A Svédországi Magyarok Országos Szövetségének lapja
 

„Tűz-víz-föld-levegő” – Angi István festőművész kiállítása

2022 Angi István: Hegyek napsütésben, akril - vászon

2022.07.07 – 08.31. Bárczay kastély galériája, Felsőzsolca. Mintegy két tucat frissen készült olajfestmény és körülbelül ugyanennyi, főleg fából készült kisplasztika fogadja a látogatót Angi István kiállításán. A képek figuratívak, a legelvontabb alkotásokon is felfedezhető egy arc, vagy egyéb tárgyias részlet. Festőnk művészete elbeszélő, narratív elemekkel bővelkedő, vagy leképző jellegű, mint például a tiszta festőiséggel felépített tájképek. A közönség kifejezett örömére, még egy-két zsánerkép is gazdagítja az anyagot. Szobrai között is ritkák az egészen absztrakt művek. Vegyünk most szemügyre néhány remek munkát. Mindjárt a bejáratnál, kissé elkülönítve kapott helyet egy kis farostlemezre készült kép, az Alkonyati színek.

Nagyon expresszív a kék-sárga-piros alapszínek ütköztetése, és radiáció, a nap csillogása a sötétülő égbolton. Hegyvonulat távlatot megnyitó fekete körvonalai. Időtlen festői téma az expresszionizmus felfokozott keveretlen színhasználatával, és durva, de kifejező ecsetkezelésével. A kiállító terembe érve, jó néhány tisztán festett, közepes méretű tájábrázolás ragadta meg a figyelmemet. Elsőként talán a „Hargita felé” című. Szabályos kompozíció, klasszikus, Cézanne-t idéző színekkel, és sűrű, egymás mellé állított ecsetvonásokkal. A levegő perspektíva hangsúlyos a sötét és világos felületek kontrasztja által.

2022 Angi István: Alkonyati színek, akril - farostlemez

Véletlenül tudom, hogy művészünket a jelenlegi lakhelyén mindennap szemlélt kisgyőri hegyek is inspirálták. Gondolom, a két környezet, az egykori és a mai, hasonlósága inspirálja a hazai, erdélyi tájak emlékezetből való megfestését.
Ilyen lehet „Hegyek napsütésben” című vászna is. Itt nyomon követhetjük festőnk kialakult ecsetkezelésének nyomait, festői rutinját is.

2022 Angi István Folyópart templommal, akril – vászon

A „Piricske hegy” című festménye az expresszionizmus stílusjegyeit viseli. Személyes ecsetkezelés, felfokozott színek foltokban elhelyezve, helyet adva a fehér alap ragyogtatásának. Szemmel követhető ecsetvonások, keleties gesztusok. A kép be nem fejezettsége (la peinture inachevée) is szerepet kap – Angi István felkészült, tudatos festő.
Klasszikus, tömör kompozíció, ellenpontokkal. Expresszionista színek, hideg-meleg és sötét-világos kontrasztok. A kép háttere dominánsan hideg, de vízszintesen, bizonyos ritmusban váltakozva melegebb színű csíkok bukkannak elő. A fények is ezt az irányt követve világítják meg a gomolygó felhők alatt meghúzódó hegyvonulatokat, és az ezekre a tömegekre rímelő kidőlt fa ágait.

2022 Angi István: Hegyek napsütésben, akril - vászon

Az Út a szent hegyre című kép a kiállítás talán legtömörebb struktúrája. Itt megvalósult a nagy tér érzékeltetése a levegő perspektíva sikeres alkalmazása által. Egyfajta tónusgazdagság jellemzi, a spontán, száraz ecsetkezeléssel elővarázsolt gesztusos textúra feszültséggel teli ellentétet képez az akrilfesték fedő, tudatos felületkezelésével, kép építésével. A tisztán hagyott színfoltok kiragyognak, a kis telítettségű, sötétebb ecsetvonások és színfoltok rácsszerkezete alól.
A Levelek a vízben a tárlat legeredetibb darabja. Az eseményt megnyitó Máger Ágnes festőművész elmesélte, hogy a megnyitó előtt, kisgyőri otthonában meglátogatta a festőművészt. Az esőzések miatt az udvaron nagy víztócsa állt, az alján lehullott falevelekkel, amit meg kellett kerülnie. Azután pedig a műteremben a fal mellé támasztva egy víztócsát ábrázoló vásznat vett észre. Ezért Istvánt az észlelésből kiinduló művésznek nevezte.
Szóljunk néhány szót István szuverén szobrászatáról. Munkáit különböző nemes faanyagok felhasználásával készíti, főként madarakat, de domborműveket is farag. A plasztikai hatást néha vésett vonalakkal egészíti ki, mintegy lerajzolja azokat a részleteket, melyek kifaragására nem jutott már ideje.

2022 Angi István: Levelek a vízben, akril – vászon

Végezetül szóljunk festőművészünk még egy oldaláról. Mint azt az előzőekben említettem, a narratíva nem áll tőle távol. Számomra érdekes a mitologikus, meseszerű mondanivalója. Nézzük meg két letisztult, poétikus festményét!
A tűzmadarak gyönyörű naplementében az Édenkert tava felett repdesnek. Sötét sziluettjük élesen kirajzolódik az idillikus természeti háttér világosabb színfoltjaiban. Tündérországba cseppentünk.
A Tűzmadarak II. témája ugyanaz: a mesés tó fölötti repdesés a naplemente aranyló sugaraiban. A tűzmadarak ritmikus násztáncot lejtenek a víztükör fölött. Csónak, vagy a vízbe benyúló móló szélén ülve egy emberpár figyel. Nő és férfi (anya és apa) tekintetét a távol, magasban lejátszódó nászra szegezi. Az álomszerű jelenetet mi is közelről szemléljük, megfoghatónak érezzük.
Számomra ez a néhány mű volt a kiállítás legérdekesebb darabja.

2022 Angi István: Piricske hegy, akril - farostlemez

Életrajza:  
Angi István Gyergyószárhegyen született, 1976. november 3-án. Tanulmányait a Marosvásárhelyi Művészeti Líceumban végezte képgrafika szakon. Több egyéni kiállítása volt Budapesten, Kolozsváron, Csíkszeredán, Gyergyószentmiklóson, Rimaszombaton és Gyergyószárhegyen. Fából faragott, nagyméretű szobrai Kisgyőr, Sajógömör(SK), Gyergyószárhegy, Sepsiszentgyörgy, Borszék közterein nyertek elhelyezést.

2022 Angi István Sűrű erdő, olaj -vászon

2022 Angi István: Tűzmadarak I., akril - vászon

2022 Angi István Út a szent hegyre, olaj -vászon

Levél az Olvasóhoz

Levél az Olvasóhoz

Kedves Olvasó! 2023. december 11.
Kedves Híradó Olvasók!   Ahogy illusztrációt keresgéltem a Korzó rovatban olvasható A szürke alagút c. írásomhoz a régi fotóim között, megláttam a 2020 elején készült videómat – arra kértek, hogy videóüzenetben foglaljam össze a KCSP-ösztöndíjasként megélt évet és mutassam be…
Tovább
Gérecz Imre – Tóth Brúnó: Átmenet. Zarándoktapasztalatok

Gérecz Imre – Tóth Brúnó: Átmenet. Zarándoktapasztalatok

Könyvespolc 2023. december 11.
A Híradó előző számában esett szó az augusztusi, Pannonhalmára tett látogatásomról. Gyermekkori jó barátom, Gérecz Imre (bencés szerzetes, a pannonhalmi közösség alperjele és magisztere) az érkezésem estéjén beszélt arról, hogy formálódik egy könyv a zarándoklatról, amelyet szerzetestestvérével, Tóth Brúnóval közösen…
Tovább
„Folytassuk akkor a vallásossággal!”

„Folytassuk akkor a vallásossággal!”

Portré 2023. december 11.
  Nemrégen jelent meg a Híradó hasábjain dr. Sebestyén Gábor nőgyógyász főorvossal, a stockholmi protestáns gyülekezet világi felügyelőjével készített interjú második része. Mivel még ebben sem értünk kérdéseink végére, a beszélgetést folytattuk 2023 augusztusában. A köztünk lévő korkülönbség ellenére jó…
Tovább
A hazához való ragaszkodás megmarad

A hazához való ragaszkodás megmarad

Portré 2023. október 05.
Nemrégen jelent meg a Híradó hasábjain egy beszélgetésem dr. Sebestyén Gábor nőgyógyász főorvossal, a stockholmi protestáns gyülekezet világi felügyelőjével. Ezt a beszélgetést folytattuk most, amikor 2023 áprilisában Magyarországon járt. A köztünk lévő korkülönbség ellenére, jó barátságunkra tekintettel, beszélgetésünk tegező formában…
Tovább

Egyesületek

SOMIT hírek – 2023. ősz

SOMIT hírek – 2023. ősz

A családos tábor Közvetlenül a nyári szabadságok után ismét munkához látott a SOMIT vezetősége, hiszen az első őszi…
Egy mondat a zsarnokságról

Egy mondat a zsarnokságról

  1956-ra emlékeztünk a göteborgi Kőrösi Csoma Sándor Művelődési Kör ünnepi összejövetelén. Évente tisztelgünk a forradalom hősei előtt.…
A KnockOut Göteborgban

A KnockOut Göteborgban

  Azt hallottam a napokban, hogy a zene egészségben tartja művelőjét. Persze, ismertem én beteges zenészt is, de…

Támogasd újságunkat!

A Híradó a Svédországi Magyarok Országos Szövetségének rendszeresen megjelenő lapja.

A lap célja a Svédországban működő magyar egyesületek éltének bemutatása, a magyar nyelv és hagyományok ápolása valamint a kapcsolattartás az országban szétszórtan élő magyar olvasók között. Az újságot a tagegyesületekben tagdíjat fizető családok térítésmentesen kapják kézhez.

Annak ellenére, hogy a Híradó szerkesztősége önkéntes alapon végzi munkáját, az újság kiadásának költségei – a nyomdai költségek és a postázás – mégis jelentős anyagi terhet jelentenek a SMOSZ számára.

Kérjük, csatlakozz a Híradó Baráti Köréhez, és tagdíjad befizetésével támogasd az újság további megjelenését!

 

Éves tagsági díj családonként: 100 kr

A tagdíjat a következő számlára lehet befizetni:

Bankgiro 244-1590

Swish:

Swish


  

 

Nem kapta kézhez a Híradót?

 

Kimaradt Híradó szám esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket. Szerkesztőségünknek nincs módjában az elveszett, vagy nem kézbesített példányokat pótolni.

 

Címváltozás esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket, mert ők állítják össze és küldik el a tagság frissített névsorát a SMOSZ címlista felelősének.

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 

Free Joomla templates by L.THEME