A Svédországi Magyarok Országos Szövetségének lapja
 

Az Örebro Megyei Magyar Egyesület hírei

 

A 2008-as év egy jelentős esztendőnek számít az egyesületi életünkben. Ezt egyrészt a tevékenységünknek és eredményeinkek az ismeretében állíthatjuk, másrészt pedig olyan változásoknak köszönhetően, amelyek – reményeink szerint - pozitívan befolyásolhatják munkánkat. Reméljük, hogy egyesületi életünk újra megtalálja értelmét, fénypontját, hogy lehessenek elképzeléseink, és céljaink a jövőben!

 

A tavaly év végén megválasztott új vezetőség lelkesen látott munkához, hogy a rábízott egyesületi feladatokat elvégezze. Ahhoz, hogy egy közösség jól működhessen az szükséges, hogy a csoport minden tagja támogassa, mind jelenlétével, mind megértésével.

 

A kisközösségek, az egyesületek általában nem mondhatók teljesen homogéneknek, ezért nehezebb összefogni őket; de ha ragaszkodunk ahhoz, hogy fennmaradjunk, akkor egyedül mi tehetünk azért, hogy a közöttünk levő különbségek ellenére is közösséggé kovácsolódjunk.

 

A kommunikáció megkönnyítésére megszületett a Hírmondó (hírközlő lap tagjaink részére). Kezdetben nem tudtam biztosan, hogy milyen gyakran lesz szükség megjelentetésére, de most már lassan kikristályosodott, hogy igenis szükségünk van rá, talán minden hónapban. Ha megjelenik a Hírmondó, akkor gondolatok is születnek, olyanok, amelyek minket érintenek, és csakis a leírt gondolat által képes az ember másokban is gondolatokat ébreszteni; eképpen sikerülhet közösen változtatni valamit a világon. Ebben az esetben egyetlen lehetőségünk marad, hogy használjuk a rendelkezésünkre álló eszközt: a nyomtatott betűt:” Az írott szót, melynek segítségével ismeret, tudás és megértés terjed embertől-emberig, csoporttól-csoportig…” (Wass Albert).

 

Tevékenységünk gazdagnak mondható, az első félévben olykor túl gyakoriaknak is tűnhettek, de ugyanakkor örvendetes, hogy sok érdelklődőt vonzottak. Változatosak, színesek, gyerekeknek való, felnőttekhez szóló rendezvények egyaránt szerepeltek programjaink között: a farsang, március 8 ünneplése, Húsvét, Géczy Gábor fizikus-történész előadása, színházlátogatás, Csongrádi Kata előadása – hogy csak néhányat említsek.

 

Nehézségeinket is kihívásként kezeltük és tanulságként fogtuk fel. Aránylag könnyedén túlléptünk az akadályokon és nem riadtunk vissza, hiszen értelmét látjuk harcolni kultúránkért, magyarságunk fennmaradásáért, emberségünkért a sokszor igazságtalanságnak tűnő világban!

 

Elnök: Ács Lenke
Elnökhelyettes: Villányi Madeleine
Titkár: Belik Edit
Titkárhelyettes: Tuma Andrea
Pénztáros: Lukács Melinda
Póttagok:  Belik Csaba ,Baross Ágnes

 

Ács Lenke
elnök

 

Levél az Olvasóhoz

Levél az Olvasóhoz

Kedves Olvasó! 2022. március 16.
Kedves Híradó Olvasók! Minden márciusban annak öröme tölt el, hogy hamarosan itt a tavasz – a természet újjáéled, a tavaszi hérics, a leánykökörcsin, a hóvirág, az erdei szellőrózsa, a különféle kosborok, májusban pedig a piros kígyószisz bontja szirmait. Eszembe jut,…
Tovább
Sötétség (Dark)

Sötétség (Dark)

Könyvespolc 2022. március 16.
Pár éve egyszer már rákattantam erre a sorozatra, de az első évad nyitva hagyott befejezése után kikerült a fókuszból, valahogy nem kerestem rá, hogy lett-e folytatás. Mostanában viszont német nyelvgyakorlásként lepörgettem pár sorozatot a Netflixen, így került elő ismét a…
Tovább
Galériák kínálata Göteborgban télvíz idején

Galériák kínálata Göteborgban télvíz idején

Képzőművészet 2022. március 16.
Grafik i Väst galéria Göteborg. Fia Kvissberg „Játék a színekkel és a formákkal” 2022.01.29.–02.16.
Tovább
„Nekünk, fiataloknak fontos, hogy az érveink eljussanak a döntéshozókhoz!”

„Nekünk, fiataloknak fontos, hogy az érveink eljussanak a döntéshozókhoz!”

Portré 2022. január 01.
Beszélgetés Rácz Zsófia helyettes államtitkárral. Budapesten született 1997-ben, tanulmányait jogász szakon végzi az Eötvös Loránd Tudományegyetemen, dolgozott az Alapjogokért Központ elemzőjeként, de Magyarország ENSZ ifjúsági delegáltjaként számtalan közösségi szerepvállalás is fűződik a nevéhez. Rácz Zsófia helyettes államtitkárt kérdeztem családról, hitről,…
Tovább
Kolozsvári Magyar napok – Beszélgetés Gergely Balázzsal

Kolozsvári Magyar napok – Beszélgetés Gergely Balázzsal

Portré 2021. július 06.
Úgy éreztem, a kulturális-közéleti szervezéssel talán többet adhatok vissza a közösségemnek azokból a szellemi javakból, amelyeknek legfőképpen azáltal lettem birtokosa, hogy magyarnak születtem. 1977-ben született Kolozsváron. Régész, történész, közösségszervező, a Kolozsvári Magyar Napok főszervezője, a Kincses Kolozsvár Egyesület elnöke. Nős,…
Tovább

Egyesületek

Hírek a malmői Hungaroclubból

Hírek a malmői Hungaroclubból

Sajnos a 2021-es év vírushelyzetére való tekintettel egyesületünk tagjai ritkán találkozhattak.
Talpra, göteborgi magyar!

Talpra, göteborgi magyar!

Több generáció együtt a Márton napi sokadalomban Sokféleképp lehet „talpra állni” és tenni, cselekedni egy közösség összekovácsolásáért, megtartásáért.…
Bereczky-Veress Biborka 2021. október 23-i beszéde

Bereczky-Veress Biborka 2021. október 23-i beszéde

Helyszín: Stockholmi Magyar Ház. Az 1956-os forradalom és szabadságharc 65. évfordulója ünnepi szónokának Lakatos Mihály Budapesten élő írót,…

Támogasd újságunkat!

A Híradó a Svédországi Magyarok Országos Szövetségének rendszeresen megjelenő lapja.

A lap célja a Svédországban működő magyar egyesületek éltének bemutatása, a magyar nyelv és hagyományok ápolása valamint a kapcsolattartás az országban szétszórtan élő magyar olvasók között. Az újságot a tagegyesületekben tagdíjat fizető családok térítésmentesen kapják kézhez.

Annak ellenére, hogy a Híradó szerkesztősége önkéntes alapon végzi munkáját, az újság kiadásának költségei – a nyomdai költségek és a postázás – mégis jelentős anyagi terhet jelentenek a SMOSZ számára.

Kérjük, csatlakozz a Híradó Baráti Köréhez, és tagdíjad befizetésével támogasd az újság további megjelenését!

 

Éves tagsági díj családonként: 100 kr

A tagdíjat a következő számlára lehet befizetni:

Bankgiro 244-1590

Nem kapta kézhez a Híradót?

 

Kimaradt Híradó szám esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket. Szerkesztőségünknek nincs módjában az elveszett, vagy nem kézbesített példányokat pótolni.

 

Címváltozás esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket, mert ők állítják össze és küldik el a tagság frissített névsorát a SMOSZ címlista felelősének.

Free Joomla templates by L.THEME