A Svédországi Magyarok Országos Szövetségének lapja
 

ZÁRÓNYILATKOZAT

A Nyugat‐Európai Országos Magyar Szervezetek Szövetsége (NYEOMSZSZ) 2017. május 13‐14‐én tartotta tisztújító közgyűlését Budapesten.

A közgyűlés a megnövekedett taglétszámra való tekintettel bővítette az elnökség létszámát. Dr. Deák Ernőt elnöknek, Bihari Szabolcsot és dr. Klement Kornélt alelnököknek választotta újra.

Meghallgatta a tizenöt országos szervezet színes, sokrétű éves beszámolóit, és a 2018-as irányelvek kijelölésénél külön kiemelte az ausztriai „Kufstein” Tanácskozást.

A Nemzetpolitikai Államtitkárság nyugat-európai magyarsággal kapcsolatos stratégiáját Potápi Árpád János államtitkármutatta be, és kiemelte, hogy a nemzetpolitika alakítását a NYEOMSZSZ fontos iránymutatásokkal segíti.

A Bethlen Gábor Alap Zrt. felépítését és céljait Mihály Erzsébet támogatásfinanszírozási igazgató ismertette. A BGA referensei hasznos gyakorlati tanácsokat adtak a pályázatokkal kapcsolatban.

A Kőrösi Csoma Sándor Program újdonságairól Mucsi Géza, a Nemzetpolitikai Államtitkárság osztályvezetője adott részletes tájékoztatást.

A dr. Halzl József elnök által vezetett Rákóczi Szövetség Diaszpóra- és Szórványprogramját kiemelkedően fontosnak tartjuk, s ezért kérjük ennek folytatását.

A NYEOMSZSZ és tagszervezetei kiállnak a marosvásárhelyi II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Gimnázium mellett, és tiltakoznak a bezárási kísérletek ellen.

A Közgyűlés kéri a nyugat-európai magyarok nevében a mindenkori magyar kormányt, hogy a NYEOMSZSZ részére biztosítson képviselői helyet az Európa Parlamentben.

Az európai gyakorlatnak megfelelően a Közgyűlés kéri, hogy a nyugat-európai magyarok hivatalos képviseletét a Magyar Országgyűlésben a NYEOMSZSZ láthassa el.

 

Budapest, 2017.május 14.

„Életre szóló barátokat szereztem a Göteborgi Magyar Egyesület tagjaként”

„Életre szóló barátokat szereztem a Göteborgi Magyar Egyesület tagjaként”

Portré 2018. november 04.
Szalai Erzsébet férjével, Gézával és kislányukkal, Évával, kalandos út végén, több ausztriai és svédországi megálló érintésével, 1957 októberében érkezett meg Göteborgba. A házaspár kezdettől fogva tevékeny részt vállalt a helyi Göteborgi Magyar Egyesület létrejöttében. Szalai Géza ráadásul a SMOSZ 1974.…
Readmore
A háború utáni absztrakt művészet – A művészet egyetemes nyelve

A háború utáni absztrakt művészet – A művészet egyetemes nyelve

Képzőművészet 2018. november 04.
Göteborgs Konstmuseum (Göteborgi Szépművészeti Múzeum) 2018. június 13-tól november 11-ig „Kemény spanyol modernizmus, szigorú konkrétság, kifejező Cobra festmény és Lucio Fontana vágott vásznai. A tudományos kutatás alapú kiállításon Az egyetemes képi nyelvet boncolgatják. A háború utáni időszak absztrakt művészetét a…
Readmore

Egyesületek

Eredményes megbeszélések végén, fontos döntések születtek a SMOSZ új konferenciatermében

Eredményes megbeszélések végén, fontos döntések születtek a SMOSZ új konferenciatermében

Szeptember 22-én, szombaton tartotta hagyományos, őszi közgyűlését a Svédországi Magyarok Országos Szövetsége. Az összességében kétnapos találkozón mintegy ötvenen…
Svédországban turnézott a szentegyházi Fili gyermekkórus

Svédországban turnézott a szentegyházi Fili gyermekkórus

Szívet melengető koncertélményben részesített bennünket a Szentegyházi Fili gyermekkórus. A svédországi magyarok hatalmas összefogásának köszönhetően 140 gyermeket és…
Fili koncert Göteborgban

Fili koncert Göteborgban

A híres szentegyházi Fili Gyermekfilharmónia látogatott Svédországba és négy koncertet tartott Stockholmban, Uppsalában, Göteborgban és Ljungbyben. A Fili…
SOMIT-családi hétvége Hällebergában

SOMIT-családi hétvége Hällebergában

Ismét élettel és magyar szóval telt meg Hälleberga. Szeptember második hétvégéjén rendezte meg a SOMIT éves családi hétvégéjét,…
A malmői Hungaroclub hírei

A malmői Hungaroclub hírei

Májusban teltházas busz kirándulást szerveztünk Ullaredbe, majd június elején grillpartival zártuk az első félévet. Az őszi aktivitásunkat szeptember…
A Pannónia klub életéből

A Pannónia klub életéből

A Pannónia klub őszi időszaka sok programot tartogat a Malmö és környékén élő magyarok számára. Ősztől a gyerekfoglalkozások…
Zajlanak a munkálatok a Stockholmi Magyar Ház udvarán

Zajlanak a munkálatok a Stockholmi Magyar Ház udvarán

A Magyarország Kormánya által kiírt pályázat sikerességelehetővé tette a Magyar Ház udvarának és parkolójának felújítását. A felújítási munkálatok…

Támogasd újságunkat!

A Híradó a Svédországi Magyarok Országos Szövetségének rendszeresen megjelenő lapja.

A lap célja a Svédországban működő magyar egyesületek éltének bemutatása, a magyar nyelv és hagyományok ápolása valamint a kapcsolattartás az országban szétszórtan elő magyar olvasók között. Az újságot a tagegyesületekben tagdíjat fizető családok térítésmentesen kapják kézhez.

Annak ellenére, hogy a Híradó szerkesztősége önkéntes alapon végzi munkáját, az újság kiadásának költségei – a nyomdai költségek és a postázás – mégis jelentős anyagi terhet jelentenek a SMOSZ számára.

Kérjük, csatlakozz a Híradó Baráti Köréhez, és tagdíjad befizetésével támogasd az újság további megjelenését!

 

Éves tagsági díj családonként: 100 kr

A tagdíjat a következő számlára lehet befizetni:

Bankgiro 244-1590

Nem kapta kézhez a Híradót?

 

Kimaradt Híradó szám esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket. Szerkesztőségünknek nincs módjában az elveszett, vagy nem kézbesített példányokat pótolni.

 

Címváltozás esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket, mert ők állítják össze és küldik el a tagság frissített névsorát a SMOSZ címlista felelősének.

Free Joomla templates by L.THEME