A Svédországi Magyarok Országos Szövetségének lapja
 

Pedagógusok a házban

Anita foglalkozása

A jó pedagógus olyan, mint a télen a kamrában lógó szárazkolbász, szalámi: minél több van belőle, és minél tovább tart, annál jobb. Nincs ez máshogy Göteborgban sem, ahol annak ellenére, hogy egyre több magyar választja boldogulása helyszínéül a várost, az egyik legnagyobb kihívás az egyesületünk, a Tavaszi Szél Kulturális Egyesület számára, hogy megtaláljuk azokat, akik a szabadidejükben a mi gyermekeink fejlődését segítik. Mindezt úgy, hogy természetesen a gyerek, bárhol is legyen a világban, egy dolgot biztos nem szeretne, csendben ülni, figyelni.

 

Vagy hallgatni, hogy mi fán terem a kakukktojás, a varjút vajon ellipszilonos, avagy rendes jével kell-e írni. És az még hagyján, hogy figyelni kell, de a végén még választ is várnak a felnőttek a legkülönbözőbb kérdésekre ahelyett, hogy bújócskáznának, fogóznának, avagy egyszerűen csak rajzolnának a táblára. Nálunk az is nehezíti a gyerekekkel foglalkozók dolgát, hogy a „nagyérdemű” nebulók életkora széles skálán mozog. Vasárnapi foglalkozásainkon a legkisebbek sokszor a betűket, számokat sem ismerik, míg a nagyok már biológiát, matematikát és idegen nyelveket tanulnak az iskolájukban. És mindemellett a pedagógusoknak figyelmetlen szülőkkel is meg kell küzdeniük, akik azonnal behozzák – akár a tanóra közepén is – a konyában gondosan apróra vágott gyümölcsöket, vajas kenyereket, ha azzal elkészültek. Hát, hogy is lehet így tanítani?

Emma mesél a Süni tüskéiről

Emma mesél a Süni tüskéiről


Szerencsére nálunk a válasz, hogy így is lehet! Köszönhetően nem kis részben a pedagógus tapasztalattal bíró „profiknak”, mint Dobos Tamásnak, aki a mostani őszi félév során is többször bizonyította, hogy ért a gyerekek nyelvén, tud érdekesen tálalni egy olyan nem túl közkedvelt témát, mint például a magyar nyelvtan. Tanóra sorozata, a MagyaráZOO remélhetőleg a jövő év folyamán is színesíti közösségünk programját. De van lehetőségünk megemlíteni Csányi Sacit is, aki a legkisebbeket és szüleiket fogadja Ringató foglalkozásával, mikor ideje engedi. Mellettük volt szerencsénk megismerkedni Litkei Julival, aki a Göteborgi Egyetemen végezte tanulmányait, és a diplomamunkája kapcsán tartott egy három alkalomból álló foglalkozást nekünk, Mesélmény címmel. Ennek egyik állomása ráadásul bent volt az egyetem épületében, amely külön öröm volt gyereknek, felnőttnek egyaránt. És végül, de nem utolsósorban hadd említtessenek meg maguk a szülők, hiszen sokan, sokat tesznek hozzá, hogy hétről hétre tartalommal töltsék fel a termi összejöveteleinket. Légrády Éva hosszú időn keresztül vitte a hátán a tavasziszeles kreatívalkotói vonalat, szappankészítéssel, láva lámpával, vagy nagyszülőknek postán feladható, az unokák fotóit tartalmazó karácsonyi képeslappal. Ezt a kreatív munkát azután Márton Anna vitte tovább, hógömbbel, fakanálból készült bábokkal, énekléssel. Rokolya Anita tornával és jógával figyel a kicsik testi és lelki fejlődésére, Varga Betti mindent elnyelő szemétszörnyei pedig a szelektív hulladékgyűjtés fontosságát példázták a gyerekeknek.

Tamás és a nebulók óra közben

Tamás és a nebulók óra közben

Szalai Emma őszi témákat karolt fel idén foglalkozásain, többek között a Süni tüskéiről mesélt a bábjátékával. Minden belefektettet munkát ezúton is köszönünk és kívánunk pedagógusainknak, tagjainknak és a svédországi magyarok közösségének Áldott Karácsonyt és Boldog Új Évet!

Levél az Olvasóhoz

Levél az Olvasóhoz

Kedves Olvasó! 2022. december 27.
Uraji köd / Fotó: Antal József Kedves Híradó Olvasók!
Tovább
Tao Te King

Tao Te King

Könyvespolc 2022. december 27.
Pár útravalót már felpakoltam erre a képzeletbeli könyvespolcra azokból az olvasmányokból, melyek az embert az olvasás örömén túl, mintegy segítőtársként kísérhetik életútján. Szóba került már jó pár meghatározó név, eszme, vallás, de ma álljon itt egy igazi klasszikus, amely immáron…
Tovább
„Tűz-víz-föld-levegő” – Angi István festőművész kiállítása

„Tűz-víz-föld-levegő” – Angi István festőművész kiállítása

Képzőművészet 2022. október 23.
2022 Angi István: Hegyek napsütésben, akril - vászon 2022.07.07 – 08.31. Bárczay kastély galériája, Felsőzsolca. Mintegy két tucat frissen készült olajfestmény és körülbelül ugyanennyi, főleg fából készült kisplasztika fogadja a látogatót Angi István kiállításán. A képek figuratívak, a legelvontabb alkotásokon…
Tovább
Sipos Loránd kiállítása a stockholmi Magyar Házban

Sipos Loránd kiállítása a stockholmi Magyar Házban

Portré 2022. október 23.
Bereczky-Veress Biborka: Bevallom, amikor felhívtam telefonon Sipos Lorándot, még nem ismertem őt és egyetlen festményét sem láttam élőben. Vezetőségi tagunk, Tiglezán Csilla, aki sajnos ma nem lehet jelen, hívta fel a figyelmünk a művész munkáira. Az interneten keresztül megtekinthető sok…
Tovább
„Néha jó az ismeretlenbe menni, mert az ember vágyik rá és sok mindent tanul általa”

„Néha jó az ismeretlenbe menni, mert az ember vágyik rá és sok mindent tanul általa”

Portré 2022. október 23.
Jégkorong kapus, többszörös magyar válogatott, egyben az első magyar játékos, aki az észak-amerikai jégkorong ligák legfelső osztályában játszott (NHL). 2008-ban tagja volt a szapporói jégkorong-világbajnokság győztes csapatának, de részt vett a 2009-es A csoportos jégkorong-világbajnokságon is. Kisgyerekkorban kezdett jégkorongozni, hatévesen…
Tovább

Egyesületek

Hírek a SOMIT háza tájáról… Hagyományaink nyomában

Hírek a SOMIT háza tájáról… Hagyományaink nyomában

Mindössze néhány héttel a rendkívül jól sikerült SOMIT családos tábor után egy hétvége erejéig (2022. október 21. és…
Újra elindulóban az ifik társasága

Újra elindulóban az ifik társasága

A tavaszi közgyűlésen bemutatkozott hat magyar fiatal, akik akkor lelkesen meséltek a jövőbeli céljaikról és arról, hogy miképpen…
Pedagógusok a házban

Pedagógusok a házban

A jó pedagógus olyan, mint a télen a kamrában lógó szárazkolbász, szalámi: minél több van belőle, és minél…

Támogasd újságunkat!

A Híradó a Svédországi Magyarok Országos Szövetségének rendszeresen megjelenő lapja.

A lap célja a Svédországban működő magyar egyesületek éltének bemutatása, a magyar nyelv és hagyományok ápolása valamint a kapcsolattartás az országban szétszórtan élő magyar olvasók között. Az újságot a tagegyesületekben tagdíjat fizető családok térítésmentesen kapják kézhez.

Annak ellenére, hogy a Híradó szerkesztősége önkéntes alapon végzi munkáját, az újság kiadásának költségei – a nyomdai költségek és a postázás – mégis jelentős anyagi terhet jelentenek a SMOSZ számára.

Kérjük, csatlakozz a Híradó Baráti Köréhez, és tagdíjad befizetésével támogasd az újság további megjelenését!

 

Éves tagsági díj családonként: 100 kr

A tagdíjat a következő számlára lehet befizetni:

Bankgiro 244-1590

Swish:

Swish


  

 

Nem kapta kézhez a Híradót?

 

Kimaradt Híradó szám esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket. Szerkesztőségünknek nincs módjában az elveszett, vagy nem kézbesített példányokat pótolni.

 

Címváltozás esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket, mert ők állítják össze és küldik el a tagság frissített névsorát a SMOSZ címlista felelősének.

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 

Free Joomla templates by L.THEME