A Svédországi Magyarok Országos Szövetségének lapja
 

A Tavaszi Szél Kulturális Egyesület beszámolói. Kreatív jelmezek és álarcok a göteborgi farsangi mulatságon

Az érkezők választhattak maguknak álarcot, melyet haza is vihettek, és akiket megihlettek a színpompás csillogó maszkok, készíthettek is maguknak. A Tavaszi Szél Kulturális Egyesület az idén is fergeteges mulatsággal ünnepelte a farsangot. Az idei ünnepség különlegességei voltak az ajándék álarcok, valamint a ritkán hallott farsangi hagyományok felelevenítése.

farsang 1


Miután mindenki megérkezett, az egyesület új Kőrösi Csoma Sándor Program ösztöndíjasa, Kőrösiné Forgó Ilona megismertette az egybegyűlt gyermekeket és felnőtteket egyaránt az érdekes magyar farsangi szokásokkal, hiedelmekkel. Például romantikus hagyomány, hogy a farsangi bálokon a hajadon lányok a kiszemelt legénynek bokrétát adtak, aki pedig a kalapjára tűzte a virágcsokrot, ha neki is tetszett a leány, és ekkor sor került az eljegyzésre is. Továbbá nem mindenki tudta, hogy régen az emberek azt gondolták, hogy a tél utolsó napjaiban felélednek az ártó szellemek, és farsangkor őket próbálták elűzni a zajos mulatságokkal, jelmezbe öltözéssel, alakoskodással.

farsang 2


Jelmezekben ezen a farsangon sem volt hiány: hercegnők, cowgirlök, szuperhősök, kalózok, tündérek, vámpírok között még sellővel, skorpióval, rénszarvassal, avatárral, sőt még láthatatlan emberrel is találkozhattunk. Majoros Ferenc, az egyesület vezetője, kérdezte meg a gyermekeket a jelmezeikről, majd a játékos vetélkedőt is levezényelte, ahol két csapat mérte össze ügyességét célba dobásból, pingponglabda egyensúlyozásból, kéz nélküli fánkevésből, sőt az is kiderült, hogy mennyire értik a csapattagok a „titkos-nyelvet”.
A farsangi gyermekmulatságok kötelező eleme, a tombola sem maradhatott el. Orbán Eszter, az egyesület egykori vezetője, sorsolta ki a nyerő számokat, és a gyerekek rengeteg szép új játékkal gazdagodtak, labdát, buborékfújót, kulcstartót, társasjátékot vihettek haza. A mennyei házi sütemények, a hot-dog és a zsíros kenyér elfogyasztása után kezdődhetett a diszkó, ahol a gyerekek kedvenc dalaira pörgött-forgott apraja-nagyja.
A hangulatos rendezvényen mindenki megtalálhatta a számára legélvezetesebb tevékenységet, volt, aki az álarckészítésben merült el órákra, míg mások a vetélkedőn, a táncolásban, vagy a tombolahúzás izgalmában, esetleg egy elmélyült beszélgetésben érezték magukat a legjobban.

Írta: Kőrösiné Forgó Ilona


Kreatív megoldások a szervezésben

A Tavaszi Szél Kulturális Egyesület idén felhagyott azon „hagyományával”, hogy a farsangot a húshagyó kedd utánra, a böjt időszakára teszi. Korábban ennek az időpontválasztásnak prózai oka volt, hiszen így, a farsangi szezon elmúltával, könnyebben lehetett Magyarországról előadókat, zenészeket meghívni. Most azonban az a döntés született, hogy „igazi” farsang lesz, mégpedig akkor, amikor Svédországban semlát lehet kapni (állítólag ez idő alatt 50 millió darab fogy a svédek eme büszkeségéből), ergo vízkereszt és húshagyó kedd között. Ez pedig azzal járt, hogy hosszú idő után idén nem Kapusi Szabolcs volt a motorja a göteborgi farsangnak. Szabolcs jó ideje hozta el bábszínházát, gitárját, farsangi szokásokat magába foglaló játékait és mindenkire átragadó lelkesedését Miskolcról, hogy emlékezetes előadásokat adjon, mind a gyerekeknek, mind a felnőtteknek Göteborgban. Egyszemélyes színházával járt már itt a Ludas Matyi és a Döbrögi baráti kör meg Vitéz János maga az ördöggel, volt néptánc, közös éneklés és az egész napot egybefogó ceremóniamesterkedés. Mint a legjobb vőfélyek a lakodalomban, olyan Szabolcs ilyenkor.

farsang 3

Ez most nem jött össze, de szerencsére a farsang nem maradt el. Köszönhetően nagyrészt Bereczki Gyöngyinek, aki négy gyermeke mellett motorja volt a szervezésnek. Figyelte a közelgő határidőket, összeállította a vetélkedő programját, ehhez tejesdobozból akadálypályát, kartonpapírból kosárlabdapalánkot készíttetett. Ebben segítségére volt Ilona, akinek további szerepéről fentebb már szó esett. Az elnökségi munka kapcsán a jövőre nézve is maradt kreatív megoldást igénylő szervezési feladat. Fontos ugyanis, hogy ne csak a magyar farsangi naptár, a svéd semla nap legyen szem előtt tartva a dátum kijelölésekor, hanem a svéd iskolák sportlovja is, mert az idén a síszünet kezdő hétvégéjére tett farsang miatt néhány család nem tudott eljönni a mulatságba. Jövőre erre is figyelni kell. Elmélyült húsvét várást mindenkinek!

Írta: Majoros Ferenc


 

Levél az Olvasóhoz

Levél az Olvasóhoz

Kedves Olvasó! 2024. június 24.
Kedves Híradó Olvasók! Sorban a második online Híradót tarthatjuk most virtuálisan a „kezünkben”, tehát ezúttal sem jelenik meg az aktuális, júniusi lap nyomtatott formában, hanem a cikkek, beszámolók és interjúk kizárólag a Híradó honlapján olvashatók. Az 1974-ben alapított Svédországi Magyarok…
Tovább
Tarot-naplók I.

Tarot-naplók I.

Könyvespolc 2024. június 25.
Nem emlékszem pontosan, hogyan és mikor jelent meg a tarot az életemben. Egyszer csak azon kaptam magam, hogy ott van, persze az is lehet, mindig is ott volt, csak valami eltakarta előlem egy időre. Vagy talán elrejtőzött valamiért, esetleg mimikrit…
Tovább
A varázslatos szín. A göteborgi kolorizmus története új megvilágításban (második rész)

A varázslatos szín. A göteborgi kolorizmus története új megvilágításban (második rész)

Képzőművészet 2023. december 11.
Olle Olsson Hagalund - Műterem - olaj-vászon   A Híradó októberi számában Carl Kylberg, Tor Bjurström és Gösta Sandels képeinek elemzésén, a korszak bemutatásán keresztül indítottuk útjára a göteborgi kolorizmus történetét új megvilágításba helyező cikksorozatunkat. A második rész további utazásra…
Tovább

Támogasd újságunkat!

A Híradó a Svédországi Magyarok Országos Szövetségének rendszeresen megjelenő lapja.

A lap célja a Svédországban működő magyar egyesületek éltének bemutatása, a magyar nyelv és hagyományok ápolása valamint a kapcsolattartás az országban szétszórtan élő magyar olvasók között. Az újságot a tagegyesületekben tagdíjat fizető családok térítésmentesen kapják kézhez.

Annak ellenére, hogy a Híradó szerkesztősége önkéntes alapon végzi munkáját, az újság kiadásának költségei – a nyomdai költségek és a postázás – mégis jelentős anyagi terhet jelentenek a SMOSZ számára.

Kérjük, csatlakozz a Híradó Baráti Köréhez, és tagdíjad befizetésével támogasd az újság további megjelenését!

 

Éves tagsági díj családonként: 100 kr

A tagdíjat a következő számlára lehet befizetni:

Bankgiro 244-1590

Swish:

Swish


  

 

Nem kapta kézhez a Híradót?

 

Kimaradt Híradó szám esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket. Szerkesztőségünknek nincs módjában az elveszett, vagy nem kézbesített példányokat pótolni.

 

Címváltozás esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket, mert ők állítják össze és küldik el a tagság frissített névsorát a SMOSZ címlista felelősének.

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 

Free Joomla templates by L.THEME