A Svédországi Magyarok Országos Szövetségének lapja
 

Beszámoló a SMOSz nyári közgyűléséről és az egyesületi találkozóról

 

Tångagärdén, 2009. augusztus 22-23-án tartottuk, ragyogó időben, a göteborgi Kőrösi Csoma egyesület szíves vendéglátását élvezve, a nyári közgyűlést, illetve az immár hagyományossá vált egyesületi találkozót. Jelen voltak a SMOSz tisztségviselői, az egyesületi elnökök , Magyarország svédországi nagykövetségének képviselői és meghívott vendégek, előadók, több, mint ötven személy.

Nagy szeretettel és örömmel fogadtuk a halmstadi vajdasági egyesület képviselőit, akik szeretnének a SMOSZ-hoz csatlakozni és akik egyelőre megfigyelőként vettek részt a közgyűlésen.

 

A találkozó jó alkalom a tapasztalatcserére
- Bitay Zsolt felvétele

 


Bihari Szabolcs elnöki beszámolójában elsősorban az időszerű és sürgető problemákról hallottunk. Visszaesett a taglétszám, a tagdíjbefizetések késnek; van olyan egyesület, amelyik még nem fizette be az évi SMOSZ-tagdíjat (pedig március 31. volt a határidő!). Az elnök nagyon kéri az egyesületeket, hogy rendezzék a tagdíjat és ha esetleg a nyilvántartáshoz képest növekedett a létszám, az új tagok után szintén fizessenek be. A taglétszám döntő fontosságú anyagi támogatottságunk ügyében.


Elnökünk üdvözölte az új egyesületi vezetőket: a Magyar Ház Közösség új elnökét, Dőry Margitot, a Ljungby-i egyesület új elnökét, Fábián Lászlót, az Ághegy-Liget Baráti Társaság új vezetőit, Mészáros Mártát és Borg Lőrinczi Ágnest. Örömmel hallottuk, hogy vannak egyesületeink, amelyek gyarapodtak, mint a Halmstad-i és Malmö-i Pannónia egyesület.


Bihari Szabolcs ezután ismertette a SMOSZ-ban az év folyamán lezajlott eseményeket. Külön kiemelte a Karinthy-emléktábla felavatását, amely az első magyar vonatkozású emlékmű Svédországban, és köszönetet mondott Mihály Ferencnek a tábla kivitelezéséért. Felhívta a figyelmet a Híradónak küldendő beszámolók és információk fontosságára. Beszélt a lobbytevékenységről, a magyar-szlovák feszültségről.


Az elnök beszámolt arról is, hogy a SMOSZ gazdasági helyzete pillanatnyilag egyensúlyban van. Sikeresen pályáztunk meg magyarországi pénztámogatásokat. A svédországi pályázatok kivitelezésére külön munkacsoportot kell létrehívnunk. Felhívta a figyelmünket a Tångagärde Gyülekezeti Otthon javításának szükségességére. Közmunkát hírdetünk a közeli magyarok részvételével és gyűjtést, amivel a távolabb élők is hozzájárulhatnak a ház felújításához. A Tångagärde Gyülekezeti Otthon javítási munkálatait Gál András építész vezeti.


Munkacsoportjaink dolgoznak a kisebbségi kérdésben, programszervezésben, tartják az Ungdomstyrelsen-nel (US) a kapcsolatot, pályázati pénzeket kérvényeznek. Jó a kapcsolatunk a svéd hatóságokkal.
 

Támogatás az US-től. Budai Gábor számolt be arról, hogy az US csupán a taglétszámot veszi tekintetbe a támogatásnál. Csak 7 évnél idősebbeket jelenthetünk be tagnak, ezért nagyon fontos minden tag neve mellett a születési évet is feltüntetni.


A pénztári beszámoló kapcsán Blénessy Emese pénztáros szintén hangsúlyozta a pontos tagnyilvántartás fontosságát, azt, hogy a családi tagságba írjuk be a gyerekeket is! A tagdíjnak nincs előírt alsó/felső határa, ezt minden egyesület maga határozza meg. Legtöbb egyesületben az egyéni tagdíj 50, a családi pedig 100 korona és ebben benne lehet 4-5 személy is! A SMOSZ-tagdíjakat az egyesületek mindig a Bg 456-9455 Ungerska Riksförbundet címre küldjék.

Az adományszámla pénztárosa, Blénessy Zoltán, üzeni mindenkinek, hogy adományt (Duna TV, Híradó, Tångagärde Gyülekezeti Otthon számára küldendő vagy egyéb célirányos támogatást) mindig a Pg 441 40 44-0 Ungerska Riksförbundet címre kell befizetni.


Az egyesületi vezetők beszámoltak a nyári táborokról: az Önképzőkör nyári táboráról, a SOMIT-táborokról, az anyanyelvi táborról, a göteborgi Huset rendezvényről, valamint a NYEOMSZ honlapján megjelenő, őrszavak című, anyanyelvápolást elősegítő világhálós újságról (http://www.nyeomszsz.org/orszavak/).


A Magyar Házak vezetői, Kalocsi Margit és Molnár Gergely, jelentést tettek a házak anyagi helyzetéről, állapotáról és a házakban folyó munkáról.


A svédországi Magyar Nagykövetség képviseletében Tóth Krisztián kultúrattasé arról beszélt, hogy a magyar EU-elnökség alatt sok magyar program lesz. Elmondta, milyen lépéseket tett, tesz a magyar kormány a szlovák nyelvtörvény miatt (mire ez az újság megjelenik, addig már sokkal többet tudunk a viszály megoldása ügyében tett lépésekről és azok hatásosságáról). Beszélt a svéd sajtóban megjelent Magyarországot ért támadásokról és arról, hogy milyen tiltakozó ellenlépéseket tettek ( például a libafosztás-ügyben).


Őszi-tavaszi előadások: Szeptember 18-27 között Götz Anna és Rubold Ödön ”A mi Sütő Andrásunk” című összeállítással lesz a vendégünk. Nemzeti ünnepünkön a Rigófütty Dalkör fog fellépni egyesületeinkben október 16. és 25. között. Ünnepi előadóról az egyesületeknek kell gondoskodniuk. November 27. és december 6. között a Mikulás-ünnepélyre egy pécsi csoport jön, műsoruk címe ”Az égig érő fa”. A jövőre javasolt műsorok a következők: Győrfi Vidám András előadása március 15.-re a huszárságról, áprilisban egy nyolctagú nagyváradi színészcsapat. Bartus Róbert Levente, Helsingborgban élő zenész fiatalokat érdeklő előadásokat tartana.

A hozzászólásokban javaslat hangzott el arra, hogy a svéd-magyar családok számára is kellene programot szervezni, valamint azokra a gyerekekre is kell gondolni, akik egyáltalán nem tudnak magyarul. Számukra is külön program, külön tábor kell, mert a magyarul jól beszélő csoportba nem illeszkednek be. Ez felhívás is egyben azokhoz a szülőkhöz, akik gyerekeiket magyarra szeretnék tanítani, hogy szervezzenek közös foglalkozást. Az Ághegy képviselői javasolják, hogy az egyesületek hívják meg előadónak, kiállítónak az Ághegy-ben szereplő szerzőket, zenészeket, képzőművészeket. Az Ághegy-Liget Baráti Társaságot és az Ághegy c. folyóiratot egyébként a Magyar Művészetért Díj Kuratóriuma Gubcsi Lajos Ex Libris díjjal tünteti ki, amit szeptember 30.-án a vesznek át stockholmi Magyar Házban.


A következő, téli közgyűlés február végén vagy március elején lesz. Az időpontot egyeztetni fogjuk az egyházzal, hogy rendezvényeink ne ütközzenek.


Az egyesületi találkozó keretében Dézsy Ildikó, a Borås-i Studieförbundet Vuxenskola munkatársa ismertette a pályázati lehetőségeket. Címe: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. . Az egyesületeknek fel kell keresniük egy helybeli kapcsolattartót (”kontaktperson”). A SMOSZ-nak erre vonatkozóan szerződése van (”samarbetsavtal”), amire hivatkozni lehet. ”Kulturrapport”-ot írva egy rendezvényről (amelyben feltűntetjük a jelenlevők - ezen belül is a női résztvevők - számát, az előadó nevét, az előadás tartalmát, helyszínt, időpontot stb) 400 korona támogatást kaphatunk a Vuxenskolától. Ezt elsősorban irodaszerre és egyéb, az előadáshoz szükséges kellékre lehet elszámolni. Egyéb támogatást is meg lehet pályázni különböző kulturális rendezvényekre, tanfolyamokra.


A cserkészetről tartott ismertetőt Lindroos Caroline, aki most Budapesten tanul és ott is lelkes, aktív cserkészvezető. Reméljük, hogy Jönköpingben nemsokára megalakul az új cserkészcsapat.

A SMOSZ-közgyűlés után Török Éva Cecília nemezkészítő tartott előadást a tárgyi népművészetről; bemutatta saját alkotásait és kiállított babakészítő, gyöngyfűző, fafaragó, bőrdíszműves kollégái munkájából.


A kétnapos program csúcspontja Kolti Helga előadása volt. Helga magyarországi színésznő, a veszprémi színház volt igazgatója, aki Árpádházi Szent Erzsébet legendájából egyszemélyes előadást szerkesztett, sok játékkal és énekkel. (Az előadást Szent István ünnepe alkalmából a stockholmi Magyar Ház közönsége is megtekinthette.)

 

Lejegyezte Szentkirályi Csaga

 

 

Hol sírjaink (még) domborulnak…

Hol sírjaink (még) domborulnak…

Kedves Olvasó! 2019. július 07.
Alig pár napja, június 4-én emlékeztünk a trianoni békeszerződés 99. évfordulójára. A történelmi viszonylatban jelentéktelen évszázad elszakítottsága, emberi léptékkel mérve, már jelentős idő lehetne az együttélés normalizálódásához. Hiszen a hátunk mögött hagyott évszázad akár esélyt is nyújthatott volna egy korrekt…
Tovább
A boszorkányos Börzsöny

A boszorkányos Börzsöny

Kárpát-medence 2019. július 07.
„Taníts engem utadra, Uram, hogy igazságod szerint járjak.” (Zsolt. 85.11) – Pannonhalmi zsoltároskönyv   A közelgő nyár mindig jó lehetőség új tájak, új érzések, új emberek megismerésére. Az erdélyi Sóvidék, a Dél-Felvidék keleti vonulatai és Derenk „szellemfaluja” után a Nógrád…
Tovább
Háború utáni absztrakció, IV. befejező rész

Háború utáni absztrakció, IV. befejező rész

Képzőművészet 2019. július 07.
Egy kiugró lépcsőnél furcsamód a következő oktató feliratot helyezték el: „ Absztrakt Az absztrakt szó eredete a latin abstractus (elvont) és abstrahere (elvonni) szavakra vezethető vissza. A képzőművészettel összefüggésben az absztraktnak két alapvető jelentése van. Az egyik azt jelenti, hogy a képi sík hangsúlyos. A második jelentés inkább…
Tovább
Egy lélek ezeregy élet, avagy irodalom és újjászületés

Egy lélek ezeregy élet, avagy irodalom és újjászületés

Könyvespolc 2019. július 07.
Mondák és legendák minden időkben kifogyhatatlan forrásokként szolgáltak az irodalomban. Az egyik legbefolyásosabb legendakör Artúr királyról és a kerek asztal lovagjairól szól. Artúr király, a titokzatos brit király, feltehetőleg az ötödik vagy hatodik században élt, és megvédte Britanniát a betörő…
Tovább

Egyesületek

A  tizenötödik  iHuset

A tizenötödik iHuset

Magyarországon nem egyszer, sokszor kaptam már kérdést rólunk,  külhonban élőkről, pontosabban a külhonban élő magyarok „magyarkodásáról”. Tényleg? Mi…
Városok viadala

Városok viadala

Mi történik, ha két város diaszpóra magyarsága összefog? Játékos versengésre, vacsorapárbajra hívja ki a másikat? Nos, az biztos,…
Varázslatos hétvége a SOMIT Családos Táborán

Varázslatos hétvége a SOMIT Családos Táborán

Május első hétvégéjén ismét élettel és magyar szóval telt meg Hälleberga. A minden igényt kielégítő  Tábortanyán rendezte meg…
A Kőrösi is ott volt

A Kőrösi is ott volt

A kétezres évek eleje óta alkalmankint négy-öt magyar tudós és kutató tartott előadást a göteborgi Vetenskapsfestiválokon. Emlékszem, az…
Hasta la vista!

Hasta la vista!

„A sors talán azt akarja, hogy sok nem megfelelő emberrel találkozz, mielőtt megismered az igazit, hogy mikor ez…
Március 15. Göteborgban

Március 15. Göteborgban

Vannak királyok, művészek, feltalálók, akiket tisztelet vett körül, mielőtt meghaltak. Aztán az idő múltával lassan feledésbe merült a…
A Pannónia Klub életéből

A Pannónia Klub életéből

Tavasszal is folytattuk a nagyon nagy népszerűségnek örvendő gyermekprogramokat. Vasárnaponként a nagyobb gyerekeknek tartunk vasárnapi iskolát, míg szerdánként…
Tízedszerre álltak színpadra a Magyar Ház színészei

Tízedszerre álltak színpadra a Magyar Ház színészei

Hogy mi történt április 14.-én a Magyar Házban? Aki ott volt, tudja, aki nem, annak most elmesélem. Dél…
A malmői Hungaroclub hírei

A malmői Hungaroclub hírei

Márciusban lezajlott Tavaszi Bálunk teltházas volt, sőt egy héttel a bál előtt kitettük a „Telt ház” táblát. Nagyszerű…
Irodalmi kávéház Lundban

Irodalmi kávéház Lundban

A Lundi Magyar Kultúrfórum több mint, hatvan éve jól működő egyesület Svédországban. Vállalom, hogy elcsépelt, de most ez…

Támogasd újságunkat!

A Híradó a Svédországi Magyarok Országos Szövetségének rendszeresen megjelenő lapja.

A lap célja a Svédországban működő magyar egyesületek éltének bemutatása, a magyar nyelv és hagyományok ápolása valamint a kapcsolattartás az országban szétszórtan élő magyar olvasók között. Az újságot a tagegyesületekben tagdíjat fizető családok térítésmentesen kapják kézhez.

Annak ellenére, hogy a Híradó szerkesztősége önkéntes alapon végzi munkáját, az újság kiadásának költségei – a nyomdai költségek és a postázás – mégis jelentős anyagi terhet jelentenek a SMOSZ számára.

Kérjük, csatlakozz a Híradó Baráti Köréhez, és tagdíjad befizetésével támogasd az újság további megjelenését!

 

Éves tagsági díj családonként: 100 kr

A tagdíjat a következő számlára lehet befizetni:

Bankgiro 244-1590

Nem kapta kézhez a Híradót?

 

Kimaradt Híradó szám esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket. Szerkesztőségünknek nincs módjában az elveszett, vagy nem kézbesített példányokat pótolni.

 

Címváltozás esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket, mert ők állítják össze és küldik el a tagság frissített névsorát a SMOSZ címlista felelősének.

Free Joomla templates by L.THEME