A Svédországi Magyarok Országos Szövetségének lapja
 

Megsokszorozódott távolság. A nagyszülők és mi

Három generáció egy foglalkozáson

Kevés szó esik azokról, akiket magunk mögött hagytunk, mikor Svédországba költöztünk. Sok otthon maradt szülő, nagyszülő várja a híreket rólunk, az unokákról, és számolja a napokat, amelyek a legközelebbi hazalátogatásig még hátra vannak. Szerencsére ma már sokkal könnyebb ideutazni, mint egykoron volt, így egyre több látogatóban lévő rokonnal, ismerőssel találkozhatunk köreinkben. Jelen esetben a Tavaszi Szél Kulturális Egyesületben.

Amikor megkérdeznek minket, hogy mi az, ami hiányzik otthonról, akkor, ki-ki vérmérséklete és származási helye szerint azonnal sorolni kezdi, hogy a (szegedi/bajai) halászlé, a Túró Rudi, a házi (netán csabai vagy debreceni) kolbász, a tikkasztó nyarak és a Balaton, egy jó pohár kadarka (netán irsai, olaszrizling, tokaji) és nem utolsó sorban a nagymama főztje (netán lekvárja, pálinkája, meggyes, avagy mákos rétese). Az otthont jelentő ételek és italok ma már könnyen ideérkeznek a repülőgépre feladott poggyászokban és szüleink is egyre bátrabban indulnak neki meglátogatni bennünket és az unokáikat, akár még hetvenéves koron túl is, amely lehetőségnek mi nagyon örülünk.
Jó látni azt, hogy a Tavaszi Szél Kulturális Egyesület foglalkozásaira is egyre gyakrabban kísérik el nagyszülők a lurkókat, és vesznek részt a közös munkában. Ki hosszabb, ki rövidebb időt tölt el köreinkben, attól függően, hogy milyen hosszúra nyúlik a látogatás. Zalán nagymamája például (akit mindenki csak Cucinak szólít) csak a tavaly szeptemberi tanévnyitó kiránduláson volt velünk, de ott sütötte a kenyereket rendületlen, amelyhez a tésztát a fia, Csaba dagasztotta és kelesztette az egész hétvége alatt. Éva pedig, aki Alíz és Olivér nagymamája („mormor”, ahogy a svédek mondanák, hogy pontosan tudják, apai vagy anyai ágról van szó), szerencsénkre hosszabb ideig maradt, amikor jobban megismerhettük egymást, mindannyiunk örömére. Most álljon itt az ő levele, amelyben érzéseit, tapasztalatait írta le röviden nekünk.
„Olyan családban nevelkedtem Nagyváradon, ahol minden ünnepnapon legalább tízen, tizenöten voltunk a bőségesen megterített, fehér damasztterítős asztal mellett. Miután gyermekeim külön családi életet kezdtek és a távolság közöttünk megsokszorozódott, ez a szokás már ritkábban jön össze. Én idén a telet Göteborgban töltöttem és nagy unszolásra a lányomnak, részt vettem az unokáim által csak magyar óvodának hívott, tavasziszeles programon. Minél több alkalmon voltunk túl, annál otthonosabban éreztem magam. Egy közösség, ahol lehet magyarul beszélni. Nagymama, szülő, gyerek együtt. Hasznosnak éreztem magam és öröm volt számomra a gondolat, hogy hétvégén újra mehetek a magyar óvodába: Tavaszi Szél! Jó volt Göteborgban újra ráérezni a magyar ízű szeretetre! Köszönöm, és hálásan gondolok minden tagra és percre, amelyet együtt tölthettem a közösséggel. Tisztelettel, Széles Éva 2022.III. 8.”
Éva, mi is köszönjük a sok segítséget és kedvességet, amelyet tőled kaptunk, külön megemlítve a farsangra készített, egy hadseregnek elég csörögefánkot, amely az utolsó morzsáig elfogyott. Erőt merítünk a leveledből és visszavárunk!

Kedves Híradó Olvasók!

Kedves Híradó Olvasók!

Kedves Olvasó! 2023. október 05.
Levél az Olvasóhoz Kedves Híradó Olvasók! Tegnap a Városligetben sétáltam, s feltűnt, hogy a fák nagyrészt még zöld lombkoronájába itt-ott már sárga szín vegyül. „Most a ligetbe bolygok délután […] / Levelük a fák az aszfaltra sírják / és csengenek…
Tovább
Előző életek

Előző életek

Könyvespolc 2023. október 05.
Érzékeny visszafogottság és érzelgősség nélküli érzelmek lebegnek a vásznon, lassan, mindenféle sietség nélkül mesélnek nekünk az életről és a sorsról Celine Song koreai filmrendező debütfilmjében, a Past Livesben, mely a Sundance filmfesztiválon mutatkozott be figyelemreméltó szakmai és közönségsikerrel.
Tovább
A VARÁZSLATOS SZÍN

A VARÁZSLATOS SZÍN

Képzőművészet 2023. október 05.
A göteborgi kolorizmus története új megvilágításban Carl Kylberg, Hazatérés, olaj, vászon A meghirdetett kiállítás megtekintését a múzeum állandó anyaga felől kezdtem. Ezért először az emeleti termeket vettem szemügyre. Az egyik ilyen helységbe lépve azon nyomban Carl Kylberg „Hemkomsten” („Hazatérés”) című,…
Tovább
A hazához való ragaszkodás megmarad

A hazához való ragaszkodás megmarad

Portré 2023. október 05.
Nemrégen jelent meg a Híradó hasábjain egy beszélgetésem dr. Sebestyén Gábor nőgyógyász főorvossal, a stockholmi protestáns gyülekezet világi felügyelőjével. Ezt a beszélgetést folytattuk most, amikor 2023 áprilisában Magyarországon járt. A köztünk lévő korkülönbség ellenére, jó barátságunkra tekintettel, beszélgetésünk tegező formában…
Tovább
Egy emigráns-immigráns, aki multikulti külhoni, de magyar – 2. rész

Egy emigráns-immigráns, aki multikulti külhoni, de magyar – 2. rész

Portré 2023. június 28.
Beszélgetések Csernák Mihállyal az életről, a munkáról, a családról, a történelemről és napjaink eseményeiről A svédországi Olofströmben telepedett le 1964-ben, és itt tartózkodott 2010-ig. Mihály nem az ötvenhatosok csoportjának tagjaként, hanem évekkel utánuk érkezett Svédországba, de ugyanazok a feladatok vártak…
Tovább

Egyesületek

A Tavaszi Szél ősszel

A Tavaszi Szél ősszel

Közös tökfaragás A Tavaszi Szél Kulturális Egyesületnél szokásunk, hogy iskolai tanításhoz igazodva őszi és tavaszi félévről, valamint téli…
Négy találkozás. Mád, Göteborg, Tångagärde és Budapest

Négy találkozás. Mád, Göteborg, Tångagärde és Budapest

A budapesti Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (korábbi nevén: Szent István Egyetem) dísztermében gyűltünk össze ünnepélyesen, boldogan és…
A Kőrösi a tångagärdei házban

A Kőrösi a tångagärdei házban

Már amikor befordulok a házhoz vezető bekötőútra, arra gondolok, most hány kaptárt látok majd a kert túlsó végében.…

Támogasd újságunkat!

A Híradó a Svédországi Magyarok Országos Szövetségének rendszeresen megjelenő lapja.

A lap célja a Svédországban működő magyar egyesületek éltének bemutatása, a magyar nyelv és hagyományok ápolása valamint a kapcsolattartás az országban szétszórtan élő magyar olvasók között. Az újságot a tagegyesületekben tagdíjat fizető családok térítésmentesen kapják kézhez.

Annak ellenére, hogy a Híradó szerkesztősége önkéntes alapon végzi munkáját, az újság kiadásának költségei – a nyomdai költségek és a postázás – mégis jelentős anyagi terhet jelentenek a SMOSZ számára.

Kérjük, csatlakozz a Híradó Baráti Köréhez, és tagdíjad befizetésével támogasd az újság további megjelenését!

 

Éves tagsági díj családonként: 100 kr

A tagdíjat a következő számlára lehet befizetni:

Bankgiro 244-1590

Swish:

Swish


  

 

Nem kapta kézhez a Híradót?

 

Kimaradt Híradó szám esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket. Szerkesztőségünknek nincs módjában az elveszett, vagy nem kézbesített példányokat pótolni.

 

Címváltozás esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket, mert ők állítják össze és küldik el a tagság frissített névsorát a SMOSZ címlista felelősének.

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 

Free Joomla templates by L.THEME