anyagi okokból meg kellett válnunk tőle. Szerencsére ez nem okozott nagy gondot, mert Fazakas András – a mostani alelnökünk – leleményességének és jó üzleti érzékének köszönhetően olyan házat vett, amelyben színházterem is volt és azt számtalanszor bocsátotta a rendelkezésünkre.

           Közösségünk, az alapszabályban megfogalmazott célokat követve, az anyanyelvünk és identitásunk megtartását, az otthoni és a világ magyarságával való kapcsolat tartását, valamint gyerekeink számára az anyanyelv tanítását tartotta a legfontosabbnak.

Köszönettel tartozunk Daróczi Emesének, valamint Lindberg Katalinnak, akik több éven át vállalták a gyerekekkel való foglalkozást.      

Resized20200126132709

     A 30 év alatt több mint 150 összejövetelt rendeztünk, első sorban a nemzeti ünnepeinket tartva szem előtt, majd színielőadások, bálok, húsvéti és mikulás programok voltak a prioritásaink között.

           A jubileumi összejövetelünket ez év január 18-án tartottuk meg, melyet a SMOSZ elnöke, Bihari Szabolcs is megtisztelt a jelenlétével, valamint a västeråsi barátaink is részt vettek rajta. Vidám hangulatú, reménykeltő ünnepség volt. 

           Mindamellett, hogy az évek során a taglétszámunk lecsökkent, vezetőségünk (Fazakas András, Vida Krisztina, Fazakas Éva, Rotaru Rozália, Katona Emese, Smirer Judit, Toró Lajos /Ildikó/ és Fekete Jenő) mindent megtesz azért, hogy továbbra is életképes legyen a közösség és megfeleljen a tagok elvárásainak. A siker záloga a vezetőség lelkes, odaadó és önkéntes munkája.

           Szoros együttműködésben állunk a västeråsi egyesület tagjaival, akik szép számban vesznek részt a rendezvényeinken és vállalják a kiadások egy részét is.

Valljuk, hogy összefogásban van az erő és ez ad egy reményteli jövőképet!

 

Fekete Jenő

Levél az Olvasóhoz

Levél az Olvasóhoz

Kedves Olvasó! 2020. március 24.
Kedves Híradó Olvasók! Ezennel fölveszem azt a bizonyos letett lantot. Nyilván mindenki máshogy szólaltatja meg kicsit a hangszert, beleviszi önmagát, a személyiségét. Egy évek alatt kiforrott lapot kaptam örökül. Nem kezdtem gyors, mindenáron való változtatásokba. Először szeretném hallani, hogyan szól…
Tovább
A bükki partizánok útján

A bükki partizánok útján

Kárpát-medence 2020. április 03.
Az eddigi útleírásaim közül ez a mostani visz legközelebb szülővárosomhoz. Tulajdonképpen egy ó-bükki hátizsákos túrára hívom most magammal a kedves Olvasót! Őszintén remélem, hogy mire ezek a sorok eljutnak hozzátok, már a tavaszi erdőben sétálhatunk! Egy barátommal, volt kollégámmal elhatároztuk,…
Tovább
Őszi látogatás Firenzében

Őszi látogatás Firenzében

Képzőművészet 2020. április 02.
Ősszel Firenzébe látogattunk. Este érkeztünk meg a pályaudvarra. Fél órába is beletelt, mire a vasútállomás körül megtaláltuk a szállásunkra induló városi autóbusz megállóját. A város fényei első látásra is vonzónak tűntek. Átkeltünk az Arnó folyó hídján, és az első megállóban…
Tovább

Egyesületek

Új év, új kezdetek a Jönköpingi Magyar Egyesületben

Új év, új kezdetek a Jönköpingi Magyar Egyesületben

A programokkal teli 2019-es év után új fejezet nyílt a Jönköpingi Magyar Egyesület életében. A tavalyi évben 35…
A stockholmi Magyar Ház technikai korszerűsítése

A stockholmi Magyar Ház technikai korszerűsítése

A stockholmi Magyar Ház Házkezelősége 2019-ben sikeresen pályázott a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. által a diaszpórában élő magyarság…
Ez az év is elkezdődött...

Ez az év is elkezdődött...

... de még hogy! Stockholmban már január második hetében beindult az egyesületi élet. A legszorgalmasabbak a színjátszókörösök voltak,…
Téli SOMIT 2020. Beszámoló

Téli SOMIT 2020. Beszámoló

Az idei első, Téli SOMIT mind a szervezők és mind a résztvevők nagy örömére már hetekkel a tábor…
Hajdan-Hajdú

Hajdan-Hajdú

A tánc szinte egyidős az emberrel. Hangulatot, gondolatokat fejez ki, hogy lássa és értse az, aki nézi. Az…
Szabó Tünde borász Göteborgban

Szabó Tünde borász Göteborgban

Magyarországot mindig is jó bortermelő országnak ismerte a világ. Sajnos, a háborút követően volt egy hosszú időszak, amikor…
Hírek a malmői Hungaroclubból

Hírek a malmői Hungaroclubból

A 2020-as évadunkat január végén kezdtük, amikor is Dr. Pölcz Éva tartott nekünk egy érdekes előadást a stresszről,…
A Pannónia Klub életéből

A Pannónia Klub életéből

A 2019-es év végét két, nagyon szép, színvonalas programmal zártuk. Lohn Annamária KCSP-ösztöndíjas Magyar Nobel-díjasok és feltalálók című…
A magyar kultúra napja Malmőben – így emlékeztek a Pannónia Klub tagjai

A magyar kultúra napja Malmőben – így emlékeztek a Pannónia Klub tagjai

A magyar kultúra napját 1989 óta január 22-én tartjuk abból az alkalomból, hogy Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a…
30 éves az eskilstunai magyar közösség

30 éves az eskilstunai magyar közösség

           Egy hazafias érzelmű kis csoport ötleteként, 1989 kora tavaszán, Barra Regina lakásán született…

Támogasd újságunkat!

A Híradó a Svédországi Magyarok Országos Szövetségének rendszeresen megjelenő lapja.

A lap célja a Svédországban működő magyar egyesületek éltének bemutatása, a magyar nyelv és hagyományok ápolása valamint a kapcsolattartás az országban szétszórtan élő magyar olvasók között. Az újságot a tagegyesületekben tagdíjat fizető családok térítésmentesen kapják kézhez.

Annak ellenére, hogy a Híradó szerkesztősége önkéntes alapon végzi munkáját, az újság kiadásának költségei – a nyomdai költségek és a postázás – mégis jelentős anyagi terhet jelentenek a SMOSZ számára.

Kérjük, csatlakozz a Híradó Baráti Köréhez, és tagdíjad befizetésével támogasd az újság további megjelenését!

 

Éves tagsági díj családonként: 100 kr

A tagdíjat a következő számlára lehet befizetni:

Bankgiro 244-1590

Nem kapta kézhez a Híradót?

 

Kimaradt Híradó szám esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket. Szerkesztőségünknek nincs módjában az elveszett, vagy nem kézbesített példányokat pótolni.

 

Címváltozás esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket, mert ők állítják össze és küldik el a tagság frissített névsorát a SMOSZ címlista felelősének.

Free Joomla templates by L.THEME