A Svédországi Magyarok Országos Szövetségének lapja
 

Elnöki köszöntő – Bihari Szabolcs jubileumi beszéde a SMOSZ 50. születésnapján

Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Kedves Jelenlévők!

A jeles évfordulók alkalmából illik visszatekinteni az elmúlt évek fontosabb eseményeire, a mérföldkövekre, amelyek meghatározták Szövetségünk mindenkori tevékenységét.

Alakulás: 1974, Stockholm, Göteborg és Lund.

Az első évek fontosabb eseményei

Klubestek, nemzeti ünnepek, rendszeres tüntetés az orosz nagykövetség előtt („ruszkik haza”).

A ’80-as években új egyesületek alakultak (Jönköping, Ljungby, Kristianstad), előtérbe került a tiltakozás és tüntetés az erdélyi falurombolás ellen. Az első két elnökünk Dr.Rezsőfi Alajos és Jakabffy Ernő volt.

Az 1989-90-es rendszerváltás

Eufórikus hangulat járta át a közösséget, az elmaradt tömeges hazatelepülést új célok kitűzése követte:

- Segíteni a svédországi magyarok nemzeti gyökereinek megtartását, hídként működni a választott hazánk és Magyarország között, együttműködni a külföldi magyar szervezetekkel,

- Rendeződött a kapcsolatunk a nagykövetséggel és a mindenkori magyar kormányokkal,

- Új tagszervezet alakultak: Uppsala, Eskilstuna Västerås, Halmstad, Helsingborg, Malmö, Kőrösi, Växjö később, Norrköping, Borås

-1994-ben megalakult a SOMIT,

-Kidolgoztuk és megalapítottuk a hétvégi iskoláinkat (1996: Őrszak és az Anyanyelvi tábor)

- Útjára indultak az évi 6-7 alkalmas országos előadó turnéink,

-Szakmai egyesületek alakultak : EKE, Segélyszervezet, Lencse Tibor b.t. Archívum,

- Ápoltuk a nemzetközi kapcsolataink: Finnország, Észtország, később Németország, Anglia. A ’90-es évek második felében az MVSZ európai régiója réven a többi Nyugat-Európában működő testvér szervezetekkel,

- 2001-ben alapító tagjai voltunk a NYEOMSZSZ-nak, megtisztelés, hogy az alakuló ülésének házigazdái lehettünk.

Fordulópont volt 2010, a Fidesz- KDNP nemzetpolitikája:

- Magyar állampolgárság, a határon túli magyarságnak nyújtott segítségek

- A magyar kormány segítő csomagja: a szervezetek működésére és tevékenységeire nyújtott anyagi támogatás, a KCSP ösztöndíjas program, ingatlanfejlesztésre és -vásárlásra nyújtott anyagi támogatás,

- 2013-ban az említett támogatásokkal megvettük, felújítottuk és bővítettük a Hälleberga szabadidőközpontot (tábor tanyát), felújítottuk a stockholmi Magyar Házat,

- Táborok (Kékvirág anyanyelvi tábor, SOMIT)

 

DSC00940

Csalódások és sikertelenségek

Eddig csak sikerekről beszéltem. Két emberöltő alatt természetesen voltak csalódásaink és sikertelen próbálkozásaink is:

-  egyesületek, tagszervezetek megszűnése: cserkészet, EKE, Segélyszervezet, Växjö, Norrköping,

- A Stockholmi Magyar Kulturális Intézet

-  Svédországi Nemzetiségi Önkormányzatok

Hölgyeim és uraim! Kedves jelenlévők! Az idő rövidsége miatt eddig elhangzott beszámolómat kénytelen voltam távirati stílusban összeállítani.

Remélem, hogy azért sikerült egy átfogó képet bemutatni Szövetségünk 50 évéről. Úgy vélem, hogy az elmúlt öt évtizednyi működésünk és tevékenységünk eredményei igazolják, hogy van mire büszkék legyünk, és ennek tudatában ünnepelni a mai napon. A sikereinkből erőt merítettünk, a kudarcainkból igyekeztünk tanulni. Többször elmondtam, legnagyobb sikerünk, hogy vagyunk, és remélem, még sokáig leszünk!

Mindezeket sok-sok munkatárssal és közösségünk összes tagjának összefogó munkájával értük el. Köszönetet mondok az alelnökeinknek, a titkárainknak, a gazdasági felelőseinknek, a programszervezőknek, az anyanyelvi oktatásokat vezetőknek, a további vezetőségi társaknak. Szintén köszönetet mondok egyesületeink vezetőségeinek és tagságának. Külön köszönöm a Magyar Kormány, a Nemzetpolitikai Államtitkárság és a Stockholmi Magyar Nagykövetség segítségét és együttműködését.

Potápi Árpád János államtitkár úr minden évben lovas zarándoklaton vesz részt, ahova magával viszi a világ magyarságának imaüzenetét, erre mi is elküldjük a svédországi magyarok üzenetét. Beszédemet ezzel az imaüzenettel fejezném be:

Hálát adunk Örökkévaló Urunk, hogy mindeddig tápláltál minket a hit erejével, bátorítottál kegyelmes szereteteddel, kérünk légy továbbra is erős várunk és oltalmazó pajzsunk nékünk, őrizd meg a svédországi magyarságot, hogy a Te dicsőségedre munkálkodhasson szeretetben és jövőbe tekintő reménységgel nemzetünk javára!

Köszönöm türelmeteket, köszönöm, hogy meghallgattatok!

Hälleberga, 2024. 05. 25

A SMOSZ elnöke, Bihari Szabolcs

Levél az Olvasóhoz

Levél az Olvasóhoz

Kedves Olvasó! 2024. június 24.
Kedves Híradó Olvasók! Sorban a második online Híradót tarthatjuk most virtuálisan a „kezünkben”, tehát ezúttal sem jelenik meg az aktuális, júniusi lap nyomtatott formában, hanem a cikkek, beszámolók és interjúk kizárólag a Híradó honlapján olvashatók. Az 1974-ben alapított Svédországi Magyarok…
Tovább
Tarot-naplók I.

Tarot-naplók I.

Könyvespolc 2024. június 25.
Nem emlékszem pontosan, hogyan és mikor jelent meg a tarot az életemben. Egyszer csak azon kaptam magam, hogy ott van, persze az is lehet, mindig is ott volt, csak valami eltakarta előlem egy időre. Vagy talán elrejtőzött valamiért, esetleg mimikrit…
Tovább
A varázslatos szín. A göteborgi kolorizmus története új megvilágításban (második rész)

A varázslatos szín. A göteborgi kolorizmus története új megvilágításban (második rész)

Képzőművészet 2023. december 11.
Olle Olsson Hagalund - Műterem - olaj-vászon   A Híradó októberi számában Carl Kylberg, Tor Bjurström és Gösta Sandels képeinek elemzésén, a korszak bemutatásán keresztül indítottuk útjára a göteborgi kolorizmus történetét új megvilágításba helyező cikksorozatunkat. A második rész további utazásra…
Tovább

Támogasd újságunkat!

A Híradó a Svédországi Magyarok Országos Szövetségének rendszeresen megjelenő lapja.

A lap célja a Svédországban működő magyar egyesületek éltének bemutatása, a magyar nyelv és hagyományok ápolása valamint a kapcsolattartás az országban szétszórtan élő magyar olvasók között. Az újságot a tagegyesületekben tagdíjat fizető családok térítésmentesen kapják kézhez.

Annak ellenére, hogy a Híradó szerkesztősége önkéntes alapon végzi munkáját, az újság kiadásának költségei – a nyomdai költségek és a postázás – mégis jelentős anyagi terhet jelentenek a SMOSZ számára.

Kérjük, csatlakozz a Híradó Baráti Köréhez, és tagdíjad befizetésével támogasd az újság további megjelenését!

 

Éves tagsági díj családonként: 100 kr

A tagdíjat a következő számlára lehet befizetni:

Bankgiro 244-1590

Swish:

Swish


  

 

Nem kapta kézhez a Híradót?

 

Kimaradt Híradó szám esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket. Szerkesztőségünknek nincs módjában az elveszett, vagy nem kézbesített példányokat pótolni.

 

Címváltozás esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket, mert ők állítják össze és küldik el a tagság frissített névsorát a SMOSZ címlista felelősének.

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 

Free Joomla templates by L.THEME