A Svédországi Magyarok Országos Szövetségének lapja
 

Beszámoló az „Őrszavak-Custos” Magyar Nyelvápolók Egyesületének munkájáról

Mint már sokszor említettük, egyesületünk tagsága -, a SMOSZ-hoz hasonlóan – az egész Svédország területéről toborzódik. Tulajdonképpeni központunk nincs, postacímünk a mindenkori elnök címe. A munkát, melyből a tagság húz hasznot, egyesületünk vezetősége végzi el.

A vezetőséget a tapasztalat tanította meg arra, hogy hogyan ossza be sokrétű tevékenységét, hogyan valósítsa meg célkitűzéseit. Mivel a munka sok, a munkás kevés, a hatékonyság érdekében a feladatokat a vezetőség munkacsoportokra osztva végzi. Így nem aprózódik fel az erő, minden csoport csak a saját feladatára összpontosíthat. Az elvégzett munkáról az időnként összehívott telefonkonferencián számolnak be egymásnak.

Az egyesület pénztárosi feladatait a főpénztáros, Lázár Lőrinc végzi. Az ő feladata a tagdíj beszedése, a főpénztárba befolyó összegek, illetve a kifizetések kezelése. Egyesületünk egyik fő tevékenységének, az anyanyelvi tábornak pénzügyeit Tompa Andrea intézi. A két megbízott további feladata a különböző anyagi segítségek: pályázatok, segély-lehetőségek felkutatása, megírása.

A média munkacsoport felelősei Tóth Ildikó és Tompa Orsolya. Tóth Ildikó feladata a kapcsolattartás a SMOSZ hivatalos lapja, a Híradó, valamint az Őrszavak internetes újság szerkesztőségével. Cikkek, beszámolók írása, cikkek közlése, az egyesület rendezvényeinek hirdetése. Ő képviseli a néhány éve szünetelő Szülők Iskolája munkacsoportot is, melynek feladata a svédországi magyar oktatás feltérképezése, az oktatók nyilvántartása és a velük való kapcsolattartás.   A magyar oktatók számára továbbképzések, tanulási lehetőségek felkutatása, az oktatók értesítése a lehetőségekről.

Legsikeresebbnek mondható tevékenységünk, a magyar nyelvi tábor munkacsoport felelősei: Tompa Anna a tábor összehívója, feladatok kiosztója. A tábor szervezése, a Kékvirág honlap kezelése, a logisztika Tompa Orsolya feladata. Tompa Andrea a tábor gazdasági felelőse.

Mindenik munkacsoport becsülettel teljesítette a rájuk bízottakat.

Az Őrszavak Egyesület vezetőségének célja a nyilvántartásba vett magyar oktatók számára létrehozni egy olyan fórumot, mely összegyűjtené, közvetítené, publikálná, továbbítaná a javaslatokat, kérdéseket. Ennek érdekében találkozókat kell szervezni, témát választani, előadókat meghívni. E munkacsoport konferenciát szervező munkája volt a legsikertelenebb, sajnos a Svédországban egymástól nagy távolságban élő magyar tanárok, illetve szülők toborzása nehézkesen és akadozva megy. A munkát hátráltatja, hogy Svédországban még mindig nagy azon magyar oktatók száma, kik semmiféle magyar egyesületnek nem tagjai, nem vesznek részt a magyar rendezvényeken, sokan nem is tudnak az egyesület létezéséről, annak működéséről. A svédországi magyar tevékenységek népszerűsítéséhez éppen ezért kérjük a szülők és az egyesületi elnökök segítségét. Figyeljenek az információkra, terjesszék azokat, emlékeztessék az oktatókat és az ismerősöket ezekre.

A 2017-es évre meghirdetett pályázatok:

  • Hétvégi magyar Iskolák Felmérése a Diaszpórában
  • Kőrösi Csoma Sándor ösztöndíj svédországi nyerteseinek névsora, beosztása
  • Pécsi Tudományegyetem Diaszpóra Projekthálózata
  • Kezdeményezés a Kárpát-medencén kívül élő magyar írók találkozójának megrendezésére
  • V. Nemzetközi Bartók Béla Zeneiskola zongoraverseny 2017 novemberében
  • „ Magyar nyelvet tanítok Svédországban” címmel találkozó összehívása 2017. május 19-20-21-re
  • Mivel érdeklődés híján nem valósult meg, a „Magyar nyelvet tanítok Svédországban” találkozót újra meghirdettük, ezúttal az októberi hónapra. Sajnos ezúttal is az előbbihez hasonló eredménnyel, illetve eredménytelenséggel. Érdeklődés híján a találkozó természetesen elmaradt.
  • Sikeresnek könyvelhetjük el a Rákóczi Szövetség 10-25 év közötti fiatalok számára kiírt pályázatát, melyre Svédországból 31-en utaztak el. A svédországi résztvevők beszámolója megjelent a Híradó 2017 júniusi számában.

Az Egyesület legsikeresebb tevékenysége, a Kék virág magyar nyelvi tábor idei témája Arany János és Kodály Zoltán életének és munkásságának ismertetése volt. A nevelőgárda az Anyaországból, Erdélyből, a Felvidékről jött el a táborba, sajnos a svédországi tanár-csapatnak nem kedvez a tábor rendezésének időpontja, mivel az többnyire egybeesik az itteni tanévkezdéssel, a külföldről meghívottaknak viszont pont ez az időpont alkalmas. Dolgozunk a megoldáson, örömmel fogadjuk az ésszerű javaslatokat. A táborok tervezése, szervezése nem könnyű feladat, és évről évre ugyanazokkal a problémákba ütköznek a szervezők.

Az Egyesület munkaterve hasonló az eddigi elképzelésekhez. A fő feladat a Kékvirág Anyanyelvi Tábor megrendezése. A tábor kezdésének időpontja még nem teljesen világos, szeretnénk több szülő, illetve pedagógus és kisegítő személyzet erre vonatkozó véleményét, javaslatait meghallgatni. Nem győzzük eléggé hangsúlyozni, hogy a meghívott pedagógusok ingyen, fizetés nélkül, szabadságuk rovására vállalják ezt a nehéz, de szép feladatot, a legkevesebb, amit a szülők tehetnek, hogy idejében, pontosan jelentkezzenek, gyermekeikben tudatosítsák, hogy köszönettel tartoznak a tábor felnőtt gárdájának.

Az Egyesület további tervei:

Ismét felmerült egy tábor utáni foglalkoztatás igénye. A 17 évet meghaladó ifjak minden évben rákérdeznek, mi lesz, ha már nem jöhetnek a Kékvirág táborba.  A vezetőség szeretné létrehozni az Őrszavak Ifjúsági Táborát. A részletek kidolgozása folyamatban van. Örömmel értesültünk a SOMIT fiatalok számára szervezett táboráról, sok sikert kívánunk a folytatáshoz!

Amennyiben valamilyen érdeklődés mutatkozik, újra meghirdetjük a „Magyar nyelvet tanítok Svédországban” című tanári konferenciát. Időpont: 2018 tavasza, vagy ősze.

Mind a szülők, mind a tanárok tisztában vannak azzal, hogy milyen fontos a szülők és pedagógusok közötti kommunikáció. Újra megpróbálkozunk összehozni „Szülők Iskolája” címmel magyar nyelvtanárok és szülők találkozóját.

Továbbra is informáljuk a nyelvtanárokat a továbbképzési lehetőségekről

Értesítjük a tanárokat/szülőket a gyermekek számára kiírt pályázatokról.

Reméljük, egyesületünk továbbra is legalább ennyire sikeresen működik, de ennek eléréséhez nagyon várjuk a svédországi magyar egyesületek, a hivatásos magyar oktatók  segítségét is.

Tompa Anna, elnök

Tóth Ildikó, titkár

 

 

 

Levél az Olvasóhoz

Levél az Olvasóhoz

Kedves Olvasó! 2024. március 26.
Kedves Híradó Olvasók!   Mindenekelőtt szeretnék elbúcsúzni szeretett szerkesztőtársamtól, a Híradó régi munkatársától, a Kékvirág anyanyelvi tábor „Nagymamájától”: Tóth Ildikótól. Sajnálattal fogadtam váratlan halálhírét, előtte néhány héttel elküldte még a Híradó számára – az immáron utolsóvá vált – szövegeit. Elhallgatnak…
Tovább
Agustina Bazterrica - Pecsenyehús

Agustina Bazterrica - Pecsenyehús

Könyvespolc 2024. március 27.
  Kutatok a közelmúlt emlékei között, hogyan és mikor bukkant fel ez a könyv, de nem jut eszembe. Valószínűleg a cím és a könyvborító volt, ami felkelthette az érdeklődésemet szokatlansága miatt. Agustina Bazterrica argentin írónő Pecsenyehús című regényének borítóján egy…
Tovább
A varázslatos szín. A göteborgi kolorizmus története új megvilágításban (második rész)

A varázslatos szín. A göteborgi kolorizmus története új megvilágításban (második rész)

Képzőművészet 2023. december 11.
Olle Olsson Hagalund - Műterem - olaj-vászon   A Híradó októberi számában Carl Kylberg, Tor Bjurström és Gösta Sandels képeinek elemzésén, a korszak bemutatásán keresztül indítottuk útjára a göteborgi kolorizmus történetét új megvilágításba helyező cikksorozatunkat. A második rész további utazásra…
Tovább
Interjú a Skandináviai Szent György Lovagrendről (IVISHFS.se) – 3. rész: beszélgetés lg. Giber Tamás Gáborral

Interjú a Skandináviai Szent György Lovagrendről (IVISHFS.se) – 3. rész: beszélgetés lg. Giber Tamás Gáborral

Portré 2024. március 27.
Jelen írás egy, a Szent György Lovagrend (In Veritate Iustus Sum Huic Fraternali Societati, magyarul: „Valósággal igaz vagyok e testvéri közösség iránt”, rövidítve: IVISHFS) Skandináviában működő nagypriorátusáról szóló sorozat 3. részét képezi, melynek előzményei a Híradó előző két számának hasábjain…
Tovább
„Folytassuk akkor a vallásossággal!”

„Folytassuk akkor a vallásossággal!”

Portré 2023. december 11.
  Nemrégen jelent meg a Híradó hasábjain dr. Sebestyén Gábor nőgyógyász főorvossal, a stockholmi protestáns gyülekezet világi felügyelőjével készített interjú második része. Mivel még ebben sem értünk kérdéseink végére, a beszélgetést folytattuk 2023 augusztusában. A köztünk lévő korkülönbség ellenére jó…
Tovább

Egyesületek

Beszámoló a Tavaszi Szél Kulturális Egyesület programjairól

Beszámoló a Tavaszi Szél Kulturális Egyesület programjairól

  A Kőrösi Csoma Sándor Program 2023–2024. évi göteborgi ösztöndíjasaként az én feladatom a göteborgi Tavaszi Szél Kulturális…
Téli beszámoló a Pannónia Klubtól

Téli beszámoló a Pannónia Klubtól

  Elmondhatjuk, hogy újra egy sikeres bállal zártuk a tavalyi évet, ami a felnőtteknek szánt programjainkat illeti. Az…
Hírek a SOMIT háza tájáról...

Hírek a SOMIT háza tájáról...

2024. február 9-én délután megnyitotta kapuit a SOMIT első idei tábora, a Téli tábor. A táborlakók már pénteken…

Támogasd újságunkat!

A Híradó a Svédországi Magyarok Országos Szövetségének rendszeresen megjelenő lapja.

A lap célja a Svédországban működő magyar egyesületek éltének bemutatása, a magyar nyelv és hagyományok ápolása valamint a kapcsolattartás az országban szétszórtan élő magyar olvasók között. Az újságot a tagegyesületekben tagdíjat fizető családok térítésmentesen kapják kézhez.

Annak ellenére, hogy a Híradó szerkesztősége önkéntes alapon végzi munkáját, az újság kiadásának költségei – a nyomdai költségek és a postázás – mégis jelentős anyagi terhet jelentenek a SMOSZ számára.

Kérjük, csatlakozz a Híradó Baráti Köréhez, és tagdíjad befizetésével támogasd az újság további megjelenését!

 

Éves tagsági díj családonként: 100 kr

A tagdíjat a következő számlára lehet befizetni:

Bankgiro 244-1590

Swish:

Swish


  

 

Nem kapta kézhez a Híradót?

 

Kimaradt Híradó szám esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket. Szerkesztőségünknek nincs módjában az elveszett, vagy nem kézbesített példányokat pótolni.

 

Címváltozás esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket, mert ők állítják össze és küldik el a tagság frissített névsorát a SMOSZ címlista felelősének.

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 

Free Joomla templates by L.THEME