A Svédországi Magyarok Országos Szövetségének lapja
 

Vidám társaság

tarsasag
– Szegény Mária néni! Meg kellene látogatnunk. Olyan egyedül lehet. Nehéz lehet neki, különösen ilyenkor, karácsony közeledtével! – sóhajtott fel édesanya egy nap, amint átnézett a szomszéd házra, ahol jó fél éve már csak egyedül élt kedves szomszédunk.


– Nem úgy van Éde, Mária néni nincs egyedül! Van neki társasága! – tiltakozott István öcsém.
– Honnan veszed, milyen társasága lenne?
– Én mindennap találkozom a nénivel, Ő mondta, és azt is, hogy ilyen kedves és szemtelen társasága sem volt még!
– Nahát! Honnan ismeri őket?
– Én azt nem tudom, de azt mondta, mindennap eljönnek.
– Nem tudom elhinni! Jó ideje készülök meglátogatni, csak mindig közbe jött valami. Éppen arról jutott eszembe a mulasztásom, hogy semmilyen vendéget nem láttam becsengetni hozzá, már jó ideje.
– Hát azok nem is csengetnek!
– Nem? Miért? – hökkent meg édesanya.
– Miért, miért? Nem érted? Hát azért, mert szemtelenek! – vágta rá az öcsém magabiztosan.
Édesanyának dolga volt, az öcsém sem magyarázott tovább, de másnap mindnyájan felkerekedtünk, és átmentünk a nénihez. Boldogan nyitott ajtót nekünk, az öcsémnek határozottan örült. Édesanya rögtön elkezdte a bocsánatkérést, magyarázkodást, hogy miért nem látogatjuk gyakrabban. De Mária néni mosolyogva hárította el a szabadkozást:
– A világért se gyötörd magad ilyen dolgokkal! Jól elvagyok én, hisz Pistikét majd mindennap látom, jól elbeszélgetünk, no meg itt vannak a kosztosaim is!
Édesanya nem tudta palástolni a meglepődését. Nagyon szíven ütötte az, amit hallott, bizonyára arra gondolt, milyen rossz anyagi körülményei lehetnek a néninek, ha kénytelen kosztosokat tartani.
– Ne haragudjon Mária néni, de nem túl megerőltető, amit tetszik csinálni?
– Miért lenne az? – csodálkozott Mária néni.
– Hát… hát… a bevásárlás, az előkészületek…
– Csacsiság! Csupa öröm és szórakozás!
– És… milyen gyakran jönnek?
– Milyen gyakran? Remélem, mindennap! Bizonyára ti is tudjátok, ha egyszer elkezdtétek a táplálást, akkor a házhoz szoknak, és nem keresnek maguknak másutt ennivalót. Ezért nem szabad abbahagyni.
Láttuk édesanyán a teljes elképedést és tanácstalanságot. Harcolt benne a szókimondó természete a jól nevelt udvariasságával. Éppen megszólalt volna, mikor az ablak felől sűrű kocogtatás hallatszott. Csodálkozva néztünk oda, Mária néni viszont boldogan sietett kinyitni az ablakot. Az ablakpárkányt, a környező fákat szinte ellepte egy gyönyörű madárcsapat.
– Na végre! Megjöttetek? Már azt hittem, ma nem látogatnak meg a kosztosaim! Nos? Hogy vagytok? Hol késtetek? – lelkendezett, majd hozzánk fordulva magyarázta: – Látjátok, ezek a leglelkesebb látogatóim! Ők az én kékcinege barátaim! Úgy megszoktuk egymást, hogy már a nevükre is hallgatnak!
– Van nevük? – érdeklődtünk.
– Hogyne lenne! Majd sorra mutogatta: az Katalin, tőle jobbra Kátya, Kati, Kitty, Katica, Kata. Ezek kapták a lányneveket, a fiúk Károly, Kari, Karcsi, Kori. Mind ismerem őket, úgy tűnik, hallgatnak is a nevükre, csak abban nem vagyok biztos, hogy helyesen, a nemük szerint neveztem el őket, mert úgy külsőre nincs nagy különbség köztük. Meglátjátok, tavasszal milyen hálásak lesznek a fák, ha ez a sok kis cinke fészket rak és hozzálátnak táplálni a páronként legalább 12 fiókát! Nem lesz itt egy fia féreg sem.
Mind elpusztítják!
Jó sokáig beszélgettünk még a madarakról, a mesterséges madárfészkekről, a cinkék étkezési szokásairól. Alig bírtuk elhatározni magunkat a távozásra. A hazafelé úton édesanya végre kimondta azt, amit Mária néninél elkerült:
– Pisti, mondd csak, te tudtad, hogy az a társaság, amelyik Mária nénit látogatja, azok madarak?
– Igen!
– Akkor miért nem mondtad el nekünk?
– Miért, miért? Hát honnan tudjam, hogy ti nem tudjátok, hogy a madarak a legjobb társaság, ami létezik?

Kedves Híradó Olvasók!

Kedves Híradó Olvasók!

Kedves Olvasó! 2023. október 05.
Levél az Olvasóhoz Kedves Híradó Olvasók! Tegnap a Városligetben sétáltam, s feltűnt, hogy a fák nagyrészt még zöld lombkoronájába itt-ott már sárga szín vegyül. „Most a ligetbe bolygok délután […] / Levelük a fák az aszfaltra sírják / és csengenek…
Tovább
Előző életek

Előző életek

Könyvespolc 2023. október 05.
Érzékeny visszafogottság és érzelgősség nélküli érzelmek lebegnek a vásznon, lassan, mindenféle sietség nélkül mesélnek nekünk az életről és a sorsról Celine Song koreai filmrendező debütfilmjében, a Past Livesben, mely a Sundance filmfesztiválon mutatkozott be figyelemreméltó szakmai és közönségsikerrel.
Tovább
A VARÁZSLATOS SZÍN

A VARÁZSLATOS SZÍN

Képzőművészet 2023. október 05.
A göteborgi kolorizmus története új megvilágításban Carl Kylberg, Hazatérés, olaj, vászon A meghirdetett kiállítás megtekintését a múzeum állandó anyaga felől kezdtem. Ezért először az emeleti termeket vettem szemügyre. Az egyik ilyen helységbe lépve azon nyomban Carl Kylberg „Hemkomsten” („Hazatérés”) című,…
Tovább
A hazához való ragaszkodás megmarad

A hazához való ragaszkodás megmarad

Portré 2023. október 05.
Nemrégen jelent meg a Híradó hasábjain egy beszélgetésem dr. Sebestyén Gábor nőgyógyász főorvossal, a stockholmi protestáns gyülekezet világi felügyelőjével. Ezt a beszélgetést folytattuk most, amikor 2023 áprilisában Magyarországon járt. A köztünk lévő korkülönbség ellenére, jó barátságunkra tekintettel, beszélgetésünk tegező formában…
Tovább
Egy emigráns-immigráns, aki multikulti külhoni, de magyar – 2. rész

Egy emigráns-immigráns, aki multikulti külhoni, de magyar – 2. rész

Portré 2023. június 28.
Beszélgetések Csernák Mihállyal az életről, a munkáról, a családról, a történelemről és napjaink eseményeiről A svédországi Olofströmben telepedett le 1964-ben, és itt tartózkodott 2010-ig. Mihály nem az ötvenhatosok csoportjának tagjaként, hanem évekkel utánuk érkezett Svédországba, de ugyanazok a feladatok vártak…
Tovább

Egyesületek

A Tavaszi Szél ősszel

A Tavaszi Szél ősszel

Közös tökfaragás A Tavaszi Szél Kulturális Egyesületnél szokásunk, hogy iskolai tanításhoz igazodva őszi és tavaszi félévről, valamint téli…
Négy találkozás. Mád, Göteborg, Tångagärde és Budapest

Négy találkozás. Mád, Göteborg, Tångagärde és Budapest

A budapesti Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (korábbi nevén: Szent István Egyetem) dísztermében gyűltünk össze ünnepélyesen, boldogan és…
A Kőrösi a tångagärdei házban

A Kőrösi a tångagärdei házban

Már amikor befordulok a házhoz vezető bekötőútra, arra gondolok, most hány kaptárt látok majd a kert túlsó végében.…

Támogasd újságunkat!

A Híradó a Svédországi Magyarok Országos Szövetségének rendszeresen megjelenő lapja.

A lap célja a Svédországban működő magyar egyesületek éltének bemutatása, a magyar nyelv és hagyományok ápolása valamint a kapcsolattartás az országban szétszórtan élő magyar olvasók között. Az újságot a tagegyesületekben tagdíjat fizető családok térítésmentesen kapják kézhez.

Annak ellenére, hogy a Híradó szerkesztősége önkéntes alapon végzi munkáját, az újság kiadásának költségei – a nyomdai költségek és a postázás – mégis jelentős anyagi terhet jelentenek a SMOSZ számára.

Kérjük, csatlakozz a Híradó Baráti Köréhez, és tagdíjad befizetésével támogasd az újság további megjelenését!

 

Éves tagsági díj családonként: 100 kr

A tagdíjat a következő számlára lehet befizetni:

Bankgiro 244-1590

Swish:

Swish


  

 

Nem kapta kézhez a Híradót?

 

Kimaradt Híradó szám esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket. Szerkesztőségünknek nincs módjában az elveszett, vagy nem kézbesített példányokat pótolni.

 

Címváltozás esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket, mert ők állítják össze és küldik el a tagság frissített névsorát a SMOSZ címlista felelősének.

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 

Free Joomla templates by L.THEME