A Svédországi Magyarok Országos Szövetségének lapja
 

Haydn-est a Magyar Házban


Idén május 31-én lesz kétszáz éve, hogy a zenetörténet egyik legnagyobb zeneszerzője, Joseph Haydn, 77 éves korában elhúnyt. A március 25-i önképzőköri összejövetelen a Magyar Házban Mokos Imre tartott megemlékezést a szimfónia atyjának életéről és munkásságáról. Az anekdotákkal és zenével színesített előadásra nagyon sokan voltak kíváncsiak; megtelt a ház díszterme.

 

Mokos Imre szórakoztató, érdekes előadásának
zenei illusztrálásában többen is részt vettek,
közöttük a Stockholmi Magyar Kamarakórus

 


Elhangzott, hogy Haydn hogyan lett egy egyszerű kerékgyártó fiából kiváló énekes a bécsi Stephansdom fiúkórusában, majd kapellmeisterként az Eszterházy udvar zenei életét felvirágoztatta, és Európa-szerte híressé tette.
Haydn a zenészek körében kedvelt ember volt. Humorát, ötletességét szerzeményei is kiválóan tükrözik. A híres Búcsúszimfóniát, amelyben a zenészek kettesével hagyják el a színpadot előadás közben, akkor írta, amikor a muzsikusok elmaradt szabadságukat követelték, és Haydn szeretett volna hangot adni elégedetlenkedésüknek Eszterházy Miklós herceg előtt. Mokos Imre ezt az eseményt a történelem elsõ szervezett zenészsztrájkjának nevezte. Szintén a hercegnek szánta a zeneszerző a Meglepetés avagy Üstdobütés Szimfóniát, ugyanis gyakran előfordult, hogy Miklós a koncerteken elbóbiskolt. Hogy Haydn a figyelmét felkeltse, a lassú, andalító tételt egy hangos dobütéssel szakította meg. Ebbe a Magyar Ház közönsége is belekóstolhatott, csak ezen az előadáson üstdob helyett két fazékfedő összeütése rázta fel az elmélázókat.


Ám Haydnt nem csak a szimfóniái tették népszerűvé. Vonósnégyeseit, oratóriumait, szonátáit és népdalfeldolgozásait is világszerte szívesen játszák. Magyarként büszkék lehetünk arra, hogy egyes műveiben a magyar népzene sajátosságai is fellelhetők.


Mokos Imre szórakoztató, érdekes előadásának zenei illusztrálásában többen is részt vettek: Bereczky Rebeka, Citron Zsuzsa, Práda Jánky Ilona, Mokos Imre és Mokos Ádám zongorán, Mokos Magdolna csellón, Práda Kinga fuvolán, Zsigmond Ágnes és János-Jakab Renáta hegedűn, Végh Norbert „cintányéron” játszott, Papp Veronika és Cselényi Zsolt énekelt, a műsort pedig a Stockholmi Magyar Kamarakórus előadása zárta.


Aki jelen lehetett ezen a megemlékezésen, Haydn személyiségét tükröző kellemes, vidám hangulatú estét tölthetett a klasszicizmus egyik legnagyobb mesterének szellemével.

Papp Veronika

Levél az Olvasóhoz

Levél az Olvasóhoz

Kedves Olvasó! 2022. július 05.
Kedves Híradó Olvasók!   Oly mélyre estünk, hogy nem hullhatunk már, nincs is magas és nincs számunkra mély. Anyánk nyelvén sikoltunk a világhoz, mi lesz szivünkkel és mi lesz szavunkkal, ha jő az éj?
Tovább
Mélymerülés a kínai science-fiction világában – A háromtest-probléma

Mélymerülés a kínai science-fiction világában – A háromtest-probléma

Könyvespolc 2022. július 04.
Valami erős sci-fi-t kerestem mostanában, valami olyasmit, mint a Hyperion vagy a Metro 2033 volt legutóbb, ami nyomot hagy bennem és gondolkodásra késztet. Nem is kellett sokáig kutakodnom a neten, gyorsan rám talált A háromtest-probléma című regény. Intuitív módon hatott…
Tovább
Galériák kínálata Göteborgban télvíz idején

Galériák kínálata Göteborgban télvíz idején

Képzőművészet 2022. március 16.
Grafik i Väst galéria Göteborg. Fia Kvissberg „Játék a színekkel és a formákkal” 2022.01.29.–02.16.
Tovább
Interjú Benczédi Zsuzsa nénivel

Interjú Benczédi Zsuzsa nénivel

Portré 2022. július 04.
Benczédi Zsuzsa néni 31 éve él Svédországban, zenetanár, kórusvezető, akinek generációkon átívelő pályafutása példaértékű. Zsuzsa néni lelkesedése sosem fogy el, hiszen mai napig is aktívan vezeti úgy a Ljungby-i Magyar iskolát, mint a kóruspróbákat valamint előadásra készül fáradhatatlanul.
Tovább
„Nekünk, fiataloknak fontos, hogy az érveink eljussanak a döntéshozókhoz!”

„Nekünk, fiataloknak fontos, hogy az érveink eljussanak a döntéshozókhoz!”

Portré 2022. január 01.
Beszélgetés Rácz Zsófia helyettes államtitkárral. Budapesten született 1997-ben, tanulmányait jogász szakon végzi az Eötvös Loránd Tudományegyetemen, dolgozott az Alapjogokért Központ elemzőjeként, de Magyarország ENSZ ifjúsági delegáltjaként számtalan közösségi szerepvállalás is fűződik a nevéhez. Rácz Zsófia helyettes államtitkárt kérdeztem családról, hitről,…
Tovább

Egyesületek

iHuset. 18.

iHuset. 18.

Bengt Halse, aki Magyarország tiszteletbeli konzulja Göteborgban, most azt mondaná, hogy már csak nyolcvankét év választ el attól,…
A Kőrösi Csoma Sándor Művelődési Kör és a nehéz idők

A Kőrösi Csoma Sándor Művelődési Kör és a nehéz idők

Micsoda évek vannak mögöttünk! És vajon mi van még előttünk? Ki tudja, élhetünk-e még vakcinák nélkül?
A stockholmi magyar nagykövetség kulturális programjai

A stockholmi magyar nagykövetség kulturális programjai

A stockholmi magyar nagykövetség kulturális programjai

Támogasd újságunkat!

A Híradó a Svédországi Magyarok Országos Szövetségének rendszeresen megjelenő lapja.

A lap célja a Svédországban működő magyar egyesületek éltének bemutatása, a magyar nyelv és hagyományok ápolása valamint a kapcsolattartás az országban szétszórtan élő magyar olvasók között. Az újságot a tagegyesületekben tagdíjat fizető családok térítésmentesen kapják kézhez.

Annak ellenére, hogy a Híradó szerkesztősége önkéntes alapon végzi munkáját, az újság kiadásának költségei – a nyomdai költségek és a postázás – mégis jelentős anyagi terhet jelentenek a SMOSZ számára.

Kérjük, csatlakozz a Híradó Baráti Köréhez, és tagdíjad befizetésével támogasd az újság további megjelenését!

 

Éves tagsági díj családonként: 100 kr

A tagdíjat a következő számlára lehet befizetni:

Bankgiro 244-1590

Nem kapta kézhez a Híradót?

 

Kimaradt Híradó szám esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket. Szerkesztőségünknek nincs módjában az elveszett, vagy nem kézbesített példányokat pótolni.

 

Címváltozás esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket, mert ők állítják össze és küldik el a tagság frissített névsorát a SMOSZ címlista felelősének.

Free Joomla templates by L.THEME