A Svédországi Magyarok Országos Szövetségének lapja
 

Beszámoló a NYEOMSZSZ tizedik közgyűléséről

 

Tíz év hosszú idő, ha számokban mérjük, de kevés, ha megvalósításokban gondolkodunk.


Tíz éve annak, hogy a Nyugat-Európai Országos Magyar Szervezetek Szövetségének alapkövét Stockholmba letettük, és mondanom sem kell, hogy a bábáskodást a SMOSZ vezetősége vállalta.


A nyugaton élő és működő magyar egyesületek, szövetségek közös akarata a nemzethez való tartozás, ezen belül kultúránk, nyelvünk megtartása. Hisz az ezen törekvésekben való munka hatékonyabb, ha közösen munkálkodunk, ha közösen egyet akarunk.


Idén szeptember 25-27 között Vilniusban a 10. alkalommal gyűltek egybe Nyugat-Európa 11országának képviselői ( két szervezet megbízással képviselte magát), küldöttei eddigi munkánk kiértékelni, jövőbeli terveink bemutatni, azok kivitelezésére lehetőséget találni.

A feladatok bemutatása és elvégzésének megvitatása mellett a közgyűlés napirendi pontjai között vezetőségi választás is szerepelt. Ezt megelőzően ,a választási bizottság alapos munkát végzett, így a vezetőink megkérdezése után a közgyűlés kevés változtatással az eddigi jó munkát végző vezetőség tagjait újabb három évre kérte és bízta meg, továbbvinni, megvalósítani közös akaratunk. Miszerint: elnök: dr. Deák Ernő (Ausztria), alelnök: Bihari Szabolcs (Svédország) és dr. Klement Kornél (Németország), gazdasági felelős: Blénesy Emese (Svédország), elnökségi tagok: Piri Zoltán (Hollandia), Lukácsffy Kristof (Finnország), Lindop Márta (Anglia), Homoki Mária (Litvánia), Wurts Erzsébet (Ausztria) valamint küldöttek mint a tagországok képviselői.


Dániai és észtországi szervezetek megbízólevéllel helyettesítették részvételüket és szavazati jogaikat.


A közgyűlés vendégeiként Répás Zsuzsa államtitkár helyettes, Márky Zoltán, az országgyűlés külügyi hivatalának képviselője és dr. Kovács Attila osztályvezető vettek részt.


Dr. Déák Ernő a vendégek, egybegyűltek szívélyes köszöntésével nyitotta meg a napot, majd ünnepi köszöntőjében méltatta az elmúlt 10 év munkáját és megvalósításait.


Répás Zsuzsa államtitkár helyettes asszony a NYEOMSZSZ őszinte önkéntes munkáját mintaértékűnek minősítette. Beszédében kiemelte munkánk fontosságát, amely része a nemzetünk felemelkedésére tett erőfeszítéseknek, az országimázs erősítésének és ezekben a törekvésekben szövetségünket partnerként, támaszként tartják számon.


A köszöntések és kiértékelő beszédek után a napirendben megfogalmazott feladatok megvitatására került sor.


Bihari Szabolcs hét pontban összefoglalt cselekvési tervet ismertetett, amely megmaradásunkért, a jövő nemzedék megtartásáért, nemzetünk felemelkedéséért végzett munkánk hatékonyabb kivitelezéséhez vezethet:
szervezetek megerősítése, gazdaság és kereskedelem, lobbi tevékenység és identitás, oktatás és kultúra, ifjúság és cserkészet, ingatlanok felmérése és hasznosítása, egyházak.

 

Ezt követően Klement Kornél a Diaszpóra Tanács munkájáról, struktúrájának megteremtéséről tartott tájékoztatót.


A gazdasági kérdések, támogatások megvitatása majd az országok tevékenységi beszámolói következtek: Anglia, Észtország, Finnország, Hollandia, Lengyelország, Lettország (beszámolójukban a megalakulásuk 20. évfordulójáról is szóltak), Litvánia (idei házigazdánk képviselője, Homoki Mária méltatta a Báthory István nevét viselő 118 tagot számláló alapítvány működését, melynek munkájával magyar kultúránk a Litván kultúrális élet tudatában él és foglal helyet).


Az internetes újságunk, az Őrszavak bemutatását valamint a szerkesztőség eddigi munkájának beszámolóját dr. Kvácsné Németh Mária, az újság tanítástani részének a felelőse és Székely Győző főszerkesztő mutatták be.


A beszámolók után a gazdasági kérdések, a jövő tervezése következett: költségvetés, további feladatok, célok.


Répás Zsuzsa hozzászólásában a beindítandó nemzeti regisztrációnak a fontosságát ismertette. Szólt azokról a tervekről, amelyek célja:


- egy olyan honlap megformálása, mely a szervezetek megszólítása, egy interaktív párbeszéd lenne a kormány és a határon túli szervezetek között;
- valamint hírösszefoglaló (napi hírek magyar nyelven, heti hírek magyar és angol nyelven,), továbbá szervezetek hírei;
- egy diaszpóra tanács megalapítása;
- támogatások a Bethlen Alapítvány (Szülőföld Alap helyett) munkaterülete.


Majd kérdések és azok megvitatása következett, amelyek mind-mind munkánk továbbvitelére, még hasznosabbá és hatékonyabbá tételére vonatkoztak.


Hosszan tartó kiértékelésekkel, véleménycserékkel és végül közös döntések határozatok meghozatalával telt a nap. A napot záró ünnepi vacsoránkon a Magyar Köztársaság litvániai nagykövetségéről Pecze Zoltán nagykövet és Barkaszi Zsófia I. oszt. titkár, első beosztott, konzul vettek részt.


A NYEOMSZSZ elnöksége - az ünnep hangulatát emelve - díszoklevelet nyújtott át olyan személyeknek, akik az eltelt 10 év alatt odaadó és kiemelkedő munkásságuk révén példaként járnak előttünk: Wennesz László (Svédország), Pátkai Róbert (Anglia), id. Klement Kornél (Németország), Tóth Miklós (Hollandia), Böröcz József (Svájc).


Az est folyamán alkalmunk adódott a résztvevőkkel való baráti beszélgetésekre, új arcokkal, új társakkal való ismerkedésre, ami mind-mind a kapcsolatok erősítését, a közös munkavállalást szolgálta.


A jó hangulat velejárója a nóta is, ami a nap fáradalmait igazi örmmé változtatja, és újra meg újra rádöbbent, hogy bárhonnan, bármilyen messzi földről is érkeztünk, nagy kincskünknek - a nótáknak, daloknak - a szavával is eggyüvé tartózónak érezhetjük magunk, bármerre is vetett a sors, bárhol is születtek őseink.

 

Tompa Anna

Levél az Olvasóhoz

Levél az Olvasóhoz

Kedves Olvasó! 2022. december 27.
Uraji köd / Fotó: Antal József Kedves Híradó Olvasók!
Tovább
Tao Te King

Tao Te King

Könyvespolc 2022. december 27.
Pár útravalót már felpakoltam erre a képzeletbeli könyvespolcra azokból az olvasmányokból, melyek az embert az olvasás örömén túl, mintegy segítőtársként kísérhetik életútján. Szóba került már jó pár meghatározó név, eszme, vallás, de ma álljon itt egy igazi klasszikus, amely immáron…
Tovább
„Tűz-víz-föld-levegő” – Angi István festőművész kiállítása

„Tűz-víz-föld-levegő” – Angi István festőművész kiállítása

Képzőművészet 2022. október 23.
2022 Angi István: Hegyek napsütésben, akril - vászon 2022.07.07 – 08.31. Bárczay kastély galériája, Felsőzsolca. Mintegy két tucat frissen készült olajfestmény és körülbelül ugyanennyi, főleg fából készült kisplasztika fogadja a látogatót Angi István kiállításán. A képek figuratívak, a legelvontabb alkotásokon…
Tovább
Sipos Loránd kiállítása a stockholmi Magyar Házban

Sipos Loránd kiállítása a stockholmi Magyar Házban

Portré 2022. október 23.
Bereczky-Veress Biborka: Bevallom, amikor felhívtam telefonon Sipos Lorándot, még nem ismertem őt és egyetlen festményét sem láttam élőben. Vezetőségi tagunk, Tiglezán Csilla, aki sajnos ma nem lehet jelen, hívta fel a figyelmünk a művész munkáira. Az interneten keresztül megtekinthető sok…
Tovább
„Néha jó az ismeretlenbe menni, mert az ember vágyik rá és sok mindent tanul általa”

„Néha jó az ismeretlenbe menni, mert az ember vágyik rá és sok mindent tanul általa”

Portré 2022. október 23.
Jégkorong kapus, többszörös magyar válogatott, egyben az első magyar játékos, aki az észak-amerikai jégkorong ligák legfelső osztályában játszott (NHL). 2008-ban tagja volt a szapporói jégkorong-világbajnokság győztes csapatának, de részt vett a 2009-es A csoportos jégkorong-világbajnokságon is. Kisgyerekkorban kezdett jégkorongozni, hatévesen…
Tovább

Egyesületek

Hírek a SOMIT háza tájáról… Hagyományaink nyomában

Hírek a SOMIT háza tájáról… Hagyományaink nyomában

Mindössze néhány héttel a rendkívül jól sikerült SOMIT családos tábor után egy hétvége erejéig (2022. október 21. és…
Újra elindulóban az ifik társasága

Újra elindulóban az ifik társasága

A tavaszi közgyűlésen bemutatkozott hat magyar fiatal, akik akkor lelkesen meséltek a jövőbeli céljaikról és arról, hogy miképpen…
Pedagógusok a házban

Pedagógusok a házban

A jó pedagógus olyan, mint a télen a kamrában lógó szárazkolbász, szalámi: minél több van belőle, és minél…

Támogasd újságunkat!

A Híradó a Svédországi Magyarok Országos Szövetségének rendszeresen megjelenő lapja.

A lap célja a Svédországban működő magyar egyesületek éltének bemutatása, a magyar nyelv és hagyományok ápolása valamint a kapcsolattartás az országban szétszórtan élő magyar olvasók között. Az újságot a tagegyesületekben tagdíjat fizető családok térítésmentesen kapják kézhez.

Annak ellenére, hogy a Híradó szerkesztősége önkéntes alapon végzi munkáját, az újság kiadásának költségei – a nyomdai költségek és a postázás – mégis jelentős anyagi terhet jelentenek a SMOSZ számára.

Kérjük, csatlakozz a Híradó Baráti Köréhez, és tagdíjad befizetésével támogasd az újság további megjelenését!

 

Éves tagsági díj családonként: 100 kr

A tagdíjat a következő számlára lehet befizetni:

Bankgiro 244-1590

Swish:

Swish


  

 

Nem kapta kézhez a Híradót?

 

Kimaradt Híradó szám esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket. Szerkesztőségünknek nincs módjában az elveszett, vagy nem kézbesített példányokat pótolni.

 

Címváltozás esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket, mert ők állítják össze és küldik el a tagság frissített névsorát a SMOSZ címlista felelősének.

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 

Free Joomla templates by L.THEME