A Svédországi Magyarok Országos Szövetségének lapja
 

A SOMIT legsikeresebb virtuális tábora

A koronavírus-járvány továbbra is arra kényszerít, hogy a rendezvényeinket átszervezzük. A május 29-31-re tervezett családos táborunkat későbbi időpontra halasztjuk. A pontos dátumról a megszokott csatornákon keresztül időben tájékoztatunk” – olvashattuk április 27-én a SOMIT Generációk Facebook-oldalán. Az olvasottaktól elszontyolodók másnap már örülhettek a jó hírnek, ugyanis arról értesülhettek, hogy május 8-9-én részt vehetnek az első virtuális SOMIT-táboron. Nézzük, hogy sikerült!

A SOMIT vezetősége és a Magyarországon tartózkodó KCSP-ösztöndíjasok közös Messenger-csoportja hirtelen újra izzani kezdett a járvány közepette. Ösztöndíjas társaimmal jó ötletnek tartottuk azt a felvetést, hogy próbáljunk megszervezni egy virtuális tábort. Bitay Zsolt jópofa grafikát készített, a virtuális tábor belépő menüje a Hälleberga Tábortanya épületegyütteseit idézte. A Konferenciaterem az előadások, játékok tere, a Konyhaparty és a Játszótér menük pedig arra voltak hivatottak, hogy a résztvevők ugyanúgy sétálni tudjanak a virtuális csetszobák között, mint a valódi tábor idején az egyes épületekben zajló események, társaságok között. Lohn Annamária a Mi fán terem a boszorkány? – Rendhagyó történelemóra című előadásért felelt, Sebestyén Marianna és jómagam az előadásban elhangzottakra rákérdező kvízért, Bálint Réka és Szalóki Petra pedig a „szaladgálós” játékok gazdái voltak. A SOMIT vezetőségével együtt többször is teszteltük a Cisco Webex Meetings rendszer lehetőségeit, hogy élesben minden gördülékenyen menjen.

A tábor első napjának vendégei (kb. 20-25 fő) egy kötetlen beszélgetés részesei lehettek a Konferenciaterem fantázianevű csetszobában. Szombaton, azaz másnap, a személyes táborokat megidéző programmal indítottunk, hogy aztán külön szobába vonulva újra csak a világ dolgairól beszélgetve éljük meg a közösség, az egybetartozás élményét, mely valódi érzés volt mindenki számára, nem pusztán virtualitás. De ennyire még nem szaladnék előre.

Ezen a napon is nagyjából 20-25 fő jelentkezett be, hogy részesei legyenek a SOMIT első s (ahogy viccesen megjegyeztük) legsikeresebb virtuális táborának. Annamária nagyon izgalmas és informatív, közel egyórás előadásában az európai boszorkányságról, a boszorkányszombatokról, a jó és a rossz boszorkányokról, a Walpurgis-éjről volt szó többek között. Az ehhez kapcsolódó kvízben leteszteltük, ki mennyire figyelt az előadás során, a kérdéssorok kiértékelése közben Petra és Réka boszorkányos feladatokra vette rá a játékosokat, akiknek fel s alá kellett rohangálniuk a szobájukban, a lakásukban, hogy például legalább három hozzávalós szerelmi bájitalt keverjenek, sőt az udvarra is ki kellett szaladniuk néhány fűszálért. Előnyben voltak a seprőn közlekedők, akik pillanatok alatt előteremtettek mindent boszorkánykonyhájuk gondos rendben tartott polcairól.

koccintsBitay-Zsolt-fotoja2

 

Zárásként éjszakába nyúló beszélgetés következett. Olyan volt, mintha igazából együtt lennénk. Poharainkat újra és újra koccintásra emeltük a számítógép, illetve a telefon kameráihoz. Habár a résztvevők száma nem döntött csúcsokat egy személyes táborhoz mérve, de aki eljött közénk, érezhette, hogy a SOMIT közössége a legnehezebb időkben sem hagy egyedül. Köszönet mindenkinek a részvételért, a lehetőségért!

 

Írta: Antal József

Fotó és grafika: Bitay Zsolt

Levél az Olvasóhoz

Levél az Olvasóhoz

Kedves Olvasó! 2021. július 07.
Kedves Híradó Olvasók! Kicsi fehér templomotokba Most minden erők tömörülnek. Kicsi fehér templom-padokba A holtak is mellétek ülnek. A nagyapáink, nagyanyáink, Szemükbe biztatás vagy vád: Ne hagyjátok a templomot, A templomot s az iskolát! Így hangzanak Reményik Sándor Templom és…
Tovább
Vipassana naplók # 2

Vipassana naplók # 2

Könyvespolc 2021. július 07.
Fénydagály (Hétfő reggeli derengés) Én, enyém. Ekörül forog minden. Minden, ami fanyar és haragos és tűz. A mindennapos rituálék tartják egyben a rendszert. Ha bármelyik apró összetevő elmarad, akkor szépen, fokozatosan szétmállik a kiegyensúlyozottság. Sötét kockák lebegnek a levegőben és…
Tovább
Cigonya II.

Cigonya II.

Képzőművészet 2021. július 07.
Középiskolás koromban már valamilyen ismeretségben lehettem a művésszel. Így kellett lennie, mert emlékszem a kitéglázott kis udvarra, ott, abban a sarki házban, ahol Tihamér lakott. A Kőrös-híd felé lehetett arra kijutni. A kis ház még kisebb melléképületében Tihamér nagynénje lakott.…
Tovább
Kolozsvári Magyar napok – Beszélgetés Gergely Balázzsal

Kolozsvári Magyar napok – Beszélgetés Gergely Balázzsal

Portré 2021. július 06.
Úgy éreztem, a kulturális-közéleti szervezéssel talán többet adhatok vissza a közösségemnek azokból a szellemi javakból, amelyeknek legfőképpen azáltal lettem birtokosa, hogy magyarnak születtem. 1977-ben született Kolozsváron. Régész, történész, közösségszervező, a Kolozsvári Magyar Napok főszervezője, a Kincses Kolozsvár Egyesület elnöke. Nős,…
Tovább
Talpalatnyi magyar föld Svédországban

Talpalatnyi magyar föld Svédországban

Portré 2021. április 03.
A Stockholmi Magyar Háznak felbecsülhetetlen szellemi és gazdasági értéke van. Amikor annak idején sikerült megvásárolni, a svédországi magyarság úgy érezte, hogy ez egy talpalatnyi magyar föld Svédországban. Nem véletlenül… A Magyar Ház legfrissebb beruházási munkálatainak (tetőcsere) köszönhetően az épület készen…
Tovább

Egyesületek

Új szelek a Tavaszi Szélnél

Új szelek a Tavaszi Szélnél

Sok minden nem úgy alakult a tavalyi és az idei évben, mint ahogy megszoktuk, és ahogy a terveink…
Bemutatkoznak a Stockholmban tevékenykedő Magyar Ház Közösség új vezetőségi tagjai

Bemutatkoznak a Stockholmban tevékenykedő Magyar Ház Közösség új vezetőségi tagjai

A Magyar Ház megalakulása óta otthont nyújt és összefogja a Stockholmban és környékén élő és tevékenykedő magyarságot. Dicső…
Történések a Pannónia Klub háza táján

Történések a Pannónia Klub háza táján

Az első és legfontosabb hír, amit a Pannónia Klub kapcsán meg szeretnék említeni, hogy a 2021. április 24-én…

Támogasd újságunkat!

A Híradó a Svédországi Magyarok Országos Szövetségének rendszeresen megjelenő lapja.

A lap célja a Svédországban működő magyar egyesületek éltének bemutatása, a magyar nyelv és hagyományok ápolása valamint a kapcsolattartás az országban szétszórtan élő magyar olvasók között. Az újságot a tagegyesületekben tagdíjat fizető családok térítésmentesen kapják kézhez.

Annak ellenére, hogy a Híradó szerkesztősége önkéntes alapon végzi munkáját, az újság kiadásának költségei – a nyomdai költségek és a postázás – mégis jelentős anyagi terhet jelentenek a SMOSZ számára.

Kérjük, csatlakozz a Híradó Baráti Köréhez, és tagdíjad befizetésével támogasd az újság további megjelenését!

 

Éves tagsági díj családonként: 100 kr

A tagdíjat a következő számlára lehet befizetni:

Bankgiro 244-1590

Nem kapta kézhez a Híradót?

 

Kimaradt Híradó szám esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket. Szerkesztőségünknek nincs módjában az elveszett, vagy nem kézbesített példányokat pótolni.

 

Címváltozás esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket, mert ők állítják össze és küldik el a tagság frissített névsorát a SMOSZ címlista felelősének.

Free Joomla templates by L.THEME