A Svédországi Magyarok Országos Szövetségének lapja
 

Hírek a SOMIT háza tájáról… Hagyományaink nyomában

Öszi plakát Bitay Zsolt

Mindössze néhány héttel a rendkívül jól sikerült SOMIT családos tábor után egy hétvége erejéig (2022. október 21. és 23. között) újra Hällebergára költözött a SOMIT Generációk Társasága, amivel egy újabb, eseményekben bővelkedő rendezvényt tudhat magáénak az egyesület.

Az érkezést követően, miután a táborlakók elfoglalták szobáikat és elfogyasztották a vacsorájukat, a tábori programok sorozatát a Retro Activity party indította. A játék alkalmával kialakult jó hangulatot igencsak nehéz szavakba önteni, milyen is lehetett úgy egy mai huszonéves fiatalnak, mint egy előző generációs táborozónak elmagyarázni, elmutogatni vagy lerajzolni azon típusú, a hétköznapi életben kevésbé használt szavakat, ill. fogalmakat, mint pl. a Farmotoros Ikarusz, Tüker Alágyújtós, lódenkabát, békekölcsön, Merkur, kiutalás, társbérlet, Fecske, iskolaköpeny, takarékbélyeg, adásszünet és egyebek. Hasonló kacaj- és találgatás sorozatot váltottak ki a kissé hétköznapibbnak hangzó szavak is, mint pl. a bakacsin, gilice, pulya, macskanyelv, dunakavics stb. További nosztalgiázásra adtak okot a mára már retrónak számító filmek, rajzfilm- és TV-sorozatok, valamint a korabeli társasjátékok is, mint pl. a Meseautó, Indul a bakterház, Frakk, a macskák réme, Vizipók-csodapók, A Pál utcai fiúk, Ablak-zsiráf, Gazdálkodj okosan stb. Itt jegyezhető meg az, hogy a SOMIT Generációk szépsége, hogy a tagjaik között találkozhatunk olyanokkal, akik számára a hétköznapok része volt a fenti szó- és fogalomrendszer, még akadnak szép számmal olyanok is, akiknek briliáns találékonyságra volt szükségük ahhoz, hogy valamilyen módon rávezessék csapattársaikat a megoldásra.

Tábortűz Fotó Urbán Éva

Az Activity végeztével a jókedélyű társaság kiköltözött az Üvegtigris köré, ahol folytatódott az eszmecsere a rég nem látott barátokkal és ismerősökkel, de nem maradtak el az egymásnak való bemutatkozások az új táborozókkal sem. Az est a reggelig tartó (retro) diszkóval és egy nagysikerű hajnali karaoke partival zárult.
Programok terén a második nap is hasonlóan változatos volt. A délelőttöt Gödri Károly kopjafákról szóló információdús előadása indította. Ennek köszönhetően a résztvevők megtanulták a kopjafák dekódolását: különféle szimbólumainak jelentését és leolvasását. A beszámoló végén bemutatásra került az őszi tábor másik meghívott vendége is, a felvidéki kopjafa- és fafaragó mester, Gerendás Norbert személyében. Norbert elkészítette a SOMIT Generációk első kopjafáját, melyet a tervek szerint a jövőben mindenki megcsodálhat majd, aki a Hälleberga tábortanyán megfordul.

Minkában Fotó Bitay Zsolt

A nap második kiemelkedő programpontja azon rendkívüli előadás, pontosabban az 1956-os forradalomról szóló megemlékezés volt, melyet kiváló ösztöndíjasaink, Balog Dávid Attila és Székely Boglárka készítettek és adtak elő a nagyérdeműnek. Videókkal, történetekkel és szavalatokkal ötvözött előadásuk visszaröpített bennünket egy rövid időre a múltba, a fiatalabb generációknak pedig egy átfogó képet adtak a korabeli történésekről. Az előadás egyszerre volt nagyon informatív és szívbemarkoló.

A SOMIT kopjafája Fotó Urbán Éva

 

A kiadós ebéd után alkotó foglalkozások keretein belül mindenki kipróbálhatta a fafaragás rejtelmeit, készíthetett miniatűr kopjafát a mester instrukciói alapján, de akinek inkább a tökfaragáshoz volt kedve, azok abban élhették ki kreativitásukat. A szebbnél szebb töklámpások kiállításra kerültek az est folyamán. Akik nem fát vagy tököt faragtak, azok egy csapatban dolgoztak azért, hogy tökéletesre főzzék a bográcsban rotyogó őzpörköltet, melyet az esti közös lakoma alkalmával fogyasztott el a társaság.

Az Üvegtigris előtt Fotó Bitay Zsolt

Az Üvegtigris előtt

Vacsora után Dávid, a néptáncoktatónk táncra perdítette a népet. Különböző tájegységekből származó néptáncokat tanított a táncos lábú táborozóknak. Mondani sem kell, hogy újfent nagy sikerű volt a táncház, kicsik és nagyok örömére egyaránt. A néptánc által bemelegedett társaság egy része tovább folytatta a bulit a táncparketten, még mások a tábortűz köré gyűlve folytatták az estét.
Az őszi tábor is rengeteg új élménnyel, tapasztalással és emlékkel gazdagította a táborozókat. Különlegessége talán mégis az volt, hogy a tábor ideje alatt megalkotásra került egy olyan emlékmű, ami remélhetőleg évtizedeken át őrzi és viszi tovább a SOMIT Generációk hírét.

Tökfaragók Fotó Urbán Éva


Kedves olvasó! Amennyiben szeretnél te is közénk tartozni és a jövőbeni rendezvényeinken részt venni, látogass el honlapunkra https://www.somit.net/, ill. kövess bennünket figyelemmel a közösségi médiában, hiszen hamarosan újra találkozunk!

Hívunk, várunk, légy ott közöttünk! 😊

Levél az Olvasóhoz

Levél az Olvasóhoz

Kedves Olvasó! 2023. április 01.
Kedves Híradó Olvasók! „Ezennel fölveszem azt a bizonyos letett lantot. Nyilván mindenki máshogy szólaltatja meg kicsit a hangszert, beleviszi önmagát, a személyiségét.” Ezekkel a szavakkal vettem át immáron három éve a Híradó főszerkesztését, így jelen lapszám a sorban a tizenharmadik.…
Tovább
Martin McDonagh: The Banshees of Inisherin / A sziget szellemei

Martin McDonagh: The Banshees of Inisherin / A sziget szellemei

Könyvespolc 2023. április 01.
Érdemes-e olvasni a sorok között? Miután megnéztem Martin McDonnagh drámáját, csak ültem a fotelben és azon tűnődtem, hogy miért talált most ennyire telibe ez a film. Valamiféle sorsközösséget véltem felfedezni magamban a témával kapcsolatban. Kicsit olyan érzés, mint aki lelepleződik,…
Tovább
Péter László kiállításáról Budakeszin 2023 januárjában...

Péter László kiállításáról Budakeszin 2023 januárjában...

Képzőművészet 2023. április 01.
Nagy pelyhekben kezdett szállingózni a hó, amikor autóval elindultam a város másik végére, Budakeszi irányába. Kezdetben még világos volt, de később a pénteki csúcsforgalomban rám esteledett. Amikor megérkeztem a polgármesteri hivatalhoz, már teljesen sötét volt. A belépőket követve rögtön néhány…
Tovább
Bármilyen szakmát, munkát fontosabb szeretni, mint tudni

Bármilyen szakmát, munkát fontosabb szeretni, mint tudni

Portré 2023. április 01.
Erdélyi grafikus, karikaturista. Székelyudvarhelyen született, Kolozsváron él családjával, rajzai bejárták a nagyvilágot. Kaporral szereti a füstölt bablevest és azt vallja, hogy „bármilyen szakmát, munkát, fontosabb szeretni, mint tudni”. Könczey Elemérrel beszélgettem.  
Tovább
Sipos Loránd kiállítása a stockholmi Magyar Házban

Sipos Loránd kiállítása a stockholmi Magyar Házban

Portré 2022. október 23.
Bereczky-Veress Biborka: Bevallom, amikor felhívtam telefonon Sipos Lorándot, még nem ismertem őt és egyetlen festményét sem láttam élőben. Vezetőségi tagunk, Tiglezán Csilla, aki sajnos ma nem lehet jelen, hívta fel a figyelmünk a művész munkáira. Az interneten keresztül megtekinthető sok…
Tovább

Egyesületek

Örömteli esemény az Eskilstunai Magyar Közösség életében

Örömteli esemény az Eskilstunai Magyar Közösség életében

2022. december 11-én beteljesült egy régen dédelgetett álmunk: ismerkedés és kapcsolattartás céljából meglátogatott minket Dr. Müller Adrien Nagykövet…
Egy kis Magyarország Göteborg szívében

Egy kis Magyarország Göteborg szívében

December 9-én egy nagyszerű összefogás eredményeként nyílt meg az „Immerson” című fotókiállítás Göteborg főutcáján, a Kungsportsavenyen. A Városi könyvtár…
A Tavaszi Szél Kulturális Egyesület beszámolói. Kreatív jelmezek és álarcok a göteborgi farsangi mulatságon

A Tavaszi Szél Kulturális Egyesület beszámolói. Kreatív jelmezek és álarcok a göteborgi farsangi mulatságon

Az érkezők választhattak maguknak álarcot, melyet haza is vihettek, és akiket megihlettek a színpompás csillogó maszkok, készíthettek is…

Támogasd újságunkat!

A Híradó a Svédországi Magyarok Országos Szövetségének rendszeresen megjelenő lapja.

A lap célja a Svédországban működő magyar egyesületek éltének bemutatása, a magyar nyelv és hagyományok ápolása valamint a kapcsolattartás az országban szétszórtan élő magyar olvasók között. Az újságot a tagegyesületekben tagdíjat fizető családok térítésmentesen kapják kézhez.

Annak ellenére, hogy a Híradó szerkesztősége önkéntes alapon végzi munkáját, az újság kiadásának költségei – a nyomdai költségek és a postázás – mégis jelentős anyagi terhet jelentenek a SMOSZ számára.

Kérjük, csatlakozz a Híradó Baráti Köréhez, és tagdíjad befizetésével támogasd az újság további megjelenését!

 

Éves tagsági díj családonként: 100 kr

A tagdíjat a következő számlára lehet befizetni:

Bankgiro 244-1590

Swish:

Swish


  

 

Nem kapta kézhez a Híradót?

 

Kimaradt Híradó szám esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket. Szerkesztőségünknek nincs módjában az elveszett, vagy nem kézbesített példányokat pótolni.

 

Címváltozás esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket, mert ők állítják össze és küldik el a tagság frissített névsorát a SMOSZ címlista felelősének.

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 

Free Joomla templates by L.THEME