A Svédországi Magyarok Országos Szövetségének lapja
 

Szabadon szárnyalva - Interjú Angel István ejtőernyőssel

 

„A gyújtópont egy éjszakai séta volt mikor is egy bázisugró exitpontot látogattunk meg, ami azt jelenti, hogy 1000 méter magasságban álltunk egy tökéletesen függőleges fal tetején, ahonnan az ugrók a mélybe vetik magukat. A lenyugvó nap a horizonton, felhő sehol az égen, és lóg a lábunk a félelmetes mélységbe, ez elmondhatatlan élmény volt.” Így ragadta magával Istvánt 2010-ben egy norvégiai út során az ejtőernyőzés szenvedélye, mely szenvedély azóta egy Svédországban egyedülálló projekt megvalósításához, az ország első szélcsatornájának megépítéséhez vezetett. Angel Istvánt, a SOMIT egykori táborszervezőjét, jelenleg is aktív tagját a külhoni magyar létről, közösségi életről, és természetesen az ejtőernyőzésről kérdeztük. 


Ismerkedés az ejtőernyőzéssel. A norvég bázisugró exitponton.

- Kedves István! Aktív résztvevője vagy a magyar közösségi életnek, sokan ismerhetnek a különböző rendezvényekről, egyesületekből, de ezúttal hadd ismerjünk meg kicsit közelebbről. Álljon hát kezdésként a talán sablonos, de elengedhetetlen kérdés: Hol élsz és mi a foglalkozásod?
2005. augusztus 20-án érkeztem Göteborgba. Jelenleg a Volkswagen Göteborg AB-nél dolgozom. Szakterületem a V.A.G típusú autók (VW,Audi,Skoda,Seat) assistans programjainak frissítése, radarok kalibrálása és hangolása. Érdekes, változatos a munkám, szeretem.

- Mikor és milyen megfontolásból döntöttél amellett, hogy elhagyod Magyarországot, és miért éppen Svédországra esett a választásod?
21 évesen Budapest nagyvárosi életét éltem akkor már négy éve. (Alapvetően hajdúnánási vagyok). Nem igazán találtam a helyem, és nem voltam elégedett az akkori pillanatnyi helyzetemmel. Ekkor kezdő autószerelőként dolgoztam, és nem voltam túlfizetve. Egy augusztusi napon nézegettem az egyik hirdetési oldalt, ahol állásokat kínáltak, és ott találtam egy hirdetést, ahol embereket kerestek svédországi munkára. A munkaterület az építőipar volt, inkább logisztikai feladatok, építő anyagok, emberek szállítása. Pár telefonváltás után már meg is állapodtunk, és 2005. augusztus 19., szombaton délután két órakor elindult velem a busz a Népligetből Göteborg felé.
 
- Fiatalként egy új országban talán a társaság hiánya a legnehezebben elviselhető. Számodra mennyire volt nehéz új közösségre lelni? Fontos volt-e számodra új magyar kapcsolatokat is teremteni? 
Az első évben, míg az építőiparban voltam, nem éreztem a hiányt, hiszen magyarok közt voltam. A család távolléte, az új hely, a külföldi nyelv idegenségén kívül nem volt különösebb hiányérzetem. A második évben szakítottam az első munkahellyel, és egy véletlen találkozás által alakult ismeretség alapján kaptam új munkát és lakást is. Ekkortól aktívabb kapcsolatba kerültem a svédekkel, és hirtelen rádöbbentem, hogy nem is tudok svédül, és nincs körülöttem társaság, emberek.. A megváltást a Kovács Sándorral való találkozás hozta, aki által a találkozásunk utáni második napon a SOMIT-on kötöttem ki. Innentől megnyílt a világ és a kapcsolati háló, barátokra, szerelemre találtam, ami a mai napig is tart.
 
- Nem csupán résztvevője, de aktív szervezője is voltál a svédországi magyar közösségi életnek, többek között a SOMIT táborszervezőjeként is tevékenykedtél. Meglátásod szerint szükség van-e egy szervezett közösségi életre a személyes baráti kapcsolatok mellett? Ha igen, mennyiben tud mást, esetleg többet nyújtani? 
Én azt gondolom, hogy szükség van rá. Mindamellett, hogy megőrizzük hovatartozásunkat, folyamatosan helyet biztosítunk az olyan új tagoknak, akik nem találtak még rá a baráti társaságukra. Mind a SOMIT, mind a helyi városi klubok remek programokkal színesítik életünket. Feltöltődést, pihenést, ismerkedési lehetőséget biztosítanak a külhonban, ezt elengedhetetlennek tartom. Ugyanakkor nagyon tisztelem azokat, akik ezért időt és energiát áldoznak, mind a szervezést mind a lebonyolítást beleértve.
 

 
- Eddigi ismeretségünk alapján, ha jellemeznem kéne téged pár szóban, a kalandvágyó és az örökmozgó biztosan köztük lenne. Izgalmasabbnál-izgalmasabb helyeket jártál be. A jártál ige viszont nem fedi egészen a te túrázási szokásaidat, hiszen kirándulásaid során szereted a magasból is megszemlélni a tájat. Kérlek, mesélj erről a hobbidról: mióta csinálod, mi fogott meg benne, van-e olyan helyszín, ahová föltétlenül szeretnél eljutni?
Az ejtőernyőzést 2010-ben kezdtem el egy norvégiai kirándulás után. A norvég túrán bejártuk a Trollväggen, Trollstigen, Grisetsetra hegyeket, melyek az 1500 méteres magasságot is meghaladják. A gyújtópont egy éjszakai séta volt mikor is egy bázisugró exitpontot látogattunk meg, ami azt jelenti, hogy 1000 méter magasságban álltunk egy tökéletesen függőleges fal tetején, ahonnan az ugrók a mélybe vetik magukat. A lenyugvó nap a horizonton, felhő sehol az égen, és lóg a lábunk a félelmetes mélységbe, ez elmondhatatlan élmény volt. Ekkor ismerkedtem meg jobban a bázisugrással, a szárnyasruha repüléssel, és másnap már a neten keresgéltem az oktatási lehetőségekről.
A következő nyáron már ugrottam is. A tanfolyamot Magyarországon végeztem, és fantasztikusan sikerült. Az ejtőernyős társadalomnak vagyok a része, ami elmondhatatlan dolog. Bárhol járok a világban és találkozok egy ernyőssel, azonnal mosoly villan, hiszen beszéd nélkül is tudjuk, hogy mennyire jó az, amit csinálunk. Ha élhetek egy barátom filmbeli idézetével: „A Gundel palacsinta ízét nem lehet leírni, egy ízt nem tudsz elmagyarázni...” Ezt csak átérezni, kipróbálni lehet! A riport kérdéseinek megválaszolása előtti napon, ami pont a 30. születésnapom is volt egyben, sikerült egy remek csapattal aranyérmet szereznem Speed Star kategóriában (formaugrás időre, alakzatépítés a levegőben 6 fővel), és egyben felállítottunk egy új magyar rekordot is. Ezzel bekerült a nevem a Magyar ejtőernyőzés történetébe.
 
- Gondolom hobbidból adódóan is születhetett az ötlet, hogy megalkosd Svédország első szabadesés szimulátorát. Kérlek, mesélj bővebben a Flycan nevű projektről! 
Az ötlet egy bedfordi (Anglia) szélcsatorna-gyakorlás alkalmával született. Egy 8 fős magyar alakulathoz csatlakoztam, és 3 napot töltöttünk Bedfordban. Ez a csatorna volt akkor a világon a legnagyobb, 5 méter széles és 16 méter magas széltérrel rendelkezik. Ez egy volt háborús tesztcsatorna átalakított épülete. De mi is ez a csatorna, szimulátor, vagy ki mink hívja? Ez egy olyan épület, amelyben hatalmas zárt csőrendszerekben elektromotorok által generált szelet forgatunk, ezen csövek egyik függőleges ágában van módunk a lebegésre, 0 és 300 km/h közt testsúlytól függően. Az ötletet két magyar ejtőernyős társammal találtuk ki, ők terveztek egy saját rendszert, ami mára meg is épült Magyarországon, és sikeresen üzemel. A svéd zajszint, és egyéb bonyolult engedélyek miatt ide sajnos ezt a rendszert nem tudtuk bejuttatni. A FlyCan projekt hivatalosan 2013 októberében Fülöp Géza, Lars Axelsson, és jómagam aláírásával indult útjára. Az ezt megelőző három év a befektetők, telek, marketing, támogatók felkutatásával telt. A projekt megközelítőleg 50 millió korona nagyságrendű. A csatornát egy német gyártó szállítja. A projekt különlegessége hogy Svédországban még egyáltalán nincs szélcsatorna, viszont az igény rá hatalmas. Közel 1700 ejtőernyős él csak Svédországban.
Ha valakit komolyabban érdekel a projekt, esetleg szívesen csatlakozna hozzánk, keressen meg, nagyon szívesen válaszolok a kérdésekre!
 www.flycan.se, Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
 
- Kedves István! Köszönjük, hogy rendelkezésünkre áltál, kívánunk további sikereket a jövőben is, és még inkább felejthetetlen élményeket!
Kérdezett: Balogh Erzsébet
A háború utáni absztrakt művészet – A művészet egyetemes nyelve

A háború utáni absztrakt művészet – A művészet egyetemes nyelve

Képzőművészet 2018. november 04.
Göteborgs Konstmuseum (Göteborgi Szépművészeti Múzeum) 2018. június 13-tól november 11-ig „Kemény spanyol modernizmus, szigorú konkrétság, kifejező Cobra festmény és Lucio Fontana vágott vásznai. A tudományos kutatás alapú kiállításon Az egyetemes képi nyelvet boncolgatják. A háború utáni időszak absztrakt művészetét a…
Readmore

Egyesületek

Eredményes megbeszélések végén, fontos döntések születtek a SMOSZ új konferenciatermében

Eredményes megbeszélések végén, fontos döntések születtek a SMOSZ új konferenciatermében

Szeptember 22-én, szombaton tartotta hagyományos, őszi közgyűlését a Svédországi Magyarok Országos Szövetsége. Az összességében kétnapos találkozón mintegy ötvenen…
Svédországban turnézott a szentegyházi Fili gyermekkórus

Svédországban turnézott a szentegyházi Fili gyermekkórus

Szívet melengető koncertélményben részesített bennünket a Szentegyházi Fili gyermekkórus. A svédországi magyarok hatalmas összefogásának köszönhetően 140 gyermeket és…
Fili koncert Göteborgban

Fili koncert Göteborgban

A híres szentegyházi Fili Gyermekfilharmónia látogatott Svédországba és négy koncertet tartott Stockholmban, Uppsalában, Göteborgban és Ljungbyben. A Fili…
SOMIT-családi hétvége Hällebergában

SOMIT-családi hétvége Hällebergában

Ismét élettel és magyar szóval telt meg Hälleberga. Szeptember második hétvégéjén rendezte meg a SOMIT éves családi hétvégéjét,…
A malmői Hungaroclub hírei

A malmői Hungaroclub hírei

Májusban teltházas busz kirándulást szerveztünk Ullaredbe, majd június elején grillpartival zártuk az első félévet. Az őszi aktivitásunkat szeptember…
A Pannónia klub életéből

A Pannónia klub életéből

A Pannónia klub őszi időszaka sok programot tartogat a Malmö és környékén élő magyarok számára. Ősztől a gyerekfoglalkozások…
Zajlanak a munkálatok a Stockholmi Magyar Ház udvarán

Zajlanak a munkálatok a Stockholmi Magyar Ház udvarán

A Magyarország Kormánya által kiírt pályázat sikerességelehetővé tette a Magyar Ház udvarának és parkolójának felújítását. A felújítási munkálatok…

Támogasd újságunkat!

A Híradó a Svédországi Magyarok Országos Szövetségének rendszeresen megjelenő lapja.

A lap célja a Svédországban működő magyar egyesületek éltének bemutatása, a magyar nyelv és hagyományok ápolása valamint a kapcsolattartás az országban szétszórtan elő magyar olvasók között. Az újságot a tagegyesületekben tagdíjat fizető családok térítésmentesen kapják kézhez.

Annak ellenére, hogy a Híradó szerkesztősége önkéntes alapon végzi munkáját, az újság kiadásának költségei – a nyomdai költségek és a postázás – mégis jelentős anyagi terhet jelentenek a SMOSZ számára.

Kérjük, csatlakozz a Híradó Baráti Köréhez, és tagdíjad befizetésével támogasd az újság további megjelenését!

 

Éves tagsági díj családonként: 100 kr

A tagdíjat a következő számlára lehet befizetni:

Bankgiro 244-1590

Nem kapta kézhez a Híradót?

 

Kimaradt Híradó szám esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket. Szerkesztőségünknek nincs módjában az elveszett, vagy nem kézbesített példányokat pótolni.

 

Címváltozás esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket, mert ők állítják össze és küldik el a tagság frissített névsorát a SMOSZ címlista felelősének.

Free Joomla templates by L.THEME