A Svédországi Magyarok Országos Szövetségének lapja
 

„Együtt lenni jó...”

Zelk Zoltán: Este jó, este jó című verséből való az idézet s bár a költő a családi együttlét harmóniájáról ír, érthetjük ez alatt a magyar gyökerekkel rendelkezők nagy családjának örömteli és bensőséges együttlétét is.

Bár ezekben a furcsa időkben mindkettő hiányát nagyon is megérezzük.
Hogy tegyünk ez ellen, 2021 februárjában, egy verőfényes és friss hóban bővelkedő napon, megszületett az elhatározás, hogy kinti program keretében találkozzunk a valsätrai szánkódombokon s élvezzük a tél adta örömöket.
Bár a szánkók és egyéb lecsúszásra alkalmas eszközök elfogytak a boltokból, de a leleményesség kéznél volt. Akadt, aki a szomszédoktól kölcsönkapott eszközzel pótolta a hiányt. Az élmény leírhatatlan volt! Hosszú ideje nem találkoztunk, a sötét ősz is megtette a maga hatását. Ki otthonról dolgozott, bezárva, ki pedig az egészségügy börtönében élte napjait, az otthonát ritkán látogatva. Szinte fürödtünk egymás tekintetében!
A tisztes távolságot betartva grilleztünk is, a parázs melege nemcsak a kezeket, a szíveket is átmelegítette. Igenis, kell az egymás tekintetében való „megfürdés”! A lélek tükre többet mond a szavaknál. Aztán szünet következett és további megszorítások.


Az immunrendszer azonban a vidámság és a szeretet által is erősödik, így július végén egy vidám strandtalálkozó keretében erősítettük az immunrendszerünket az Uppsala melletti siggeforai strandon.
A víz nagyon kellemes volt, a gyors záport is a vízbe menekülve vészeltük át.
Augusztus második hetében pedig a töméntelen esőzés után gombászni és áfonyát szedni mentünk a Sävja melletti Lunsen erdőbe. Születésnaposaink is voltak, anya és lánya, kik néhány napos különbséggel ünnepelték születésnapjukat, így nekik is énekeltünk az erdő sűrűjében, körben állva.
Bár senki sem tudja megmondani meddig tart ez az áldatlan állapot, de arra szeretnénk az UMSE részéről biztatni mindannyiótokat, hogy találkozzatok egymással rendszeresen! Amíg kint jó az idő, addig számtalan lehetőség van erdőt járni, kirándulni. Akár babakocsival is, attól függően, milyen a korösszetétel, hogy ne maradjon ki senki a közösség élményéből!
Ne feledjétek, a testi és lelki közösség megerősít!
Kívánunk mindannyiótoknak élménygazdag kirándulásokat!

Levél az Olvasóhoz

Levél az Olvasóhoz

Kedves Olvasó! 2022. március 16.
Kedves Híradó Olvasók! Minden márciusban annak öröme tölt el, hogy hamarosan itt a tavasz – a természet újjáéled, a tavaszi hérics, a leánykökörcsin, a hóvirág, az erdei szellőrózsa, a különféle kosborok, májusban pedig a piros kígyószisz bontja szirmait. Eszembe jut,…
Tovább
Sötétség (Dark)

Sötétség (Dark)

Könyvespolc 2022. március 16.
Pár éve egyszer már rákattantam erre a sorozatra, de az első évad nyitva hagyott befejezése után kikerült a fókuszból, valahogy nem kerestem rá, hogy lett-e folytatás. Mostanában viszont német nyelvgyakorlásként lepörgettem pár sorozatot a Netflixen, így került elő ismét a…
Tovább
Galériák kínálata Göteborgban télvíz idején

Galériák kínálata Göteborgban télvíz idején

Képzőművészet 2022. március 16.
Grafik i Väst galéria Göteborg. Fia Kvissberg „Játék a színekkel és a formákkal” 2022.01.29.–02.16.
Tovább
„Nekünk, fiataloknak fontos, hogy az érveink eljussanak a döntéshozókhoz!”

„Nekünk, fiataloknak fontos, hogy az érveink eljussanak a döntéshozókhoz!”

Portré 2022. január 01.
Beszélgetés Rácz Zsófia helyettes államtitkárral. Budapesten született 1997-ben, tanulmányait jogász szakon végzi az Eötvös Loránd Tudományegyetemen, dolgozott az Alapjogokért Központ elemzőjeként, de Magyarország ENSZ ifjúsági delegáltjaként számtalan közösségi szerepvállalás is fűződik a nevéhez. Rácz Zsófia helyettes államtitkárt kérdeztem családról, hitről,…
Tovább
Kolozsvári Magyar napok – Beszélgetés Gergely Balázzsal

Kolozsvári Magyar napok – Beszélgetés Gergely Balázzsal

Portré 2021. július 06.
Úgy éreztem, a kulturális-közéleti szervezéssel talán többet adhatok vissza a közösségemnek azokból a szellemi javakból, amelyeknek legfőképpen azáltal lettem birtokosa, hogy magyarnak születtem. 1977-ben született Kolozsváron. Régész, történész, közösségszervező, a Kolozsvári Magyar Napok főszervezője, a Kincses Kolozsvár Egyesület elnöke. Nős,…
Tovább

Egyesületek

Hírek a malmői Hungaroclubból

Hírek a malmői Hungaroclubból

Sajnos a 2021-es év vírushelyzetére való tekintettel egyesületünk tagjai ritkán találkozhattak.
Talpra, göteborgi magyar!

Talpra, göteborgi magyar!

Több generáció együtt a Márton napi sokadalomban Sokféleképp lehet „talpra állni” és tenni, cselekedni egy közösség összekovácsolásáért, megtartásáért.…
Bereczky-Veress Biborka 2021. október 23-i beszéde

Bereczky-Veress Biborka 2021. október 23-i beszéde

Helyszín: Stockholmi Magyar Ház. Az 1956-os forradalom és szabadságharc 65. évfordulója ünnepi szónokának Lakatos Mihály Budapesten élő írót,…

Támogasd újságunkat!

A Híradó a Svédországi Magyarok Országos Szövetségének rendszeresen megjelenő lapja.

A lap célja a Svédországban működő magyar egyesületek éltének bemutatása, a magyar nyelv és hagyományok ápolása valamint a kapcsolattartás az országban szétszórtan élő magyar olvasók között. Az újságot a tagegyesületekben tagdíjat fizető családok térítésmentesen kapják kézhez.

Annak ellenére, hogy a Híradó szerkesztősége önkéntes alapon végzi munkáját, az újság kiadásának költségei – a nyomdai költségek és a postázás – mégis jelentős anyagi terhet jelentenek a SMOSZ számára.

Kérjük, csatlakozz a Híradó Baráti Köréhez, és tagdíjad befizetésével támogasd az újság további megjelenését!

 

Éves tagsági díj családonként: 100 kr

A tagdíjat a következő számlára lehet befizetni:

Bankgiro 244-1590

Nem kapta kézhez a Híradót?

 

Kimaradt Híradó szám esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket. Szerkesztőségünknek nincs módjában az elveszett, vagy nem kézbesített példányokat pótolni.

 

Címváltozás esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket, mert ők állítják össze és küldik el a tagság frissített névsorát a SMOSZ címlista felelősének.

Free Joomla templates by L.THEME