A Svédországi Magyarok Országos Szövetségének lapja
 

A Pannónia Klub beszámolója

Az ősz hirtelen hozta magával a szürke, esős napokat, de az egészségügyi korlátozások feloldásának köszönhetően, a hosszabb kihagyás után folytathattuk beltéri tevékenységeinket. Sokan várták már, hogy újra találkozhassunk egymással, hogy az egyesület végre szervezhessen szélesebb körben is programokat.

Az első és legfontosabb zárt térben szervezett eseményünk a Pannónia Klub 15 éves fennállásának méltó megünneplése volt. Ami a tavasszal elmaradt, azt most bepótoltuk. Ezúton is köszönjük a fellépőknek, Vanya-Lőrincz Veronikának és Vanya Róbertnek a jó hangulatot, Ménesi Ferencnek a sok segítséget, Kiss-Budai Tibornak a finom falatokat. Köszönjük dr. Kaszás Veronika kulturális attasénak és helyettes konzulnak, hogy rendezvényünkön képviselte a Svédországi Magyar Nagykövetséget. Köszönjük Bihari Szabolcs SMOSZ elnöknek a kedves köszöntést. De köszönjük Rosenheim Ilonának és a régi vezetőség összes tagjának, hogy az elmúlt évek alatt értéket alkottak és tudásukat, tapasztalataikat hajlandóak voltak megosztani velünk. Készen állunk a folytatásra…

Mi sem bizonyítja jobban, mint a következő rendezvényünk sikere. A SMOSZ égisze alatt Kilyén Ilka (többszörösen kitüntetett marosvásárhelyi színésznő) és Ritziu Ilka-Krisztina (szintén marosvásárhelyi színésznő) a Bekecs Néptáncszínház tagja előadásában a Szálkák című, nagyszerű előadást fogadtuk az 1956. október 23-i megemlékezés alkalmából.

Közben pedig újraindultak a rendszeres, beltéri gyerekfoglalkozásaink is: minden vasárnap délelőtt várjuk a kicsiket és a nagyobbakat jó hangulatú foglalkozásainkra. A Kőrösi Csoma Sándor Program ösztöndíjasait pótolandó, ettől a tanévtől anyanyelvi oktatásban jártas tanárnő segíti gyermekeinket, hogy elsajátítsák a magyar írást-olvasást. Ugyanakkor igyekszünk a különböző tematikákat is feldolgozni közösen, így szerveztünk már szüreti mulatságot, tökfaragást, Márton napi kézműves programot, bábszínházat. A december pedig az ünnepé: az adventi hangolódást a közös Mikulás-várás követi, és jó lesz majd újra feleleveníteni népszokásainkat, hagyományainkat, felidézni, hogy kapni bizony jó, de adni, adni annál sokkal jobb!
Most pedig köszönetet szeretnék mondani a Pannónia Klub vezetőségének nevében, elsősorban a tagjainknak, hogy a korlátozások ellenére kitartottak mellettünk, érdeklődésüket és támogatásukat fejezték ki. Köszönettel tartozunk a SMOSZ támogatásáért, a tartalmas programokért. De köszönettel tartozunk a Nemzetpolitikai Államtitkárságnak és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-nek is, hogy a kiírt pályázatok, meghirdetett programok által (is) odafigyelnek ránk és támogatnak bennünket, gyermekeinket.
Áldott, békés ünnepeket kívánok!
 

Levél az Olvasóhoz

Levél az Olvasóhoz

Kedves Olvasó! 2022. július 05.
Kedves Híradó Olvasók!   Oly mélyre estünk, hogy nem hullhatunk már, nincs is magas és nincs számunkra mély. Anyánk nyelvén sikoltunk a világhoz, mi lesz szivünkkel és mi lesz szavunkkal, ha jő az éj?
Tovább
Mélymerülés a kínai science-fiction világában – A háromtest-probléma

Mélymerülés a kínai science-fiction világában – A háromtest-probléma

Könyvespolc 2022. július 04.
Valami erős sci-fi-t kerestem mostanában, valami olyasmit, mint a Hyperion vagy a Metro 2033 volt legutóbb, ami nyomot hagy bennem és gondolkodásra késztet. Nem is kellett sokáig kutakodnom a neten, gyorsan rám talált A háromtest-probléma című regény. Intuitív módon hatott…
Tovább
Galériák kínálata Göteborgban télvíz idején

Galériák kínálata Göteborgban télvíz idején

Képzőművészet 2022. március 16.
Grafik i Väst galéria Göteborg. Fia Kvissberg „Játék a színekkel és a formákkal” 2022.01.29.–02.16.
Tovább
Interjú Benczédi Zsuzsa nénivel

Interjú Benczédi Zsuzsa nénivel

Portré 2022. július 04.
Benczédi Zsuzsa néni 31 éve él Svédországban, zenetanár, kórusvezető, akinek generációkon átívelő pályafutása példaértékű. Zsuzsa néni lelkesedése sosem fogy el, hiszen mai napig is aktívan vezeti úgy a Ljungby-i Magyar iskolát, mint a kóruspróbákat valamint előadásra készül fáradhatatlanul.
Tovább
„Nekünk, fiataloknak fontos, hogy az érveink eljussanak a döntéshozókhoz!”

„Nekünk, fiataloknak fontos, hogy az érveink eljussanak a döntéshozókhoz!”

Portré 2022. január 01.
Beszélgetés Rácz Zsófia helyettes államtitkárral. Budapesten született 1997-ben, tanulmányait jogász szakon végzi az Eötvös Loránd Tudományegyetemen, dolgozott az Alapjogokért Központ elemzőjeként, de Magyarország ENSZ ifjúsági delegáltjaként számtalan közösségi szerepvállalás is fűződik a nevéhez. Rácz Zsófia helyettes államtitkárt kérdeztem családról, hitről,…
Tovább

Egyesületek

A stockholmi magyar nagykövetség kulturális programjai

A stockholmi magyar nagykövetség kulturális programjai

A stockholmi magyar nagykövetség kulturális programjai
Farsangi mulatság és majális SOMIT módra

Farsangi mulatság és majális SOMIT módra

Bizonyára mindannyian hallottuk már, sőt, sokak napi szókincsében is gyakran előfordul az a közismert mondás, miszerint: „Ember tervez,…
SOMIT TAVASZI TÁBOR

SOMIT TAVASZI TÁBOR

A 2022. évi második SOMIT rendezvény a Tavaszi tábor volt. A koronavírus járvány enyhülését és a korlátozások feloldását…

Támogasd újságunkat!

A Híradó a Svédországi Magyarok Országos Szövetségének rendszeresen megjelenő lapja.

A lap célja a Svédországban működő magyar egyesületek éltének bemutatása, a magyar nyelv és hagyományok ápolása valamint a kapcsolattartás az országban szétszórtan élő magyar olvasók között. Az újságot a tagegyesületekben tagdíjat fizető családok térítésmentesen kapják kézhez.

Annak ellenére, hogy a Híradó szerkesztősége önkéntes alapon végzi munkáját, az újság kiadásának költségei – a nyomdai költségek és a postázás – mégis jelentős anyagi terhet jelentenek a SMOSZ számára.

Kérjük, csatlakozz a Híradó Baráti Köréhez, és tagdíjad befizetésével támogasd az újság további megjelenését!

 

Éves tagsági díj családonként: 100 kr

A tagdíjat a következő számlára lehet befizetni:

Bankgiro 244-1590

Nem kapta kézhez a Híradót?

 

Kimaradt Híradó szám esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket. Szerkesztőségünknek nincs módjában az elveszett, vagy nem kézbesített példányokat pótolni.

 

Címváltozás esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket, mert ők állítják össze és küldik el a tagság frissített névsorát a SMOSZ címlista felelősének.

Free Joomla templates by L.THEME