A Svédországi Magyarok Országos Szövetségének lapja
 

Téli SOMIT 2020. Beszámoló

Az idei első, Téli SOMIT mind a szervezők és mind a résztvevők nagy örömére már hetekkel a tábor kezdete előtt telt házas eseménnyé duzzadt.

Pénteken délután kezdtek el szállingózni az első táborlakók a hällebergai házba, ami szépen lassan megtelt mosolygó, egymásnak örülő arcokkal, de ismerkedni is volt lehetőségünk, hiszen mint mindig, most is voltak újonnan csatlakozók.

A bőséges és finom vacsora (hamburger) után közösségépítő játékokat játszottunk, ahol gyakorolhattuk az egymásra figyelést és az összedolgozást, de mellette a logikánkat is próbára tehettük. A hétvége témája ugyan a farsang volt, de egy kevés kis játékkal (Mr. és Mrs.) megemlékeztünk a Valentin napról is. A játék során vállalkozó szellemű párok, barátok és testvérek mérhették le a többiek szórakoztatására, hogy mennyire is ismerik jól egymást és önmagukat, többek között olyan kérdésekre kellett válaszolniuk, mint hogy ki dönti el, milyen zene szóljon az autóban, ki szokott többet mosogatni és ki számára fontosabb, hogy megbeszéljék a problémáikat. Zárásképpen egy vicces, kártyás, ölbe ülős versenyjátékkal oldottuk a hangulatot, utána már csak a hajnalig tartó tánc és mulatság volt hátra.

Antal-Jozsef-fotoja

 

A szombati, bőséges reggelit követően gyerekek és felnőttek egy csapatvetélkedőn vettek részt, aminek a témája a „másik világ” volt, hiszen a csapatok, csakúgy, mint a busók, álarcot viseltek, így másképpen érzékelhették a világ történéseit. A feladatok között így egy-két busójáráshoz és farsangi szokáskörhöz kapcsolódó hagyományt is felelevenítettünk, mint például a buzogányhajítás és a kakascséplés, valamint minden csapat elkészíthette a saját „busó babáját”. Ebéd után egy kicsit nyugalmasabb, de szintén kihívásokkal teli program következett: egy rövid előadás keretein belül még jobban megismerkedhettünk a mohácsi busójárás hagyományával. Megtudhattuk például, kik azok a sokacok, pontosan miből is áll egy busó jelmez, kik azok a szép busók, és hogy kik is a jankelék. Az előadás után egy busó activity keretein belül mindenki megcsillogtathatta és elmélyíthette újdonsült tudását erről a méltán népszerű, gyönyörű népszokásról, ami egyébként az UNESCO szellemi kulturális világörökség részét képezi.

Az activity után kicsiknek és nagyoknak lehetőségük nyílt kézműves foglalkozáson részt venniük, ahol farsangi álarcok és természetesen busó maszkok is kikerültek az ügyes táborlakók kezei alól.

Bitay-Zsolt-fotoja2

 

A vacsorát követő pihenő után következtek a farsangi jelmezversenyek külön gyermek és felnőtt kategóriában. A gyermekek között akadt kalóz, pókember és rabló, de láthattuk magát Elzát és Hermionét is. A felnőtteken végigtekintve akadt, aki egy varázsló, tünde, revütáncos, boszorkány, Hófehérke, Maugli vagy éppen Balu bőrébe bújt. A zsűri négy díjat is kiosztott felnőtt kategóriában: a legmunkásabb, a legötletesebb, a legjobban előadott jelmez, valamint a közönségdíjat. A jelmezversenyt a mindenki által nagyon várt farsangi bál követte.

A vasárnap délelőtt a búcsúzásról és a tábor lezárásáról szólt. Mindhárom nap fantasztikus hangulatban telt, és rengeteg élményben lehetett része a SOMIT-családnak. Szeretettel várunk Titeket is a következőre!

Bálint Réka

Levél az Olvasóhoz

Levél az Olvasóhoz

Kedves Olvasó! 2020. március 24.
Kedves Híradó Olvasók! Ezennel fölveszem azt a bizonyos letett lantot. Nyilván mindenki máshogy szólaltatja meg kicsit a hangszert, beleviszi önmagát, a személyiségét. Egy évek alatt kiforrott lapot kaptam örökül. Nem kezdtem gyors, mindenáron való változtatásokba. Először szeretném hallani, hogyan szól…
Tovább
A bükki partizánok útján

A bükki partizánok útján

Kárpát-medence 2020. április 03.
Az eddigi útleírásaim közül ez a mostani visz legközelebb szülővárosomhoz. Tulajdonképpen egy ó-bükki hátizsákos túrára hívom most magammal a kedves Olvasót! Őszintén remélem, hogy mire ezek a sorok eljutnak hozzátok, már a tavaszi erdőben sétálhatunk! Egy barátommal, volt kollégámmal elhatároztuk,…
Tovább
Őszi látogatás Firenzében

Őszi látogatás Firenzében

Képzőművészet 2020. április 02.
Ősszel Firenzébe látogattunk. Este érkeztünk meg a pályaudvarra. Fél órába is beletelt, mire a vasútállomás körül megtaláltuk a szállásunkra induló városi autóbusz megállóját. A város fényei első látásra is vonzónak tűntek. Átkeltünk az Arnó folyó hídján, és az első megállóban…
Tovább

Egyesületek

Új év, új kezdetek a Jönköpingi Magyar Egyesületben

Új év, új kezdetek a Jönköpingi Magyar Egyesületben

A programokkal teli 2019-es év után új fejezet nyílt a Jönköpingi Magyar Egyesület életében. A tavalyi évben 35…
A stockholmi Magyar Ház technikai korszerűsítése

A stockholmi Magyar Ház technikai korszerűsítése

A stockholmi Magyar Ház Házkezelősége 2019-ben sikeresen pályázott a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. által a diaszpórában élő magyarság…
Ez az év is elkezdődött...

Ez az év is elkezdődött...

... de még hogy! Stockholmban már január második hetében beindult az egyesületi élet. A legszorgalmasabbak a színjátszókörösök voltak,…
Téli SOMIT 2020. Beszámoló

Téli SOMIT 2020. Beszámoló

Az idei első, Téli SOMIT mind a szervezők és mind a résztvevők nagy örömére már hetekkel a tábor…
Hajdan-Hajdú

Hajdan-Hajdú

A tánc szinte egyidős az emberrel. Hangulatot, gondolatokat fejez ki, hogy lássa és értse az, aki nézi. Az…
Szabó Tünde borász Göteborgban

Szabó Tünde borász Göteborgban

Magyarországot mindig is jó bortermelő országnak ismerte a világ. Sajnos, a háborút követően volt egy hosszú időszak, amikor…
Hírek a malmői Hungaroclubból

Hírek a malmői Hungaroclubból

A 2020-as évadunkat január végén kezdtük, amikor is Dr. Pölcz Éva tartott nekünk egy érdekes előadást a stresszről,…
A Pannónia Klub életéből

A Pannónia Klub életéből

A 2019-es év végét két, nagyon szép, színvonalas programmal zártuk. Lohn Annamária KCSP-ösztöndíjas Magyar Nobel-díjasok és feltalálók című…
A magyar kultúra napja Malmőben – így emlékeztek a Pannónia Klub tagjai

A magyar kultúra napja Malmőben – így emlékeztek a Pannónia Klub tagjai

A magyar kultúra napját 1989 óta január 22-én tartjuk abból az alkalomból, hogy Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a…
30 éves az eskilstunai magyar közösség

30 éves az eskilstunai magyar közösség

           Egy hazafias érzelmű kis csoport ötleteként, 1989 kora tavaszán, Barra Regina lakásán született…

Támogasd újságunkat!

A Híradó a Svédországi Magyarok Országos Szövetségének rendszeresen megjelenő lapja.

A lap célja a Svédországban működő magyar egyesületek éltének bemutatása, a magyar nyelv és hagyományok ápolása valamint a kapcsolattartás az országban szétszórtan élő magyar olvasók között. Az újságot a tagegyesületekben tagdíjat fizető családok térítésmentesen kapják kézhez.

Annak ellenére, hogy a Híradó szerkesztősége önkéntes alapon végzi munkáját, az újság kiadásának költségei – a nyomdai költségek és a postázás – mégis jelentős anyagi terhet jelentenek a SMOSZ számára.

Kérjük, csatlakozz a Híradó Baráti Köréhez, és tagdíjad befizetésével támogasd az újság további megjelenését!

 

Éves tagsági díj családonként: 100 kr

A tagdíjat a következő számlára lehet befizetni:

Bankgiro 244-1590

Nem kapta kézhez a Híradót?

 

Kimaradt Híradó szám esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket. Szerkesztőségünknek nincs módjában az elveszett, vagy nem kézbesített példányokat pótolni.

 

Címváltozás esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket, mert ők állítják össze és küldik el a tagság frissített névsorát a SMOSZ címlista felelősének.

Free Joomla templates by L.THEME