A Svédországi Magyarok Országos Szövetségének lapja
 

Megtartották a SOMIT téli táborát

Február 14-16-án a SOMIT téli táborát tartotta meg Hälleberga Tábortanyán – a kolbásztöltés és a farsang jegyében. A táborban az idősebb és az ifi SOMIT-osok is szép számmal vettek részt, és elmondhatom, hogy méltó télbúcsúztató tábornak bizonyult az az örömteli két és fél nap, amely során befogadott minket Hälleberga otthonos közege.

Fotó: Bitay Zsolt

Péntek este már felhőtlen hangulat és baráti mulatozás várta a résztvevőket ezen a nyugodt, csendes természeti környezetben fészkelő helyen: megérkeztünkkor is arról árulkodott a hangulat, hogy az ide látogató a lehető legideálisabb helyre jött kipihenni a tél fáradalmait, a mozgáshiányt, a derű utáni vágyát és a természet iránti szomját.

Fotó: Bitay Zsolt

A szervezők már jó időben gondoskodtak a tábor rendben és kényelemben való lebonyolításáról, hogy a résztvevők valóban a pihenésre és a kikapcsolódásra tudjanak koncentrálni. Péntek este máris összerázódott a társaság, hogy szombat délelőtt kezdetét vegye a kolbásztöltő-verseny és a különböző játékok és vetélkedők. A reggeltől tüsténkedő két kolbásztöltő csapat izgalma folyamatosan lüktető energiával látta el a tábor hangulatát – mindenki kíváncsian várta a verseny eredményét és persze a kolbászkóstolást. Délelőtt Kovács Gábor Kőrösi ösztöndíjas disznóvágáshoz kapcsolódó játékos-ismeretterjesztő kvíze indította a programok sorozatát nagyon felszabadult légkört teremtve, délután pedig kóstolással és játékokkal egybekötött gasztronómiai vetélkedő, valamint a szabad levegőn tartott „parasztolimpia” gondoskodott a táborozók még annál is fesztelenebb lelkiállapotáról (utóbbi kettőt Mészáros Attila Kőrösi ösztöndíjas társammal tartottam jómagam). A parasztolimpia számtalan derültebbnél derültebb percet ajándékozott a résztvevők számára. Megtudhattuk, ki mennyire erős gyorsasági versenyben cipelni csapattársát, mennyire ügyes bokáig érő hóban zöldségeket találni időre, milyen sokáig tud kinyújtott karral vizesvödröt tartani, vagy éppen krumplit lába között tartva a célegyenesig ugrálni.

Fotó: Bitay Zsolt

Este a zsűri hosszas mérlegelése után megszületett a kolbásztöltő verseny eredménye: a Napkeleti Bölcsek tudhatták magukénak a győzelmet, de meg kell jegyezni, hogy a verseny nagyon szoros volt!  A kolbásztöltés „munkadarabjait” aztán elégedetten kóstolta, illetve falta a tábor lelkes közössége a vacsorán, melyet a nap másik fénypontja, a jelmezbemutató követett.   A bemutató betetőzte a búfelejtő hangulatot: az indulók jellemzően a szürrealitás és az abszurditás fogásait kihasználva alkottak jelmezt és ezzel megváltozott identitást maguknak. Felvonult szökött rab, macskanő, 60-as évekbeli hippi, különös bohóc és középkori várkisasszony is az indulók között. A jelmezes transzfiguráció (de még a látványa is) mindenkinek segített levetni a tél már kényelmetlen, nehéz csuháját, és előkészíteni a helyet a tavaszváró „öltözethez”.

Fotó: Bitay Zsolt

Vasárnap mindenki a következő tábor közeledtének örömében vált el a többiektől: áprilisban ifiSOMIT tábor lesz Hällebergán, májusban pedig újból lesz SOMIT tábor. Mekkora vígság lesz majd akkor a régen várt tavaszban eltölteni ezeket a napokat a Tábortanyán és a körülötte elterülő gyönyörű természeti környezetben!

 

Zsuppán Klaudia

 

 

 
Levél az Olvasóhoz

Levél az Olvasóhoz

Kedves Olvasó! 2024. március 26.
Kedves Híradó Olvasók!   Mindenekelőtt szeretnék elbúcsúzni szeretett szerkesztőtársamtól, a Híradó régi munkatársától, a Kékvirág anyanyelvi tábor „Nagymamájától”: Tóth Ildikótól. Sajnálattal fogadtam váratlan halálhírét, előtte néhány héttel elküldte még a Híradó számára – az immáron utolsóvá vált – szövegeit. Elhallgatnak…
Tovább
Agustina Bazterrica - Pecsenyehús

Agustina Bazterrica - Pecsenyehús

Könyvespolc 2024. március 27.
  Kutatok a közelmúlt emlékei között, hogyan és mikor bukkant fel ez a könyv, de nem jut eszembe. Valószínűleg a cím és a könyvborító volt, ami felkelthette az érdeklődésemet szokatlansága miatt. Agustina Bazterrica argentin írónő Pecsenyehús című regényének borítóján egy…
Tovább
A varázslatos szín. A göteborgi kolorizmus története új megvilágításban (második rész)

A varázslatos szín. A göteborgi kolorizmus története új megvilágításban (második rész)

Képzőművészet 2023. december 11.
Olle Olsson Hagalund - Műterem - olaj-vászon   A Híradó októberi számában Carl Kylberg, Tor Bjurström és Gösta Sandels képeinek elemzésén, a korszak bemutatásán keresztül indítottuk útjára a göteborgi kolorizmus történetét új megvilágításba helyező cikksorozatunkat. A második rész további utazásra…
Tovább
Interjú a Skandináviai Szent György Lovagrendről (IVISHFS.se) – 3. rész: beszélgetés lg. Giber Tamás Gáborral

Interjú a Skandináviai Szent György Lovagrendről (IVISHFS.se) – 3. rész: beszélgetés lg. Giber Tamás Gáborral

Portré 2024. március 27.
Jelen írás egy, a Szent György Lovagrend (In Veritate Iustus Sum Huic Fraternali Societati, magyarul: „Valósággal igaz vagyok e testvéri közösség iránt”, rövidítve: IVISHFS) Skandináviában működő nagypriorátusáról szóló sorozat 3. részét képezi, melynek előzményei a Híradó előző két számának hasábjain…
Tovább
„Folytassuk akkor a vallásossággal!”

„Folytassuk akkor a vallásossággal!”

Portré 2023. december 11.
  Nemrégen jelent meg a Híradó hasábjain dr. Sebestyén Gábor nőgyógyász főorvossal, a stockholmi protestáns gyülekezet világi felügyelőjével készített interjú második része. Mivel még ebben sem értünk kérdéseink végére, a beszélgetést folytattuk 2023 augusztusában. A köztünk lévő korkülönbség ellenére jó…
Tovább

Egyesületek

Beszámoló a Tavaszi Szél Kulturális Egyesület programjairól

Beszámoló a Tavaszi Szél Kulturális Egyesület programjairól

  A Kőrösi Csoma Sándor Program 2023–2024. évi göteborgi ösztöndíjasaként az én feladatom a göteborgi Tavaszi Szél Kulturális…
Téli beszámoló a Pannónia Klubtól

Téli beszámoló a Pannónia Klubtól

  Elmondhatjuk, hogy újra egy sikeres bállal zártuk a tavalyi évet, ami a felnőtteknek szánt programjainkat illeti. Az…
Hírek a SOMIT háza tájáról...

Hírek a SOMIT háza tájáról...

2024. február 9-én délután megnyitotta kapuit a SOMIT első idei tábora, a Téli tábor. A táborlakók már pénteken…

Támogasd újságunkat!

A Híradó a Svédországi Magyarok Országos Szövetségének rendszeresen megjelenő lapja.

A lap célja a Svédországban működő magyar egyesületek éltének bemutatása, a magyar nyelv és hagyományok ápolása valamint a kapcsolattartás az országban szétszórtan élő magyar olvasók között. Az újságot a tagegyesületekben tagdíjat fizető családok térítésmentesen kapják kézhez.

Annak ellenére, hogy a Híradó szerkesztősége önkéntes alapon végzi munkáját, az újság kiadásának költségei – a nyomdai költségek és a postázás – mégis jelentős anyagi terhet jelentenek a SMOSZ számára.

Kérjük, csatlakozz a Híradó Baráti Köréhez, és tagdíjad befizetésével támogasd az újság további megjelenését!

 

Éves tagsági díj családonként: 100 kr

A tagdíjat a következő számlára lehet befizetni:

Bankgiro 244-1590

Swish:

Swish


  

 

Nem kapta kézhez a Híradót?

 

Kimaradt Híradó szám esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket. Szerkesztőségünknek nincs módjában az elveszett, vagy nem kézbesített példányokat pótolni.

 

Címváltozás esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket, mert ők állítják össze és küldik el a tagság frissített névsorát a SMOSZ címlista felelősének.

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 

Free Joomla templates by L.THEME