A Svédországi Magyarok Országos Szövetségének lapja
 

Élményekben gazdag klubest a Stockholmi Magyar Katolikus Körben

 


A Stockholmi Magyar Katolikus Kör április 17-i klubestjén a látogatóknak igen kellemes, szemet-fület-lelket szórakoztató élményben volt részük.


Először is megcsodálhattuk Wladimir Katalin, Svédországban festőművész kiállítását. Katalin Kassán szëletett, majd Magyarországra került; 1964 óta pedig Svédországban él. 12 éves korától fest; Svédországban művésziskolát végzett. Ez alkalommal38 képet csodálhattak meg az érdeklődők. Az anyagot a Magyar Katolikus Kör honlapján is meg lehet tekinteni: www.stockholmi-magyarkatkor.se .

 

A kiállítás megnyitóján Katalin kedves barátja, Karl-Otto Hagen-Olsen koncertzongorista is fellépett, Liszt Ferenc, Ernesto Lecuona, Frédéric Chopin, Christian Sinding, Edvard Grieg és Wilhelm Peterson-Berger műveivel gyönyörködtetve a közönséget. A repertoár egy önálló zongoraestként is megállta volna a helyét!

 

Az est további vendégei Bihari Szabolcs, a SMOSZ elnöke, Kerényi György államtitkár, valamint a Magyar Írószövetség volt elnöke, Kalász Márton, illetve titkára, L. Simon László voltak.

 

Vacsora után Kerényi György felolvasta Szili Katalinnak, a Magyar Országgyűlés elnökének köszöntőlevelét, és átadta a Magyar Katolikus Körnek az Országgyűlés ezüst plakettjét a magyar kultúra terjesztéséért és anyanyelvünk megőrzéséért végzett eredményes munkájáért. A plakettet Móra Ildikó elnök vette át, és az egyesület nevében megköszönte a kitüntetést.

 

Az est további részében vendégeink, Kalász Márton kétszeres József Attila-díjas költő és műfordító, valamint L. Simon László, József Attila-díjas író, szerkesztő is bemutatkoztak a hallgatóságnak. Vendégeink dedikált példányt ajándékoztak könyveikből a Magyar Ház könyvtárának és a Katolikus Körnek (Kalász Márton: Át a pallón, valamint Kezdő haláltánc, illetve L. Simon László: Japán hajtás).


Úgy érezzük, hogy kellemes, élménydús klubestben volt része minden jelenlevőnek!

 

Huschit Katalin

Levél az Olvasóhoz

Levél az Olvasóhoz

Kedves Olvasó! 2024. június 24.
Kedves Híradó Olvasók! Sorban a második online Híradót tarthatjuk most virtuálisan a „kezünkben”, tehát ezúttal sem jelenik meg az aktuális, júniusi lap nyomtatott formában, hanem a cikkek, beszámolók és interjúk kizárólag a Híradó honlapján olvashatók. Az 1974-ben alapított Svédországi Magyarok…
Tovább
Tarot-naplók I.

Tarot-naplók I.

Könyvespolc 2024. június 25.
Nem emlékszem pontosan, hogyan és mikor jelent meg a tarot az életemben. Egyszer csak azon kaptam magam, hogy ott van, persze az is lehet, mindig is ott volt, csak valami eltakarta előlem egy időre. Vagy talán elrejtőzött valamiért, esetleg mimikrit…
Tovább
A varázslatos szín. A göteborgi kolorizmus története új megvilágításban (második rész)

A varázslatos szín. A göteborgi kolorizmus története új megvilágításban (második rész)

Képzőművészet 2023. december 11.
Olle Olsson Hagalund - Műterem - olaj-vászon   A Híradó októberi számában Carl Kylberg, Tor Bjurström és Gösta Sandels képeinek elemzésén, a korszak bemutatásán keresztül indítottuk útjára a göteborgi kolorizmus történetét új megvilágításba helyező cikksorozatunkat. A második rész további utazásra…
Tovább

Támogasd újságunkat!

A Híradó a Svédországi Magyarok Országos Szövetségének rendszeresen megjelenő lapja.

A lap célja a Svédországban működő magyar egyesületek éltének bemutatása, a magyar nyelv és hagyományok ápolása valamint a kapcsolattartás az országban szétszórtan élő magyar olvasók között. Az újságot a tagegyesületekben tagdíjat fizető családok térítésmentesen kapják kézhez.

Annak ellenére, hogy a Híradó szerkesztősége önkéntes alapon végzi munkáját, az újság kiadásának költségei – a nyomdai költségek és a postázás – mégis jelentős anyagi terhet jelentenek a SMOSZ számára.

Kérjük, csatlakozz a Híradó Baráti Köréhez, és tagdíjad befizetésével támogasd az újság további megjelenését!

 

Éves tagsági díj családonként: 100 kr

A tagdíjat a következő számlára lehet befizetni:

Bankgiro 244-1590

Swish:

Swish


  

 

Nem kapta kézhez a Híradót?

 

Kimaradt Híradó szám esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket. Szerkesztőségünknek nincs módjában az elveszett, vagy nem kézbesített példányokat pótolni.

 

Címváltozás esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket, mert ők állítják össze és küldik el a tagság frissített névsorát a SMOSZ címlista felelősének.

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 

Free Joomla templates by L.THEME