A Svédországi Magyarok Országos Szövetségének lapja
 

Fölszállott a Páva körút a színfalak mögül

Sok előkészülettel járt a turné megszervezése, de mikor már a vendégek az országon belül voltak, a hangtechnikusok körútja is megkezdődött.

Csütörtök délután átvettük hangtechnikai felszerelést, amelynek során gyors használati utasításra is sor került. Ezután jött az izgalmas pillanat, hogy vajon ez a sok minden be fog e férni az autóba. Körbemérve, forgatva, addig-addig sakkoztuk a dobozokat, míg valahogyan sikerült bepakolni mindent, és még mi is befértünk!

 

 

Hazaérkezve a garázs lett az első helyszín ahol teszteltük a technikát. 3 monitor hangfal, 2 aktívhangfal, 11 mikrofon és 1 keverőpult, ehhez még hozzájöttek a több méteres összekötőkábelek is, így nem tartott sok időbe megtölteni a garázst. Már szinte éjszaka volt, mire sikerült a hangot beállítani, és a keverőpult használatát kiismerni annyira, hogy reménykedhessünk benne, hogy a helyszínen is működni fog. Így jött el a péntek reggel, amikor újra megpakoltuk az autót, és Tibor elindulhatott a körútra. Az első helyszín Ljungby volt, ahol Tibor a segédjét, Pál Jóskát, vette föl, aki fölajánlotta segítségét a malmői és a jönköpingi előadásra.

Malmőben, a turné első helyszínén, a technikai beállítás sok időt vett igénybe, hiszen újdonság volt mindkét „hangtechnikus” számára. Sem Tibornak, sem Jóskának nem volt még ilyen tapasztalata, így mindkettőjük számára kihívásnak bizonyult. Egy pár óra próba után a helyén volt minden, így már csak maga a fellépés volt hátra. Az előadás után összepakoltak a fiúk, és ismét szinte az éjszakába nyúlva indultak vissza Ljungbyba.

Szombat reggel indult tovább a menet, új nap, új fellépés és új helyszín várt mindenkire Jönköpingben. Nem volt egyszerű ez alkalommal sem, mert a más méretű terem, másféle beállításokat igényelt. De további gondok is adódtak, többek között fényhiány volt a színpadon, de sok próbálkozás után ez is megoldódott, és jöhetett a műsor.

Fellépés után most már harmadik alkalommal pakoltuk be az autót, kicsit már fáradozva cipeltük a felszerelést, de azért még volt bennünk kitartás. A jönköpingi fellépés zártával Pál Jóska elköszönt a turnémenettől, és Stockholmban én vettem át a Jóska helyét. Ám még ezen az estén, a fellépés és vacsora után, vendégül fogatuk a nagy csapatot, kikapcsolódásra és beszélgetésre hívtuk meg őket. A szűk hely nem akadályozott meg abban, hogy táncot tanítsanak a nappaliban, egy két lépesre azért csak volt hely.

Vasárnap reggeli után útnak indultunk az utolsó fellépés színhelyére, Stockholmba. A helyszínre érkezve már az előkészületek zajlottak, a helyi rendezők sürögtek-forogtak. Mi is újra felvettük a tempót, és összeállítottuk a hangtechnikát. Mire elkészült, az előadók is megérkeztek a helyszínre, és kezdődhettek újra a beállítások. Ez sem igazán terv szerint ment, első sorban a világosítást kellett megoldani. Voltak ugyan lámpák a mennyezeten, de körülbelül három méter magasan. A fiúk gyorsan találtak állványt, azt össze is szerelték, így próbálkoztak a lámpák beállításával, de sajnos ez nem volt elég magas. Eközben érkezett egy nagy létra, mely segítségével úgy tűnt, sikerülhet a fényeket összekötni és beállítani, de mire valahogy ez megoldódott, gond keletkezett az áramkörrel, és az egyik biztosíték a másik után robbant. Kis idő elteltével ez a probléma is megoldódott, de mivel az áram zárlatos lett, a keverőpult sem kapott áramot, újabb átkötések következtek, és csak ezután kezdődhetett a próba.

 

 

Már idő szűkében voltunk, mire vége lett a próbának, a vendégek már kezdtek gyülekezni az előtérben, de az utolsó percekben minden kisebb-nagyobb gond megoldódott, és kezdődhetett az előadás.

Az utolsó fellépés végzetével jöhetett az utolsó összepakolás. Mire már mindent összeszedtünk, kezdtünk nagyon elfáradni, mindenki várta, hogy elérjünk a Magyar Házhoz vacsorázni.

A vacsora után eljött az idő, hogy a meghívott előadóktól elbúcsúzzunk, ők a hosszú turné után utaztak vissza Magyarországra. Számunkra is eljött a pillanat, hogy kicsit megpihenjünk, nem is kellet álomba ringatni minket, pillanatok alatt már mély álomba merültünk.

Másnap leadva a felszerelést, mi is visszatértünk a hétköznapokba, és egy két nap pihenés után újabb kihívások vártak ránk Stockholmban, ezúttal nem mint „hangtechnikusok”, hanem mint „szakácsok”.

Külön köszönet Pál Jóskának és Szabó Tibornak!

Tompa Orsolya

 
 
Levél az Olvasóhoz

Levél az Olvasóhoz

Kedves Olvasó! 2024. március 26.
Kedves Híradó Olvasók!   Mindenekelőtt szeretnék elbúcsúzni szeretett szerkesztőtársamtól, a Híradó régi munkatársától, a Kékvirág anyanyelvi tábor „Nagymamájától”: Tóth Ildikótól. Sajnálattal fogadtam váratlan halálhírét, előtte néhány héttel elküldte még a Híradó számára – az immáron utolsóvá vált – szövegeit. Elhallgatnak…
Tovább
Agustina Bazterrica - Pecsenyehús

Agustina Bazterrica - Pecsenyehús

Könyvespolc 2024. március 27.
  Kutatok a közelmúlt emlékei között, hogyan és mikor bukkant fel ez a könyv, de nem jut eszembe. Valószínűleg a cím és a könyvborító volt, ami felkelthette az érdeklődésemet szokatlansága miatt. Agustina Bazterrica argentin írónő Pecsenyehús című regényének borítóján egy…
Tovább
A varázslatos szín. A göteborgi kolorizmus története új megvilágításban (második rész)

A varázslatos szín. A göteborgi kolorizmus története új megvilágításban (második rész)

Képzőművészet 2023. december 11.
Olle Olsson Hagalund - Műterem - olaj-vászon   A Híradó októberi számában Carl Kylberg, Tor Bjurström és Gösta Sandels képeinek elemzésén, a korszak bemutatásán keresztül indítottuk útjára a göteborgi kolorizmus történetét új megvilágításba helyező cikksorozatunkat. A második rész további utazásra…
Tovább
Interjú a Skandináviai Szent György Lovagrendről (IVISHFS.se) – 3. rész: beszélgetés lg. Giber Tamás Gáborral

Interjú a Skandináviai Szent György Lovagrendről (IVISHFS.se) – 3. rész: beszélgetés lg. Giber Tamás Gáborral

Portré 2024. március 27.
Jelen írás egy, a Szent György Lovagrend (In Veritate Iustus Sum Huic Fraternali Societati, magyarul: „Valósággal igaz vagyok e testvéri közösség iránt”, rövidítve: IVISHFS) Skandináviában működő nagypriorátusáról szóló sorozat 3. részét képezi, melynek előzményei a Híradó előző két számának hasábjain…
Tovább
„Folytassuk akkor a vallásossággal!”

„Folytassuk akkor a vallásossággal!”

Portré 2023. december 11.
  Nemrégen jelent meg a Híradó hasábjain dr. Sebestyén Gábor nőgyógyász főorvossal, a stockholmi protestáns gyülekezet világi felügyelőjével készített interjú második része. Mivel még ebben sem értünk kérdéseink végére, a beszélgetést folytattuk 2023 augusztusában. A köztünk lévő korkülönbség ellenére jó…
Tovább

Egyesületek

Beszámoló a Tavaszi Szél Kulturális Egyesület programjairól

Beszámoló a Tavaszi Szél Kulturális Egyesület programjairól

  A Kőrösi Csoma Sándor Program 2023–2024. évi göteborgi ösztöndíjasaként az én feladatom a göteborgi Tavaszi Szél Kulturális…
Téli beszámoló a Pannónia Klubtól

Téli beszámoló a Pannónia Klubtól

  Elmondhatjuk, hogy újra egy sikeres bállal zártuk a tavalyi évet, ami a felnőtteknek szánt programjainkat illeti. Az…
Hírek a SOMIT háza tájáról...

Hírek a SOMIT háza tájáról...

2024. február 9-én délután megnyitotta kapuit a SOMIT első idei tábora, a Téli tábor. A táborlakók már pénteken…

Támogasd újságunkat!

A Híradó a Svédországi Magyarok Országos Szövetségének rendszeresen megjelenő lapja.

A lap célja a Svédországban működő magyar egyesületek éltének bemutatása, a magyar nyelv és hagyományok ápolása valamint a kapcsolattartás az országban szétszórtan élő magyar olvasók között. Az újságot a tagegyesületekben tagdíjat fizető családok térítésmentesen kapják kézhez.

Annak ellenére, hogy a Híradó szerkesztősége önkéntes alapon végzi munkáját, az újság kiadásának költségei – a nyomdai költségek és a postázás – mégis jelentős anyagi terhet jelentenek a SMOSZ számára.

Kérjük, csatlakozz a Híradó Baráti Köréhez, és tagdíjad befizetésével támogasd az újság további megjelenését!

 

Éves tagsági díj családonként: 100 kr

A tagdíjat a következő számlára lehet befizetni:

Bankgiro 244-1590

Swish:

Swish


  

 

Nem kapta kézhez a Híradót?

 

Kimaradt Híradó szám esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket. Szerkesztőségünknek nincs módjában az elveszett, vagy nem kézbesített példányokat pótolni.

 

Címváltozás esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket, mert ők állítják össze és küldik el a tagság frissített névsorát a SMOSZ címlista felelősének.

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 

Free Joomla templates by L.THEME