A Svédországi Magyarok Országos Szövetségének lapja
 

Kedves Olvasó!

 

Kedvezményezett helyzetben érezhetjük magunkat, mert két olyan új könyvről adhatunk hírt, amelyek megjelenése svédországi jelenlétünkhöz (is) kötődik.

Az egyik kötet Radnóti svédre fordított verseiből készült (Kärlek, krig, död). Régi, nem eléggé becsült barátunk, Ove Berglund vállalkozott ismét arra, hogy – néhány ismerőse nyersfordításának a segítségével - költőnket svédül is megszólaltassa. A fordítás, mint műfaj legalább kettős irányultságú. Egyrészt közvetítés az új olvasóközönségnek, másrészt pedig üzenet az ősolvasók felé (jelen esetben felénk) annak kapcsán, hogy milyen költemények érintették meg a fordítót. E kettős vonatkozás megértése számunkra tehát azért is fontos, mert a kiválasztott és svéd nyelvre átültetett költemények ismeretében következtetni tudunk a rólunk alkotott értelmi/érzelmi előképre.

A másik könyv, ami alig órákkal ezelőtt jutott el hozzánk a nyomdából, arról szól, hogy milyen jövőt szeretnénk a magunk számára kialakítani (Rajzoljunk magunknak egy világot – az EKE 19. kötete). Pontosítanom kell: a szerkesztők és a szerzők szándéka nem a jövendő éltmódunk kialakításának harsány programja, hanem a jövőnk egy-egy szeletének a megrajzolása. Agyontervezett világunkban a szerzők által nyújtott lendületes vázlatozás – akár bizakodó, akár pesszimista alapállásból történik is – sok felelősséggel vetíti elénk azt a lehetséges jövőt, amelynek mi egyidőben vagyunk/leszünk alanyai és tárgyai. Alanyai azért, mert az alakításban résztvehetünk, tárgyai pedig azért, mert mindenképpen bőrünkön érezzük majd meg a változásokat. A visszatérő kérdés az, hogy van-e olyan jövőképünk, amelyben otthonosan tudunk mozogni, amit életterünknek érzünk. A könyv egyetlen hiányzó fejezetét, hogy mi, otthonról elszármazottak, milyen világot képzelünk el a magunk számára, nem (csupán) tollal, hanem cselekvő részvétellel kell pótolnunk.

Radnóti, életének utolsó heteiben a szeretteivel belakott békés, napsugaras emlékek felidézésével próbál enyhíteni szenvedésén. Az EKE új kötetének szerzői is – bár írásaik az utópisztikus jövőről szólnak – a múlt sikertelenségeitől, kiábrándultságaitól indíttatva keresik a megoldást ígérő ”új világot”. Közös felelősségünk, hogy jövőnket mindannyiunk számára - a Radnóti Miklósok számára is – a béke, a szeretet, az emberségesség otthonává alakítsuk!

Ezzel a gondolattal kívánunk minden kedves olvasónknak kellemes húsvéti ünneplést!

A Híradó

 

Agustina Bazterrica - Pecsenyehús

Agustina Bazterrica - Pecsenyehús

Könyvespolc 2024. március 27.
  Kutatok a közelmúlt emlékei között, hogyan és mikor bukkant fel ez a könyv, de nem jut eszembe. Valószínűleg a cím és a könyvborító volt, ami felkelthette az érdeklődésemet szokatlansága miatt. Agustina Bazterrica argentin írónő Pecsenyehús című regényének borítóján egy…
Tovább
A varázslatos szín. A göteborgi kolorizmus története új megvilágításban (második rész)

A varázslatos szín. A göteborgi kolorizmus története új megvilágításban (második rész)

Képzőművészet 2023. december 11.
Olle Olsson Hagalund - Műterem - olaj-vászon   A Híradó októberi számában Carl Kylberg, Tor Bjurström és Gösta Sandels képeinek elemzésén, a korszak bemutatásán keresztül indítottuk útjára a göteborgi kolorizmus történetét új megvilágításba helyező cikksorozatunkat. A második rész további utazásra…
Tovább
Interjú a Skandináviai Szent György Lovagrendről (IVISHFS.se) – 3. rész: beszélgetés lg. Giber Tamás Gáborral

Interjú a Skandináviai Szent György Lovagrendről (IVISHFS.se) – 3. rész: beszélgetés lg. Giber Tamás Gáborral

Portré 2024. március 27.
Jelen írás egy, a Szent György Lovagrend (In Veritate Iustus Sum Huic Fraternali Societati, magyarul: „Valósággal igaz vagyok e testvéri közösség iránt”, rövidítve: IVISHFS) Skandináviában működő nagypriorátusáról szóló sorozat 3. részét képezi, melynek előzményei a Híradó előző két számának hasábjain…
Tovább
„Folytassuk akkor a vallásossággal!”

„Folytassuk akkor a vallásossággal!”

Portré 2023. december 11.
  Nemrégen jelent meg a Híradó hasábjain dr. Sebestyén Gábor nőgyógyász főorvossal, a stockholmi protestáns gyülekezet világi felügyelőjével készített interjú második része. Mivel még ebben sem értünk kérdéseink végére, a beszélgetést folytattuk 2023 augusztusában. A köztünk lévő korkülönbség ellenére jó…
Tovább

Egyesületek

Beszámoló a Tavaszi Szél Kulturális Egyesület programjairól

Beszámoló a Tavaszi Szél Kulturális Egyesület programjairól

  A Kőrösi Csoma Sándor Program 2023–2024. évi göteborgi ösztöndíjasaként az én feladatom a göteborgi Tavaszi Szél Kulturális…
Téli beszámoló a Pannónia Klubtól

Téli beszámoló a Pannónia Klubtól

  Elmondhatjuk, hogy újra egy sikeres bállal zártuk a tavalyi évet, ami a felnőtteknek szánt programjainkat illeti. Az…
Hírek a SOMIT háza tájáról...

Hírek a SOMIT háza tájáról...

2024. február 9-én délután megnyitotta kapuit a SOMIT első idei tábora, a Téli tábor. A táborlakók már pénteken…

Támogasd újságunkat!

A Híradó a Svédországi Magyarok Országos Szövetségének rendszeresen megjelenő lapja.

A lap célja a Svédországban működő magyar egyesületek éltének bemutatása, a magyar nyelv és hagyományok ápolása valamint a kapcsolattartás az országban szétszórtan élő magyar olvasók között. Az újságot a tagegyesületekben tagdíjat fizető családok térítésmentesen kapják kézhez.

Annak ellenére, hogy a Híradó szerkesztősége önkéntes alapon végzi munkáját, az újság kiadásának költségei – a nyomdai költségek és a postázás – mégis jelentős anyagi terhet jelentenek a SMOSZ számára.

Kérjük, csatlakozz a Híradó Baráti Köréhez, és tagdíjad befizetésével támogasd az újság további megjelenését!

 

Éves tagsági díj családonként: 100 kr

A tagdíjat a következő számlára lehet befizetni:

Bankgiro 244-1590

Swish:

Swish


  

 

Nem kapta kézhez a Híradót?

 

Kimaradt Híradó szám esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket. Szerkesztőségünknek nincs módjában az elveszett, vagy nem kézbesített példányokat pótolni.

 

Címváltozás esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket, mert ők állítják össze és küldik el a tagság frissített névsorát a SMOSZ címlista felelősének.

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 

Free Joomla templates by L.THEME