A Svédországi Magyarok Országos Szövetségének lapja
 

Hajdan-Hajdú

A tánc szinte egyidős az emberrel. Hangulatot, gondolatokat fejez ki, hogy lássa és értse az, aki nézi. Az egykori „hó-rukk” munkadalok mellé késedelem nélkül társult a mozgás, amely hamarosan a tánc nevet kapta. Az úgynevezett népi tánc a művészi tánchoz, majd a baletthez vezetett. A kiváló táncosok munkáját koreográfusok hangolták össze.

A minap a Kőrösi Csoma Sándor Művelődési Kör meghívására Göteborgba látogattak az 1953-ban megalakult Debreceni Hajdú Táncegyüttes seniorjai, azok, akiket a néptánc, a dalok és barátok szeretete 2003-ban arra az elhatározásra késztetett, hogy saját szórakoztatásukra folytassák táncos pályafutásukat. Ez a közösség a HAJDAN-HAJDÚ SENIOR TÁNCEGYÜTTES nevet kapta. 

A szomorú időjárás dacára igen szép számmal jöttek érdeklődők Backába, az új kultúraréna nagyszerű termébe. Jó volt a világítás és a hangosítás is. A hangot azért is említem, mert a SENIOROK táncát felvételről a nagyszerű BÜRKÖS Zenekar kísérte. A műsort Kiss József szerkesztette. Tőle és Dorogi Zsuzsannától az előadás megkezdése előtti percekből raboltam néhányat, hogy tőlük halljak a tíz tagú együttesről.

- Tíz lelkes ember, aki nem tud lemondani a táncról. Megérdemlik, hogy nevüket megismerjük.

- Valóban lelkes emberekről van szó – hagyta jóvá Kiss József és Dorogi Zsuzsanna is helyeselt. Felváltva mondták a neveket. - Kissné Ádám Zsuzsa, Csendom Éva, Nagy Magdolna, Kaskötőné Kovács Erzsébet, Tóth Miklós, Tolnai János, Bakó László, Fényi Máté..

- És ön, Kiss József. 

Az, hogy a férfi táncosok bajszán, haján megcsillantak az ősz szálak, mit sem jelentett.  A lábak dobogása, az asszonyok pörgő szoknyája és dala olyan friss volt, mint a már nagyon várt tavaszi szellő. Az, hogy hazánktól távol olyan gyakran emlegetjük az otthonról hozott kultúránk ápolásának fontosságát, nem elcsépelt ismételgetése egy fontos gondolatnak. A magyar dalok, a tánc és zene nem véletlenül hatott ennyire a közönségre. A SENIOR-ok elhozták nekünk otthonról a hangulatot, a haza sosem múló szeretetét, amelyről néha talán egy-egy pillanatra megfeledkezünk, amikor a rádió nem magyarul szól hozzánk.

Dobos-Tams-fotoja2

Az együttes a magyar nyelvterületek néptáncait mutatta be. Mezőségi-, széki-, somogyi-, székely-, szatmári-, szilágysági-, és moldvai táncokat láttunk. A dalok között néha olyan szellemes szövegeket ismertünk meg, amelyeken teli szívből nevethetett a közönség.

- A táncon és éneken túl fontos lehet a gyakori próbák, fellépések élménye is.

- Nos, valóban – mondotta Kiss József. - A közös művészeti munka során kialakult családias hangulat életre szóló barátságokat eredményezett. Többen itt találták meg szerelmüket, életük párját is.

Az előadás befejeztével elhangzott a meghívás:

- És most minden vendégünket szeretettel látjuk egy kis táncházra. Próbálják ki, milyen érzés együtt táncolni. A közönségből senki nem sietett haza. Táncolni? Hááát! Azután felcsendült a zene, a táncosok újra előjöttek és invitálták az addigi nézőket:

- Csak tessék. Csak tessék. De először igyuk meg a bort, hiszen az üveges táncban az üvegben nem málnaszörp volt ám!

A bor hamar elfogyott és ez jó alapot adott a táncház beindulásához. Mindenki táncolt.

Kedves debreceni Hajdan-Hajdúk, köszönjük a szívmelengető élményt. További sok sikert kívánunk mindannyiuknak.

 

Maróti László

 

Levél az Olvasóhoz

Levél az Olvasóhoz

Kedves Olvasó! 2020. március 24.
Kedves Híradó Olvasók! Ezennel fölveszem azt a bizonyos letett lantot. Nyilván mindenki máshogy szólaltatja meg kicsit a hangszert, beleviszi önmagát, a személyiségét. Egy évek alatt kiforrott lapot kaptam örökül. Nem kezdtem gyors, mindenáron való változtatásokba. Először szeretném hallani, hogyan szól…
Tovább
A bükki partizánok útján

A bükki partizánok útján

Kárpát-medence 2020. április 03.
Az eddigi útleírásaim közül ez a mostani visz legközelebb szülővárosomhoz. Tulajdonképpen egy ó-bükki hátizsákos túrára hívom most magammal a kedves Olvasót! Őszintén remélem, hogy mire ezek a sorok eljutnak hozzátok, már a tavaszi erdőben sétálhatunk! Egy barátommal, volt kollégámmal elhatároztuk,…
Tovább
Őszi látogatás Firenzében

Őszi látogatás Firenzében

Képzőművészet 2020. április 02.
Ősszel Firenzébe látogattunk. Este érkeztünk meg a pályaudvarra. Fél órába is beletelt, mire a vasútállomás körül megtaláltuk a szállásunkra induló városi autóbusz megállóját. A város fényei első látásra is vonzónak tűntek. Átkeltünk az Arnó folyó hídján, és az első megállóban…
Tovább

Egyesületek

Új év, új kezdetek a Jönköpingi Magyar Egyesületben

Új év, új kezdetek a Jönköpingi Magyar Egyesületben

A programokkal teli 2019-es év után új fejezet nyílt a Jönköpingi Magyar Egyesület életében. A tavalyi évben 35…
A stockholmi Magyar Ház technikai korszerűsítése

A stockholmi Magyar Ház technikai korszerűsítése

A stockholmi Magyar Ház Házkezelősége 2019-ben sikeresen pályázott a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. által a diaszpórában élő magyarság…
Ez az év is elkezdődött...

Ez az év is elkezdődött...

... de még hogy! Stockholmban már január második hetében beindult az egyesületi élet. A legszorgalmasabbak a színjátszókörösök voltak,…
Téli SOMIT 2020. Beszámoló

Téli SOMIT 2020. Beszámoló

Az idei első, Téli SOMIT mind a szervezők és mind a résztvevők nagy örömére már hetekkel a tábor…
Hajdan-Hajdú

Hajdan-Hajdú

A tánc szinte egyidős az emberrel. Hangulatot, gondolatokat fejez ki, hogy lássa és értse az, aki nézi. Az…
Szabó Tünde borász Göteborgban

Szabó Tünde borász Göteborgban

Magyarországot mindig is jó bortermelő országnak ismerte a világ. Sajnos, a háborút követően volt egy hosszú időszak, amikor…
Hírek a malmői Hungaroclubból

Hírek a malmői Hungaroclubból

A 2020-as évadunkat január végén kezdtük, amikor is Dr. Pölcz Éva tartott nekünk egy érdekes előadást a stresszről,…
A Pannónia Klub életéből

A Pannónia Klub életéből

A 2019-es év végét két, nagyon szép, színvonalas programmal zártuk. Lohn Annamária KCSP-ösztöndíjas Magyar Nobel-díjasok és feltalálók című…
A magyar kultúra napja Malmőben – így emlékeztek a Pannónia Klub tagjai

A magyar kultúra napja Malmőben – így emlékeztek a Pannónia Klub tagjai

A magyar kultúra napját 1989 óta január 22-én tartjuk abból az alkalomból, hogy Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a…
30 éves az eskilstunai magyar közösség

30 éves az eskilstunai magyar közösség

           Egy hazafias érzelmű kis csoport ötleteként, 1989 kora tavaszán, Barra Regina lakásán született…

Támogasd újságunkat!

A Híradó a Svédországi Magyarok Országos Szövetségének rendszeresen megjelenő lapja.

A lap célja a Svédországban működő magyar egyesületek éltének bemutatása, a magyar nyelv és hagyományok ápolása valamint a kapcsolattartás az országban szétszórtan élő magyar olvasók között. Az újságot a tagegyesületekben tagdíjat fizető családok térítésmentesen kapják kézhez.

Annak ellenére, hogy a Híradó szerkesztősége önkéntes alapon végzi munkáját, az újság kiadásának költségei – a nyomdai költségek és a postázás – mégis jelentős anyagi terhet jelentenek a SMOSZ számára.

Kérjük, csatlakozz a Híradó Baráti Köréhez, és tagdíjad befizetésével támogasd az újság további megjelenését!

 

Éves tagsági díj családonként: 100 kr

A tagdíjat a következő számlára lehet befizetni:

Bankgiro 244-1590

Nem kapta kézhez a Híradót?

 

Kimaradt Híradó szám esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket. Szerkesztőségünknek nincs módjában az elveszett, vagy nem kézbesített példányokat pótolni.

 

Címváltozás esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket, mert ők állítják össze és küldik el a tagság frissített névsorát a SMOSZ címlista felelősének.

Free Joomla templates by L.THEME