A Svédországi Magyarok Országos Szövetségének lapja
 

Hajdan-Hajdú

A tánc szinte egyidős az emberrel. Hangulatot, gondolatokat fejez ki, hogy lássa és értse az, aki nézi. Az egykori „hó-rukk” munkadalok mellé késedelem nélkül társult a mozgás, amely hamarosan a tánc nevet kapta. Az úgynevezett népi tánc a művészi tánchoz, majd a baletthez vezetett. A kiváló táncosok munkáját koreográfusok hangolták össze.

A minap a Kőrösi Csoma Sándor Művelődési Kör meghívására Göteborgba látogattak az 1953-ban megalakult Debreceni Hajdú Táncegyüttes seniorjai, azok, akiket a néptánc, a dalok és barátok szeretete 2003-ban arra az elhatározásra késztetett, hogy saját szórakoztatásukra folytassák táncos pályafutásukat. Ez a közösség a HAJDAN-HAJDÚ SENIOR TÁNCEGYÜTTES nevet kapta. 

A szomorú időjárás dacára igen szép számmal jöttek érdeklődők Backába, az új kultúraréna nagyszerű termébe. Jó volt a világítás és a hangosítás is. A hangot azért is említem, mert a SENIOROK táncát felvételről a nagyszerű BÜRKÖS Zenekar kísérte. A műsort Kiss József szerkesztette. Tőle és Dorogi Zsuzsannától az előadás megkezdése előtti percekből raboltam néhányat, hogy tőlük halljak a tíz tagú együttesről.

- Tíz lelkes ember, aki nem tud lemondani a táncról. Megérdemlik, hogy nevüket megismerjük.

- Valóban lelkes emberekről van szó – hagyta jóvá Kiss József és Dorogi Zsuzsanna is helyeselt. Felváltva mondták a neveket. - Kissné Ádám Zsuzsa, Csendom Éva, Nagy Magdolna, Kaskötőné Kovács Erzsébet, Tóth Miklós, Tolnai János, Bakó László, Fényi Máté..

- És ön, Kiss József. 

Az, hogy a férfi táncosok bajszán, haján megcsillantak az ősz szálak, mit sem jelentett.  A lábak dobogása, az asszonyok pörgő szoknyája és dala olyan friss volt, mint a már nagyon várt tavaszi szellő. Az, hogy hazánktól távol olyan gyakran emlegetjük az otthonról hozott kultúránk ápolásának fontosságát, nem elcsépelt ismételgetése egy fontos gondolatnak. A magyar dalok, a tánc és zene nem véletlenül hatott ennyire a közönségre. A SENIOR-ok elhozták nekünk otthonról a hangulatot, a haza sosem múló szeretetét, amelyről néha talán egy-egy pillanatra megfeledkezünk, amikor a rádió nem magyarul szól hozzánk.

Dobos-Tams-fotoja2

Az együttes a magyar nyelvterületek néptáncait mutatta be. Mezőségi-, széki-, somogyi-, székely-, szatmári-, szilágysági-, és moldvai táncokat láttunk. A dalok között néha olyan szellemes szövegeket ismertünk meg, amelyeken teli szívből nevethetett a közönség.

- A táncon és éneken túl fontos lehet a gyakori próbák, fellépések élménye is.

- Nos, valóban – mondotta Kiss József. - A közös művészeti munka során kialakult családias hangulat életre szóló barátságokat eredményezett. Többen itt találták meg szerelmüket, életük párját is.

Az előadás befejeztével elhangzott a meghívás:

- És most minden vendégünket szeretettel látjuk egy kis táncházra. Próbálják ki, milyen érzés együtt táncolni. A közönségből senki nem sietett haza. Táncolni? Hááát! Azután felcsendült a zene, a táncosok újra előjöttek és invitálták az addigi nézőket:

- Csak tessék. Csak tessék. De először igyuk meg a bort, hiszen az üveges táncban az üvegben nem málnaszörp volt ám!

A bor hamar elfogyott és ez jó alapot adott a táncház beindulásához. Mindenki táncolt.

Kedves debreceni Hajdan-Hajdúk, köszönjük a szívmelengető élményt. További sok sikert kívánunk mindannyiuknak.

 

Maróti László

 

Aurora Borealis

Aurora Borealis

Kedves Olvasó! 2020. december 22.
Kedves Híradó Olvasók! Az év elején vettem át a Híradó főszerkesztését. Nagy izgalommal fogtam neki az új kihívások teljesítésének, a márciusi szám még a vírus előtti boldog „békeidőkben” születhetett meg. Azóta ez már a harmadik lap, melyet a koronavírus szeszélyes…
Tovább
Jean-Paul Sartre: Az Undor

Jean-Paul Sartre: Az Undor

Könyvespolc 2020. december 22.
Valahol a Zen Buddhizmus és a Peyote kaktusz szakrális fogyasztásának metszéspontjánál bukkant fel Sartre neve a semmiből. Úgy értem, szinte egyidejűleg hivatkoztak rá valamilyen kontextusban az adott témákban aktuális olvasmányaim szerzői. Így került szóba az Undor c. regény is, amely…
Tovább
Egy kiállítás expresszív képei. Bengt Olsson kiállítása Göteborgban

Egy kiállítás expresszív képei. Bengt Olsson kiállítása Göteborgban

Képzőművészet 2020. december 28.
Meg kell, hogy szokjam, hogy a koronavírus miatt Göteborgban hol lehet, hol pedig a szigorúbb rendelkezések miatt nem lehet kiállításokat látogatni. Így ezúttal egy idén májusban látott kiállításról fogok írni. A most 90 éves művész egykori bemutatkozó kiállítása is az…
Tovább
„Hozzám ez a svéd nyugodtság, lazaság nagyon illik…”

„Hozzám ez a svéd nyugodtság, lazaság nagyon illik…”

Portré 2020. december 28.
1999-ben született és hatéves kora óta a „futballpályán ragadt”. 12 éves korában szerződött az FTC-hez, szerepelt az U17-es és az U19-es magyar válogatottban, 2019 februárja óta pedig már a felnőtt nemzeti csapat tagja. 2020 júniusa óta a göteborgi Kopparbergs csapatát…
Tovább
Óriási felelősség külföldön magyarnak lenni!

Óriási felelősség külföldön magyarnak lenni!

Portré 2020. december 28.
Nemrég felkérést kaptam, hogy készítsek interjút Lázár Oszkárral, én pedig örömmel tettem eleget a feladatnak. Ilyenkor az ember sok mindent hall, sokat tanul: én most leckét kaptam szerénységből, alázatból, hiszen ahogy Oszkárék fogadtak otthonukban – barátságosan, mintha csak a szokásos…
Tovább

Egyesületek

Hírek a malmői Hungaroclubból

Hírek a malmői Hungaroclubból

A 2020-as év – sajnos – nem egy szokványos év lett. Sokan álmainkban sem gondoltunk arra, ami bekövetkezett…
A pandémia ellenére is összetartunk

A pandémia ellenére is összetartunk

Eme évünk megközelítőleg sem alakul a legjobban, azonban az egykori LMKF fiatalok nem adja fel céljait. Elsősorban névváltozással…
Strängnäsi istentisztelet 2020

Strängnäsi istentisztelet 2020

Rendhagyó módon került megrendezésre immár 12. alkalommal a magyar mártírok emlékére megrendezett istentisztelet a strängnäsi Dómtemplomban. Mivel a…
Én beszélni magyart...

Én beszélni magyart...

A legtöbb külföldön élő magyarnak ismerős a fenti jelenség, de sokan csak legyintenek rá, mondván: „olyan aranyos, ahogy…
Egy képzeletbeli riport Göteborgból

Egy képzeletbeli riport Göteborgból

Normális körülmények között ez az írás arról szólna, hogy november nyolcadikán miként tért vissza a Tavaszi Szél a…

Támogasd újságunkat!

A Híradó a Svédországi Magyarok Országos Szövetségének rendszeresen megjelenő lapja.

A lap célja a Svédországban működő magyar egyesületek éltének bemutatása, a magyar nyelv és hagyományok ápolása valamint a kapcsolattartás az országban szétszórtan élő magyar olvasók között. Az újságot a tagegyesületekben tagdíjat fizető családok térítésmentesen kapják kézhez.

Annak ellenére, hogy a Híradó szerkesztősége önkéntes alapon végzi munkáját, az újság kiadásának költségei – a nyomdai költségek és a postázás – mégis jelentős anyagi terhet jelentenek a SMOSZ számára.

Kérjük, csatlakozz a Híradó Baráti Köréhez, és tagdíjad befizetésével támogasd az újság további megjelenését!

 

Éves tagsági díj családonként: 100 kr

A tagdíjat a következő számlára lehet befizetni:

Bankgiro 244-1590

Nem kapta kézhez a Híradót?

 

Kimaradt Híradó szám esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket. Szerkesztőségünknek nincs módjában az elveszett, vagy nem kézbesített példányokat pótolni.

 

Címváltozás esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket, mert ők állítják össze és küldik el a tagság frissített névsorát a SMOSZ címlista felelősének.

Free Joomla templates by L.THEME