A Svédországi Magyarok Országos Szövetségének lapja
 

Gyerekszáj

A távolságot, mint üveggolyót…

Aránylag közel lakunk Koppenhágához. Szeretünk odalátogatni. Legutóbb a Det Blå Planet, Kék bolygó Akváriumot néztük meg sokadszorra. Nem csak a kisfiamat, de minket, felnőtteket is mindig elragad a csodálatos látvány. Itt, a Földünket jelképező hatalmas kőföldgömb hatására fordult kisfiam érdeklődése már négyéves korában a földrajz, és ennek kapcsán az arányok értelmezése felé.
A Földet jelképező hatalmas kőgolyón próbálunk eligazodni.

– Látod, mi itt lakunk – teszem az ujjam a Skandináv-félsziget városunknak megfelelő déli pontjára.
– Nem, nem! Ott Enikő mama és Tibi tata lakik! – igazít ki Sam.
– Igen, ők is itt, majdnem mellettünk laknak, de csak úgy látszik, mert ez a gömb túl kicsi. Tudod, a valóságban sokkal nagyobbak a távolságok, mint ahogyan azt iderajzolták – próbálom magyarázni az arányokat. Otthon aztán meg is mutatom egy vonalzón, hogy ami a valóságban egy méter, a rajzon csak egy milliméter. Figyelmesen hallgatja, de úgy látom, sántít a magyarázatom, mert kinéz az ablakon és megjegyzi:
– Igen, de nem látom a házukat!
– Hát igen, nem is láthatod, mert sokkal távolabb vannak tőlünk, sok-sok méternyire. Mondtam, a Föld nagyon nagy, és azért találták ki a térképet, hogy el tudjunk igazodni rajta.
Sam hosszasan emészti a hallottakat, aztán rákérdez:
– Igen. De Papa, ez hogy működik?

Laskakészítés
Kisfiam fantáziájára nem lehet panasz. Sok minden érdekli, sokat, és gyakran kérdez. Amiről eddig még csak egyszer kérdezett, az a főtt tészta, laska. Arról is csak annyit: mi ez? Megmondtam, megértette. Azt, hogy honnan jön, hogyan készül, nem kérdezi, hanem ő magyarázza el nekem.
Ma megint jött egy új magyarázattal:
– Tudod, hogy lesz a laska? A banánt be kell tenni a Banán-gépbe. Az jól összetöri, és aztán laska lesz belőle. Azt hiszem, hogy egy gyárban csináljak ezt. Aztán beteszik a teherautóba és az elviszi a Willysbe (élelmiszerüzlet).

Másvilág
– Ma töltené a nagymamám a 101-ik évét – sóhajtott fel egyik nap a feleségem.
– A nagymamád? – csodálkozott a fiacskám.
– Igen, az apukámnak, a te nagytatádnak az édesanyja. A te apai dédnagymamád. Ma lenne a születésnapja. De Ő már a mennyben van. Fenn az égben.
– Az égben? És most ott van? Ott fenn a magasban?
– Igen, ő már nem él.
Ezen aztán elgondolkodott a kisfiam, s csak úgy magának mondta:
– De vajon hogy tud repülni a nagyapa anyja? Van egy jetrepülője? Hmmmm… a másik dédnagymamám is öreg. De nem olyan nagyon. Ő még itt van a földön, nem szálldos a levegőben.

Bábszínház


Kedves ismerőseim profi rendezőket megszégyenítő előadással várták unokájukat. Dobozokból bábszínházat ügyeskedtek össze, maguk szabták-varrták a bábokat, megírták a mesét, begyakorolták a szöveget, természetesen magyarul, hiszen az volt a cél, magyar mesét halljon-lásson a gyerek, bővüljön a magyar meseszókincse.
Remekül sikerült minden, a gyereknek annyira megtetszett a mese, az előadás, hogy mindegyre megismételtette azt. Nagyszülei boldogan újráztak. A gyerek egyre jobban értette a szöveget, egy idő után lelkesen bekapcsolódott a cselekménybe, hangosan biztatva a hőst:
– Akta, akta dej vadászbácsi, snart kommer boszorkányen!

 

Levél az Olvasóhoz

Levél az Olvasóhoz

Kedves Olvasó! 2022. december 27.
Uraji köd / Fotó: Antal József Kedves Híradó Olvasók!
Tovább
Tao Te King

Tao Te King

Könyvespolc 2022. december 27.
Pár útravalót már felpakoltam erre a képzeletbeli könyvespolcra azokból az olvasmányokból, melyek az embert az olvasás örömén túl, mintegy segítőtársként kísérhetik életútján. Szóba került már jó pár meghatározó név, eszme, vallás, de ma álljon itt egy igazi klasszikus, amely immáron…
Tovább
„Tűz-víz-föld-levegő” – Angi István festőművész kiállítása

„Tűz-víz-föld-levegő” – Angi István festőművész kiállítása

Képzőművészet 2022. október 23.
2022 Angi István: Hegyek napsütésben, akril - vászon 2022.07.07 – 08.31. Bárczay kastély galériája, Felsőzsolca. Mintegy két tucat frissen készült olajfestmény és körülbelül ugyanennyi, főleg fából készült kisplasztika fogadja a látogatót Angi István kiállításán. A képek figuratívak, a legelvontabb alkotásokon…
Tovább
Sipos Loránd kiállítása a stockholmi Magyar Házban

Sipos Loránd kiállítása a stockholmi Magyar Házban

Portré 2022. október 23.
Bereczky-Veress Biborka: Bevallom, amikor felhívtam telefonon Sipos Lorándot, még nem ismertem őt és egyetlen festményét sem láttam élőben. Vezetőségi tagunk, Tiglezán Csilla, aki sajnos ma nem lehet jelen, hívta fel a figyelmünk a művész munkáira. Az interneten keresztül megtekinthető sok…
Tovább
„Néha jó az ismeretlenbe menni, mert az ember vágyik rá és sok mindent tanul általa”

„Néha jó az ismeretlenbe menni, mert az ember vágyik rá és sok mindent tanul általa”

Portré 2022. október 23.
Jégkorong kapus, többszörös magyar válogatott, egyben az első magyar játékos, aki az észak-amerikai jégkorong ligák legfelső osztályában játszott (NHL). 2008-ban tagja volt a szapporói jégkorong-világbajnokság győztes csapatának, de részt vett a 2009-es A csoportos jégkorong-világbajnokságon is. Kisgyerekkorban kezdett jégkorongozni, hatévesen…
Tovább

Egyesületek

Hírek a SOMIT háza tájáról… Hagyományaink nyomában

Hírek a SOMIT háza tájáról… Hagyományaink nyomában

Mindössze néhány héttel a rendkívül jól sikerült SOMIT családos tábor után egy hétvége erejéig (2022. október 21. és…
Újra elindulóban az ifik társasága

Újra elindulóban az ifik társasága

A tavaszi közgyűlésen bemutatkozott hat magyar fiatal, akik akkor lelkesen meséltek a jövőbeli céljaikról és arról, hogy miképpen…
Pedagógusok a házban

Pedagógusok a házban

A jó pedagógus olyan, mint a télen a kamrában lógó szárazkolbász, szalámi: minél több van belőle, és minél…

Támogasd újságunkat!

A Híradó a Svédországi Magyarok Országos Szövetségének rendszeresen megjelenő lapja.

A lap célja a Svédországban működő magyar egyesületek éltének bemutatása, a magyar nyelv és hagyományok ápolása valamint a kapcsolattartás az országban szétszórtan élő magyar olvasók között. Az újságot a tagegyesületekben tagdíjat fizető családok térítésmentesen kapják kézhez.

Annak ellenére, hogy a Híradó szerkesztősége önkéntes alapon végzi munkáját, az újság kiadásának költségei – a nyomdai költségek és a postázás – mégis jelentős anyagi terhet jelentenek a SMOSZ számára.

Kérjük, csatlakozz a Híradó Baráti Köréhez, és tagdíjad befizetésével támogasd az újság további megjelenését!

 

Éves tagsági díj családonként: 100 kr

A tagdíjat a következő számlára lehet befizetni:

Bankgiro 244-1590

Swish:

Swish


  

 

Nem kapta kézhez a Híradót?

 

Kimaradt Híradó szám esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket. Szerkesztőségünknek nincs módjában az elveszett, vagy nem kézbesített példányokat pótolni.

 

Címváltozás esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket, mert ők állítják össze és küldik el a tagság frissített névsorát a SMOSZ címlista felelősének.

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 

Free Joomla templates by L.THEME