A Svédországi Magyarok Országos Szövetségének lapja
 

Diaszpóra hírek

A tavaszi online tisztújító SMOSZ közgyűlés vendégei között köszönthettük Potápi Árpád János államtitkár urat és Pirityiné Szabó Judit főosztályvezető asszonyt a Nemzetpolitikai Államtitkárság részéről. Diaszpóra híreink következnek, első kézből, az államtitkári beszámoló alapján.

Tisztelettel és szeretettel köszöntöm a SMOSZ tagjait, az elnökség tagjait, mindenkit, aki bekapcsolódott az online közgyűlésbe! Szeretnék köszönetet mondani azoknak az elnökségi tagoknak, elnök úrnak, akik az elmúlt időszakban vezették a 47 éve megalakult SMOSZ-t, s megtettek mindent annak érdekében, hogy a svédországi,
körülbelül harmincötezres magyarság meg tudja őrizni az identitását, kultúráját, hagyományát és a magyar nyelvet, s fontos hidat tudjon képezni Magyarország és Svédország, illetve a Kárpát-medencei magyarság és a svédországi magyarok között.
A svédországi magyarságnak kiemelkedő szerepe volt a nyugat-európai magyarokat tömörítő ernyőszervezet (NyEOMSZSZ) létrejöttében és ennek a munkájában mindig is úttörő és kiemelkedő szerepet játszottak a svédországi magyarok, illetve Bihari Szabolcs elnök úr, ezt is szeretném megköszönni. Valamint azt is, hogy ha az elmúlt 10-11 évben olyan méltatlan támadások érték a magyar kormányt vagy Magyarországot, amelyeket jogtalannak éreztünk, akkor mindig megszólaltak, s kiálltak Magyarország mellett.

Potápi Árpád János államtitkár úr
A Nemzeti Összetartozás Évéről még 2019-ben döntött a magyar Országgyűlés, akkor úgy gondoltuk, hogy számos rendezvénnyel, programmal hívjuk fel a magyar nemzet problémáira a világ figyelmét és méltó körülményeket teremtünk mindenhol a világon ahhoz, hogy meg tudjunk emlékezni a 100 évvel ezelőtt történt eseményekre. Ez sajnos sok esetben nem, vagy másképp valósult meg, mint amire számítottunk. De ami külön öröm a számunkra, hogy a diaszpórában élők aktívan bekapcsolódtak ebbe az online világba videóüzenetekkel, kisfilmekkel. Ilyen volt a svédországi magyarok üzenete a Magyar vagyok c. projektben, de az Összetartozásunk Tüze akcióhoz is nagyon sok svédországi magyar közösség kapcsolódott. A Miénk a város című játékban négy diaszpórában élő gyermek is nyert könyvjutalmat. Önök is emlékezhetnek a június 4-hez kapcsolódó Milyen jó, hogy itt vagyunk című pályázatra, melyre nagyon sok helyről érkezett be videóüzenet, kisfilm. A Diaszpóra Tanács 10. ülésére is sajnos online térben került sor. November 26-án együttesen tartottuk meg a Diaszpóra Tanács ülését, illetve azt követően a MÁÉRT ülését, s közösen határoztunk arról, hogy 2021, amikor közösen legyőzzük a járványt, a nemzeti újrakezdés éve lesz. A Nemzeti Újrakezdés Éve programsorozatnál arról döntöttünk, hogy minden hónap kap egy tematikus programot, ebben a 12 hónapban vissza fognak köszönni azok a motívumok, amelyeket az elmúlt években emeltünk ki. A január hónap a sporté volt, a február a gyermekegészségügyé, a március pedig a közösségek hónapja. Február 26-án tartottuk meg a hétvégi magyar iskolák 4. találkozóját – online módon sokkal többen csatlakoztak ehhez a rendezvényhez –, melynek 35 országból mintegy 150 résztvevője volt. Svédországból öten voltak ott az online térben rendezett konferencián.
A pályázatainkat az idei évben is meg fogjuk hirdetni. Az első felhívásnál működésre, fejlesztésre, eszközbeszerzésre pályázhatnak majd a különböző szervezetek. A második felhívásban programok, rendezvények szervezésére, tartására lehet majd pályázni (miután a vírushelyzet enyhül, s újra lehet programokat tartani).
A KCSP programról is kell beszélnünk. Sajnos 2020 nyarán nem került meghirdetésre, mert nem láttuk biztosítottnak, hogy ösztöndíjasaink ki tudnak menni az állomáshelyeikre, egyáltalán az adott országok hajlandóak-e, a szervezetek pedig tudják-e őket fogadni.
A fontos az, hogy a diaszpórában élő fiatalokat meg tudjuk szólítani és be tudjuk vonni a magyarországi középfokú és felsőfokú képzésbe. A gimnáziumi képzést a vírushelyzet miatt egyelőre nem tudtuk elindítani a sárospataki református kollégiumban. Terveink szerint a következő évektől valóban be tud indulni ez a képzés, s a járvány lecsillapulása, megszűnése után a felsőoktatásba is be tudjuk vonni a diaszpóra fiatalságát.
A Rákóczi Szövetség 2019-ben is ezer diaszpórában élő fiatalt tudott hazahívni a Kárpát-medencébe (a programban az anyaországon kívüli helyszínek is szerepelnek). 2020-ban ez nem valósult meg, az idén akkor jöhet létre, ha enyhül a járványhelyzet. Közben zajlik a sátoraljaújhelyi táborhely átalakítása, korszerűsítése, kapacitásbővítése. Sátoraljaújhely azért is jó helyszín, mert a magyar történelem arról a tájról indult el, nagyon közel van a Felvidékhez, Kárpátaljához, Erdélyhez, néhány kilométerre van Borsitól, Rákóczi Ferenc szülőhelyétől, illetve a karosi, honfoglaláskori temető is a vonzáskörzetében van.
Ezúton gratulálok Bihari Szabolcs elnök úrnak és az újonnan megválasztott vezetőségnek is!

Levél az Olvasóhoz

Levél az Olvasóhoz

Kedves Olvasó! 2022. március 16.
Kedves Híradó Olvasók! Minden márciusban annak öröme tölt el, hogy hamarosan itt a tavasz – a természet újjáéled, a tavaszi hérics, a leánykökörcsin, a hóvirág, az erdei szellőrózsa, a különféle kosborok, májusban pedig a piros kígyószisz bontja szirmait. Eszembe jut,…
Tovább
Sötétség (Dark)

Sötétség (Dark)

Könyvespolc 2022. március 16.
Pár éve egyszer már rákattantam erre a sorozatra, de az első évad nyitva hagyott befejezése után kikerült a fókuszból, valahogy nem kerestem rá, hogy lett-e folytatás. Mostanában viszont német nyelvgyakorlásként lepörgettem pár sorozatot a Netflixen, így került elő ismét a…
Tovább
Galériák kínálata Göteborgban télvíz idején

Galériák kínálata Göteborgban télvíz idején

Képzőművészet 2022. március 16.
Grafik i Väst galéria Göteborg. Fia Kvissberg „Játék a színekkel és a formákkal” 2022.01.29.–02.16.
Tovább
„Nekünk, fiataloknak fontos, hogy az érveink eljussanak a döntéshozókhoz!”

„Nekünk, fiataloknak fontos, hogy az érveink eljussanak a döntéshozókhoz!”

Portré 2022. január 01.
Beszélgetés Rácz Zsófia helyettes államtitkárral. Budapesten született 1997-ben, tanulmányait jogász szakon végzi az Eötvös Loránd Tudományegyetemen, dolgozott az Alapjogokért Központ elemzőjeként, de Magyarország ENSZ ifjúsági delegáltjaként számtalan közösségi szerepvállalás is fűződik a nevéhez. Rácz Zsófia helyettes államtitkárt kérdeztem családról, hitről,…
Tovább
Kolozsvári Magyar napok – Beszélgetés Gergely Balázzsal

Kolozsvári Magyar napok – Beszélgetés Gergely Balázzsal

Portré 2021. július 06.
Úgy éreztem, a kulturális-közéleti szervezéssel talán többet adhatok vissza a közösségemnek azokból a szellemi javakból, amelyeknek legfőképpen azáltal lettem birtokosa, hogy magyarnak születtem. 1977-ben született Kolozsváron. Régész, történész, közösségszervező, a Kolozsvári Magyar Napok főszervezője, a Kincses Kolozsvár Egyesület elnöke. Nős,…
Tovább

Egyesületek

Hírek a malmői Hungaroclubból

Hírek a malmői Hungaroclubból

Sajnos a 2021-es év vírushelyzetére való tekintettel egyesületünk tagjai ritkán találkozhattak.
Talpra, göteborgi magyar!

Talpra, göteborgi magyar!

Több generáció együtt a Márton napi sokadalomban Sokféleképp lehet „talpra állni” és tenni, cselekedni egy közösség összekovácsolásáért, megtartásáért.…
Bereczky-Veress Biborka 2021. október 23-i beszéde

Bereczky-Veress Biborka 2021. október 23-i beszéde

Helyszín: Stockholmi Magyar Ház. Az 1956-os forradalom és szabadságharc 65. évfordulója ünnepi szónokának Lakatos Mihály Budapesten élő írót,…

Támogasd újságunkat!

A Híradó a Svédországi Magyarok Országos Szövetségének rendszeresen megjelenő lapja.

A lap célja a Svédországban működő magyar egyesületek éltének bemutatása, a magyar nyelv és hagyományok ápolása valamint a kapcsolattartás az országban szétszórtan élő magyar olvasók között. Az újságot a tagegyesületekben tagdíjat fizető családok térítésmentesen kapják kézhez.

Annak ellenére, hogy a Híradó szerkesztősége önkéntes alapon végzi munkáját, az újság kiadásának költségei – a nyomdai költségek és a postázás – mégis jelentős anyagi terhet jelentenek a SMOSZ számára.

Kérjük, csatlakozz a Híradó Baráti Köréhez, és tagdíjad befizetésével támogasd az újság további megjelenését!

 

Éves tagsági díj családonként: 100 kr

A tagdíjat a következő számlára lehet befizetni:

Bankgiro 244-1590

Nem kapta kézhez a Híradót?

 

Kimaradt Híradó szám esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket. Szerkesztőségünknek nincs módjában az elveszett, vagy nem kézbesített példányokat pótolni.

 

Címváltozás esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket, mert ők állítják össze és küldik el a tagság frissített névsorát a SMOSZ címlista felelősének.

Free Joomla templates by L.THEME