A Svédországi Magyarok Országos Szövetségének lapja
 

Hírek a SOMIT háza tájáról… Hagyományaink nyomában

Öszi plakát Bitay Zsolt

Mindössze néhány héttel a rendkívül jól sikerült SOMIT családos tábor után egy hétvége erejéig (2022. október 21. és 23. között) újra Hällebergára költözött a SOMIT Generációk Társasága, amivel egy újabb, eseményekben bővelkedő rendezvényt tudhat magáénak az egyesület.

Az érkezést követően, miután a táborlakók elfoglalták szobáikat és elfogyasztották a vacsorájukat, a tábori programok sorozatát a Retro Activity party indította. A játék alkalmával kialakult jó hangulatot igencsak nehéz szavakba önteni, milyen is lehetett úgy egy mai huszonéves fiatalnak, mint egy előző generációs táborozónak elmagyarázni, elmutogatni vagy lerajzolni azon típusú, a hétköznapi életben kevésbé használt szavakat, ill. fogalmakat, mint pl. a Farmotoros Ikarusz, Tüker Alágyújtós, lódenkabát, békekölcsön, Merkur, kiutalás, társbérlet, Fecske, iskolaköpeny, takarékbélyeg, adásszünet és egyebek. Hasonló kacaj- és találgatás sorozatot váltottak ki a kissé hétköznapibbnak hangzó szavak is, mint pl. a bakacsin, gilice, pulya, macskanyelv, dunakavics stb. További nosztalgiázásra adtak okot a mára már retrónak számító filmek, rajzfilm- és TV-sorozatok, valamint a korabeli társasjátékok is, mint pl. a Meseautó, Indul a bakterház, Frakk, a macskák réme, Vizipók-csodapók, A Pál utcai fiúk, Ablak-zsiráf, Gazdálkodj okosan stb. Itt jegyezhető meg az, hogy a SOMIT Generációk szépsége, hogy a tagjaik között találkozhatunk olyanokkal, akik számára a hétköznapok része volt a fenti szó- és fogalomrendszer, még akadnak szép számmal olyanok is, akiknek briliáns találékonyságra volt szükségük ahhoz, hogy valamilyen módon rávezessék csapattársaikat a megoldásra.

Tábortűz Fotó Urbán Éva

Az Activity végeztével a jókedélyű társaság kiköltözött az Üvegtigris köré, ahol folytatódott az eszmecsere a rég nem látott barátokkal és ismerősökkel, de nem maradtak el az egymásnak való bemutatkozások az új táborozókkal sem. Az est a reggelig tartó (retro) diszkóval és egy nagysikerű hajnali karaoke partival zárult.
Programok terén a második nap is hasonlóan változatos volt. A délelőttöt Gödri Károly kopjafákról szóló információdús előadása indította. Ennek köszönhetően a résztvevők megtanulták a kopjafák dekódolását: különféle szimbólumainak jelentését és leolvasását. A beszámoló végén bemutatásra került az őszi tábor másik meghívott vendége is, a felvidéki kopjafa- és fafaragó mester, Gerendás Norbert személyében. Norbert elkészítette a SOMIT Generációk első kopjafáját, melyet a tervek szerint a jövőben mindenki megcsodálhat majd, aki a Hälleberga tábortanyán megfordul.

Minkában Fotó Bitay Zsolt

A nap második kiemelkedő programpontja azon rendkívüli előadás, pontosabban az 1956-os forradalomról szóló megemlékezés volt, melyet kiváló ösztöndíjasaink, Balog Dávid Attila és Székely Boglárka készítettek és adtak elő a nagyérdeműnek. Videókkal, történetekkel és szavalatokkal ötvözött előadásuk visszaröpített bennünket egy rövid időre a múltba, a fiatalabb generációknak pedig egy átfogó képet adtak a korabeli történésekről. Az előadás egyszerre volt nagyon informatív és szívbemarkoló.

A SOMIT kopjafája Fotó Urbán Éva

 

A kiadós ebéd után alkotó foglalkozások keretein belül mindenki kipróbálhatta a fafaragás rejtelmeit, készíthetett miniatűr kopjafát a mester instrukciói alapján, de akinek inkább a tökfaragáshoz volt kedve, azok abban élhették ki kreativitásukat. A szebbnél szebb töklámpások kiállításra kerültek az est folyamán. Akik nem fát vagy tököt faragtak, azok egy csapatban dolgoztak azért, hogy tökéletesre főzzék a bográcsban rotyogó őzpörköltet, melyet az esti közös lakoma alkalmával fogyasztott el a társaság.

Az Üvegtigris előtt Fotó Bitay Zsolt

Az Üvegtigris előtt

Vacsora után Dávid, a néptáncoktatónk táncra perdítette a népet. Különböző tájegységekből származó néptáncokat tanított a táncos lábú táborozóknak. Mondani sem kell, hogy újfent nagy sikerű volt a táncház, kicsik és nagyok örömére egyaránt. A néptánc által bemelegedett társaság egy része tovább folytatta a bulit a táncparketten, még mások a tábortűz köré gyűlve folytatták az estét.
Az őszi tábor is rengeteg új élménnyel, tapasztalással és emlékkel gazdagította a táborozókat. Különlegessége talán mégis az volt, hogy a tábor ideje alatt megalkotásra került egy olyan emlékmű, ami remélhetőleg évtizedeken át őrzi és viszi tovább a SOMIT Generációk hírét.

Tökfaragók Fotó Urbán Éva


Kedves olvasó! Amennyiben szeretnél te is közénk tartozni és a jövőbeni rendezvényeinken részt venni, látogass el honlapunkra https://www.somit.net/, ill. kövess bennünket figyelemmel a közösségi médiában, hiszen hamarosan újra találkozunk!

Hívunk, várunk, légy ott közöttünk! 😊

Levél az Olvasóhoz

Levél az Olvasóhoz

Kedves Olvasó! 2024. március 26.
Kedves Híradó Olvasók!   Mindenekelőtt szeretnék elbúcsúzni szeretett szerkesztőtársamtól, a Híradó régi munkatársától, a Kékvirág anyanyelvi tábor „Nagymamájától”: Tóth Ildikótól. Sajnálattal fogadtam váratlan halálhírét, előtte néhány héttel elküldte még a Híradó számára – az immáron utolsóvá vált – szövegeit. Elhallgatnak…
Tovább
Agustina Bazterrica - Pecsenyehús

Agustina Bazterrica - Pecsenyehús

Könyvespolc 2024. március 27.
  Kutatok a közelmúlt emlékei között, hogyan és mikor bukkant fel ez a könyv, de nem jut eszembe. Valószínűleg a cím és a könyvborító volt, ami felkelthette az érdeklődésemet szokatlansága miatt. Agustina Bazterrica argentin írónő Pecsenyehús című regényének borítóján egy…
Tovább
A varázslatos szín. A göteborgi kolorizmus története új megvilágításban (második rész)

A varázslatos szín. A göteborgi kolorizmus története új megvilágításban (második rész)

Képzőművészet 2023. december 11.
Olle Olsson Hagalund - Műterem - olaj-vászon   A Híradó októberi számában Carl Kylberg, Tor Bjurström és Gösta Sandels képeinek elemzésén, a korszak bemutatásán keresztül indítottuk útjára a göteborgi kolorizmus történetét új megvilágításba helyező cikksorozatunkat. A második rész további utazásra…
Tovább
Interjú a Skandináviai Szent György Lovagrendről (IVISHFS.se) – 3. rész: beszélgetés lg. Giber Tamás Gáborral

Interjú a Skandináviai Szent György Lovagrendről (IVISHFS.se) – 3. rész: beszélgetés lg. Giber Tamás Gáborral

Portré 2024. március 27.
Jelen írás egy, a Szent György Lovagrend (In Veritate Iustus Sum Huic Fraternali Societati, magyarul: „Valósággal igaz vagyok e testvéri közösség iránt”, rövidítve: IVISHFS) Skandináviában működő nagypriorátusáról szóló sorozat 3. részét képezi, melynek előzményei a Híradó előző két számának hasábjain…
Tovább
„Folytassuk akkor a vallásossággal!”

„Folytassuk akkor a vallásossággal!”

Portré 2023. december 11.
  Nemrégen jelent meg a Híradó hasábjain dr. Sebestyén Gábor nőgyógyász főorvossal, a stockholmi protestáns gyülekezet világi felügyelőjével készített interjú második része. Mivel még ebben sem értünk kérdéseink végére, a beszélgetést folytattuk 2023 augusztusában. A köztünk lévő korkülönbség ellenére jó…
Tovább

Egyesületek

Beszámoló a Tavaszi Szél Kulturális Egyesület programjairól

Beszámoló a Tavaszi Szél Kulturális Egyesület programjairól

  A Kőrösi Csoma Sándor Program 2023–2024. évi göteborgi ösztöndíjasaként az én feladatom a göteborgi Tavaszi Szél Kulturális…
Téli beszámoló a Pannónia Klubtól

Téli beszámoló a Pannónia Klubtól

  Elmondhatjuk, hogy újra egy sikeres bállal zártuk a tavalyi évet, ami a felnőtteknek szánt programjainkat illeti. Az…
Hírek a SOMIT háza tájáról...

Hírek a SOMIT háza tájáról...

2024. február 9-én délután megnyitotta kapuit a SOMIT első idei tábora, a Téli tábor. A táborlakók már pénteken…

Támogasd újságunkat!

A Híradó a Svédországi Magyarok Országos Szövetségének rendszeresen megjelenő lapja.

A lap célja a Svédországban működő magyar egyesületek éltének bemutatása, a magyar nyelv és hagyományok ápolása valamint a kapcsolattartás az országban szétszórtan élő magyar olvasók között. Az újságot a tagegyesületekben tagdíjat fizető családok térítésmentesen kapják kézhez.

Annak ellenére, hogy a Híradó szerkesztősége önkéntes alapon végzi munkáját, az újság kiadásának költségei – a nyomdai költségek és a postázás – mégis jelentős anyagi terhet jelentenek a SMOSZ számára.

Kérjük, csatlakozz a Híradó Baráti Köréhez, és tagdíjad befizetésével támogasd az újság további megjelenését!

 

Éves tagsági díj családonként: 100 kr

A tagdíjat a következő számlára lehet befizetni:

Bankgiro 244-1590

Swish:

Swish


  

 

Nem kapta kézhez a Híradót?

 

Kimaradt Híradó szám esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket. Szerkesztőségünknek nincs módjában az elveszett, vagy nem kézbesített példányokat pótolni.

 

Címváltozás esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket, mert ők állítják össze és küldik el a tagság frissített névsorát a SMOSZ címlista felelősének.

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 

Free Joomla templates by L.THEME