A Svédországi Magyarok Országos Szövetségének lapja
 

Csató Tamás festőművész munkásságáról

csatoTamas 2

 

Mielőtt rátérnénk magának a kiállításnak a megnyitójára, a Magyar Ház Közösség nevében köszönetet szeretnénk mondani a szívet melengető szabadtéri fotókiállításért, amelyet augusztus 20., Szent István királyunk és az új kenyér ünnepének alkalmából a stockholmi magyar nagykövetség bocsátott a Magyar Ház rendelkezésére, amellyel méltón fogadhatjuk vendégeinket és gyönyörködtethetjük vele mindazokat, akik kerítésünk körül elsétálnak. Külön köszönet Kaszás Veronika kulturális attasé asszonynak, aki megszervezte a szállítást és elhozta a Magyar Házba az anyagot!

 

csatoTamas 3

 

Csató Tamással Bázelben, a NYEOMSZSZ közgyűlésén ismerkedtem meg, ahol két festőművész társával együtt állított ki. Kiváló festőtársai munkái közül is kiemelkedő alkotásainak gondolatisága, a szépségimádata azonnal megragadott, és ott helyben meg is kértem, hogy amennyiben lehetséges, a Stockholmi Magyar Házban is állítsa ki munkáinak azt a részét, amelyek a mi kis kiállítótermünkben elférnek.

 

csatoTamas 5

 

Tamás Vásárosnaményben született és kora gyerekkorától nagy készséget mutatott a rajz, a festészet iránt, annyira, hogy tanárai sorban figyeltek fel adottságára és biztatták, hogy el ne herdálja a tálentumokat. Középiskolás korától kezdve Debrecenben, a Medgyessy Ferenc festőkörben fejlesztette szakmai tudását Bíró Lajos és Félegyházi László festőművészek keze alatt. Szakmai képzésének meghatározó szakasza az az idő volt, amikor magántanítványként Gábri Albert festőművész vezetésével bontakoztatta ki tehetségét, akivel később közös kiállításai is voltak.

 

csatoTamas 7


Mára már nemcsak népszerű, hanem elismert festőművész ő maga is, sőt, fotóművészként is nagy sikerrel mutatkozott be. Két galéria vezetője. Alkotásaiban legmélyebb emberi vágyainkat jeleníti meg – a szépséget, a társ utáni vágyakozást, de a legbennsőbb szorongásainkat is: a hiábavalóságot, a mindannyiunkra váró elkerülhetetlen enyészetet.

 

csatoTamas 8


Sorra vehetjük a kiállított festményeket, elmerülve a szürrealista elemek segítségével kifejezett üzenetekben, nézzük például a sivatag homokhullámain „úszó” papírhajót, amelyre a sirályok le sem szállhatnak, hiszen fel vannak függesztve. Mi ez, ha nem az abszurd vágyaink beteljesítésében való akadályoztatás? Gyakori motivum a bibliai értelemben almát felkínáló nő, de mintha nem a bűnbeesésre való csábítást, hanem inkább a sóvárgást, a vágyat jelenítenék meg ezek a képek. Elkerülhetetlen felfigyelni az egész kosárnyi almát kínáló nőt ábrázoló kép rejtett humorára. Ugyanakkor megrázóan emberi a művész önarcképe a végtelen tengeren lebegő csónakban, ahol a női test formájú vitorla az emlék, ami a csónakot repíti, az édenkerti alma, a vágy szimbóluma pedig már csak palackpostaként viszi magával az üzenetét.

 

csatoTamas 9


A sakktáblán a királyné torzója, aki mellett a király elesett; a fejét térdére hajtó, arcát nem mutató nőalak, aki mögött a vaspántokkal lezárt ajtó rejti a múltat; a mezőre tévedt villamos, amely a nagy kő miatt nem roboghat tovább; a Botticelli Vénusza mellett grafittik közül, koncertfüstből kiemelkedő, sminkelt, tetovált, piercinges mai Vénusz; a ruhák alatt nem létező hölgy, akit csak a „cuccok” tesznek azzá, aki – vagy aki csupán elillant; a holló, aki belát a legbennsőbb világunkat takaró kendő mögé; a titokzatos, fura, alig kivehető alakok közül felemelkedő, felrepülő kislány alakja; a lehajtott fejű Lédát maga mögött hagyó, tollait megrázó hattyú – mind, mind olyan festmények, amelyek magukhoz ragadják a szemlélőt, részesévé teszik az alkotásnak és a művészi élmény értelmezésére késztetik.
A mesterien ábrázolt műtermi csendélet pedig Tamás hatalmas szakmai tudásáról tesz tanúbizonyságot. Hálásan köszönjük, hogy Tamás elhozta közénk kiváló alkotásait és nagyon sok munkakedvet, ihletet, egészséget és örömöt kívánunk neki, hogy még sok-sok alkotással gazdagítson bennünket és népünk össznemzeti kincstárát!

csatoTamas 10



csatoTamas 11

 

csatoTamas 12

 

csatoTamas 14

 

csatoTamas 13

Levél az Olvasóhoz

Levél az Olvasóhoz

Kedves Olvasó! 2024. március 26.
Kedves Híradó Olvasók!   Mindenekelőtt szeretnék elbúcsúzni szeretett szerkesztőtársamtól, a Híradó régi munkatársától, a Kékvirág anyanyelvi tábor „Nagymamájától”: Tóth Ildikótól. Sajnálattal fogadtam váratlan halálhírét, előtte néhány héttel elküldte még a Híradó számára – az immáron utolsóvá vált – szövegeit. Elhallgatnak…
Tovább
Agustina Bazterrica - Pecsenyehús

Agustina Bazterrica - Pecsenyehús

Könyvespolc 2024. március 27.
  Kutatok a közelmúlt emlékei között, hogyan és mikor bukkant fel ez a könyv, de nem jut eszembe. Valószínűleg a cím és a könyvborító volt, ami felkelthette az érdeklődésemet szokatlansága miatt. Agustina Bazterrica argentin írónő Pecsenyehús című regényének borítóján egy…
Tovább
A varázslatos szín. A göteborgi kolorizmus története új megvilágításban (második rész)

A varázslatos szín. A göteborgi kolorizmus története új megvilágításban (második rész)

Képzőművészet 2023. december 11.
Olle Olsson Hagalund - Műterem - olaj-vászon   A Híradó októberi számában Carl Kylberg, Tor Bjurström és Gösta Sandels képeinek elemzésén, a korszak bemutatásán keresztül indítottuk útjára a göteborgi kolorizmus történetét új megvilágításba helyező cikksorozatunkat. A második rész további utazásra…
Tovább
Interjú a Skandináviai Szent György Lovagrendről (IVISHFS.se) – 3. rész: beszélgetés lg. Giber Tamás Gáborral

Interjú a Skandináviai Szent György Lovagrendről (IVISHFS.se) – 3. rész: beszélgetés lg. Giber Tamás Gáborral

Portré 2024. március 27.
Jelen írás egy, a Szent György Lovagrend (In Veritate Iustus Sum Huic Fraternali Societati, magyarul: „Valósággal igaz vagyok e testvéri közösség iránt”, rövidítve: IVISHFS) Skandináviában működő nagypriorátusáról szóló sorozat 3. részét képezi, melynek előzményei a Híradó előző két számának hasábjain…
Tovább
„Folytassuk akkor a vallásossággal!”

„Folytassuk akkor a vallásossággal!”

Portré 2023. december 11.
  Nemrégen jelent meg a Híradó hasábjain dr. Sebestyén Gábor nőgyógyász főorvossal, a stockholmi protestáns gyülekezet világi felügyelőjével készített interjú második része. Mivel még ebben sem értünk kérdéseink végére, a beszélgetést folytattuk 2023 augusztusában. A köztünk lévő korkülönbség ellenére jó…
Tovább

Egyesületek

Beszámoló a Tavaszi Szél Kulturális Egyesület programjairól

Beszámoló a Tavaszi Szél Kulturális Egyesület programjairól

  A Kőrösi Csoma Sándor Program 2023–2024. évi göteborgi ösztöndíjasaként az én feladatom a göteborgi Tavaszi Szél Kulturális…
Téli beszámoló a Pannónia Klubtól

Téli beszámoló a Pannónia Klubtól

  Elmondhatjuk, hogy újra egy sikeres bállal zártuk a tavalyi évet, ami a felnőtteknek szánt programjainkat illeti. Az…
Hírek a SOMIT háza tájáról...

Hírek a SOMIT háza tájáról...

2024. február 9-én délután megnyitotta kapuit a SOMIT első idei tábora, a Téli tábor. A táborlakók már pénteken…

Támogasd újságunkat!

A Híradó a Svédországi Magyarok Országos Szövetségének rendszeresen megjelenő lapja.

A lap célja a Svédországban működő magyar egyesületek éltének bemutatása, a magyar nyelv és hagyományok ápolása valamint a kapcsolattartás az országban szétszórtan élő magyar olvasók között. Az újságot a tagegyesületekben tagdíjat fizető családok térítésmentesen kapják kézhez.

Annak ellenére, hogy a Híradó szerkesztősége önkéntes alapon végzi munkáját, az újság kiadásának költségei – a nyomdai költségek és a postázás – mégis jelentős anyagi terhet jelentenek a SMOSZ számára.

Kérjük, csatlakozz a Híradó Baráti Köréhez, és tagdíjad befizetésével támogasd az újság további megjelenését!

 

Éves tagsági díj családonként: 100 kr

A tagdíjat a következő számlára lehet befizetni:

Bankgiro 244-1590

Swish:

Swish


  

 

Nem kapta kézhez a Híradót?

 

Kimaradt Híradó szám esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket. Szerkesztőségünknek nincs módjában az elveszett, vagy nem kézbesített példányokat pótolni.

 

Címváltozás esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket, mert ők állítják össze és küldik el a tagság frissített névsorát a SMOSZ címlista felelősének.

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 

Free Joomla templates by L.THEME