A Svédországi Magyarok Országos Szövetségének lapja
 

Diaszpóra hírek

A tavaszi online tisztújító SMOSZ közgyűlés vendégei között köszönthettük Potápi Árpád János államtitkár urat és Pirityiné Szabó Judit főosztályvezető asszonyt a Nemzetpolitikai Államtitkárság részéről. Diaszpóra híreink következnek, első kézből, az államtitkári beszámoló alapján.

Tisztelettel és szeretettel köszöntöm a SMOSZ tagjait, az elnökség tagjait, mindenkit, aki bekapcsolódott az online közgyűlésbe! Szeretnék köszönetet mondani azoknak az elnökségi tagoknak, elnök úrnak, akik az elmúlt időszakban vezették a 47 éve megalakult SMOSZ-t, s megtettek mindent annak érdekében, hogy a svédországi,
körülbelül harmincötezres magyarság meg tudja őrizni az identitását, kultúráját, hagyományát és a magyar nyelvet, s fontos hidat tudjon képezni Magyarország és Svédország, illetve a Kárpát-medencei magyarság és a svédországi magyarok között.
A svédországi magyarságnak kiemelkedő szerepe volt a nyugat-európai magyarokat tömörítő ernyőszervezet (NyEOMSZSZ) létrejöttében és ennek a munkájában mindig is úttörő és kiemelkedő szerepet játszottak a svédországi magyarok, illetve Bihari Szabolcs elnök úr, ezt is szeretném megköszönni. Valamint azt is, hogy ha az elmúlt 10-11 évben olyan méltatlan támadások érték a magyar kormányt vagy Magyarországot, amelyeket jogtalannak éreztünk, akkor mindig megszólaltak, s kiálltak Magyarország mellett.

Potápi Árpád János államtitkár úr
A Nemzeti Összetartozás Évéről még 2019-ben döntött a magyar Országgyűlés, akkor úgy gondoltuk, hogy számos rendezvénnyel, programmal hívjuk fel a magyar nemzet problémáira a világ figyelmét és méltó körülményeket teremtünk mindenhol a világon ahhoz, hogy meg tudjunk emlékezni a 100 évvel ezelőtt történt eseményekre. Ez sajnos sok esetben nem, vagy másképp valósult meg, mint amire számítottunk. De ami külön öröm a számunkra, hogy a diaszpórában élők aktívan bekapcsolódtak ebbe az online világba videóüzenetekkel, kisfilmekkel. Ilyen volt a svédországi magyarok üzenete a Magyar vagyok c. projektben, de az Összetartozásunk Tüze akcióhoz is nagyon sok svédországi magyar közösség kapcsolódott. A Miénk a város című játékban négy diaszpórában élő gyermek is nyert könyvjutalmat. Önök is emlékezhetnek a június 4-hez kapcsolódó Milyen jó, hogy itt vagyunk című pályázatra, melyre nagyon sok helyről érkezett be videóüzenet, kisfilm. A Diaszpóra Tanács 10. ülésére is sajnos online térben került sor. November 26-án együttesen tartottuk meg a Diaszpóra Tanács ülését, illetve azt követően a MÁÉRT ülését, s közösen határoztunk arról, hogy 2021, amikor közösen legyőzzük a járványt, a nemzeti újrakezdés éve lesz. A Nemzeti Újrakezdés Éve programsorozatnál arról döntöttünk, hogy minden hónap kap egy tematikus programot, ebben a 12 hónapban vissza fognak köszönni azok a motívumok, amelyeket az elmúlt években emeltünk ki. A január hónap a sporté volt, a február a gyermekegészségügyé, a március pedig a közösségek hónapja. Február 26-án tartottuk meg a hétvégi magyar iskolák 4. találkozóját – online módon sokkal többen csatlakoztak ehhez a rendezvényhez –, melynek 35 országból mintegy 150 résztvevője volt. Svédországból öten voltak ott az online térben rendezett konferencián.
A pályázatainkat az idei évben is meg fogjuk hirdetni. Az első felhívásnál működésre, fejlesztésre, eszközbeszerzésre pályázhatnak majd a különböző szervezetek. A második felhívásban programok, rendezvények szervezésére, tartására lehet majd pályázni (miután a vírushelyzet enyhül, s újra lehet programokat tartani).
A KCSP programról is kell beszélnünk. Sajnos 2020 nyarán nem került meghirdetésre, mert nem láttuk biztosítottnak, hogy ösztöndíjasaink ki tudnak menni az állomáshelyeikre, egyáltalán az adott országok hajlandóak-e, a szervezetek pedig tudják-e őket fogadni.
A fontos az, hogy a diaszpórában élő fiatalokat meg tudjuk szólítani és be tudjuk vonni a magyarországi középfokú és felsőfokú képzésbe. A gimnáziumi képzést a vírushelyzet miatt egyelőre nem tudtuk elindítani a sárospataki református kollégiumban. Terveink szerint a következő évektől valóban be tud indulni ez a képzés, s a járvány lecsillapulása, megszűnése után a felsőoktatásba is be tudjuk vonni a diaszpóra fiatalságát.
A Rákóczi Szövetség 2019-ben is ezer diaszpórában élő fiatalt tudott hazahívni a Kárpát-medencébe (a programban az anyaországon kívüli helyszínek is szerepelnek). 2020-ban ez nem valósult meg, az idén akkor jöhet létre, ha enyhül a járványhelyzet. Közben zajlik a sátoraljaújhelyi táborhely átalakítása, korszerűsítése, kapacitásbővítése. Sátoraljaújhely azért is jó helyszín, mert a magyar történelem arról a tájról indult el, nagyon közel van a Felvidékhez, Kárpátaljához, Erdélyhez, néhány kilométerre van Borsitól, Rákóczi Ferenc szülőhelyétől, illetve a karosi, honfoglaláskori temető is a vonzáskörzetében van.
Ezúton gratulálok Bihari Szabolcs elnök úrnak és az újonnan megválasztott vezetőségnek is!

Levél az Olvasóhoz

Levél az Olvasóhoz

Kedves Olvasó! 2024. március 26.
Kedves Híradó Olvasók!   Mindenekelőtt szeretnék elbúcsúzni szeretett szerkesztőtársamtól, a Híradó régi munkatársától, a Kékvirág anyanyelvi tábor „Nagymamájától”: Tóth Ildikótól. Sajnálattal fogadtam váratlan halálhírét, előtte néhány héttel elküldte még a Híradó számára – az immáron utolsóvá vált – szövegeit. Elhallgatnak…
Tovább
Agustina Bazterrica - Pecsenyehús

Agustina Bazterrica - Pecsenyehús

Könyvespolc 2024. március 27.
  Kutatok a közelmúlt emlékei között, hogyan és mikor bukkant fel ez a könyv, de nem jut eszembe. Valószínűleg a cím és a könyvborító volt, ami felkelthette az érdeklődésemet szokatlansága miatt. Agustina Bazterrica argentin írónő Pecsenyehús című regényének borítóján egy…
Tovább
A varázslatos szín. A göteborgi kolorizmus története új megvilágításban (második rész)

A varázslatos szín. A göteborgi kolorizmus története új megvilágításban (második rész)

Képzőművészet 2023. december 11.
Olle Olsson Hagalund - Műterem - olaj-vászon   A Híradó októberi számában Carl Kylberg, Tor Bjurström és Gösta Sandels képeinek elemzésén, a korszak bemutatásán keresztül indítottuk útjára a göteborgi kolorizmus történetét új megvilágításba helyező cikksorozatunkat. A második rész további utazásra…
Tovább
Interjú a Skandináviai Szent György Lovagrendről (IVISHFS.se) – 3. rész: beszélgetés lg. Giber Tamás Gáborral

Interjú a Skandináviai Szent György Lovagrendről (IVISHFS.se) – 3. rész: beszélgetés lg. Giber Tamás Gáborral

Portré 2024. március 27.
Jelen írás egy, a Szent György Lovagrend (In Veritate Iustus Sum Huic Fraternali Societati, magyarul: „Valósággal igaz vagyok e testvéri közösség iránt”, rövidítve: IVISHFS) Skandináviában működő nagypriorátusáról szóló sorozat 3. részét képezi, melynek előzményei a Híradó előző két számának hasábjain…
Tovább
„Folytassuk akkor a vallásossággal!”

„Folytassuk akkor a vallásossággal!”

Portré 2023. december 11.
  Nemrégen jelent meg a Híradó hasábjain dr. Sebestyén Gábor nőgyógyász főorvossal, a stockholmi protestáns gyülekezet világi felügyelőjével készített interjú második része. Mivel még ebben sem értünk kérdéseink végére, a beszélgetést folytattuk 2023 augusztusában. A köztünk lévő korkülönbség ellenére jó…
Tovább

Egyesületek

Beszámoló a Tavaszi Szél Kulturális Egyesület programjairól

Beszámoló a Tavaszi Szél Kulturális Egyesület programjairól

  A Kőrösi Csoma Sándor Program 2023–2024. évi göteborgi ösztöndíjasaként az én feladatom a göteborgi Tavaszi Szél Kulturális…
Téli beszámoló a Pannónia Klubtól

Téli beszámoló a Pannónia Klubtól

  Elmondhatjuk, hogy újra egy sikeres bállal zártuk a tavalyi évet, ami a felnőtteknek szánt programjainkat illeti. Az…
Hírek a SOMIT háza tájáról...

Hírek a SOMIT háza tájáról...

2024. február 9-én délután megnyitotta kapuit a SOMIT első idei tábora, a Téli tábor. A táborlakók már pénteken…

Támogasd újságunkat!

A Híradó a Svédországi Magyarok Országos Szövetségének rendszeresen megjelenő lapja.

A lap célja a Svédországban működő magyar egyesületek éltének bemutatása, a magyar nyelv és hagyományok ápolása valamint a kapcsolattartás az országban szétszórtan élő magyar olvasók között. Az újságot a tagegyesületekben tagdíjat fizető családok térítésmentesen kapják kézhez.

Annak ellenére, hogy a Híradó szerkesztősége önkéntes alapon végzi munkáját, az újság kiadásának költségei – a nyomdai költségek és a postázás – mégis jelentős anyagi terhet jelentenek a SMOSZ számára.

Kérjük, csatlakozz a Híradó Baráti Köréhez, és tagdíjad befizetésével támogasd az újság további megjelenését!

 

Éves tagsági díj családonként: 100 kr

A tagdíjat a következő számlára lehet befizetni:

Bankgiro 244-1590

Swish:

Swish


  

 

Nem kapta kézhez a Híradót?

 

Kimaradt Híradó szám esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket. Szerkesztőségünknek nincs módjában az elveszett, vagy nem kézbesített példányokat pótolni.

 

Címváltozás esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket, mert ők állítják össze és küldik el a tagság frissített névsorát a SMOSZ címlista felelősének.

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 

Free Joomla templates by L.THEME