A Svédországi Magyarok Országos Szövetségének lapja
 

Újra elindulóban az ifik társasága

Foto Bartos Attila

A tavaszi közgyűlésen bemutatkozott hat magyar fiatal, akik akkor lelkesen meséltek a jövőbeli céljaikról és arról, hogy miképpen szeretnék a svédországi magyar fiatalokat egyesíteni. A közgyűlést követően ez a pár fiatal felkereste a SOMIT vezetőségét azzal a szándékkal, hogy szeretnének közös együttműködésben szervezni egy Ifi tábort a Hälleberga Tábortanyán.

Tapasztalat hiányában úgy gondolták, hogy úgy anyagi, mint szervezési segítségre szükségük lenne. Egy pár egyeztetés után sikerült közös erővel megszervezni a harmadik Ifi SOMIT-ot. A tábor, amelyre 18 és 35 év közötti fiatalokat invitáltunk, november 11–13. között került megrendezésre. Az élménygazdag tábor, bár nem volt telt házas, mégis egy sikeres hétvégét eredményezett. Elmondhatjuk, hogy az eredményes tábor köszönhető a résztvevő fiatalok érdeklődésének és a magyar közösséghez való tartozás igényének is. Többek számára ez volt az első találkozás a SOMIT világával, közösségével, azonban eljöttek „régi” SOMIT táborozók is.

Foto Hartmann Barbara 20221111 214524


Az élménydús tábornak köszönhetően egy emlékezetes hétvégén vehettek részt a svédországi magyar fiatalok, ahol a péntek estét humoros, ismerkedős játékokkal indítottuk be, amelynek célja az ismerkedésen túlmenően az volt, hogy egy jó alaphangulatot biztosítsunk a résztvevők számára. A visszajelzések alapján a fiataloknak külön tetszett, hogy a péntek esti vacsorát az Üvegtigrisből szolgálták fel. Az éjszakába nyúló péntek esti buli után, szombaton reggel finom illatokra ébredtek a tábor lakói, mivel bundáskenyér volt a reggeli menü. Ezúton is szeretnénk megköszönni a finom ételeket és a konyhai szolgálatot Urbán Renátának, valamint Csanádi Csaba és Szabó Gábor SOMIT vezetőségi tagoknak. Szombat délelőtt „Egy perc és nyersz” csa­patvetélkedőn mérték össze magukat a fiatalok. Említésre méltó, hogy ez egy olyan programpont volt, ahol azoknak, akiknek még annyira nem volt alkalmuk megismerkedni egymással, megtehették a játékok alatt. Ebéd után, a délutáni órákban, Tóth Márton András nyelvész tartott egy interaktív előadást a magyar és svéd nyelv különbségeiről és hasonlóságairól. Ezúton is köszönjük Tóth Mártonnak a színes és magas színvonalú, interaktív előadást, amely sok felismerést, elgondolkodtató és új információt is hozott magával a nyelvekről. A szombati programsort egy roppant sikeres kétórás táncház zárta, amelyet Balogh Dávid Attila KCSP-ösztöndíjas tartott.

Foto Hartmann Barbara 20221112 131721
A tábort követően a résztvevő fiataloknak lehetőségük nyílt kitölteni egy kérdőívet, amelyben megoszthatták gondolataikat, megfogalmazhatták konstruktív kritikáikat a szervezők felé a fejlődés reményében. A visszajelzések alapján megemlítendő, hogy a fiatalok nagy érdeklődést mutattak a jövőben megtartandó ifi táborok iránt. A legközkedveltebb programpont a Tóth Márton András által tartott interaktív előadás volt. Ez a programpont nagyon nagy érdeklődésre tett szert és oly nagy hatással volt a hallgatóságra, hogy többször elhangzott, hogy ilyen jellegű értékes programot még szeretnének a fiatalok az elkövetkezendő ifi rendezvényeken is.
E tábor által ismét bebizonyosodott, hogy a magyar közösségnek és a közösséghez való tartozás érzésének nagy ereje van és hatással van a fiatalokra. Legfőképpen a rengeteg közös érdeklődési körre, motivációra, lelkesedésre gondolunk, ami érzékelhető volt ezen a táboron is. Kijelenthetjük, hogy ott van a fiatalokban az a lehetőség, fogékonyság, hogy egy lelkes, kitartó magyar közösségé formálódjanak.
Végül, de nem utolsósorban, szeretnénk még egyszer megköszönni a SOMIT vezetőségének segítségét. Külön köszönet Hartmann Barbarának, akihez bármikor fordulhattunk a tábor alatt, az imént említett konyhai kisegítőknek, valamint Bartos Attilának és Vermes Zsombornak. Továbbá köszönjük Kovács Lindának meg Bitay Zsoltnak, akiknek a háttérmunkában fontos szerepük volt. Végül megneveznénk azokat a fiatalokat is, akik a harmadik Ifi SOMIT megszervezésének kezdeményezői és szervezői voltak: Szász Katalin, Bereczky-Veress Rebeka, Tóth Márton András, Szűts Tamás, valamint jómagunk, Bartos-Imreh Boróka és Imreh Apolka.
Innen folytatjuk ugyanezzel a lelkesedéssel!

Levél az Olvasóhoz

Levél az Olvasóhoz

Kedves Olvasó! 2023. április 01.
Kedves Híradó Olvasók! „Ezennel fölveszem azt a bizonyos letett lantot. Nyilván mindenki máshogy szólaltatja meg kicsit a hangszert, beleviszi önmagát, a személyiségét.” Ezekkel a szavakkal vettem át immáron három éve a Híradó főszerkesztését, így jelen lapszám a sorban a tizenharmadik.…
Tovább
Martin McDonagh: The Banshees of Inisherin / A sziget szellemei

Martin McDonagh: The Banshees of Inisherin / A sziget szellemei

Könyvespolc 2023. április 01.
Érdemes-e olvasni a sorok között? Miután megnéztem Martin McDonnagh drámáját, csak ültem a fotelben és azon tűnődtem, hogy miért talált most ennyire telibe ez a film. Valamiféle sorsközösséget véltem felfedezni magamban a témával kapcsolatban. Kicsit olyan érzés, mint aki lelepleződik,…
Tovább
Péter László kiállításáról Budakeszin 2023 januárjában...

Péter László kiállításáról Budakeszin 2023 januárjában...

Képzőművészet 2023. április 01.
Nagy pelyhekben kezdett szállingózni a hó, amikor autóval elindultam a város másik végére, Budakeszi irányába. Kezdetben még világos volt, de később a pénteki csúcsforgalomban rám esteledett. Amikor megérkeztem a polgármesteri hivatalhoz, már teljesen sötét volt. A belépőket követve rögtön néhány…
Tovább
Bármilyen szakmát, munkát fontosabb szeretni, mint tudni

Bármilyen szakmát, munkát fontosabb szeretni, mint tudni

Portré 2023. április 01.
Erdélyi grafikus, karikaturista. Székelyudvarhelyen született, Kolozsváron él családjával, rajzai bejárták a nagyvilágot. Kaporral szereti a füstölt bablevest és azt vallja, hogy „bármilyen szakmát, munkát, fontosabb szeretni, mint tudni”. Könczey Elemérrel beszélgettem.  
Tovább
Sipos Loránd kiállítása a stockholmi Magyar Házban

Sipos Loránd kiállítása a stockholmi Magyar Házban

Portré 2022. október 23.
Bereczky-Veress Biborka: Bevallom, amikor felhívtam telefonon Sipos Lorándot, még nem ismertem őt és egyetlen festményét sem láttam élőben. Vezetőségi tagunk, Tiglezán Csilla, aki sajnos ma nem lehet jelen, hívta fel a figyelmünk a művész munkáira. Az interneten keresztül megtekinthető sok…
Tovább

Egyesületek

Örömteli esemény az Eskilstunai Magyar Közösség életében

Örömteli esemény az Eskilstunai Magyar Közösség életében

2022. december 11-én beteljesült egy régen dédelgetett álmunk: ismerkedés és kapcsolattartás céljából meglátogatott minket Dr. Müller Adrien Nagykövet…
Egy kis Magyarország Göteborg szívében

Egy kis Magyarország Göteborg szívében

December 9-én egy nagyszerű összefogás eredményeként nyílt meg az „Immerson” című fotókiállítás Göteborg főutcáján, a Kungsportsavenyen. A Városi könyvtár…
A Tavaszi Szél Kulturális Egyesület beszámolói. Kreatív jelmezek és álarcok a göteborgi farsangi mulatságon

A Tavaszi Szél Kulturális Egyesület beszámolói. Kreatív jelmezek és álarcok a göteborgi farsangi mulatságon

Az érkezők választhattak maguknak álarcot, melyet haza is vihettek, és akiket megihlettek a színpompás csillogó maszkok, készíthettek is…

Támogasd újságunkat!

A Híradó a Svédországi Magyarok Országos Szövetségének rendszeresen megjelenő lapja.

A lap célja a Svédországban működő magyar egyesületek éltének bemutatása, a magyar nyelv és hagyományok ápolása valamint a kapcsolattartás az országban szétszórtan élő magyar olvasók között. Az újságot a tagegyesületekben tagdíjat fizető családok térítésmentesen kapják kézhez.

Annak ellenére, hogy a Híradó szerkesztősége önkéntes alapon végzi munkáját, az újság kiadásának költségei – a nyomdai költségek és a postázás – mégis jelentős anyagi terhet jelentenek a SMOSZ számára.

Kérjük, csatlakozz a Híradó Baráti Köréhez, és tagdíjad befizetésével támogasd az újság további megjelenését!

 

Éves tagsági díj családonként: 100 kr

A tagdíjat a következő számlára lehet befizetni:

Bankgiro 244-1590

Swish:

Swish


  

 

Nem kapta kézhez a Híradót?

 

Kimaradt Híradó szám esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket. Szerkesztőségünknek nincs módjában az elveszett, vagy nem kézbesített példányokat pótolni.

 

Címváltozás esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket, mert ők állítják össze és küldik el a tagság frissített névsorát a SMOSZ címlista felelősének.

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 

Free Joomla templates by L.THEME