A Svédországi Magyarok Országos Szövetségének lapja
 

Tavaszi Szél ősszel is

A hönői őszi fesztiválon

 

A Kőrösi Csoma Sándor Program ösztöndíjasaként október elsején érkeztem meg a göteborgi reptérre. Ez az első alkalom, hogy lehetőséget kaptam részt venni a programban, és az első alkalom, hogy ilyen távol kerültem Magyarországtól. Nem tudtam egészen pontosan, mire számítsak majd az elkövetkezendő hetekben, és nem kis izgalommal vetettem bele magam a göteborgi magyar közösség életének folyásába.

Az első programon rögtön megérkezésem napján lehetőség adódott részt venni. Vidám, élettel teli magyar gyermekek és szülők fogadtak az őszi foglalkozáson. Ez alkalommal a gyerekek a házakról, lakhatásról tanulhattak az egyesület egyik lelkes tagjától. Kézműveskedésben is kipróbálhatták magukat, saját házikókat készítettek. A legkisebbek az állatok őszi szokásairól tanultak játékosan. Megtudhatták, hogy a sünik is alszanak téli álmot, és mi, emberek segíthetünk nekik alvóhelyet készíteni levelekből, ágakból. A gyerkőcök lelkiismeretesen építettek is egy saját süniodút, majd színes papírdarabokból elkészítették a saját ízlésükre szabott verziót is.

Dóri a tavaszi szelesek között

Dóri a tavaszi szelesek között

 

Egy héttel később az érdeklődő családok Hönö szigetére utaztak közösen, hogy meglátogassák az őszi fesztivált. Az esemény minden évben megrendezésre kerül a szigeten, és ebben az időszakban Hönö megtelik élettel. Élő zene és mindenféle finomságok várják a kicsiket és nagyokat egyaránt. A Tavaszi Szél csapata is belevetette magát a fesztiválba ezen a napsütéses októberi napon, és mindenki szép élményekkel gazdagodott.
A következő hétvégén az egyesület ismét egy benti programot rendezett: október 15-én többféle korcsoportnak hirdettünk gyerekfoglalkozást. A legkisebbeket és szüleiket Csányi Sarolta óvodapedagógus örvendeztette meg egy baba-mama-apa-klubbal. Mondókák, dalocskák és nevetés hangja szűrődött ki a szobából, ahova alig fért be a sok érdeklődő.

A kicsit nagyobbak sem unatkoztak: ők arról tanultak játékos módon, hogyan készülődnek a különböző állatok a télre. Megtudhatták, mely állatok alszanak téli álmot, valamint azt is, hogy miért költöznek el bizonyos madarak ősszel más tájakra. Ezután pedig színes falevelekből alkottak őszi képeket.
A legnagyobbak komoly feladat elé néztek: nekiláttak egy-egy madáretető elkészítésének. Ehhez ügyeskezű, lelkes apukák segítségére is szükség volt, akik fűrésszel vágták ki az etető darabjait fából. A gyerekek alaposan lecsiszolták a darabokat, és nekiláttak az összeállításnak is, amit novemberben is folytatnak majd, így télre pont készen lesznek a madáretetők.

Az ősz egyik legizgalmasabb programjára október 28-án került sor: a családok Tångagärdere utaztak, ahol kezdetét vette a Tavaszi Szél halloweeni bulija. A gyerekek délelőtt változatos mintájú tököket faragtak, míg a szülők nagy erőkkel dolgoztak az ebéd elkészítésén. Miután mindenki jóllakott, a gyerkőcök filcanyagból kosárkákat szabtak maguknak, melyek nagyon jól jöttek a halloweeni cukorkagyűjtés során. A nap legizgalmasabb része kétségkívül a diszkó volt: kicsik és nagyok együtt táncoltak a színes fények alatt, festett álarcokban, mindenféle jelmezbe öltözve, miközben a sötétben vidáman világítottak a saját készítésű töklámpások.

 

Mindent a gyerekekért

Mindent a gyerekekért

Amikor megérkeztem Göteborgba, első alkalmas ösztöndíjasként nem voltam benne biztos, mire számítsak – nem tudtam, mennyire összetartóak itt a magyarok, milyen lesz a fogadtatás, és hogy megállítja-e az egyre nagyobb sötétség és a hideg idő a közösséget. Egy hónap tapasztalatait követően azonban bátran kijelenthetem: a Tavaszi Szél színes és változatos programjainak köszönhetően a közösség él és virul – jöhet a következő év!

Írta: Szőnyi Dorottya, a Kőrösi Csoma Sándor Program ösztöndíjasa

Levél az Olvasóhoz

Levél az Olvasóhoz

Kedves Olvasó! 2024. március 26.
Kedves Híradó Olvasók!   Mindenekelőtt szeretnék elbúcsúzni szeretett szerkesztőtársamtól, a Híradó régi munkatársától, a Kékvirág anyanyelvi tábor „Nagymamájától”: Tóth Ildikótól. Sajnálattal fogadtam váratlan halálhírét, előtte néhány héttel elküldte még a Híradó számára – az immáron utolsóvá vált – szövegeit. Elhallgatnak…
Tovább
Agustina Bazterrica - Pecsenyehús

Agustina Bazterrica - Pecsenyehús

Könyvespolc 2024. március 27.
  Kutatok a közelmúlt emlékei között, hogyan és mikor bukkant fel ez a könyv, de nem jut eszembe. Valószínűleg a cím és a könyvborító volt, ami felkelthette az érdeklődésemet szokatlansága miatt. Agustina Bazterrica argentin írónő Pecsenyehús című regényének borítóján egy…
Tovább
A varázslatos szín. A göteborgi kolorizmus története új megvilágításban (második rész)

A varázslatos szín. A göteborgi kolorizmus története új megvilágításban (második rész)

Képzőművészet 2023. december 11.
Olle Olsson Hagalund - Műterem - olaj-vászon   A Híradó októberi számában Carl Kylberg, Tor Bjurström és Gösta Sandels képeinek elemzésén, a korszak bemutatásán keresztül indítottuk útjára a göteborgi kolorizmus történetét új megvilágításba helyező cikksorozatunkat. A második rész további utazásra…
Tovább
Interjú a Skandináviai Szent György Lovagrendről (IVISHFS.se) – 3. rész: beszélgetés lg. Giber Tamás Gáborral

Interjú a Skandináviai Szent György Lovagrendről (IVISHFS.se) – 3. rész: beszélgetés lg. Giber Tamás Gáborral

Portré 2024. március 27.
Jelen írás egy, a Szent György Lovagrend (In Veritate Iustus Sum Huic Fraternali Societati, magyarul: „Valósággal igaz vagyok e testvéri közösség iránt”, rövidítve: IVISHFS) Skandináviában működő nagypriorátusáról szóló sorozat 3. részét képezi, melynek előzményei a Híradó előző két számának hasábjain…
Tovább
„Folytassuk akkor a vallásossággal!”

„Folytassuk akkor a vallásossággal!”

Portré 2023. december 11.
  Nemrégen jelent meg a Híradó hasábjain dr. Sebestyén Gábor nőgyógyász főorvossal, a stockholmi protestáns gyülekezet világi felügyelőjével készített interjú második része. Mivel még ebben sem értünk kérdéseink végére, a beszélgetést folytattuk 2023 augusztusában. A köztünk lévő korkülönbség ellenére jó…
Tovább

Egyesületek

Beszámoló a Tavaszi Szél Kulturális Egyesület programjairól

Beszámoló a Tavaszi Szél Kulturális Egyesület programjairól

  A Kőrösi Csoma Sándor Program 2023–2024. évi göteborgi ösztöndíjasaként az én feladatom a göteborgi Tavaszi Szél Kulturális…
Téli beszámoló a Pannónia Klubtól

Téli beszámoló a Pannónia Klubtól

  Elmondhatjuk, hogy újra egy sikeres bállal zártuk a tavalyi évet, ami a felnőtteknek szánt programjainkat illeti. Az…
Hírek a SOMIT háza tájáról...

Hírek a SOMIT háza tájáról...

2024. február 9-én délután megnyitotta kapuit a SOMIT első idei tábora, a Téli tábor. A táborlakók már pénteken…

Támogasd újságunkat!

A Híradó a Svédországi Magyarok Országos Szövetségének rendszeresen megjelenő lapja.

A lap célja a Svédországban működő magyar egyesületek éltének bemutatása, a magyar nyelv és hagyományok ápolása valamint a kapcsolattartás az országban szétszórtan élő magyar olvasók között. Az újságot a tagegyesületekben tagdíjat fizető családok térítésmentesen kapják kézhez.

Annak ellenére, hogy a Híradó szerkesztősége önkéntes alapon végzi munkáját, az újság kiadásának költségei – a nyomdai költségek és a postázás – mégis jelentős anyagi terhet jelentenek a SMOSZ számára.

Kérjük, csatlakozz a Híradó Baráti Köréhez, és tagdíjad befizetésével támogasd az újság további megjelenését!

 

Éves tagsági díj családonként: 100 kr

A tagdíjat a következő számlára lehet befizetni:

Bankgiro 244-1590

Swish:

Swish


  

 

Nem kapta kézhez a Híradót?

 

Kimaradt Híradó szám esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket. Szerkesztőségünknek nincs módjában az elveszett, vagy nem kézbesített példányokat pótolni.

 

Címváltozás esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket, mert ők állítják össze és küldik el a tagság frissített névsorát a SMOSZ címlista felelősének.

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 

Free Joomla templates by L.THEME