A Svédországi Magyarok Országos Szövetségének lapja
 

Élményekben gazdag klubest a Stockholmi Magyar Katolikus Körben

 


A Stockholmi Magyar Katolikus Kör április 17-i klubestjén a látogatóknak igen kellemes, szemet-fület-lelket szórakoztató élményben volt részük.


Először is megcsodálhattuk Wladimir Katalin, Svédországban festőművész kiállítását. Katalin Kassán szëletett, majd Magyarországra került; 1964 óta pedig Svédországban él. 12 éves korától fest; Svédországban művésziskolát végzett. Ez alkalommal38 képet csodálhattak meg az érdeklődők. Az anyagot a Magyar Katolikus Kör honlapján is meg lehet tekinteni: www.stockholmi-magyarkatkor.se .

 

A kiállítás megnyitóján Katalin kedves barátja, Karl-Otto Hagen-Olsen koncertzongorista is fellépett, Liszt Ferenc, Ernesto Lecuona, Frédéric Chopin, Christian Sinding, Edvard Grieg és Wilhelm Peterson-Berger műveivel gyönyörködtetve a közönséget. A repertoár egy önálló zongoraestként is megállta volna a helyét!

 

Az est további vendégei Bihari Szabolcs, a SMOSZ elnöke, Kerényi György államtitkár, valamint a Magyar Írószövetség volt elnöke, Kalász Márton, illetve titkára, L. Simon László voltak.

 

Vacsora után Kerényi György felolvasta Szili Katalinnak, a Magyar Országgyűlés elnökének köszöntőlevelét, és átadta a Magyar Katolikus Körnek az Országgyűlés ezüst plakettjét a magyar kultúra terjesztéséért és anyanyelvünk megőrzéséért végzett eredményes munkájáért. A plakettet Móra Ildikó elnök vette át, és az egyesület nevében megköszönte a kitüntetést.

 

Az est további részében vendégeink, Kalász Márton kétszeres József Attila-díjas költő és műfordító, valamint L. Simon László, József Attila-díjas író, szerkesztő is bemutatkoztak a hallgatóságnak. Vendégeink dedikált példányt ajándékoztak könyveikből a Magyar Ház könyvtárának és a Katolikus Körnek (Kalász Márton: Át a pallón, valamint Kezdő haláltánc, illetve L. Simon László: Japán hajtás).


Úgy érezzük, hogy kellemes, élménydús klubestben volt része minden jelenlevőnek!

 

Huschit Katalin

Levél az Olvasóhoz

Levél az Olvasóhoz

Kedves Olvasó! 2022. július 05.
Kedves Híradó Olvasók!   Oly mélyre estünk, hogy nem hullhatunk már, nincs is magas és nincs számunkra mély. Anyánk nyelvén sikoltunk a világhoz, mi lesz szivünkkel és mi lesz szavunkkal, ha jő az éj?
Tovább
Mélymerülés a kínai science-fiction világában – A háromtest-probléma

Mélymerülés a kínai science-fiction világában – A háromtest-probléma

Könyvespolc 2022. július 04.
Valami erős sci-fi-t kerestem mostanában, valami olyasmit, mint a Hyperion vagy a Metro 2033 volt legutóbb, ami nyomot hagy bennem és gondolkodásra késztet. Nem is kellett sokáig kutakodnom a neten, gyorsan rám talált A háromtest-probléma című regény. Intuitív módon hatott…
Tovább
Galériák kínálata Göteborgban télvíz idején

Galériák kínálata Göteborgban télvíz idején

Képzőművészet 2022. március 16.
Grafik i Väst galéria Göteborg. Fia Kvissberg „Játék a színekkel és a formákkal” 2022.01.29.–02.16.
Tovább
Interjú Benczédi Zsuzsa nénivel

Interjú Benczédi Zsuzsa nénivel

Portré 2022. július 04.
Benczédi Zsuzsa néni 31 éve él Svédországban, zenetanár, kórusvezető, akinek generációkon átívelő pályafutása példaértékű. Zsuzsa néni lelkesedése sosem fogy el, hiszen mai napig is aktívan vezeti úgy a Ljungby-i Magyar iskolát, mint a kóruspróbákat valamint előadásra készül fáradhatatlanul.
Tovább
„Nekünk, fiataloknak fontos, hogy az érveink eljussanak a döntéshozókhoz!”

„Nekünk, fiataloknak fontos, hogy az érveink eljussanak a döntéshozókhoz!”

Portré 2022. január 01.
Beszélgetés Rácz Zsófia helyettes államtitkárral. Budapesten született 1997-ben, tanulmányait jogász szakon végzi az Eötvös Loránd Tudományegyetemen, dolgozott az Alapjogokért Központ elemzőjeként, de Magyarország ENSZ ifjúsági delegáltjaként számtalan közösségi szerepvállalás is fűződik a nevéhez. Rácz Zsófia helyettes államtitkárt kérdeztem családról, hitről,…
Tovább

Egyesületek

iHuset. 18.

iHuset. 18.

Bengt Halse, aki Magyarország tiszteletbeli konzulja Göteborgban, most azt mondaná, hogy már csak nyolcvankét év választ el attól,…
A Kőrösi Csoma Sándor Művelődési Kör és a nehéz idők

A Kőrösi Csoma Sándor Művelődési Kör és a nehéz idők

Micsoda évek vannak mögöttünk! És vajon mi van még előttünk? Ki tudja, élhetünk-e még vakcinák nélkül?
A stockholmi magyar nagykövetség kulturális programjai

A stockholmi magyar nagykövetség kulturális programjai

A stockholmi magyar nagykövetség kulturális programjai

Támogasd újságunkat!

A Híradó a Svédországi Magyarok Országos Szövetségének rendszeresen megjelenő lapja.

A lap célja a Svédországban működő magyar egyesületek éltének bemutatása, a magyar nyelv és hagyományok ápolása valamint a kapcsolattartás az országban szétszórtan élő magyar olvasók között. Az újságot a tagegyesületekben tagdíjat fizető családok térítésmentesen kapják kézhez.

Annak ellenére, hogy a Híradó szerkesztősége önkéntes alapon végzi munkáját, az újság kiadásának költségei – a nyomdai költségek és a postázás – mégis jelentős anyagi terhet jelentenek a SMOSZ számára.

Kérjük, csatlakozz a Híradó Baráti Köréhez, és tagdíjad befizetésével támogasd az újság további megjelenését!

 

Éves tagsági díj családonként: 100 kr

A tagdíjat a következő számlára lehet befizetni:

Bankgiro 244-1590

Nem kapta kézhez a Híradót?

 

Kimaradt Híradó szám esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket. Szerkesztőségünknek nincs módjában az elveszett, vagy nem kézbesített példányokat pótolni.

 

Címváltozás esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket, mert ők állítják össze és küldik el a tagság frissített névsorát a SMOSZ címlista felelősének.

Free Joomla templates by L.THEME