A Svédországi Magyarok Országos Szövetségének lapja
 

Gondolatok a csicsókeresztúri Torma-kúriáról

A Skandináviai Magyarok Kulturális és Tudományos Társasága (SMKTT) 2023-ban két előadóval, Madarassy Enikővel és Bereczky Rebekával részt vett a Zürichi Magyar Történelmi Egyesület által szervezett megemlékezésen, amely Dr. Torma Zsófia születésének 190. évfordulója alkalmából került megrendezésre. A helyszín a buda­kalászi Kós Károly Művelődési Ház volt. Madarassy Enikő és Bereczky Rebeka a világhálón keresztül tartották meg előadásaikat.

01

Madarassy Enikő előadás közben.

Miben rejlik Dr. Torma Zsófia nagysága?

Vallotta, hogy a képírásos ismeretlen jelek Európa legrégebbi írásos emlékeit őrzik.
Elszántsága és kitartó kutatómunkája végül meghozta a későn jött elismerést: 1899. május 25-én a Kolozsvári Magyar Királyi Ferencz József Tudományegyetem császári engedéllyel tiszteletbeli doktorává választotta.

04

Prof. Anders Kaliff Dr. Torma Zsófiáról írott magyar-svéd nyelvű könyve. A magyar nyelvű fordítás Bereczky Rebekának köszönhető!

02

Bereczky Rebeka előadás közben.

 

03

A rendezvény lelke, Haraszti Zsuzsanna. Az ő fejében született meg a Megemlékezés gondolata.

A világon az első tudományos módszerekkel dolgozó régésznő! Felfedezett egy ősi kultúrát, a tordosi kultúrát!
Az ősrégészeti tárgyak gyűjtésével párhuzamosan állandóan képezte magát, és elvégezte a tárgyakkal kapcsolatos kutatásokat. Leletei alapján felhívta a figyelmet a rovásjegyekre, melyek nagy számban találhatóak a gyűjteményében. Az A. Sayce-hez írott levelében négy ősi székely-magyar rovásírás jegyre világított rá (melyek az á, zs, t és c betűk). Későbbi kutatók ennél sokkal több rovásjegyet fedeztek fel!

Ezen írásjelek felvetik a magyarság korábbi jelenlétének és folytonosságának lehetőségét a Kárpát-medencében. Felhívta a figyelmet az első európai írásbeliség megjelenésére azáltal, hogy tanulmányozta a 6-7000 éves cserépedények írásjegyeit. Régészeti leletei alapján hasonlóságokat állapított meg a Kárpát-medence és Mezopotámia korai kultúrái között. A tordosi leletek több ezer darabra (10.387) gyarapodtak. Zsófia tordosi régészeti gyűjteményét egész Európa elismerte és értékelte. Nemzetközi konferenciákon vett részt, tanulmányokat írt magyar és német nyelven.

04

A Torma-kúria köthető Csicsókeresztúrhoz és a híres Torma családhoz (apa, fia és lánya): Torma József (1801–1864) történész, Torma Károly (1829–1897) régész, országgyűlési képviselő és Torma Zsófia, az első magyar régésznő (1832 Csicsókeresztúr – 1899 Szászváros).

05

Zsófia tordosi leletei.

 

A jövőben rendbe hozandó kúria Csicsókeresztúron és környékén szolgálhatna a szórványban élő magyarság számára egy fontos találkozási helyszínként, ahol keresztelőkre, a napjainkban nagy népszerűségnek örvendő néptánc oktatásra, de vendégművészek előadásaira, cserkészfoglalkozásokra is fel lehetne használni. Neve lehetne: DR. TORMA ZSÓFIA KULTURÁLIS KŐZPONT.

06

Tatárlakai agyagtábla, i.e. 5500.

 

A Torma-kúria építési és bővítési évei: 1593, 1627 és 1782.
Az óriás méretű Torma címert már ellopták, valahol a feketepiacon biztosan értékesítették is azóta.
A kúria felújítását célzó terveinkkel a Híradó következő számában jelentkezünk.

07

Zsófia tordosi leletei.

 

08

09

10

A kúria régen… és napjainkban

Levél az Olvasóhoz

Levél az Olvasóhoz

Kedves Olvasó! 2024. március 26.
Kedves Híradó Olvasók!   Mindenekelőtt szeretnék elbúcsúzni szeretett szerkesztőtársamtól, a Híradó régi munkatársától, a Kékvirág anyanyelvi tábor „Nagymamájától”: Tóth Ildikótól. Sajnálattal fogadtam váratlan halálhírét, előtte néhány héttel elküldte még a Híradó számára – az immáron utolsóvá vált – szövegeit. Elhallgatnak…
Tovább
Agustina Bazterrica - Pecsenyehús

Agustina Bazterrica - Pecsenyehús

Könyvespolc 2024. március 27.
  Kutatok a közelmúlt emlékei között, hogyan és mikor bukkant fel ez a könyv, de nem jut eszembe. Valószínűleg a cím és a könyvborító volt, ami felkelthette az érdeklődésemet szokatlansága miatt. Agustina Bazterrica argentin írónő Pecsenyehús című regényének borítóján egy…
Tovább
A varázslatos szín. A göteborgi kolorizmus története új megvilágításban (második rész)

A varázslatos szín. A göteborgi kolorizmus története új megvilágításban (második rész)

Képzőművészet 2023. december 11.
Olle Olsson Hagalund - Műterem - olaj-vászon   A Híradó októberi számában Carl Kylberg, Tor Bjurström és Gösta Sandels képeinek elemzésén, a korszak bemutatásán keresztül indítottuk útjára a göteborgi kolorizmus történetét új megvilágításba helyező cikksorozatunkat. A második rész további utazásra…
Tovább
Interjú a Skandináviai Szent György Lovagrendről (IVISHFS.se) – 3. rész: beszélgetés lg. Giber Tamás Gáborral

Interjú a Skandináviai Szent György Lovagrendről (IVISHFS.se) – 3. rész: beszélgetés lg. Giber Tamás Gáborral

Portré 2024. március 27.
Jelen írás egy, a Szent György Lovagrend (In Veritate Iustus Sum Huic Fraternali Societati, magyarul: „Valósággal igaz vagyok e testvéri közösség iránt”, rövidítve: IVISHFS) Skandináviában működő nagypriorátusáról szóló sorozat 3. részét képezi, melynek előzményei a Híradó előző két számának hasábjain…
Tovább
„Folytassuk akkor a vallásossággal!”

„Folytassuk akkor a vallásossággal!”

Portré 2023. december 11.
  Nemrégen jelent meg a Híradó hasábjain dr. Sebestyén Gábor nőgyógyász főorvossal, a stockholmi protestáns gyülekezet világi felügyelőjével készített interjú második része. Mivel még ebben sem értünk kérdéseink végére, a beszélgetést folytattuk 2023 augusztusában. A köztünk lévő korkülönbség ellenére jó…
Tovább

Egyesületek

Beszámoló a Tavaszi Szél Kulturális Egyesület programjairól

Beszámoló a Tavaszi Szél Kulturális Egyesület programjairól

  A Kőrösi Csoma Sándor Program 2023–2024. évi göteborgi ösztöndíjasaként az én feladatom a göteborgi Tavaszi Szél Kulturális…
Téli beszámoló a Pannónia Klubtól

Téli beszámoló a Pannónia Klubtól

  Elmondhatjuk, hogy újra egy sikeres bállal zártuk a tavalyi évet, ami a felnőtteknek szánt programjainkat illeti. Az…
Hírek a SOMIT háza tájáról...

Hírek a SOMIT háza tájáról...

2024. február 9-én délután megnyitotta kapuit a SOMIT első idei tábora, a Téli tábor. A táborlakók már pénteken…

Támogasd újságunkat!

A Híradó a Svédországi Magyarok Országos Szövetségének rendszeresen megjelenő lapja.

A lap célja a Svédországban működő magyar egyesületek éltének bemutatása, a magyar nyelv és hagyományok ápolása valamint a kapcsolattartás az országban szétszórtan élő magyar olvasók között. Az újságot a tagegyesületekben tagdíjat fizető családok térítésmentesen kapják kézhez.

Annak ellenére, hogy a Híradó szerkesztősége önkéntes alapon végzi munkáját, az újság kiadásának költségei – a nyomdai költségek és a postázás – mégis jelentős anyagi terhet jelentenek a SMOSZ számára.

Kérjük, csatlakozz a Híradó Baráti Köréhez, és tagdíjad befizetésével támogasd az újság további megjelenését!

 

Éves tagsági díj családonként: 100 kr

A tagdíjat a következő számlára lehet befizetni:

Bankgiro 244-1590

Swish:

Swish


  

 

Nem kapta kézhez a Híradót?

 

Kimaradt Híradó szám esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket. Szerkesztőségünknek nincs módjában az elveszett, vagy nem kézbesített példányokat pótolni.

 

Címváltozás esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket, mert ők állítják össze és küldik el a tagság frissített névsorát a SMOSZ címlista felelősének.

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 

Free Joomla templates by L.THEME