A Svédországi Magyarok Országos Szövetségének lapja
 

Az első Nyugat-Európai Magyar Ifjúsági Konferencia előkészítése

A Nyugat-Európai Országos Magyar Szervezetek Szövetsége 2001. november 25-én alakult (Svédországban, a Stockholmi Magyar Házban) többek között azzal a céllal, hogy összefogja az országos magyar szervezeteket és összehangolja azok munkáját a magyar nyelv és kultúra sikeres megőrzése érdekében Nyugat-Európában.

Mára már számos tagszervezet csatlakozott a szövetséghez: Angliai Magyarok Országos Szövetsége, Ausztriai Magyar Egyesületek és Szervezetek Központi Szövetsége, Cseh- és Morvaországi Magyarok Szövetsége, Észtországi Magyarok „Munkácsy Mihály” Egyesülete, Finnországi Magyarok Egyesülete, Franciaországi Magyarok Szövetsége, Hollandiai Magyar Szövetség, Ír-szigeti Magyar Szervezetek Szövetsége, Lengyelországi Magyar Egyesület, Lettországban Élő Magyarok Balaton Társasága, Litvániai Magyarok Báthory István Kulturális Szövetsége, Németországi Magyar Szervezetek Szövetsége, Norvég Magyar Egyesület, Olaszországi Országos Magyar Egyesületek Szövetsége, Portugál-Magyar Együttműködési Egyesület, Spanyolországi Magyarok Egyesülete, Svájci Magyarház Alapítvány, Svédországi Magyarok Országos Szövetsége. A NyEOMSZSZ egy folyamatosan fejlődő, dinamikus esernyőszervezet, amelynek jelenleg Bihari Szabolcs az elnöke.  
2022. május 27-ére a szövetség ifjúsági konferenciát hirdetett meg a diaszpórában élő 18 és 30 év közötti fiatalok számára, ezáltal lehetőséget kínálva a kapcsolatszerzésre és az eszmecserére. A konferencián országonként 2-2 fiatal vehet részt. Szeretném megjegyezni, hogy Svédországban nagyon sok aktív, tenni akaró magyar fiatal él, hiszen nálunk hatan (!) jelentkeztek az eseményre:  Bartos-Imreh Boróka, Bereczky-Veress Rebeka, Imreh Apolka, Tóth Márton, Szász Kata és Szűts Tamás. Elsősorban a túljelentkezés miatt, de a kellő és megfelelő felkészülés miatt is, több online gyűlést tartottunk csak mi, úgymond házon belül, ahol megbeszéltük a javaslatokat, ötleteket. Emellett a konferencia előkészítése céljából szervezett gyűléseken is aktívan részt vettünk, ahol a fiatalok megismerhették egymást, betekintést nyerhettek a más országokban élő, hozzájuk hasonló magyar társaik életébe. Nagyon sok jó ötlet, javaslat hangzott el ezeken a gyűléseken, amelyeket nagyszerűen lehet itt nálunk, Svédországban élő magyar közösségekben is hasznosítani.
A hat fiatal nagyon jól kiegészíti egymást, eltérő érdeklődéssel ugyan, de hasonló szintű lelkesedéssel és tenni akarással állnak a feladatok elé. A konferenciától függetlenül is azon dolgoznak, hogy az országban élő fiatalokat összehozzák egymással, kapcsolatot teremtsenek, valamint értékes, színvonalas programokat szervezzenek.
Berecki Emőke, a svédországi ifjúsági csapat mentora

Levél az Olvasóhoz

Levél az Olvasóhoz

Kedves Olvasó! 2022. július 05.
Kedves Híradó Olvasók!   Oly mélyre estünk, hogy nem hullhatunk már, nincs is magas és nincs számunkra mély. Anyánk nyelvén sikoltunk a világhoz, mi lesz szivünkkel és mi lesz szavunkkal, ha jő az éj?
Tovább
Mélymerülés a kínai science-fiction világában – A háromtest-probléma

Mélymerülés a kínai science-fiction világában – A háromtest-probléma

Könyvespolc 2022. július 04.
Valami erős sci-fi-t kerestem mostanában, valami olyasmit, mint a Hyperion vagy a Metro 2033 volt legutóbb, ami nyomot hagy bennem és gondolkodásra késztet. Nem is kellett sokáig kutakodnom a neten, gyorsan rám talált A háromtest-probléma című regény. Intuitív módon hatott…
Tovább
Galériák kínálata Göteborgban télvíz idején

Galériák kínálata Göteborgban télvíz idején

Képzőművészet 2022. március 16.
Grafik i Väst galéria Göteborg. Fia Kvissberg „Játék a színekkel és a formákkal” 2022.01.29.–02.16.
Tovább
Interjú Benczédi Zsuzsa nénivel

Interjú Benczédi Zsuzsa nénivel

Portré 2022. július 04.
Benczédi Zsuzsa néni 31 éve él Svédországban, zenetanár, kórusvezető, akinek generációkon átívelő pályafutása példaértékű. Zsuzsa néni lelkesedése sosem fogy el, hiszen mai napig is aktívan vezeti úgy a Ljungby-i Magyar iskolát, mint a kóruspróbákat valamint előadásra készül fáradhatatlanul.
Tovább
„Nekünk, fiataloknak fontos, hogy az érveink eljussanak a döntéshozókhoz!”

„Nekünk, fiataloknak fontos, hogy az érveink eljussanak a döntéshozókhoz!”

Portré 2022. január 01.
Beszélgetés Rácz Zsófia helyettes államtitkárral. Budapesten született 1997-ben, tanulmányait jogász szakon végzi az Eötvös Loránd Tudományegyetemen, dolgozott az Alapjogokért Központ elemzőjeként, de Magyarország ENSZ ifjúsági delegáltjaként számtalan közösségi szerepvállalás is fűződik a nevéhez. Rácz Zsófia helyettes államtitkárt kérdeztem családról, hitről,…
Tovább

Egyesületek

A stockholmi magyar nagykövetség kulturális programjai

A stockholmi magyar nagykövetség kulturális programjai

A stockholmi magyar nagykövetség kulturális programjai
Farsangi mulatság és majális SOMIT módra

Farsangi mulatság és majális SOMIT módra

Bizonyára mindannyian hallottuk már, sőt, sokak napi szókincsében is gyakran előfordul az a közismert mondás, miszerint: „Ember tervez,…
SOMIT TAVASZI TÁBOR

SOMIT TAVASZI TÁBOR

A 2022. évi második SOMIT rendezvény a Tavaszi tábor volt. A koronavírus járvány enyhülését és a korlátozások feloldását…

Támogasd újságunkat!

A Híradó a Svédországi Magyarok Országos Szövetségének rendszeresen megjelenő lapja.

A lap célja a Svédországban működő magyar egyesületek éltének bemutatása, a magyar nyelv és hagyományok ápolása valamint a kapcsolattartás az országban szétszórtan élő magyar olvasók között. Az újságot a tagegyesületekben tagdíjat fizető családok térítésmentesen kapják kézhez.

Annak ellenére, hogy a Híradó szerkesztősége önkéntes alapon végzi munkáját, az újság kiadásának költségei – a nyomdai költségek és a postázás – mégis jelentős anyagi terhet jelentenek a SMOSZ számára.

Kérjük, csatlakozz a Híradó Baráti Köréhez, és tagdíjad befizetésével támogasd az újság további megjelenését!

 

Éves tagsági díj családonként: 100 kr

A tagdíjat a következő számlára lehet befizetni:

Bankgiro 244-1590

Nem kapta kézhez a Híradót?

 

Kimaradt Híradó szám esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket. Szerkesztőségünknek nincs módjában az elveszett, vagy nem kézbesített példányokat pótolni.

 

Címváltozás esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket, mert ők állítják össze és küldik el a tagság frissített névsorát a SMOSZ címlista felelősének.

Free Joomla templates by L.THEME