A Svédországi Magyarok Országos Szövetségének lapja
 

Búcsú Kalocsi Miklóstól

 

F_33-1.jpg

1934.09.04.– 2010.11.06.
 
Hosszú betegség után, szeretteitől körülvéve hunyt el otthonában Kalocsi Miklós. Vácon született, és ´56-os menekültként került Svédországba. 1966 óta élt boldog házasságban Zierer Margittal, Gittával. Gondos édesapja volt két lányának, Gyöngyinek és Szilvinek, büszke nagyapja négy unokájának. Miki nagyon sokat dolgozott önzetlenül a magyar ügyért. Derűs nyugalommal végzett el minden gyakorlati munkát – jó egyetértésben a többiekkel – a stockholmi Magyar Házban. Megfontolt, bölcs tanácsainak mindig volt értelme. Tevékeny volt a Katolikus Körben, a Magyar Ház Közösségben, de legtöbbet a cserkészekért dolgozott. Gitta oldalán Miki nélkülözhetetlen volt a cserkésztáborokban. Szállította a gyerekeket, felnőtteket a rendezvényekre. Remek zenei hallása volt, szépen harmonikázott, és a rendezvények után türelmesen kísérte harmonikáján a dalolókat. Pótolhatatlan űrt hagy maga után nem csak családjában, hanem a svédországi magyar egyesületi életben is.(Szentkirályi Csaga)
 
És persze barátai és tisztelői szívében, akik közé magamat is számítom. Szeretetreméltó lénye, csöndes mosolya kedves volt nekünk, segítőkészsége valamennyiünkre, rám is kiterjedt. Bogárhátú őstragacsomat ő látta el csomagtartóval. Elválhatatlan társak lettünk az együtt muzsikálásban, akkor támadt csak igazi jó hangulat, ha a mandolin a harmonikával zenghette, kísérhette a magyar népdalokat és magyar nótákat. Fáj a válás, a hangszerek is elnémultak.(Szente Imre)
 
A gyászszertartás november 23-án délután három órakor volt a solnai temető katolikus kápolnájában. Virág és koszorú helyett a család a zeneiskola támogatását kéri a következő számlára: Lilla Akademiens Vänner, Pg 9217863-1.
 
Levél az Olvasóhoz

Levél az Olvasóhoz

Kedves Olvasó! 2022. július 05.
Kedves Híradó Olvasók!   Oly mélyre estünk, hogy nem hullhatunk már, nincs is magas és nincs számunkra mély. Anyánk nyelvén sikoltunk a világhoz, mi lesz szivünkkel és mi lesz szavunkkal, ha jő az éj?
Tovább
Mélymerülés a kínai science-fiction világában – A háromtest-probléma

Mélymerülés a kínai science-fiction világában – A háromtest-probléma

Könyvespolc 2022. július 04.
Valami erős sci-fi-t kerestem mostanában, valami olyasmit, mint a Hyperion vagy a Metro 2033 volt legutóbb, ami nyomot hagy bennem és gondolkodásra késztet. Nem is kellett sokáig kutakodnom a neten, gyorsan rám talált A háromtest-probléma című regény. Intuitív módon hatott…
Tovább
Galériák kínálata Göteborgban télvíz idején

Galériák kínálata Göteborgban télvíz idején

Képzőművészet 2022. március 16.
Grafik i Väst galéria Göteborg. Fia Kvissberg „Játék a színekkel és a formákkal” 2022.01.29.–02.16.
Tovább
Interjú Benczédi Zsuzsa nénivel

Interjú Benczédi Zsuzsa nénivel

Portré 2022. július 04.
Benczédi Zsuzsa néni 31 éve él Svédországban, zenetanár, kórusvezető, akinek generációkon átívelő pályafutása példaértékű. Zsuzsa néni lelkesedése sosem fogy el, hiszen mai napig is aktívan vezeti úgy a Ljungby-i Magyar iskolát, mint a kóruspróbákat valamint előadásra készül fáradhatatlanul.
Tovább
„Nekünk, fiataloknak fontos, hogy az érveink eljussanak a döntéshozókhoz!”

„Nekünk, fiataloknak fontos, hogy az érveink eljussanak a döntéshozókhoz!”

Portré 2022. január 01.
Beszélgetés Rácz Zsófia helyettes államtitkárral. Budapesten született 1997-ben, tanulmányait jogász szakon végzi az Eötvös Loránd Tudományegyetemen, dolgozott az Alapjogokért Központ elemzőjeként, de Magyarország ENSZ ifjúsági delegáltjaként számtalan közösségi szerepvállalás is fűződik a nevéhez. Rácz Zsófia helyettes államtitkárt kérdeztem családról, hitről,…
Tovább

Egyesületek

A stockholmi magyar nagykövetség kulturális programjai

A stockholmi magyar nagykövetség kulturális programjai

A stockholmi magyar nagykövetség kulturális programjai
Farsangi mulatság és majális SOMIT módra

Farsangi mulatság és majális SOMIT módra

Bizonyára mindannyian hallottuk már, sőt, sokak napi szókincsében is gyakran előfordul az a közismert mondás, miszerint: „Ember tervez,…
SOMIT TAVASZI TÁBOR

SOMIT TAVASZI TÁBOR

A 2022. évi második SOMIT rendezvény a Tavaszi tábor volt. A koronavírus járvány enyhülését és a korlátozások feloldását…

Támogasd újságunkat!

A Híradó a Svédországi Magyarok Országos Szövetségének rendszeresen megjelenő lapja.

A lap célja a Svédországban működő magyar egyesületek éltének bemutatása, a magyar nyelv és hagyományok ápolása valamint a kapcsolattartás az országban szétszórtan élő magyar olvasók között. Az újságot a tagegyesületekben tagdíjat fizető családok térítésmentesen kapják kézhez.

Annak ellenére, hogy a Híradó szerkesztősége önkéntes alapon végzi munkáját, az újság kiadásának költségei – a nyomdai költségek és a postázás – mégis jelentős anyagi terhet jelentenek a SMOSZ számára.

Kérjük, csatlakozz a Híradó Baráti Köréhez, és tagdíjad befizetésével támogasd az újság további megjelenését!

 

Éves tagsági díj családonként: 100 kr

A tagdíjat a következő számlára lehet befizetni:

Bankgiro 244-1590

Nem kapta kézhez a Híradót?

 

Kimaradt Híradó szám esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket. Szerkesztőségünknek nincs módjában az elveszett, vagy nem kézbesített példányokat pótolni.

 

Címváltozás esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket, mert ők állítják össze és küldik el a tagság frissített névsorát a SMOSZ címlista felelősének.

Free Joomla templates by L.THEME