A Svédországi Magyarok Országos Szövetségének lapja
 

Az első Nyugat-Európai Magyar Ifjúsági Konferencia előkészítése

A Nyugat-Európai Országos Magyar Szervezetek Szövetsége 2001. november 25-én alakult (Svédországban, a Stockholmi Magyar Házban) többek között azzal a céllal, hogy összefogja az országos magyar szervezeteket és összehangolja azok munkáját a magyar nyelv és kultúra sikeres megőrzése érdekében Nyugat-Európában.

Mára már számos tagszervezet csatlakozott a szövetséghez: Angliai Magyarok Országos Szövetsége, Ausztriai Magyar Egyesületek és Szervezetek Központi Szövetsége, Cseh- és Morvaországi Magyarok Szövetsége, Észtországi Magyarok „Munkácsy Mihály” Egyesülete, Finnországi Magyarok Egyesülete, Franciaországi Magyarok Szövetsége, Hollandiai Magyar Szövetség, Ír-szigeti Magyar Szervezetek Szövetsége, Lengyelországi Magyar Egyesület, Lettországban Élő Magyarok Balaton Társasága, Litvániai Magyarok Báthory István Kulturális Szövetsége, Németországi Magyar Szervezetek Szövetsége, Norvég Magyar Egyesület, Olaszországi Országos Magyar Egyesületek Szövetsége, Portugál-Magyar Együttműködési Egyesület, Spanyolországi Magyarok Egyesülete, Svájci Magyarház Alapítvány, Svédországi Magyarok Országos Szövetsége. A NyEOMSZSZ egy folyamatosan fejlődő, dinamikus esernyőszervezet, amelynek jelenleg Bihari Szabolcs az elnöke.  
2022. május 27-ére a szövetség ifjúsági konferenciát hirdetett meg a diaszpórában élő 18 és 30 év közötti fiatalok számára, ezáltal lehetőséget kínálva a kapcsolatszerzésre és az eszmecserére. A konferencián országonként 2-2 fiatal vehet részt. Szeretném megjegyezni, hogy Svédországban nagyon sok aktív, tenni akaró magyar fiatal él, hiszen nálunk hatan (!) jelentkeztek az eseményre:  Bartos-Imreh Boróka, Bereczky-Veress Rebeka, Imreh Apolka, Tóth Márton, Szász Kata és Szűts Tamás. Elsősorban a túljelentkezés miatt, de a kellő és megfelelő felkészülés miatt is, több online gyűlést tartottunk csak mi, úgymond házon belül, ahol megbeszéltük a javaslatokat, ötleteket. Emellett a konferencia előkészítése céljából szervezett gyűléseken is aktívan részt vettünk, ahol a fiatalok megismerhették egymást, betekintést nyerhettek a más országokban élő, hozzájuk hasonló magyar társaik életébe. Nagyon sok jó ötlet, javaslat hangzott el ezeken a gyűléseken, amelyeket nagyszerűen lehet itt nálunk, Svédországban élő magyar közösségekben is hasznosítani.
A hat fiatal nagyon jól kiegészíti egymást, eltérő érdeklődéssel ugyan, de hasonló szintű lelkesedéssel és tenni akarással állnak a feladatok elé. A konferenciától függetlenül is azon dolgoznak, hogy az országban élő fiatalokat összehozzák egymással, kapcsolatot teremtsenek, valamint értékes, színvonalas programokat szervezzenek.
Berecki Emőke, a svédországi ifjúsági csapat mentora

Levél az Olvasóhoz

Levél az Olvasóhoz

Kedves Olvasó! 2023. június 28.
Rendszerint a Nemzeti Összetartozás Napja környékén folytatom a lázas munkát, végzem az utolsó simításokat a júniusi Híradón. Ilyenkor elidőzöm kicsit az idézetek között. Végül ismét egy Kosztolányi Dezső részletet választottam. A következő oldalon olvasható.
Tovább
Pillanatkép. Három kortárs olasz regényről

Pillanatkép. Három kortárs olasz regényről

Könyvespolc 2023. június 28.
Három olasz könyvvel szeretném most megismertetni az olvasót. Paolo Giordano: A prímszámok magánya; Niccolò Ammaniti: Én és te; Stefano Benni: Gyorslábú Achille. Mindhárom kortárs alkotás, érdekes módon mindegyik fókuszában olyan szereplők állnak, akik képtelenek beilleszkedni a társadalomba külső és belső…
Tovább
Péter László kiállításáról Budakeszin 2023 januárjában...

Péter László kiállításáról Budakeszin 2023 januárjában...

Képzőművészet 2023. április 01.
Nagy pelyhekben kezdett szállingózni a hó, amikor autóval elindultam a város másik végére, Budakeszi irányába. Kezdetben még világos volt, de később a pénteki csúcsforgalomban rám esteledett. Amikor megérkeztem a polgármesteri hivatalhoz, már teljesen sötét volt. A belépőket követve rögtön néhány…
Tovább
Egy emigráns-immigráns, aki multikulti külhoni, de magyar – 2. rész

Egy emigráns-immigráns, aki multikulti külhoni, de magyar – 2. rész

Portré 2023. június 28.
Beszélgetések Csernák Mihállyal az életről, a munkáról, a családról, a történelemről és napjaink eseményeiről A svédországi Olofströmben telepedett le 1964-ben, és itt tartózkodott 2010-ig. Mihály nem az ötvenhatosok csoportjának tagjaként, hanem évekkel utánuk érkezett Svédországba, de ugyanazok a feladatok vártak…
Tovább
Beszélgetés Sándor Krisztinával

Beszélgetés Sándor Krisztinával

Portré 2023. június 28.
Brassóban született, jelenleg Csíkszeredában él. Egyetemi tanulmányait Kolozsváron végezte, azóta számtalan közéleti tevékenységben vett részt. Neve összefonódott az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanáccsal, de legtöbben talán a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor, azaz Tusványos kapcsán hallottak róla, melynek hosszú ideig volt…
Tovább

Egyesületek

Hírek a SOMIT háza tájáról…

Hírek a SOMIT háza tájáról…

2023. április 28-án délután 18 órakor ismét megnyíltak a hällebergai SIK Központ ajtajai, újfent helyet biztosítva a hosszú…
Fiatalos lendületet kapott a Boråsi Magyar Egyesület

Fiatalos lendületet kapott a Boråsi Magyar Egyesület

Az idei tavasz nemcsak a természetben hozott némi változást, hanem a Boråsi Magyar Egyesület életét is új lendülettel…
Kók György – a Kőrösi gazda

Kók György – a Kőrösi gazda

Szentekről, boldoggá avatottakról olvasva sokszor elgondolkozunk, hogy tényleg úgy lehetett-e, ahogyan a róluk szóló legenda mondja? Akiről én…

Támogasd újságunkat!

A Híradó a Svédországi Magyarok Országos Szövetségének rendszeresen megjelenő lapja.

A lap célja a Svédországban működő magyar egyesületek éltének bemutatása, a magyar nyelv és hagyományok ápolása valamint a kapcsolattartás az országban szétszórtan élő magyar olvasók között. Az újságot a tagegyesületekben tagdíjat fizető családok térítésmentesen kapják kézhez.

Annak ellenére, hogy a Híradó szerkesztősége önkéntes alapon végzi munkáját, az újság kiadásának költségei – a nyomdai költségek és a postázás – mégis jelentős anyagi terhet jelentenek a SMOSZ számára.

Kérjük, csatlakozz a Híradó Baráti Köréhez, és tagdíjad befizetésével támogasd az újság további megjelenését!

 

Éves tagsági díj családonként: 100 kr

A tagdíjat a következő számlára lehet befizetni:

Bankgiro 244-1590

Swish:

Swish


  

 

Nem kapta kézhez a Híradót?

 

Kimaradt Híradó szám esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket. Szerkesztőségünknek nincs módjában az elveszett, vagy nem kézbesített példányokat pótolni.

 

Címváltozás esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket, mert ők állítják össze és küldik el a tagság frissített névsorát a SMOSZ címlista felelősének.

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 

Free Joomla templates by L.THEME