A Svédországi Magyarok Országos Szövetségének lapja
 

Egy meseíró göteborgi kalandjai – svéd-magyar meccs színpadon

Mottó: „Nono, fiam, nono. Fából talán nem lehet hidat építeni?”

A Göteborgi Könyvvásár számtalan színpadi programja közül az egyiket így hirdették: Híd Pippi és Maszat között. Svéd és magyar gyerekírók beszélgetése. A beszélgetés nyelve az angol, ideje kb. 20 perc (moderátor nincs), a részvevő írók: Martin Widmark, Mårten Sandén, Berg Judit, Jeney Zoltán és Varró Dániel.

Stina Wirsén
Stina Wirsén

Stina Wirsén

Mi tagadás, mindezek hallatán felmerült bennem néhány kétely. Hogyan és miből fogunk mi hidat építeni, hiszen nem is ismerjük egymást, ráadásul a húsz perc nagyjából arra elég csupán, hogy mind az öten bemutatkozzunk! Ráadásul az első két név nagyon sokat jelent Svédországban, hiszen a két legmenőbb, több százezres példányszámban eladott gyerekíróról van szó. (Martin Widmark Lassze Maja Detektívirodája-sorozata magyarul is olvasható, Sandén-könyv ugyan nem jelent meg nálunk, de ő a legnagyobb svéd gyerekkönyvkiadó, a Rabén&Sjögrén sztárja, azé a kiadóé, ahol Astrid Lindgren is dolgozott.)

A három magyar név viszont – csengjen bármilyen szépen magyar földön – bizony semmit nem mond a svédeknek. Éppen úgy, mint ahogy a Maszat szó sem. (Mellesleg szólva, az sem volt egyértelmű, hogy a beszélgetés címadói a Maszat-hegyre, avagy az én Maszatomra, Hóchóc barátjára gondoltak-e, vagy esetleg frappánsan mindkettőre, akkor viszont mit keres a körben Jeney Zoli, aki ugyan a Rév Fülöp-könyvek kiváló szerzője és a HUBBY titkára, de maszatosnak semmiképpen sem nevezhető.) Ráadásul a szervezők utaltak rá, hogy egy ilyen színpadi beszélgetés akkor jó, ha vicces és szórakoztató, amellett persze, hogy nagyon érdekes, előremutató, gondolatébresztő és profi. Mindezekből talán kiderül, hogy Zolival és Danival némi szorongással készültünk a péntek délutáni fellépésre.

Szerencsére volt alkalmunk a beszélgetés előtt svéd kollégáinkkal találkozni. Félrevonultunk az írók számára fenntartott kávézóba, hogy megismerkedjünk, és kisüssük, mit is fogunk kezdeni egymással a közönség előtt, vagyis honnan, hová, miből és hogyan szeretnénk hidat építeni. Eredetileg még az az eretnek gondolat is megfordult a fejünkben, hogy előre megbeszéljük a kérdéseket és válaszokat, de végül nem maradt időnk efféle óvintézkedésekre, mert túlságosan jól éreztünk magunkat együtt. Miközben tisztáztuk a svéd és magyar gyerekirodalom közti alapvető különbségeket, kiderült, hogy mindnyájan szeretünk nevetni, és cseppet sem bánjuk a kihívásokat. Vagyis elhatároztuk: az előre kitalált kérdések helyett legyen inkább csata, egy igazi svéd-magyar barátságos mérkőzés. Annyiban állapodtunk meg csupán, hogy az elején mindenki három mondatban bemutatkozik, aztán Martin Widmark teszi fel az első kérdést.

Érdekes látványt nyújtottunk öten. Martin Amnesty International-es pólóban a laza irányt képviselte, Mårten halványkék öltönyét és fáradt rózsaszín selyem nyakkendőjét, mintha skatulyából húzták volna ki, aztán ott volt a copfos-bozontos Varró Dani, a konszolidált külsejű, szelíd tekintetű Jeney Zoli és én, aki egy rettentően kényelmetlen magas sarkú cipőben igyekeztem helytállni a férfiak között.


A svéd és magyar gyerekirodalom talán legszembetűnőbb különbsége, hogy a svédek számára nincsenek tabuk. Annál többre tartják a gyerekkönyvet, minél több rázós ügyet feszeget: garmadával jelennek meg náluk a toleranciáról, másságról, betegségekről, családi problémákról szóló könyvek, de találunk jól menő kiadványokat a kakilás-pisilés, egyéb testfunkciók és halál témakörben is. Nem csoda, hogy Martin első jól irányzott támadása ezt a területet célozta meg, amikor nekem szegezte a kérdést: „Mondd csak, Judit, mi mindenről nem írhattok ti, magyarok?” Bár előrebocsájtottam, hogy írni bármiről írhatunk, kénytelen voltam elismerni, hogy a legtöbb kiadó nem szívesen kockáztatja meg olyan művek kiadását, amelyekből csupán néhányszáz kötet fog elkelni. Márpedig a tabukat feszegető gyerekkönyvek ritkán kerülnek Magyarországon a bestseller listák élére. Igaz, az utóbbi években megnőtt az érdeklődés, és több kiadó is előállt problémákat feszegető könyvekkel, a svédek nyitottságától még nagyon messze vagyunk.

Persze az ellentámadás sem maradhatott el, így visszadobtam Martinnak a kérdést: milyen érzés úgy írni, hogy állandóan PC-nek, vagyis „politically correct”-nek kell lenni? Mert a svéd kritika könyörtelenül lehúzza azt a könyvet, amelyikben a szereplők közt nem egyforma a nemek aránya, nincsenek bevándorló gyerekek vagy legalább egy kerekes székes mellékszereplő. Ez is kötöttség a javából, még ha éppen ellentétes irányú is!

A tabuk után hamarosan szóba kerültek az illusztrációk is, ahol szintén nagy a különbség a két kultúra között. A svéd írók a fejünkre olvasták, hogy túlságosan ragaszkodunk a hagyományos, szép rajzokhoz, és gyakran félünk azoktól a könyvektől, amelyekben absztrakt, groteszk vagy szokatlan képi világ jelenik meg. Mi tagadás, sokféle irány van, amerre érdekes volna nyitni! A svéd gyerekkönyvek illusztrációi magyar szemmel nézve elég gyakran ijesztőek, túl felnőttesek, morbidok vagy egyszerűen csak rondák. Igen, ezt is bátran a szemükbe mondtuk: RONDÁK! De a két svéd csak nevetett. Nekik cseppet sem tűnik rondának az, amit mi annak látunk, annyira megszokták már a saját rajzolóik különleges, számunkra legjobb esetben is „bevállalósnak” nevezhető stílusát. Abban mindenestre egyetértettünk, hogy a vizuális látásmód fejleszthető. Itt ugyanúgy igaz az alapelv, mint a világ bármely területén: annál gazdagabb, annál sokszínűbb egy kultúra, minél többféle összetevő alkotja.

 Svéd kollégáinkat az is nagyon érdekelte, mi minden nehezíti a magyar írók munkáját. Jeney Zoli stand-up-oshoz illő pókerarccal vágta rá, hogy a szerkesztők. A közönség kuncogott, Martin Widmark pedig bocsánatkérően integetett le a nézőtérre, ugyanis az ő szerkesztője is ott ült, igencsak meglepődve Zoli állításán, mivel Svédországban a szerkesztő többnyire a lelki támasz és legfőbb segítő szerepét tölti be. Persze hamarosan következett Zoli magyarázata: a magyar szerkesztők nemcsak az írók munkáját segítik, de egyszerre a kiadó érdekeit is szem előtt tartják, így gyakran előfordul, hogy az íróknál sokkal konzervatívabb nézetet képviselnek.

Pija Lindenbaum

Ezen a ponton nem tudtam nem hozzátenni, hogy időnként maguk az olvasók is ellenséggé válhatnak. A hallgatóság most már felhördült, és Mårten Sandén is hitetlenkedve rázta a fejét, de hamar megértették, miért vetemedtem efféle kijelentésre, amikor Varró Dani elmesélte az elmúlt évek három egymást követő versbotrányát. A felháborodást mindhárom alkalommal egy-egy tankönyvbe bekerült vicces, kortárs gyerekvers robbantotta ki, tavalyelőtt Lackfi Jánosé, tavaly Varró Danié, idén pedig Tóth Krisztináé. A feldühödött olvasók azt követelték, hogy azonnal távolítsák el a tankönyvekből ezeket a verseket, amelyekből – szerintük – a gyerekek buta és veszélyes dolgokat tanulhatnak. A probléma abból fakad, hogy egyesek szó szerint próbálják értelmezni az irodalmi műveket, úgy, mintha a „Boci-boci tarka, se füle se farka” kezdetű dalt akarnák betiltatni azzal a felkiáltással, hogy efféle fületlen-farkatlan borjúk megijesztik a gyerekeket, mivel külsejük alapján horrorfilmbe valók.

Nem csoda, hogy ezek után rátértünk az utolsó nagy témára: hogyan lehet a mai nemzedékből irodalmat értő, gondolkodó olvasókat nevelni. Úgy tűnik, az olvasás tanítása és az olvasóvá nevelés Svédországban és Magyarországon egyaránt égető kérdés, mivel a gyerekek olvasási kompetenciája évről-évre csökken. Mindnyájunknak szívügye ez a téma, így a barátságos összecsapás végül közös megegyezéssel zárult: a hivatásunk nemcsak boldoggá tesz minket, de komoly feladatokat is ró ránk. A híd ily módon végül tényleg felépült, és zárásként az is kiderült, hogy ötünket otthon összesen tizenöt saját gyerek inspirál.

Berg Judit

 
 
Bemutatkoznak a 2018–2019-es Kőrösi Csoma Sándor Program svédországi ösztöndíjasai

Bemutatkoznak a 2018–2019-es Kőrösi Csoma Sándor Program svédországi ösztöndíjasai

Portré 2018. december 15.
Szeptembertől újra köreinkben tudhatjuk a Kőrösi Csoma Sándor ösztöndíjas program keretében érkezett fiatalokat, és társaságukat, valamint szakmai segítségüket élvezhetjük Svédország különböző tájain. Előző lapszámunkból Antal Józsefet és Dobos Tamást ismerhette meg az olvasó, ezúttal pedig Sebestyén Marianna malmői, Bálint Réka…
Readmore
Háború utáni absztrakció II. rész

Háború utáni absztrakció II. rész

Képzőművészet 2018. december 15.
E központi szoborcsoporttól, vagy nevezhetjük akár kisplasztika csoportnak is, a fal felé fordulva, szinte bronzos felületű, vagy vasfekete vásznak kapcsolódnak a nagyszerű anyaghoz. Három kitűnő spanyol festőművész, méreteiben és színeiben is hasonló, absztrakt vásznai. Az 1929-ben Spanyolországban született Luis Feito…
Readmore

Egyesületek

Szüreti mulatság, generációk találkozása

Szüreti mulatság, generációk találkozása

A SOMIT őszi tábora 2018. október 5–7. között ismét a SOMIT-os tábor résztvevői vittek életet a Hälleberga Tábortanyára.…
SOMIT: összefonódó generációk

SOMIT: összefonódó generációk

Október 6-án, a SOMIT 2018-as őszi táborán rendkívüli közgyűlés keretében döntött a tagság az egyesület névváltoztatásáról. A Svédországi…
A Stockholmi Magyar Ház őszi programjai

A Stockholmi Magyar Ház őszi programjai

A Stockholmi Magyar Ház a nyár és az ősz folyamán lezajlott jelentős tatarozási munkálatok után, új környezetben, megszépült…
Hírek a Hungaroclubtól

Hírek a Hungaroclubtól

Október elején a marosvásárhelyi Yorick színház Sminkszoba című előadását fogadtuk. Az előadók a SMOSZ meghívott előadói voltak. Az…
Apja-Fia a Stockholmi Magyar Ház színpadán

Apja-Fia a Stockholmi Magyar Ház színpadán

Berecz András és István előadása November 17-én Berecz András Kossuth-díjas előadóművész családjával a Stockholmi Magyar Házban összegyűlt 125…
iHuset 2018 – Dimenziók kiállítás megnyitó

iHuset 2018 – Dimenziók kiállítás megnyitó

Mire mindannyian összegyülekeztünk Shamsi Neeimai Gallery and More galériájában, megérkezett az első idei hó. Mivel a 2018-as iHuset…
Patrubány Miklós göteborgi előadása

Patrubány Miklós göteborgi előadása

Patrubány Miklós 2000 óta a Magyarok Világszövetségének elnöke. Amikor először járt Göteborgban, egy zászlót ajándékozott a Kőrösi Csoma…
Gyere velem a Hargitára

Gyere velem a Hargitára

Tamás Gábor koncertje Teljes véletlen, hogy éppen az aradi vértanúk napjának (október 6.) végén gyülekeztek a régen hallott…
Sminkszoba

Sminkszoba

Az életről olyan sokat lehet írni. Gondolataink támadnak éveink minden olyan eseményéről, amelyből tanultunk, okultunk, vagy amelyektől talán…
Pogácsasütés és LuFi Lundban

Pogácsasütés és LuFi Lundban

A Lundi Fiatalok (LuFi) szezonnyitó klubestet tartottak, ezzel azonos időben a „nagyok” közös pogácsasütésre gyűltek össze a Lundi…
A Pannónia klub életéből

A Pannónia klub életéből

A Pannónia klub őszi időszaka sok programot tartogat a Malmö és környékén élő magyarok számára. Ősztől a gyerekfoglalkozások…

Támogasd újságunkat!

A Híradó a Svédországi Magyarok Országos Szövetségének rendszeresen megjelenő lapja.

A lap célja a Svédországban működő magyar egyesületek éltének bemutatása, a magyar nyelv és hagyományok ápolása valamint a kapcsolattartás az országban szétszórtan elő magyar olvasók között. Az újságot a tagegyesületekben tagdíjat fizető családok térítésmentesen kapják kézhez.

Annak ellenére, hogy a Híradó szerkesztősége önkéntes alapon végzi munkáját, az újság kiadásának költségei – a nyomdai költségek és a postázás – mégis jelentős anyagi terhet jelentenek a SMOSZ számára.

Kérjük, csatlakozz a Híradó Baráti Köréhez, és tagdíjad befizetésével támogasd az újság további megjelenését!

 

Éves tagsági díj családonként: 100 kr

A tagdíjat a következő számlára lehet befizetni:

Bankgiro 244-1590

Nem kapta kézhez a Híradót?

 

Kimaradt Híradó szám esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket. Szerkesztőségünknek nincs módjában az elveszett, vagy nem kézbesített példányokat pótolni.

 

Címváltozás esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket, mert ők állítják össze és küldik el a tagság frissített névsorát a SMOSZ címlista felelősének.

Free Joomla templates by L.THEME