A Svédországi Magyarok Országos Szövetségének lapja
 

Háború utáni absztrakció II. rész

E központi szoborcsoporttól, vagy nevezhetjük akár kisplasztika csoportnak is, a fal felé fordulva, szinte bronzos felületű, vagy vasfekete vásznak kapcsolódnak a nagyszerű anyaghoz. Három kitűnő spanyol festőművész, méreteiben és színeiben is hasonló, absztrakt vásznai. Az 1929-ben Spanyolországban született Luis Feito 1959-ben olajfestékkel és homokkal vászonra festett műve, melynek címe egyszerűen csak 140-es festmény, vezeti be a sort. „Az eredetileg ábrázoló stílusban dolgozó festőművész 1956- ban Madridból Párizsba költözött, ahol az Art Brut pasztuózusan festett, homokból és olajfestékből gondosan felépített kifejezésmódjának a hatása alá került. A sötét, négyzetes formátumú vászon alsó felében szürke, fekete és umbra színű, fürtökbe csoportosított durva formák tűnnek elő, melyek szikla formációkra emlékeztetnek. Ettől a sűrűsödéstől balra egy fehér fény árnyalatai emelkednek ki a szürke háttérből. A kép tere nyitott és meghatározatlan.”

Luis Feito: Festmény 140, olaj-homok-vászon, 1959
Luis Feito: Festmény 140, olaj-homok-vászon, 1959

Luis Feito: Festmény 140, olaj-homok-vászon, 1959

A következő fekete festményt kedvenc festőm, Antonio Saura festette. (Mióta megláttam Brigitte Bardot-t ábrázoló gesztusfestményét, azóta kedvelem ezt a temperamentumos gesztusfestőt. Persze sok alkotását volt szerencsém látni.) Művének címe Blanca, ami fehéret jelent, ugyanakkor női név is lehet. „Antonio Saura Huescában született, tizenéves korában kezdett el festeni és írni, mikor tuberkulózisa ágyba fekvésre kényszerítette. Kezdetben egy szürrealista fantázia tájképet alkotott meg, de később egy absztrakt expresszív stílust fejlesztett ki. Az ötvenes években Párizsban lakott. Az évtized közepétől kezdett azokkal a motívumokkal dolgozni, melyek végigkísérték az egész hátralévő életét: női aktok, portrék, népi gyülekezetek és keresztre feszítések. A Blanca Saura fekete-fehér periódusából való. Az energiával töltött ecsetvonás egy feloldott női figurát rajzol, és ez adja a cím kétértelműségét.”

Antonio Saura: Blanca, olaj-vászon, 1956
Antonio Saura: Blanca, olaj-vászon, 1956

Antonio Saura: Blanca, olaj-vászon, 1956

A harmadik alkotás a legismertebb enformel festő, Antoni Tápies 1960-ban festett műve, a Festmény barnában és feketében, fekete dombormű, amely vegyes technikával vászonra készült.

„Antoni Tápies Barcelonában élt és működött. Több más katalán művésszel együtt 1948-ban megalapította a Dau al Set (A kocka hetedik oldala) nevű csoportot, amely a dadaizmus és szürrealizmus nyomdokain alkotott. Az inspirációt Joan Miró és Jean Dubuffet művészete jelentette számára. Tápies absztrakt festészetét olajjal festett vastag impasztó technika jellemzi agyaggal és márványporral kombinálva, amely durva felületstruktúrát ad.”

Antonio Tápies: Festmény barnában és feketében, fekete dombormű, vegyes technika-vászon
Antonio Tápies: Festmény barnában és feketében, fekete dombormű, vegyes technika-vászon

Antonio Tápies: Festmény barnában és feketében, fekete dombormű, vegyes technika-vászon

 Spanyol modernizmus

Az absztrakt spanyol modernizmus nemzetközi elismerése az 1958-as velencei biennálén következett be. A művészek két csoportba tömörültek: a Dau Al Set (A kocka hetedik oldala) Barcelonában és az El Paso (Lépés) Madridban. Az előzőekhez Antoni Tápies, az utóbbiakhoz Luis Feito és Antonio Saura tartozott. A spanyol háború utáni avantgárd egy olyan közegből került ki, melyet Franco tábornok fasiszta diktatúrája jellemez, részben, mint az elnyomás elleni tiltakozás. Ugyanakkor nemzetközi színtéren hatott.

A kifejezést a szürrealizmus, dadaizmus és informalizmus jellemzi. A színskála gyakran tompított, az anyaghatás erőteljes. A modern spanyol művészetet gyakran összekötik a spanyol művészettörténettel, ugyanakkor a tájjal és a spanyol nemzeti karakterrel is. „Az internacionális nonfiguratív művészeti nyelvet, melyet az 1950-es évek alatt megtanultunk megérteni, itt sötétebb, akaratosabb, erőteljesebb, és talán meggyőzőbb dialektusban beszélik, mint amihez hozzászoktunk” – írta az akkori múzeumigazgató Alfred Westholm 1960-ban.

„A Göteborgi Művészeti Múzeum és a Göteborgi Művészeti Szövetség 1960-ban bemutatta a Fiatal spanyol festők című kiállítást a Göteborgi Műcsarnokban. Több művet is megvásároltak a gyűjtemény számára a kiállítás végett. Négy évvel később Antonio Saurát mutatták be a Göteborgi Műcsarnokban. 1970-ben 12 spanyol című kiállítással a spanyol művészet általános mustrájára került sor a Göteborgi Művészeti Múzeumban, ez alkalomra 18 művet szereztek be. Ezért a spanyol háború utáni művészet nagyon jól bemutatható a múzeumban.”

A fenti információ készíti fel a kiállítás látogatót, a sötét vásznak műélvezetére. Tekintsünk most fel a spanyol modernek fölé írt 1937-es Barbara Hepworth idézetre: „Minden idők jó szobraiban megtalálhatóak az absztrakt szobrászati értékek, de az jelentős, hogy a kortárs szobrászat és festészet absztrakttá vált gondolatban és ötletekben is.”

Ha tovább haladunk az óra járásának megfelelően, balról jobbra haladva, egy pillanatra elidőzhetünk a korabeli kiállítás katalógusokat tartalmazó alacsony vitrin előtt.


Mintegy madárperspektívában rácsodálkozhatunk Antonio Saura katalógusán látható játékos csöpögtetésre, a dripping-re. Esetlen Art-brut humor, kétségtelen.

Tekintetünk máris tovasiklik a következő színes és nagyon dekoratív olajfestményre, Karel Appel Hinta egy hajóban című alkotására.

 

 

Karel Appel: Hinta egy hajóban
Karel Appel: Hinta egy hajóban

Karel Appel: Hinta egy hajóban

„Ez a hollandiai festőművész, szobrász és keramikus 1921. április 25-én született Amszterdamban és Zürichben, 2008. május 3-án (85 évesen) halt meg. Sírja a párizsi Père-Lachaise temetőben található. Karel Appel az állami Akadémián tanult Amszterdamban 1940–43 között. A második világháború után a gyerekek által készített rajzokkal dolgozott, és az első kiállítása Groningen volt 1946-ban.1950-ben költözött Párizsba, ahol közös lakása volt Corneillel. Festményein vannak groteszk vonásokkal ábrázolt állatok, szörnyek és emberek. Appel lett a szimbóluma az 1948-ban alakult CoBrA művész csoportnak, mint a lázadó, és a munkásosztály képviselője. Az ő érzelmekkel telített festményein dinamikus formákat és erős színeket találhatunk. Vincent van Gogh és az expresszionizmus befolyása egyértelmű. Appel többek között készített falfestményeket a Stedelijk Múzeumban (Amsterdam City Museum) és költészeti gyűjteményeket illusztrált. Az UNESCO 1954-es díját a velencei Biennálén és a Guggenheim nemzetközi díjat 1960-ban kapta. Appel 1968-ban kezdett domborműveket festeni, és ezeket követték nagy szobrai fából, poliészterből és később alumíniumból is. Appel képviselteti magát, többek között a modern művészetek múzeumában, New Yorkban, a Tate Modernben, Londonban és a göteborgi Művészeti Múzeumban.”

 

Egy ismertető táblát fedezhetünk fel a falon, ezúttal a CoBrA csoportról: „A CoBrA egy nemzetközi művészeti csoport volt, amely 1948-ban alakult meg. A név egy összeállítás azoknak a városoknak a kezdőbetűiből, ahol a művészek alkottak: Koppenhága, Brüsszel és Amszterdam. A terminust az a brüsszeli költő és festőművész, Christian Dotremont jegyzi, aki a csoport manifesztumát is megírta. A hangadó művészek között Karel Appelt, Egil Jacobsent és Asger Jornt találhatjuk. A CoBrA csoport egy absztrahált és expresszív festészet mellett áll ki, deformált figurákkal és arcokkal, melyeket gyermekrajzok ihlettek. Meghirdetett céljuk volt a művészetet felszabadítani a nyugati kultúra normáitól és stílusirányzataitól. Ezzel egy romantikus, primitivisztikus tendenciát követnek a modernizmusban, mely az embert a vitális eredetével próbálja újraegyesíteni, amelytől a civilizáció megfosztotta.”

Vegyük most szemügyre a kiállítás következő, Egill Jacobsen dán festőművész Maszk barnában című alkotását!

Egill Jacobsen Maszk barnában, olaj-vászon
Egill Jacobsen Maszk barnában, olaj-vászon

Egill Jacobsen Maszk barnában, olaj-vászon

„A művész Koppenhágában született, és ugyanitt képezte magát a harmincas években, a Művészeti Akadémián. 1945-ben futott be egy erőteljes színezésű absztrakt festészettel, olyan motívumokkal, mely maszkokra és gyermekrajzokra emlékeztetett. Jacobsen a CoBrA csoport tagja volt. 1959–1973 között a Koppenhágai Művészeti Akadémia professzora volt. Ezzel a maszkhoz hasonlítható figurával és a festett felületek ritmizálásával a Maszk barnában nagyon jellemző Jacobsen formanyelvére.”

A következő kiállított műalkotás az ismertebb Asger Jorn dán festőművész festménye, címe Kompozíció

.

Asger Jorn Kompozíció
Asger Jorn Kompozíció

Asger Jorn Kompozíció

„Asger Jorn művésznév, az eredetileg Asger Oluf Jörgensen név változata. Jorn Fernand Léger tanítványa volt Párizsban az 1936–37-es években, majd a Koppenhágai Művészeti Akadémián tanult. 1948–51-ben belépett a nemzetközi CoBrA csoportba. A hatvanas években közreműködött a forradalmi avantgárd csoportban. (A Situationist International (SI) a társadalmi forradalmak nemzetközi szervezete volt, amely az 1957-es megalakulása óta az avantgárd művészekből, értelmiségiekből és politikai teoretikusokból áll.) Jorn formanyelve expresszív, figurákkal és maszkokhoz hasonló arcokkal, melyeket erős színekkel festett meg. A Kompozícióban két erősen absztrahált figurát lehet sejteni szűk képi térben.”

Vége a második résznek. Az idézőjelben közölt szövegrészek a svéd nyelvű tájékoztatók magyar fordításai.

Csikós Tibor

 
A szellemfalu

A szellemfalu

Kárpát-medence 2019. április 08.
Ezúttal Északkelet-Magyarország és a Felvidék tájain kerekezhet velem az olvasó. Tulajdonképpen szinte végig a hajdani Gömör és Kishont vármegye közigazgatási egységén belül maradtam – Derenket néztem ki a térképen, a romközségként nyilvántartott egykori települést. Az utam kis falumból, Urajról indult,…
Tovább
Fehér vászon – avagy az újrakezdések művészete

Fehér vászon – avagy az újrakezdések művészete

Könyvespolc 2019. április 08.
Az emberi fejlődés pszichológiája egy olyan téma, amellyel először a svédországi tanulmányaimon keresztül kerültem kapcsolatba. Ez a téma mély nyomot hagyott bennem, hiszen mint egy már régen keresett puzzle darab, illett az életfilozófiámhoz. A lényege, hogy az élet olyan, mint…
Tovább

Egyesületek

Irodalmi kávéház Lundban

Irodalmi kávéház Lundban

A Lundi Magyar Kultúrfórum több mint, hatvan éve jól működő egyesület Svédországban. Vállalom, hogy elcsépelt, de most ez…
Beszámoló az Ághegy-Liget Baráti Társaság (ÁLBT) tevékenységéről

Beszámoló az Ághegy-Liget Baráti Társaság (ÁLBT) tevékenységéről

Az ÁLBT 2005. január 20-án alakult, majd hosszú tevékenység után a társaság megszűnt. Az aktív vezetőségi tagok visszavonultak,…
Jelentés Norrköpingből

Jelentés Norrköpingből

Az utóbbi pár évben nagy változások történtek a norrköpingi Szent István Egyesületéletében. A természetes lemorzsolódások, s az utánpótlás…
Az EKE könyvegylet támogatókat és pártfogókat keres és vár a Trianon centenáriumához kapcsolódó esszékötetéhez

Az EKE könyvegylet támogatókat és pártfogókat keres és vár a Trianon centenáriumához kapcsolódó esszékötetéhez

Az EKE-sorozat létrehozása és húsz kötetre kiterjedő fenntartása mind a mai napig a világ magyar emigrációjának leghosszabb ideig…
A malmői Hungaroclub hírei

A malmői Hungaroclub hírei

Nagy sikernek örvendett mind az őszi szüreti bálunk, mind az Erzsébet-Katalin bálunk. December elején teli busszal karácsonyi vásáron…
Változatos programok a Stockholmi Magyar Házban

Változatos programok a Stockholmi Magyar Házban

Fölszállott a páva a Stockholmi Magyar Házra, 2018. december 8-án Az Adventi ünnepség meleg és családias hangulatát a Fölszállott…
A Szomszédnéni Produkciós Iroda óriási sikert aratott a Stockholmi Magyar Házban

A Szomszédnéni Produkciós Iroda óriási sikert aratott a Stockholmi Magyar Házban

Február 9-én a Magyar Házban is bemutatkozott a Szomszédnéni Produkciós Iroda két tehetséges szereplője: Bálint Ferenc és Tóth…
Csomortáni Gál László stockholmi kiállítása

Csomortáni Gál László stockholmi kiállítása

2019. február 9-én, a Szomszédnéni Produkciós Iroda humorestjét megelőzően emlékezetes kultúreseménynek lehettek tanúi azok, akik a stockholmi Magyar…
Egy világot szórakoztatva írta be magát a futball nagykönyvébe az Aranycsapat

Egy világot szórakoztatva írta be magát a futball nagykönyvébe az Aranycsapat

„A dicső múltra emlékezve kell építeni a jövőt, és felvállalni magyarságunkat bárhol a nagyvilágban” Többnyire az urak és…
A karnevál bűvöletében | A SOMIT téli tábora

A karnevál bűvöletében | A SOMIT téli tábora

2019. február 15–17. között a Hälleberga Tábortanyán gyűltek össze a SOMIT-osok. Egy kis átváltozásra, farsangolásra – természetesen előtte…
Beszélgetés a Mikulással és a krampusszal

Beszélgetés a Mikulással és a krampusszal

December elején, a svédországi magyar gyerekek számára a SMOSZ szervezésében, Stockholmtól Malmőig mutatta be a Levelek Télapónak című…
A Pannónia klub életéből

A Pannónia klub életéből

A decembert a Mikulás-ünnepséggel kezdtük a gyerekek nagy örömére, majd szilveszteri teltházas bállal zártuk a 2018-as évet. Téli…

Támogasd újságunkat!

A Híradó a Svédországi Magyarok Országos Szövetségének rendszeresen megjelenő lapja.

A lap célja a Svédországban működő magyar egyesületek éltének bemutatása, a magyar nyelv és hagyományok ápolása valamint a kapcsolattartás az országban szétszórtan élő magyar olvasók között. Az újságot a tagegyesületekben tagdíjat fizető családok térítésmentesen kapják kézhez.

Annak ellenére, hogy a Híradó szerkesztősége önkéntes alapon végzi munkáját, az újság kiadásának költségei – a nyomdai költségek és a postázás – mégis jelentős anyagi terhet jelentenek a SMOSZ számára.

Kérjük, csatlakozz a Híradó Baráti Köréhez, és tagdíjad befizetésével támogasd az újság további megjelenését!

 

Éves tagsági díj családonként: 100 kr

A tagdíjat a következő számlára lehet befizetni:

Bankgiro 244-1590

Nem kapta kézhez a Híradót?

 

Kimaradt Híradó szám esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket. Szerkesztőségünknek nincs módjában az elveszett, vagy nem kézbesített példányokat pótolni.

 

Címváltozás esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket, mert ők állítják össze és küldik el a tagság frissített névsorát a SMOSZ címlista felelősének.

Free Joomla templates by L.THEME