A Svédországi Magyarok Országos Szövetségének lapja
 

Mindig akad megoldás, csak bizakodni kell! - Élménybeszámoló a Dévai Szent Ferenc Alapítványról

 
Böjte Csaba ferences rendi szerzetes nevét sok magyar ember ismeri. Kifogyhatatlan odaadása, szeretete, szorgalma egy célra összpontosul: a kiszolgáltatott, ártatlan gyermekek megsegítésére. Kevés magyarlakta ország van, amelyben Csaba testvér ne fordult volna még meg, hogy személyesen terjessze a Szent Ferenc Alapítvány üzenetét és hogy újabb támogatókat toborozzon.
 
Tizennyolc évvel ezelőtt ő hozta létre azt az alapítványt, amelynek célja a nehéz körülmények közt élő gyermekek megsegítése. Az évek során lavinaszerűen nőtt az otthonok száma. Ma már több, mint kétezer gyermeknek viselik gondját a nevelők körülbelül ötven településen. ”Mire valaki körbejárja az otthonokat, már eggyel több lesz” - írják az alapítvány honlapján.
 
Én 23 éve hagytam el szülőföldemet; azóta mindössze négyszer-ötször tértem oda vissza. Tavaly tavasszal, sok stressz és rohanás közben született meg bennem a vágy, hogy valami, a hétköznapi teendőimnél értelmesebb, fontosabb dolgot kellene tenni. Így alakult ki lassan a gyermekotthonban való segédkezés ötlete, de nem tudtam, hogy hova mehetnék és mily módon lehetne egy ilyen kapcsolatot megteremteni. Meglepetésként ért, hogy egyik barátom, tudván, hogy zenész vagyok, terveimről mit sem sejtve továbbított egy e-posta üzenetet, amelyben a Szent Ferenc Alapítvány dévai gyermekotthona zenetáborhoz tanárokat keresett. Tanítani nem akartam, de a kapcsolat ezáltal létrejött és lehetőségem adódott két hétre Torockóra menni. 
 
f_32_2.jpg
Ádám vágya, hogy valami,
a hétköznapi teendőinél értelmesebb
dolgot tehessen, Torockón teljesült
 
Az otthonban három nevelő és egy szakácsnő huszonöt gyermeknek viseli gondját; egy nevelőre tehát nyolc gyermek jut. Ez azt jelenti, hogy az iskolában töltött idő kivételével ott vannak a gyermekekkel napi huszonnégy órában, a hét minden napján! Akinek gyermeke van, az tudja, hogy egy vagy két gyermek is sok figyelmet, energiát igényel. Itt olyan gyermekekkel foglalkoznak, akik embertelen körülmények között kezdték életüket és ennek terhes következményeit hordozzák. Napi ellátásukról, testi-lelki biztonságukról ezek a nevelők gondoskodnak; és igyekeznek reményteljesebb jövőt biztosítani neveltjeik számára. Legfiatalabb a hároméves kis Oszkár, a legidősebbek pedig már a felnőttkor határán vannak. Megható volt látni a szeretetet, a barátságot és a családias hangulatot, amelyben három nemzetiség (magyar, román és roma) magyarul beszélve, együtt éli életét Torockón.
 
A gyermekotthon személyzete számára ismeretlen fogalom a szabadidő. Gondok bőven vannak, de megoldhatatlan feladat nem létezik számukra. A mi életünkben már nem létező, hétköznapi nehézségek számukra komoly fejtörést okoznak, legyen az porszívóhiány, áramszünet, elégtelenre méretezett emésztőgödör, a ruhaszárítást lehetetlenné tevő, hosszantartó esős idő, egyetlen rozoga mini-mosógép. Mindig akad megoldás, csak bizakodni kell. Ezt pedig Csaba testvér minden erejével táplálja a gondozókban és a gyermekekben.
 
Mivel, hogyan tudunk mi is segíteni? Csaba testvér az említett honlapon (http://www.devaigyerekek.hu/ ) így válaszol erre a kérdésre: ”imával, a szabadidő odaajándékozásával, vagy anyagi hozzájárulással”. Április 1-én, a francia templomban rendezett jótékonysági hangverseny alkalmából ez utóbbira adódik lehetőség. Támogassuk mi is őket!
 
Mokos Ádám
 

 

Levél az Olvasóhoz

Levél az Olvasóhoz

Kedves Olvasó! 2022. december 27.
Uraji köd / Fotó: Antal József Kedves Híradó Olvasók!
Tovább
Tao Te King

Tao Te King

Könyvespolc 2022. december 27.
Pár útravalót már felpakoltam erre a képzeletbeli könyvespolcra azokból az olvasmányokból, melyek az embert az olvasás örömén túl, mintegy segítőtársként kísérhetik életútján. Szóba került már jó pár meghatározó név, eszme, vallás, de ma álljon itt egy igazi klasszikus, amely immáron…
Tovább
„Tűz-víz-föld-levegő” – Angi István festőművész kiállítása

„Tűz-víz-föld-levegő” – Angi István festőművész kiállítása

Képzőművészet 2022. október 23.
2022 Angi István: Hegyek napsütésben, akril - vászon 2022.07.07 – 08.31. Bárczay kastély galériája, Felsőzsolca. Mintegy két tucat frissen készült olajfestmény és körülbelül ugyanennyi, főleg fából készült kisplasztika fogadja a látogatót Angi István kiállításán. A képek figuratívak, a legelvontabb alkotásokon…
Tovább
Sipos Loránd kiállítása a stockholmi Magyar Házban

Sipos Loránd kiállítása a stockholmi Magyar Házban

Portré 2022. október 23.
Bereczky-Veress Biborka: Bevallom, amikor felhívtam telefonon Sipos Lorándot, még nem ismertem őt és egyetlen festményét sem láttam élőben. Vezetőségi tagunk, Tiglezán Csilla, aki sajnos ma nem lehet jelen, hívta fel a figyelmünk a művész munkáira. Az interneten keresztül megtekinthető sok…
Tovább
„Néha jó az ismeretlenbe menni, mert az ember vágyik rá és sok mindent tanul általa”

„Néha jó az ismeretlenbe menni, mert az ember vágyik rá és sok mindent tanul általa”

Portré 2022. október 23.
Jégkorong kapus, többszörös magyar válogatott, egyben az első magyar játékos, aki az észak-amerikai jégkorong ligák legfelső osztályában játszott (NHL). 2008-ban tagja volt a szapporói jégkorong-világbajnokság győztes csapatának, de részt vett a 2009-es A csoportos jégkorong-világbajnokságon is. Kisgyerekkorban kezdett jégkorongozni, hatévesen…
Tovább

Egyesületek

Hírek a SOMIT háza tájáról… Hagyományaink nyomában

Hírek a SOMIT háza tájáról… Hagyományaink nyomában

Mindössze néhány héttel a rendkívül jól sikerült SOMIT családos tábor után egy hétvége erejéig (2022. október 21. és…
Újra elindulóban az ifik társasága

Újra elindulóban az ifik társasága

A tavaszi közgyűlésen bemutatkozott hat magyar fiatal, akik akkor lelkesen meséltek a jövőbeli céljaikról és arról, hogy miképpen…
Pedagógusok a házban

Pedagógusok a házban

A jó pedagógus olyan, mint a télen a kamrában lógó szárazkolbász, szalámi: minél több van belőle, és minél…

Támogasd újságunkat!

A Híradó a Svédországi Magyarok Országos Szövetségének rendszeresen megjelenő lapja.

A lap célja a Svédországban működő magyar egyesületek éltének bemutatása, a magyar nyelv és hagyományok ápolása valamint a kapcsolattartás az országban szétszórtan élő magyar olvasók között. Az újságot a tagegyesületekben tagdíjat fizető családok térítésmentesen kapják kézhez.

Annak ellenére, hogy a Híradó szerkesztősége önkéntes alapon végzi munkáját, az újság kiadásának költségei – a nyomdai költségek és a postázás – mégis jelentős anyagi terhet jelentenek a SMOSZ számára.

Kérjük, csatlakozz a Híradó Baráti Köréhez, és tagdíjad befizetésével támogasd az újság további megjelenését!

 

Éves tagsági díj családonként: 100 kr

A tagdíjat a következő számlára lehet befizetni:

Bankgiro 244-1590

Swish:

Swish


  

 

Nem kapta kézhez a Híradót?

 

Kimaradt Híradó szám esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket. Szerkesztőségünknek nincs módjában az elveszett, vagy nem kézbesített példányokat pótolni.

 

Címváltozás esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket, mert ők állítják össze és küldik el a tagság frissített névsorát a SMOSZ címlista felelősének.

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 

Free Joomla templates by L.THEME