A Svédországi Magyarok Országos Szövetségének lapja
 

Levél az Olvasóhoz

Kedves Híradó Olvasók!
„Felhőn vet ágyat már az alkonyat / s a fáradt fákra fátylas fény esőz. / Kibomló konttyal jő az édes ősz.”
És igen. Radnóti Miklós Szeptember című verséből való ez az idézet. Valóban beköszöntött az ősz. De mielőtt „Szent Mihály útján suhant nesztelen”, megünnepeltük az államalapítást augusztus 20-án – e lapban Lakatos Mihály író, költő, újságíró Magyar Házban tartott szónoklatát olvashatjuk ebből az alkalomból.

 

Ezt követi október 6. Az aradi vértanúk emléknapja. Aztán október 23. Az 1956-os forradalom és szabadságharc emléknapja, a III. magyar köztársaság kikiáltásának ünnepe. A címlapra ezúttal egy 7 évvel ezelőttről való október 23-i képemet választottam, melyet az Országház előtt készítettem. Akkor és most is az ragadott meg a vízfelszínen tükröződő nemzetiszín lobogó képében, hogy optikailag számtalan „lyuk” keletkezik a tükörkép zászlón, ezzel utalva’56 lyukas zászlajára.
Nagyon gazdag, programokban dús időszakot tudhatnak maguk mögött az egyesületek, ezt jól mutatja a róluk szóló rovatunk (Egyesületek). A pandémia okozta kétéves kimaradás után az idén nyáron végre újra megrendezésre került a Kékvirág anyanyelvi tábor – erről is olvashatunk részleteiben. Berecki Emőke ezúttal Szuper Levente magyar jégkorongozót interjúvolta meg. A Könyvespolc rovat az éppen száz évvel ezelőtt megjelent Sziddhárta című Hermann Hesse kötetről elmélkedik. A Korzó egyik verse egy Petőfi-klasszikust értelmez újra, egy másik írásban belehelyezkedhetünk egy dobozba zárt lány helyzetébe, aztán két sorban teremtődik meg az október.
Az egyik szeptemberi hétvégén kedves túratársammal az Északi Zöldet kezdtük el járni. Igazából az volt az apropója, hogy a szülőfalum mellett is elhalad ez az útvonal. Bár ezúttal másfelé jártunk: Ceredtől túráztunk át Karancsberényre. Túrabakancsokat fel!

Gérecz Imre – Tóth Brúnó: Átmenet. Zarándoktapasztalatok

Gérecz Imre – Tóth Brúnó: Átmenet. Zarándoktapasztalatok

Könyvespolc 2023. december 11.
A Híradó előző számában esett szó az augusztusi, Pannonhalmára tett látogatásomról. Gyermekkori jó barátom, Gérecz Imre (bencés szerzetes, a pannonhalmi közösség alperjele és magisztere) az érkezésem estéjén beszélt arról, hogy formálódik egy könyv a zarándoklatról, amelyet szerzetestestvérével, Tóth Brúnóval közösen…
Tovább
A varázslatos szín. A göteborgi kolorizmus története új megvilágításban (második rész)

A varázslatos szín. A göteborgi kolorizmus története új megvilágításban (második rész)

Képzőművészet 2023. december 11.
Olle Olsson Hagalund - Műterem - olaj-vászon   A Híradó októberi számában Carl Kylberg, Tor Bjurström és Gösta Sandels képeinek elemzésén, a korszak bemutatásán keresztül indítottuk útjára a göteborgi kolorizmus történetét új megvilágításba helyező cikksorozatunkat. A második rész további utazásra…
Tovább
„Folytassuk akkor a vallásossággal!”

„Folytassuk akkor a vallásossággal!”

Portré 2023. december 11.
  Nemrégen jelent meg a Híradó hasábjain dr. Sebestyén Gábor nőgyógyász főorvossal, a stockholmi protestáns gyülekezet világi felügyelőjével készített interjú második része. Mivel még ebben sem értünk kérdéseink végére, a beszélgetést folytattuk 2023 augusztusában. A köztünk lévő korkülönbség ellenére jó…
Tovább
A hazához való ragaszkodás megmarad

A hazához való ragaszkodás megmarad

Portré 2023. október 05.
Nemrégen jelent meg a Híradó hasábjain egy beszélgetésem dr. Sebestyén Gábor nőgyógyász főorvossal, a stockholmi protestáns gyülekezet világi felügyelőjével. Ezt a beszélgetést folytattuk most, amikor 2023 áprilisában Magyarországon járt. A köztünk lévő korkülönbség ellenére, jó barátságunkra tekintettel, beszélgetésünk tegező formában…
Tovább

Egyesületek

SOMIT hírek – 2023. ősz

SOMIT hírek – 2023. ősz

A családos tábor Közvetlenül a nyári szabadságok után ismét munkához látott a SOMIT vezetősége, hiszen az első őszi…
Egy mondat a zsarnokságról

Egy mondat a zsarnokságról

  1956-ra emlékeztünk a göteborgi Kőrösi Csoma Sándor Művelődési Kör ünnepi összejövetelén. Évente tisztelgünk a forradalom hősei előtt.…
A KnockOut Göteborgban

A KnockOut Göteborgban

  Azt hallottam a napokban, hogy a zene egészségben tartja művelőjét. Persze, ismertem én beteges zenészt is, de…

Támogasd újságunkat!

A Híradó a Svédországi Magyarok Országos Szövetségének rendszeresen megjelenő lapja.

A lap célja a Svédországban működő magyar egyesületek éltének bemutatása, a magyar nyelv és hagyományok ápolása valamint a kapcsolattartás az országban szétszórtan élő magyar olvasók között. Az újságot a tagegyesületekben tagdíjat fizető családok térítésmentesen kapják kézhez.

Annak ellenére, hogy a Híradó szerkesztősége önkéntes alapon végzi munkáját, az újság kiadásának költségei – a nyomdai költségek és a postázás – mégis jelentős anyagi terhet jelentenek a SMOSZ számára.

Kérjük, csatlakozz a Híradó Baráti Köréhez, és tagdíjad befizetésével támogasd az újság további megjelenését!

 

Éves tagsági díj családonként: 100 kr

A tagdíjat a következő számlára lehet befizetni:

Bankgiro 244-1590

Swish:

Swish


  

 

Nem kapta kézhez a Híradót?

 

Kimaradt Híradó szám esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket. Szerkesztőségünknek nincs módjában az elveszett, vagy nem kézbesített példányokat pótolni.

 

Címváltozás esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket, mert ők állítják össze és küldik el a tagság frissített névsorát a SMOSZ címlista felelősének.

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 

Free Joomla templates by L.THEME