A Ljungby-i Petőfi Magyar Egyesület fennállásának 25-ik évfordulóját ünnepelte

Share

 

A 2011-es év legnagyobb eseménye egyesületünk 25 éves fennállásának megünneplése volt június 11-én. A Ljungby-i Petőfi Magyar Egyesületet 1986-ban alapították meg lelkes magyarok. Célul az itt elő magyarok erős közösséggé való formálását, a magyar kultúra ápolását és az új generációnak való átadását tűzték ki. Az egyesület fennállásának 25 éve során rangos közművelődési tevékenységek megszervezésével és neves előadások fogadásával színesítette a magyar kultúrális életet Ljungbyben. A magyar nyelv és hagyományok ápolása céljából az egyesületnek saját könyvtára, kórusa, néptánc- és színjátszó csoportja működött. E 25-éves fennállás méltó volt a megünneplésre. A jubileumi est koccintással kezdődött.

 

Kinda Botond és Bíró Emese néptáncbemutatója
Egyesületi fotó

 

A 25 évet felelevenítettük szavakban és képekben is: felszólalt az alapító tagok egyike, Miklós Miklós, aki a kezdésről mesélt, majd PowerPoint-képbemutatóval idéztük fel az egyesület múltjának további fontos állomásait. Ünnepségünket jelenlétükkel megtisztelték a közeli egyesületek elnökei, a Petőfi korábbi elnökei, valamint a SMOSZ elnöke. A szép ünnepi műsor összeállításában és megszervezésében oroszlánrészt vállalt Boros Felix, egykori kulturális felelős - köszönet igényes munkájáért! Egyesületi tagok bevonásával népdalok hangzottak el, és egy kis színdarab is műsorra került. Az ünnepi estét még színesebbé tette a székelyudvarhelyi néptáncos pár, Kinda Botond és Bíró Emese Küküllő menti táncbemutatója. A fiatalabb korosztályt Boros Benjamin képviselte szép zongorajátékával. Az ünnepi műsor báli mulatsággal folytatódott; Pál József és zenekara húzták a talpalávalót. Köszönet nekik a szép citerajátékért és a jó hangulat megteremtéséért. A finom ünnepi vacsorát Gál Katalin és szakácstársai készítették. Hálás köszönet a sok fáradozásért!

 

 

Boros Benjámin a zongoránál
Egyesületi fotó

 

A jubileumi ünnepen - a nyári és a szabadságos időszak ellenére - nagy volt a részvételi arány. Örülünk, hogy ilyen szép számban ünnepelhettük együtt a egyesület 25 éves születésnapját. Úgy tűnt, hogy mindenki jól érezte magát.
Az év legnagyobb kihívása az egyesület székhelyének költözése volt. A helyiséget ugyanis, ahol egyesületünk több mint tíz évig működött, a bérleti szerződés tulajdonos általi felmondása miatt el kellett hagynunk. Azóta sajnálatosan elhunyt vezetőségi tagunk, Péter Mihály odaadó munkájának és kapcsolatainak köszönhetően találtunk új helyiséget, ami alkalmasnak mutatkozott az egyesületi élet bonyolítására. A költözés már utolsó fázisában van. Az új terem fenntartásával több tag aktív bevonását kívánjuk elérni az egyesületi életbe. Azt reméljuk, hogy tagjaink élnek a lehetőséggel, és összefogással, ötletekkel, javaslatokkal virágzóvá tesszük egyesületünk életét. Bízunk a jövőben!

Szász Ernő, elnök
Balázsi Gabriella, titkár