A Svédországi Magyarok Országos Szövetségének lapja
 

„Tűz-víz-föld-levegő” – Angi István festőművész kiállítása

2022 Angi István: Hegyek napsütésben, akril - vászon

2022.07.07 – 08.31. Bárczay kastély galériája, Felsőzsolca. Mintegy két tucat frissen készült olajfestmény és körülbelül ugyanennyi, főleg fából készült kisplasztika fogadja a látogatót Angi István kiállításán. A képek figuratívak, a legelvontabb alkotásokon is felfedezhető egy arc, vagy egyéb tárgyias részlet. Festőnk művészete elbeszélő, narratív elemekkel bővelkedő, vagy leképző jellegű, mint például a tiszta festőiséggel felépített tájképek. A közönség kifejezett örömére, még egy-két zsánerkép is gazdagítja az anyagot. Szobrai között is ritkák az egészen absztrakt művek. Vegyünk most szemügyre néhány remek munkát. Mindjárt a bejáratnál, kissé elkülönítve kapott helyet egy kis farostlemezre készült kép, az Alkonyati színek.

Nagyon expresszív a kék-sárga-piros alapszínek ütköztetése, és radiáció, a nap csillogása a sötétülő égbolton. Hegyvonulat távlatot megnyitó fekete körvonalai. Időtlen festői téma az expresszionizmus felfokozott keveretlen színhasználatával, és durva, de kifejező ecsetkezelésével. A kiállító terembe érve, jó néhány tisztán festett, közepes méretű tájábrázolás ragadta meg a figyelmemet. Elsőként talán a „Hargita felé” című. Szabályos kompozíció, klasszikus, Cézanne-t idéző színekkel, és sűrű, egymás mellé állított ecsetvonásokkal. A levegő perspektíva hangsúlyos a sötét és világos felületek kontrasztja által.

2022 Angi István: Alkonyati színek, akril - farostlemez

Véletlenül tudom, hogy művészünket a jelenlegi lakhelyén mindennap szemlélt kisgyőri hegyek is inspirálták. Gondolom, a két környezet, az egykori és a mai, hasonlósága inspirálja a hazai, erdélyi tájak emlékezetből való megfestését.
Ilyen lehet „Hegyek napsütésben” című vászna is. Itt nyomon követhetjük festőnk kialakult ecsetkezelésének nyomait, festői rutinját is.

2022 Angi István Folyópart templommal, akril – vászon

A „Piricske hegy” című festménye az expresszionizmus stílusjegyeit viseli. Személyes ecsetkezelés, felfokozott színek foltokban elhelyezve, helyet adva a fehér alap ragyogtatásának. Szemmel követhető ecsetvonások, keleties gesztusok. A kép be nem fejezettsége (la peinture inachevée) is szerepet kap – Angi István felkészült, tudatos festő.
Klasszikus, tömör kompozíció, ellenpontokkal. Expresszionista színek, hideg-meleg és sötét-világos kontrasztok. A kép háttere dominánsan hideg, de vízszintesen, bizonyos ritmusban váltakozva melegebb színű csíkok bukkannak elő. A fények is ezt az irányt követve világítják meg a gomolygó felhők alatt meghúzódó hegyvonulatokat, és az ezekre a tömegekre rímelő kidőlt fa ágait.

2022 Angi István: Hegyek napsütésben, akril - vászon

Az Út a szent hegyre című kép a kiállítás talán legtömörebb struktúrája. Itt megvalósult a nagy tér érzékeltetése a levegő perspektíva sikeres alkalmazása által. Egyfajta tónusgazdagság jellemzi, a spontán, száraz ecsetkezeléssel elővarázsolt gesztusos textúra feszültséggel teli ellentétet képez az akrilfesték fedő, tudatos felületkezelésével, kép építésével. A tisztán hagyott színfoltok kiragyognak, a kis telítettségű, sötétebb ecsetvonások és színfoltok rácsszerkezete alól.
A Levelek a vízben a tárlat legeredetibb darabja. Az eseményt megnyitó Máger Ágnes festőművész elmesélte, hogy a megnyitó előtt, kisgyőri otthonában meglátogatta a festőművészt. Az esőzések miatt az udvaron nagy víztócsa állt, az alján lehullott falevelekkel, amit meg kellett kerülnie. Azután pedig a műteremben a fal mellé támasztva egy víztócsát ábrázoló vásznat vett észre. Ezért Istvánt az észlelésből kiinduló művésznek nevezte.
Szóljunk néhány szót István szuverén szobrászatáról. Munkáit különböző nemes faanyagok felhasználásával készíti, főként madarakat, de domborműveket is farag. A plasztikai hatást néha vésett vonalakkal egészíti ki, mintegy lerajzolja azokat a részleteket, melyek kifaragására nem jutott már ideje.

2022 Angi István: Levelek a vízben, akril – vászon

Végezetül szóljunk festőművészünk még egy oldaláról. Mint azt az előzőekben említettem, a narratíva nem áll tőle távol. Számomra érdekes a mitologikus, meseszerű mondanivalója. Nézzük meg két letisztult, poétikus festményét!
A tűzmadarak gyönyörű naplementében az Édenkert tava felett repdesnek. Sötét sziluettjük élesen kirajzolódik az idillikus természeti háttér világosabb színfoltjaiban. Tündérországba cseppentünk.
A Tűzmadarak II. témája ugyanaz: a mesés tó fölötti repdesés a naplemente aranyló sugaraiban. A tűzmadarak ritmikus násztáncot lejtenek a víztükör fölött. Csónak, vagy a vízbe benyúló móló szélén ülve egy emberpár figyel. Nő és férfi (anya és apa) tekintetét a távol, magasban lejátszódó nászra szegezi. Az álomszerű jelenetet mi is közelről szemléljük, megfoghatónak érezzük.
Számomra ez a néhány mű volt a kiállítás legérdekesebb darabja.

2022 Angi István: Piricske hegy, akril - farostlemez

Életrajza:  
Angi István Gyergyószárhegyen született, 1976. november 3-án. Tanulmányait a Marosvásárhelyi Művészeti Líceumban végezte képgrafika szakon. Több egyéni kiállítása volt Budapesten, Kolozsváron, Csíkszeredán, Gyergyószentmiklóson, Rimaszombaton és Gyergyószárhegyen. Fából faragott, nagyméretű szobrai Kisgyőr, Sajógömör(SK), Gyergyószárhegy, Sepsiszentgyörgy, Borszék közterein nyertek elhelyezést.

2022 Angi István Sűrű erdő, olaj -vászon

2022 Angi István: Tűzmadarak I., akril - vászon

2022 Angi István Út a szent hegyre, olaj -vászon

Levél az Olvasóhoz

Levél az Olvasóhoz

Kedves Olvasó! 2024. március 26.
Kedves Híradó Olvasók!   Mindenekelőtt szeretnék elbúcsúzni szeretett szerkesztőtársamtól, a Híradó régi munkatársától, a Kékvirág anyanyelvi tábor „Nagymamájától”: Tóth Ildikótól. Sajnálattal fogadtam váratlan halálhírét, előtte néhány héttel elküldte még a Híradó számára – az immáron utolsóvá vált – szövegeit. Elhallgatnak…
Tovább
Agustina Bazterrica - Pecsenyehús

Agustina Bazterrica - Pecsenyehús

Könyvespolc 2024. március 27.
  Kutatok a közelmúlt emlékei között, hogyan és mikor bukkant fel ez a könyv, de nem jut eszembe. Valószínűleg a cím és a könyvborító volt, ami felkelthette az érdeklődésemet szokatlansága miatt. Agustina Bazterrica argentin írónő Pecsenyehús című regényének borítóján egy…
Tovább
Interjú a Skandináviai Szent György Lovagrendről (IVISHFS.se) – 3. rész: beszélgetés lg. Giber Tamás Gáborral

Interjú a Skandináviai Szent György Lovagrendről (IVISHFS.se) – 3. rész: beszélgetés lg. Giber Tamás Gáborral

Portré 2024. március 27.
Jelen írás egy, a Szent György Lovagrend (In Veritate Iustus Sum Huic Fraternali Societati, magyarul: „Valósággal igaz vagyok e testvéri közösség iránt”, rövidítve: IVISHFS) Skandináviában működő nagypriorátusáról szóló sorozat 3. részét képezi, melynek előzményei a Híradó előző két számának hasábjain…
Tovább
„Folytassuk akkor a vallásossággal!”

„Folytassuk akkor a vallásossággal!”

Portré 2023. december 11.
  Nemrégen jelent meg a Híradó hasábjain dr. Sebestyén Gábor nőgyógyász főorvossal, a stockholmi protestáns gyülekezet világi felügyelőjével készített interjú második része. Mivel még ebben sem értünk kérdéseink végére, a beszélgetést folytattuk 2023 augusztusában. A köztünk lévő korkülönbség ellenére jó…
Tovább

Egyesületek

Beszámoló a Tavaszi Szél Kulturális Egyesület programjairól

Beszámoló a Tavaszi Szél Kulturális Egyesület programjairól

  A Kőrösi Csoma Sándor Program 2023–2024. évi göteborgi ösztöndíjasaként az én feladatom a göteborgi Tavaszi Szél Kulturális…
Téli beszámoló a Pannónia Klubtól

Téli beszámoló a Pannónia Klubtól

  Elmondhatjuk, hogy újra egy sikeres bállal zártuk a tavalyi évet, ami a felnőtteknek szánt programjainkat illeti. Az…
Hírek a SOMIT háza tájáról...

Hírek a SOMIT háza tájáról...

2024. február 9-én délután megnyitotta kapuit a SOMIT első idei tábora, a Téli tábor. A táborlakók már pénteken…

Támogasd újságunkat!

A Híradó a Svédországi Magyarok Országos Szövetségének rendszeresen megjelenő lapja.

A lap célja a Svédországban működő magyar egyesületek éltének bemutatása, a magyar nyelv és hagyományok ápolása valamint a kapcsolattartás az országban szétszórtan élő magyar olvasók között. Az újságot a tagegyesületekben tagdíjat fizető családok térítésmentesen kapják kézhez.

Annak ellenére, hogy a Híradó szerkesztősége önkéntes alapon végzi munkáját, az újság kiadásának költségei – a nyomdai költségek és a postázás – mégis jelentős anyagi terhet jelentenek a SMOSZ számára.

Kérjük, csatlakozz a Híradó Baráti Köréhez, és tagdíjad befizetésével támogasd az újság további megjelenését!

 

Éves tagsági díj családonként: 100 kr

A tagdíjat a következő számlára lehet befizetni:

Bankgiro 244-1590

Swish:

Swish


  

 

Nem kapta kézhez a Híradót?

 

Kimaradt Híradó szám esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket. Szerkesztőségünknek nincs módjában az elveszett, vagy nem kézbesített példányokat pótolni.

 

Címváltozás esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket, mert ők állítják össze és küldik el a tagság frissített névsorát a SMOSZ címlista felelősének.

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 

Free Joomla templates by L.THEME