A Svédországi Magyarok Országos Szövetségének lapja
 

A Magyar Ház Közösségben munkába állt az új vezetőség

 

 

Elöl balról: Feldötö Emese, Móra Ildikó, Döry Gitta,
Pettersson Éva,Sallstig Edit, hátul: Török Ernő,
Balogh Péter, Miski-Török Ágnes.
A képről hiányzik Szentkirályi Csaga

 

A stockholmi Magyar Ház Közössége új mérföldkőhöz érkezett, mivel a márciusi közgyűlésen Kalocsi Gitta után alulírottat választották meg elnöknek. Tagjaink és a magam nevében is szeretném megköszönni Gittának 24 év önzetlen munkáját, fáradhatatlan tevékenységét, amit közösségünkért tett! Köszönet a távozó vezetőségnek a mérhetetlen sok munkáért, amivel lehetővé tették, hogy a Ház annyi értékes és érdekes rendezvény otthona lehetett.

 

Hála Istennek Gitta köztünk marad, mint a Ház gondnokságának elnöke, továbbra is kezében tartja az ingatlankezeléssel kapcsolatos tennivalókat.

Ez nagyon fontos, hisz a Ház mindnyájunk kis Magyarországa. Jó bemenni a Házba! Emlékezni a múltra a nemzeti ünnepeinken, részt venni különböző kulturális programokon, vagy csak találkozni egymással az egyesületi összejöveteleken. Büszkék lehetünk magyarságunkra, idegenben is megőrzött identitásunkra. Fontos, hogy része legyünk a svéd társadalomnak, de igen fontos gyökereink ápolása is!


Ebben a szellemben akar munkálkodni az új vezetőség is. Tudjuk, hogy nehéz lesz Kalocsi Gittáék nyomába lépni, de igyekezni fogunk! Az új vezetőséggel a Házba várunk minden magyar érzelmű embert nemre, vallásra, pártállásra való tekintet nélkül. Nincs helye szélsőségeknek, mindnyájunknak azon kell lennünk, hogy ápoljuk a magyar hagyományokat, felidézzük a magyar történelmünket, szellemiségünket.

Szeretnénk, hogy a Magyar Ház tagsága bővüljön; gondolunk itt idősekre, fiatalokra, diákokra, frissen érkezett munkavállalókra, akiknek vonzó műsorokat igyekszünk szervezni. Az egyik első tervünk a táncház rendszeresítése, ha lesz rá érdeklődés.


Őszre lesz a Magyar Ház Közösségnek honlapja, ahol tájékozódni lehet majd az aktuális programokról, történésekről. Ugyanott fel lehet majd iratkozni a Magyar Ház esemény-előzetesére, mely a küszöbön álló műsorokról tájékoztat e-postán. Addig is kérünk benneteket, hogy a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre írjatok, hogy felkerülhessetek az elektronikus levelezői listára! Ugyanide várunk bármilyen javaslatot, mind a működéssel, mind a műsorokkal kapcsolatosan.

A nyári szabadság utáni első rendezvényünk az Augusztus 20-i nemzeti ünnep. Erről, valamint az őszi programokról külön értesítést küldünk tagjainknak. Gyertek minél többen és gyakrabban, hogy valóban éljen a Ház!
A nyár közeledtével kívánok a Híradó minden kedves olvasójának jó pihenést, kikapcsolódást és aktív részvételt az őszi rendezvényeken!

 

Döry Gitta, elnök

Levél az Olvasóhoz

Levél az Olvasóhoz

Kedves Olvasó! 2022. március 16.
Kedves Híradó Olvasók! Minden márciusban annak öröme tölt el, hogy hamarosan itt a tavasz – a természet újjáéled, a tavaszi hérics, a leánykökörcsin, a hóvirág, az erdei szellőrózsa, a különféle kosborok, májusban pedig a piros kígyószisz bontja szirmait. Eszembe jut,…
Tovább
Sötétség (Dark)

Sötétség (Dark)

Könyvespolc 2022. március 16.
Pár éve egyszer már rákattantam erre a sorozatra, de az első évad nyitva hagyott befejezése után kikerült a fókuszból, valahogy nem kerestem rá, hogy lett-e folytatás. Mostanában viszont német nyelvgyakorlásként lepörgettem pár sorozatot a Netflixen, így került elő ismét a…
Tovább
Galériák kínálata Göteborgban télvíz idején

Galériák kínálata Göteborgban télvíz idején

Képzőművészet 2022. március 16.
Grafik i Väst galéria Göteborg. Fia Kvissberg „Játék a színekkel és a formákkal” 2022.01.29.–02.16.
Tovább
„Nekünk, fiataloknak fontos, hogy az érveink eljussanak a döntéshozókhoz!”

„Nekünk, fiataloknak fontos, hogy az érveink eljussanak a döntéshozókhoz!”

Portré 2022. január 01.
Beszélgetés Rácz Zsófia helyettes államtitkárral. Budapesten született 1997-ben, tanulmányait jogász szakon végzi az Eötvös Loránd Tudományegyetemen, dolgozott az Alapjogokért Központ elemzőjeként, de Magyarország ENSZ ifjúsági delegáltjaként számtalan közösségi szerepvállalás is fűződik a nevéhez. Rácz Zsófia helyettes államtitkárt kérdeztem családról, hitről,…
Tovább
Kolozsvári Magyar napok – Beszélgetés Gergely Balázzsal

Kolozsvári Magyar napok – Beszélgetés Gergely Balázzsal

Portré 2021. július 06.
Úgy éreztem, a kulturális-közéleti szervezéssel talán többet adhatok vissza a közösségemnek azokból a szellemi javakból, amelyeknek legfőképpen azáltal lettem birtokosa, hogy magyarnak születtem. 1977-ben született Kolozsváron. Régész, történész, közösségszervező, a Kolozsvári Magyar Napok főszervezője, a Kincses Kolozsvár Egyesület elnöke. Nős,…
Tovább

Egyesületek

Hírek a malmői Hungaroclubból

Hírek a malmői Hungaroclubból

Sajnos a 2021-es év vírushelyzetére való tekintettel egyesületünk tagjai ritkán találkozhattak.
Talpra, göteborgi magyar!

Talpra, göteborgi magyar!

Több generáció együtt a Márton napi sokadalomban Sokféleképp lehet „talpra állni” és tenni, cselekedni egy közösség összekovácsolásáért, megtartásáért.…
Bereczky-Veress Biborka 2021. október 23-i beszéde

Bereczky-Veress Biborka 2021. október 23-i beszéde

Helyszín: Stockholmi Magyar Ház. Az 1956-os forradalom és szabadságharc 65. évfordulója ünnepi szónokának Lakatos Mihály Budapesten élő írót,…

Támogasd újságunkat!

A Híradó a Svédországi Magyarok Országos Szövetségének rendszeresen megjelenő lapja.

A lap célja a Svédországban működő magyar egyesületek éltének bemutatása, a magyar nyelv és hagyományok ápolása valamint a kapcsolattartás az országban szétszórtan élő magyar olvasók között. Az újságot a tagegyesületekben tagdíjat fizető családok térítésmentesen kapják kézhez.

Annak ellenére, hogy a Híradó szerkesztősége önkéntes alapon végzi munkáját, az újság kiadásának költségei – a nyomdai költségek és a postázás – mégis jelentős anyagi terhet jelentenek a SMOSZ számára.

Kérjük, csatlakozz a Híradó Baráti Köréhez, és tagdíjad befizetésével támogasd az újság további megjelenését!

 

Éves tagsági díj családonként: 100 kr

A tagdíjat a következő számlára lehet befizetni:

Bankgiro 244-1590

Nem kapta kézhez a Híradót?

 

Kimaradt Híradó szám esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket. Szerkesztőségünknek nincs módjában az elveszett, vagy nem kézbesített példányokat pótolni.

 

Címváltozás esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket, mert ők állítják össze és küldik el a tagság frissített névsorát a SMOSZ címlista felelősének.

Free Joomla templates by L.THEME