A Svédországi Magyarok Országos Szövetségének lapja
 

Anyanyelvi konferencia Beregszászon

 
Beregszász (Kárpátalja, Ukrajna) adott helyet a Magyar Nyelv és Kultúra Nemzetközi Társasága 12. konferenciájának ez év augusztus 6. és 10. között. Az Anyanyelvi Konferenciát 5 évenként tartja a Társaság, tisztújítással egybekötve. A Társaság célja , hogy segítsen az öt világrész magyarságának anyanyelve ápolásában, kultúrája megtartásában és magyarságtudata megőrzésében. Feladatának tekinti a világ minden részén élő magyarság lelki és szellemi egységének helyreállítását. Kiadványai ezeket a célokat szolgálják, ugyanakkor lehetőséget kínálnak a világban bárhol élő magyaroknak irodalmi és művészeti alkotásaik bemutatására. A Társaság működését a magyar állam költségvetéséből biztosítja.
 
Az utóbbi 6 évben az Ághegy (a SMOSZ keretén belül működő skandináviai magyar nyelvű irodalmi és művészeti lapfolyam) fontos helyet vívott ki magának a Társaság kiadványainak sorában. Az idén 10. életévét betöltő lapot Argentinától Kínáig olvassák a világháló segítségével, sőt, még Japánban is. A Társaság jelentése szerint évtizedek óta nem jelent meg a nyugati szórványban ilyen típusú antológia. Svédországi sikerként említette meg a Társaság jelentése az EKE (Erdélyi Könyv Egylet) által kiadott könyvsorozatot, amely idén jelenteti meg 20. kötetét . Figyelemmel kísérik a SMOSZ lapját, a ”Híradót" és az ”Új Kévét" is. Elmondhatjuk, hogy a svédországi magyarság irodalmi-kulturális munkája példamutató a nyugati régióban. Köszönhető ez egyrészt a több mint 300, az Ághegy műhelyében alkotó magyar irodalmárnak, képzőművésznek, zenésznek stb, másrészt a SMOSZ keretén belül működő szakosztályok, körök, fáradhatatlan alkotóinak. Tevékenységünket nagyra értékeli a Nemzeti Kulturális Alap, a M.T.A., a Magyar Írószövetség, a Kossuth Rádió ,a Magyar Kultúra Lovagja Társaság, Nyelvünk és Kultúránk , az O.K.M stb.
 
 
A tisztújítás alkalmával, a lényegesen megcsappant állami támogatás hatására a nyugati szórványt képviselő 15 választmányi tag számát 8-ra csökkentették, de közös eredményeink elismeréseként Tar Károly, az Ághegy főszerkesztője, valamint az alulírott megkapta további 5 évre az Anyanyelvi Konferencia bizalmát, és a választmányban tovább képviselheti a svédországi illetve skandináviai magyarságot.
 
A konferencia szabadnapján a Vereckei honfoglalási emlékműnél valamennyien részt vettünk egy ökuménikus istentiszteleten, és megtekintettük Munkács teljesen felújított várát.
 
Moritz László
Magyar Nyelv és Kultúra Nemzetközi Társasága
 
Levél az Olvasóhoz

Levél az Olvasóhoz

Kedves Olvasó! 2022. december 27.
Uraji köd / Fotó: Antal József Kedves Híradó Olvasók!
Tovább
Tao Te King

Tao Te King

Könyvespolc 2022. december 27.
Pár útravalót már felpakoltam erre a képzeletbeli könyvespolcra azokból az olvasmányokból, melyek az embert az olvasás örömén túl, mintegy segítőtársként kísérhetik életútján. Szóba került már jó pár meghatározó név, eszme, vallás, de ma álljon itt egy igazi klasszikus, amely immáron…
Tovább
„Tűz-víz-föld-levegő” – Angi István festőművész kiállítása

„Tűz-víz-föld-levegő” – Angi István festőművész kiállítása

Képzőművészet 2022. október 23.
2022 Angi István: Hegyek napsütésben, akril - vászon 2022.07.07 – 08.31. Bárczay kastély galériája, Felsőzsolca. Mintegy két tucat frissen készült olajfestmény és körülbelül ugyanennyi, főleg fából készült kisplasztika fogadja a látogatót Angi István kiállításán. A képek figuratívak, a legelvontabb alkotásokon…
Tovább
Sipos Loránd kiállítása a stockholmi Magyar Házban

Sipos Loránd kiállítása a stockholmi Magyar Házban

Portré 2022. október 23.
Bereczky-Veress Biborka: Bevallom, amikor felhívtam telefonon Sipos Lorándot, még nem ismertem őt és egyetlen festményét sem láttam élőben. Vezetőségi tagunk, Tiglezán Csilla, aki sajnos ma nem lehet jelen, hívta fel a figyelmünk a művész munkáira. Az interneten keresztül megtekinthető sok…
Tovább
„Néha jó az ismeretlenbe menni, mert az ember vágyik rá és sok mindent tanul általa”

„Néha jó az ismeretlenbe menni, mert az ember vágyik rá és sok mindent tanul általa”

Portré 2022. október 23.
Jégkorong kapus, többszörös magyar válogatott, egyben az első magyar játékos, aki az észak-amerikai jégkorong ligák legfelső osztályában játszott (NHL). 2008-ban tagja volt a szapporói jégkorong-világbajnokság győztes csapatának, de részt vett a 2009-es A csoportos jégkorong-világbajnokságon is. Kisgyerekkorban kezdett jégkorongozni, hatévesen…
Tovább

Egyesületek

Hírek a SOMIT háza tájáról… Hagyományaink nyomában

Hírek a SOMIT háza tájáról… Hagyományaink nyomában

Mindössze néhány héttel a rendkívül jól sikerült SOMIT családos tábor után egy hétvége erejéig (2022. október 21. és…
Újra elindulóban az ifik társasága

Újra elindulóban az ifik társasága

A tavaszi közgyűlésen bemutatkozott hat magyar fiatal, akik akkor lelkesen meséltek a jövőbeli céljaikról és arról, hogy miképpen…
Pedagógusok a házban

Pedagógusok a házban

A jó pedagógus olyan, mint a télen a kamrában lógó szárazkolbász, szalámi: minél több van belőle, és minél…

Támogasd újságunkat!

A Híradó a Svédországi Magyarok Országos Szövetségének rendszeresen megjelenő lapja.

A lap célja a Svédországban működő magyar egyesületek éltének bemutatása, a magyar nyelv és hagyományok ápolása valamint a kapcsolattartás az országban szétszórtan élő magyar olvasók között. Az újságot a tagegyesületekben tagdíjat fizető családok térítésmentesen kapják kézhez.

Annak ellenére, hogy a Híradó szerkesztősége önkéntes alapon végzi munkáját, az újság kiadásának költségei – a nyomdai költségek és a postázás – mégis jelentős anyagi terhet jelentenek a SMOSZ számára.

Kérjük, csatlakozz a Híradó Baráti Köréhez, és tagdíjad befizetésével támogasd az újság további megjelenését!

 

Éves tagsági díj családonként: 100 kr

A tagdíjat a következő számlára lehet befizetni:

Bankgiro 244-1590

Swish:

Swish


  

 

Nem kapta kézhez a Híradót?

 

Kimaradt Híradó szám esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket. Szerkesztőségünknek nincs módjában az elveszett, vagy nem kézbesített példányokat pótolni.

 

Címváltozás esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket, mert ők állítják össze és küldik el a tagság frissített névsorát a SMOSZ címlista felelősének.

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 

Free Joomla templates by L.THEME