A Svédországi Magyarok Országos Szövetségének lapja
 

A Stockholmi Magyar Katolikus Kör 50 éves jubileuma

 

 
50 éves évfordulóját ünnepelte a Stockholmi Magyar Katolikus Kör 2010. október 22-én. Az ünneplés – az alkalomhoz illő és méltó módon – ismét stockholmi otthonunkban, a Magyar Házban került megrendezésre, (1970 óta többször is itt ünnepeltük évfordulóinkat). A Katolikus Kör az 1956-ban idemenekült magyarok által alapított, immár fél évszázadot megért magyar egyesület, amelynek bárki tagja lehet felekezeti hovatartozástól függetlenül. Bárki választhat, és bárki választható lehet a Katkörben. Ez mutatja talán legjobban ennek az egyesületnek a hosszú éveken át tartó vonzerejét, valamint azt, hogy ez a stockholmi magyar élet egyik legerősebb és leghatékonyabb egyesülete. Szeretném itt megemlíteni azokat a fontos eseményeket, amik immár a Katkör örökségévé váltak: a szüreti bál, a Katalin-bál, a nyárközép (Szent Iván-éj) ünnepe, az egyedülállók karácsonyi vacsorája, a szilveszteri mulatság stb. A kulturális programok közé tartoznak azok az irodalmi és társadalomtudományi témájú előadások, amelyeket a Katkör vendégei tartottak a klubestéken. Szintén szép tradíció maradt egészen napjainkig az az ünnepség, amelyen a Katkör minden évben saját klubestéjén, külön megünnepli a hivatalos október 23-i ünneplés mellett a Forradalom és Szabadságharc ünnepét, gyakran napi pontossággal.
 
F_19-1.jpg
Berkovits Tivadar mondta az
ünnepi beszédet - Egyesületi fotó
 
Az idei „születésnapi” ünnepség a Magyar Ház előadótermében, az emeleten kezdődött pénteken este 18: 30 kor. Az előadóterem teljesen megtelt ünneplőkkel. Az elnök meghívásának eleget téve megjelent a Katolikus Kör korábbi elnökei közül Rajz Anna, Szendrői Bálint, Szöllősi Antal, vitéz Berkovits Tivadar, a Stockholmi Magyar Katolikus Kör egyik alapító tagja. A jelenlegi elnökkel, Móra Ildikóval együtt tehát öt elnök vett rész az ünnepségen.
A Magyar Köztársaság nagykövete, Szentiványi Gábor, valamint a követség titkára, Derkáné Magera Éva is megtisztelte jelenlétével ezt a félévszázados jubileumot.
 
Az ünnepség szép, komolyzenei számokkal kezdődött. Mokos M. Magdolna csellón és Gentilia Popa hegedűn adta elő John Williams Theme from "Schindler´s List" c. szerzeményét, valamint Bartók Béla 44 duó két hegedűre c. Gyűjteményből néhány darabot.
 
F_20-1.jpg
Tálas Ernő is fellépett az
ünnepségen - Egyesületi fotó
 
A zenei műsor végeztével Móra Ildikó, a Katkör jelenlegi elnöke köszöntötte a megjelent korábbi elnököket és tagokat, vendégeket, köztük a nagykövet urat és titkárát. Ezek után felkérte vitéz Berkovits Tivadart, az ICOC által elismert Vitézi Szék tagját, tartsa meg ünnepi megemlékezését.
 
Beszédében -amit a kedves Híradó olvasói az alábbiakban egész terjedelmében olvashatnak - körvonalazta a Stockholmi Magyar Katolikus Kör létjogosultságát mind az elmúlt ötven év alatt, mint a mai „modern” társadalomban. A Katkör egy szükséges kulturális intézménnyé nőtte ki magát az emigrációban, a Svédországban élő magyarok körében. Éljen és viruljon a Katkör a jövőben is, az alapítók szándékához hűen! -fejezte be beszédét Berkovits Tivadar volt elnök.
 
katkor.jpg
Móra Ildikó elnök köszöntötte Dr. Szentiványi Gábor nagykövetet és az
egybegyülteket - Egyesületi fotó
 
Az ünnepi beszéd után Tálas Ernőt kérte fel Ildikó, hogy adja elő műsorát. Ernő a Bánk bán-ból énekelt egy áriát, majd egy szép népdallal fejezte be fellépését.
 
A fenti műsor után az elnök meghívta a tagságot és a vendégeket vacsorára és egy pohár pezsgőre, hogy együtt koccinthassunk a Katolikus Kör jövőjére.
 
Az ebédlőben szekszárdi kékfrankos színére emlékeztető terítőkkel leterített, piros és fehér rózsákkal díszített asztalok várták a vendégeket. Az illatokról ne is beszéljünk, mert  a Házba való belépéskor megelégedéssel lehetett nyugtázni, hogy nem fogunk csalódni a vacsora minőségében. Az asztalokat Móra Kálmán és Kovács Aranka díszítették. A vacsorát pedig Berta Marika és Kálmán készítették.
 
Az ebédlő egyik sarkában két tablón a Katolikus Kör életéről és történetéről lehetett eredeti fényképeket látni ezekhez csatlakozó szöveggel. A képek az 1960-70-es évekből származtak. A fényképek, Szendrői Bálint és Erzsike családi albumából, valamint Rajz Annátóll kaptuk. Egy kis történelmi kiállítás volt ez a Katkör életének korai éveiből.
 
A vacsora tálalásakor bebizonyosodott az érzésünk, miszerint valami finomat fogunk kapni vacsorára. Töltött káposzta volt a vacsora! 
 
Miután mindenkinek a poharába pezsgő került, az elnök köszöntötte a jubileumi vendégeket, jó munkát és egészséget kívánva mindenkinek.
 
A vacsora közben Kovács Aranka kért szót az elnöktől. Aranka kérte hogy egy verset olvashasson fel. Lévén ez egy 1956-os egyesülethez illő visszaemlékezés, kiderült, hogy a verset Tollas Tibor, váci rab, később az emigráció fáklyavivője és a Nemzetőr újság szerkesztője írta. A vers címe: Töltött káposzta volt. Aranka mindenki örömére és megelégedésére tapsot kapott, vele együtt úgy éreztük, mintha Tollas Tibor ülne most köztünk (mint ahogyan azt az 1970-es években többször meg is tette).
 
Pálmai Tibor a Västerås-i Magyar Egyesület elnöke, Bihari Szabolcsnak, a SMOSZ elnökének az üdvözletét tolmácsolta. Sok-sok sikert és erőt kívánt Szabolcs maga és az egész SMOSZ vezetőség nevében, ha már elfoglaltsága miatt nem tudott a jubileumi ünnepségen részt venni. Tibor egy leégett könyvtárból megmaradt emléket mutatott fel, amiben a Katkörre vonatkozó emlékek maradtak meg.
 
A vacsora után Spuller György kért szót. Emlékeztetett több kimagasló Katkör-tag munkásságára, akik már nem tudtak velünk együtt ünnepelni. Itt emlékezett meg korábbi elnökünkről, Nagy Margitról, továbbá olyan személyekről, akik sokat tettek a Katolikus Körért. Ilyenek voltak többek között Lencse Tibor, Rajz Endre és mások, akik már nincsenek közöttünk...
 
Finom édességgel fejeződött be a vacsora. Az ünnepi est beszélgetéssel, jó hangulatban folytatódott.
 
Amikor a Katkör jövőjéről, életéről, terveiről beszélgetünk, gondoljunk arra, hogy ma már csak két egyesület létezik Svédországban, amelyeket 1956-ban menekült magyarok alapítottak, és a mai napig hetente rendszeresen tartanak klubestéket! Az egyik a Göteborgi Magyar Egyesület, a másik a Stockholmi Magyar Katolikus Kör.
Nagyon vigyázzunk rájuk!
 
Spuller György
 
Aurora Borealis

Aurora Borealis

Kedves Olvasó! 2020. december 22.
Kedves Híradó Olvasók! Az év elején vettem át a Híradó főszerkesztését. Nagy izgalommal fogtam neki az új kihívások teljesítésének, a márciusi szám még a vírus előtti boldog „békeidőkben” születhetett meg. Azóta ez már a harmadik lap, melyet a koronavírus szeszélyes…
Tovább
Jean-Paul Sartre: Az Undor

Jean-Paul Sartre: Az Undor

Könyvespolc 2020. december 22.
Valahol a Zen Buddhizmus és a Peyote kaktusz szakrális fogyasztásának metszéspontjánál bukkant fel Sartre neve a semmiből. Úgy értem, szinte egyidejűleg hivatkoztak rá valamilyen kontextusban az adott témákban aktuális olvasmányaim szerzői. Így került szóba az Undor c. regény is, amely…
Tovább
Egy kiállítás expresszív képei. Bengt Olsson kiállítása Göteborgban

Egy kiállítás expresszív képei. Bengt Olsson kiállítása Göteborgban

Képzőművészet 2020. december 28.
Meg kell, hogy szokjam, hogy a koronavírus miatt Göteborgban hol lehet, hol pedig a szigorúbb rendelkezések miatt nem lehet kiállításokat látogatni. Így ezúttal egy idén májusban látott kiállításról fogok írni. A most 90 éves művész egykori bemutatkozó kiállítása is az…
Tovább
„Hozzám ez a svéd nyugodtság, lazaság nagyon illik…”

„Hozzám ez a svéd nyugodtság, lazaság nagyon illik…”

Portré 2020. december 28.
1999-ben született és hatéves kora óta a „futballpályán ragadt”. 12 éves korában szerződött az FTC-hez, szerepelt az U17-es és az U19-es magyar válogatottban, 2019 februárja óta pedig már a felnőtt nemzeti csapat tagja. 2020 júniusa óta a göteborgi Kopparbergs csapatát…
Tovább
Óriási felelősség külföldön magyarnak lenni!

Óriási felelősség külföldön magyarnak lenni!

Portré 2020. december 28.
Nemrég felkérést kaptam, hogy készítsek interjút Lázár Oszkárral, én pedig örömmel tettem eleget a feladatnak. Ilyenkor az ember sok mindent hall, sokat tanul: én most leckét kaptam szerénységből, alázatból, hiszen ahogy Oszkárék fogadtak otthonukban – barátságosan, mintha csak a szokásos…
Tovább

Egyesületek

Hírek a malmői Hungaroclubból

Hírek a malmői Hungaroclubból

A 2020-as év – sajnos – nem egy szokványos év lett. Sokan álmainkban sem gondoltunk arra, ami bekövetkezett…
A pandémia ellenére is összetartunk

A pandémia ellenére is összetartunk

Eme évünk megközelítőleg sem alakul a legjobban, azonban az egykori LMKF fiatalok nem adja fel céljait. Elsősorban névváltozással…
Strängnäsi istentisztelet 2020

Strängnäsi istentisztelet 2020

Rendhagyó módon került megrendezésre immár 12. alkalommal a magyar mártírok emlékére megrendezett istentisztelet a strängnäsi Dómtemplomban. Mivel a…
Én beszélni magyart...

Én beszélni magyart...

A legtöbb külföldön élő magyarnak ismerős a fenti jelenség, de sokan csak legyintenek rá, mondván: „olyan aranyos, ahogy…
Egy képzeletbeli riport Göteborgból

Egy képzeletbeli riport Göteborgból

Normális körülmények között ez az írás arról szólna, hogy november nyolcadikán miként tért vissza a Tavaszi Szél a…

Támogasd újságunkat!

A Híradó a Svédországi Magyarok Országos Szövetségének rendszeresen megjelenő lapja.

A lap célja a Svédországban működő magyar egyesületek éltének bemutatása, a magyar nyelv és hagyományok ápolása valamint a kapcsolattartás az országban szétszórtan élő magyar olvasók között. Az újságot a tagegyesületekben tagdíjat fizető családok térítésmentesen kapják kézhez.

Annak ellenére, hogy a Híradó szerkesztősége önkéntes alapon végzi munkáját, az újság kiadásának költségei – a nyomdai költségek és a postázás – mégis jelentős anyagi terhet jelentenek a SMOSZ számára.

Kérjük, csatlakozz a Híradó Baráti Köréhez, és tagdíjad befizetésével támogasd az újság további megjelenését!

 

Éves tagsági díj családonként: 100 kr

A tagdíjat a következő számlára lehet befizetni:

Bankgiro 244-1590

Nem kapta kézhez a Híradót?

 

Kimaradt Híradó szám esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket. Szerkesztőségünknek nincs módjában az elveszett, vagy nem kézbesített példányokat pótolni.

 

Címváltozás esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket, mert ők állítják össze és küldik el a tagság frissített névsorát a SMOSZ címlista felelősének.

Free Joomla templates by L.THEME