A Svédországi Magyarok Országos Szövetségének lapja
 

A Kőrösi a tångagärdei házban

korosi t

Már amikor befordulok a házhoz vezető bekötőútra, arra gondolok, most hány kaptárt látok majd a kert túlsó végében. A gondnok, Bán Feri méhecskéi évről évre kevesebben vannak. Szomorú dolog ez. Azután áthajtok a kapun, ahol az udvart borító fű a napfényben szinte világít. A látvány derűvel tölti el szívemet. A ház homlokzatán ez fogad: „ISTEN HOZOTT”.


Tångagärde a svédországi protestáns magyarok (SMAPEK) tulajdonában van, de a felekezeti jellegű gyülekezeteken kívül szociális összejövetelek megtartására is kiválóan alkalmas. Van itt jól felszerelt konyha, hálószobák, zuhanyzók, társalgók; a kertben lehet tábortűz körött énekelni, bográcsban főzni, kolbászt, szalonnát sütni. Egy vidám este hosszúra is sikerülhet, de nem gond: ott várnak a szobák, az ágyak, másnap reggel pedig az emeletre is felszáll a friss kávé illata. Lecsalogatja az ébredőt…
A Kőrösi már a kilencvenes évek kezdete óta végtelen sok híres magyar írót, költőt, politikust, tudóst, zenekart és énekest hívott meg Göteborgba. Most, hogy a nyár kezdetén megölelhessük egymást az őszi találkozásokig, főztünk, asztalhoz ültünk, ettünk, bort kóstoltunk Tångagärde hangulatos helyiségeiben.
A Kőrösi vezetőségének nem kis munkájába került a nyár
eleji évadzáró megszervezése. Köszönjük!
Június 10-én az első órákban minden autó érkezésére felfigyelünk. Ilyenkor ezt hallani: „Nahááát, de rég láttalak!”. És a többi. Személyes és általános kérdések. Ami azonban mindig jelen van, az az állandó mosoly.
Azután valahogyan mindenki a kávé illata után igazodik, hiszen akik már megérkeztek, mind a kávészobában gyülekeznek. Nagy hangja van az üdvözlések örömének.
Az ebédet Dézsy Ildikó és Gábor főzte. Olyan finom volt a lucskos káposzta, hogy néhányan haza is vittek belőle. De azért itt, az ebédnél volt a legfinomabb, mert közben megsült a kenyér. Gyönyörű, ropogós kenyér! A lucskos és a frissen sült kenyér egy napon születtek.
Délután Gajdó Delinke színművésznő a debreceni Szabó Magda írónő gondolataival késztette komoly figyelemre közönségét. (Szelíden és szilárdan). Hullámoztak az érzelmek és nagy volt a taps. Köszönjük, Delinke!
Közben Búzás Melinda foglalta el a konyhát. A vacsora készült itt: kolbászos lecsó. Ehhez is maradt a nemrég még meleg kenyérből. A lecsóból is sok távozott „doggy bag”-ben.
Egész nap gyönyörű időnk volt, de a percek-órák nagyon gyorsan teltek. Vacsora után a Demetervin borászának, Széplaki István Bencének előadását hallgattuk a tokaji hegyvidék híres borfajtáiról. Sokszor ámultunk, hogy a fiatal borász mennyire érti a munkáját. Az élményt fokozta, hogy a borokból ihattunk is. Micsoda ízek! Ki tudja már, melyik volt a legfinomabb…
Este rövid szünet után e sorok írója ült a zongorához és a dalok, nóták, népdalok, operettek kedvelői együtt énekelték a dalt, amelybe valaki éppen belekezdett. Pontosan nem emlékszem, de – mint már olyan sokszor – most is fél éjszaka kettő felé tért véget a zene.
Ha valaki átment a kávézón át a terem és a konyha között, rengeteg sütemény mellett kellett elhaladnia. Hát nem nehéz az a kis mozdulat, megenni pedig a választott finomságot már menet közben is lehet. És ezekből a süteményekből másnap reggelre is jutott a kávé mellé. Kezdődött a csomagolás. Ölelések, kézfogások. Persze voltak, akik csak délután ültek autóba, hogy azután az élményt, a találkozások emlékét magukkal vigyék. Mert az év folyamán a különböző Kőrösi rendezvényeken sokan látjuk majd egymást, de az azért más, mint Tångagärde. Nyáron.

 

Levél az Olvasóhoz

Levél az Olvasóhoz

Kedves Olvasó! 2024. március 26.
Kedves Híradó Olvasók!   Mindenekelőtt szeretnék elbúcsúzni szeretett szerkesztőtársamtól, a Híradó régi munkatársától, a Kékvirág anyanyelvi tábor „Nagymamájától”: Tóth Ildikótól. Sajnálattal fogadtam váratlan halálhírét, előtte néhány héttel elküldte még a Híradó számára – az immáron utolsóvá vált – szövegeit. Elhallgatnak…
Tovább
Agustina Bazterrica - Pecsenyehús

Agustina Bazterrica - Pecsenyehús

Könyvespolc 2024. március 27.
  Kutatok a közelmúlt emlékei között, hogyan és mikor bukkant fel ez a könyv, de nem jut eszembe. Valószínűleg a cím és a könyvborító volt, ami felkelthette az érdeklődésemet szokatlansága miatt. Agustina Bazterrica argentin írónő Pecsenyehús című regényének borítóján egy…
Tovább
A varázslatos szín. A göteborgi kolorizmus története új megvilágításban (második rész)

A varázslatos szín. A göteborgi kolorizmus története új megvilágításban (második rész)

Képzőművészet 2023. december 11.
Olle Olsson Hagalund - Műterem - olaj-vászon   A Híradó októberi számában Carl Kylberg, Tor Bjurström és Gösta Sandels képeinek elemzésén, a korszak bemutatásán keresztül indítottuk útjára a göteborgi kolorizmus történetét új megvilágításba helyező cikksorozatunkat. A második rész további utazásra…
Tovább
Interjú a Skandináviai Szent György Lovagrendről (IVISHFS.se) – 3. rész: beszélgetés lg. Giber Tamás Gáborral

Interjú a Skandináviai Szent György Lovagrendről (IVISHFS.se) – 3. rész: beszélgetés lg. Giber Tamás Gáborral

Portré 2024. március 27.
Jelen írás egy, a Szent György Lovagrend (In Veritate Iustus Sum Huic Fraternali Societati, magyarul: „Valósággal igaz vagyok e testvéri közösség iránt”, rövidítve: IVISHFS) Skandináviában működő nagypriorátusáról szóló sorozat 3. részét képezi, melynek előzményei a Híradó előző két számának hasábjain…
Tovább
„Folytassuk akkor a vallásossággal!”

„Folytassuk akkor a vallásossággal!”

Portré 2023. december 11.
  Nemrégen jelent meg a Híradó hasábjain dr. Sebestyén Gábor nőgyógyász főorvossal, a stockholmi protestáns gyülekezet világi felügyelőjével készített interjú második része. Mivel még ebben sem értünk kérdéseink végére, a beszélgetést folytattuk 2023 augusztusában. A köztünk lévő korkülönbség ellenére jó…
Tovább

Egyesületek

Beszámoló a Tavaszi Szél Kulturális Egyesület programjairól

Beszámoló a Tavaszi Szél Kulturális Egyesület programjairól

  A Kőrösi Csoma Sándor Program 2023–2024. évi göteborgi ösztöndíjasaként az én feladatom a göteborgi Tavaszi Szél Kulturális…
Téli beszámoló a Pannónia Klubtól

Téli beszámoló a Pannónia Klubtól

  Elmondhatjuk, hogy újra egy sikeres bállal zártuk a tavalyi évet, ami a felnőtteknek szánt programjainkat illeti. Az…
Hírek a SOMIT háza tájáról...

Hírek a SOMIT háza tájáról...

2024. február 9-én délután megnyitotta kapuit a SOMIT első idei tábora, a Téli tábor. A táborlakók már pénteken…

Támogasd újságunkat!

A Híradó a Svédországi Magyarok Országos Szövetségének rendszeresen megjelenő lapja.

A lap célja a Svédországban működő magyar egyesületek éltének bemutatása, a magyar nyelv és hagyományok ápolása valamint a kapcsolattartás az országban szétszórtan élő magyar olvasók között. Az újságot a tagegyesületekben tagdíjat fizető családok térítésmentesen kapják kézhez.

Annak ellenére, hogy a Híradó szerkesztősége önkéntes alapon végzi munkáját, az újság kiadásának költségei – a nyomdai költségek és a postázás – mégis jelentős anyagi terhet jelentenek a SMOSZ számára.

Kérjük, csatlakozz a Híradó Baráti Köréhez, és tagdíjad befizetésével támogasd az újság további megjelenését!

 

Éves tagsági díj családonként: 100 kr

A tagdíjat a következő számlára lehet befizetni:

Bankgiro 244-1590

Swish:

Swish


  

 

Nem kapta kézhez a Híradót?

 

Kimaradt Híradó szám esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket. Szerkesztőségünknek nincs módjában az elveszett, vagy nem kézbesített példányokat pótolni.

 

Címváltozás esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket, mert ők állítják össze és küldik el a tagság frissített névsorát a SMOSZ címlista felelősének.

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 

Free Joomla templates by L.THEME