Büszke vagyok a Mamára, Maday Tündére, az újabb Svéd Bajnoki arany érméire

Share

Öt ugrás a 3 méterről és öt ugrás 1 méterről! Mindkét magasságot felvállalta 66 évesen, és bátran, korát meghazudtolva kiállt a bírák és a publikum elé.


Afelől kiváncsiskodtam, hogy vajon milyen érzés az ország legidősebbjeként versenyezni, és együtt állni a sorban a nála 10, sőt akár 40 évvel fiatalabbakkal.

Egyszerű választ kaptam: nagyon felemelő, erőt adó, inspiráló érzés egy sorban állni a fiatalokkal, és megpróbálni a nívót tartani. Természetesen a verseny arról is szól, hogy az ember önmagával is versenyez, mivel le kell győznie az ugrással járó félelmet. Kisebb-nagyobb mértékben mindenki fél, amit nem biztos, hogy el is mond, de nagyon sok jel mutathatja. Óriási jelentősége van az önbizalomnak. Meghatározó az edző okos irányítása és buzdítása, mivel minden ugrás egy kihívás, és maximális koncentrálást igényel. A legkisebb hiba is komoly konzekvenciákkal járhat, de az ugrás, a repülés öröme olyan intenzív, hogy a veszélyek ellenére sem lehet abbahagyni. 

Remélem megadatik még néhány év a röpködéshez, mert a két izgalmas verseny, európabajnokság Londonban 2016-ban és világbajnokság Budapesten 2017-ben lenne a további nagy cél.


A 2014-es montreáli világbajnokságon nyert ezüst- és bronzérmék további lendületet adva a következő kihivások felé, szorgalmas, szívós edzések folytatására serkentették a Mamát.

Az idén 2015 márciusban Stockholmban rendezték meg a Svéd Bajnokságot összekötve a nemzetközi versennyel – Nordic Light – ahol a dán, norvég és finn masters kategória mérközött egymással. Úgy látszik, a női versenyzők – kivéve a Mamát, – már meghúzták a határt 60 éves kortól, mert egyik országból sem képviseltették magukat a 60 fölötti öregek.

Ami a pontozást illeti, szigorú szabályok alapján történik, és független a korosztálytól. Nem tesznek különbséget például egy 30 éves és egy 66 éves között, de a díjak kiosztásakor már 5 éves intervallumokra vannak felosztva az eredmények. 10 pont az elérhető maximum, de ilyen magas értéket rendkívül ritkán látni. A Mama egyik ugrását 7.5 ponttal is díjazta az egyik pontozó. Újra megdolgozott a Svéd Bajnoki címért!

Nem mindenkinek van ilyen Mamája. Nagyon büszke vagyok rá!

Maday-Szőke Félix