A Svédországi Magyarok Országos Szövetségének lapja
 

Beszámoló az „Őrszavak - Custos” Magyar Nyelvápolók Egyesületének 2018-as évi munkájáról

Mint köztudott, egyesületünk tagsága – a SMOSZ-hoz hasonlóan –, egész Svédország területéről toborzódik. Tulajdonképpeni központunk nincs, postacímünk a mindenkori elnök címe. A munkát az egyesület vezetősége végzi, az egész tagság javára.

Az egyesület fennállása óta a tapasztalat megtanította a vezetőséget, hogy hogyan ossza be sokrétű tevékenységét, hogyan valósítsa meg célkitűzéseit. Mivel a munka sok, a munkás kevés, a vezetőség a hatékonyság érdekében a feladatokat munkacsoportokra osztva végzi. Így minden munkacsoport csak a saját feladatára összpontosíthat, nem aprózódik fel az erő. Az elvégzett munkáról a vezetőség tagjai az időnként összehívott vezetőségi gyűléseken számol be egymásnak. Ez az úgynevezett „összegző” gyűlés a technikai fejlődésnek köszönhetően jobbára elektronikus úton történik, ezzel szerencsére időt és költséget is megtakaríthatunk.

Az egyesület pénzügyeit a főpénztáros, Lőrincz Lázár kezeli. Az ő feladata a tagdíj beszedése, a főpénztárba befolyó összegek, illetve kifizetések kezelése. Egyesületünk egyik fő tevékenységének, az anyanyelvi tábornak a pénzügyeit Tompa Andrea intézi, megkönnyítve ezzel a főpénztáros munkáját. A két megbízott további feladata a különböző anyagi segítségek: pályázatok, segély-lehetőségek felkutatása, megírása.

A média munkacsoport felelőse Tóth Ildikó és Tompa Orsolya.

Előbbi feladata a kapcsolattartás a SMOSZ hivatalos lapja, a Híradó szerkesztőségével, cikkek, beszámolók írása, közlése, az Egyesület rendezvényeinek hirdetése. Utóbbinak feladata többek között, a Kékvirág tábor honlapjának kezelése. Az Őrszavak internetes újság szerkesztőségével Tompa Anna tartja a kapcsolatot, részt vesz a megbeszéléseken. Felkérték a készülő kétnyelvű tankönyv illusztrálására. Tompa Orsolya a tördelő-szerkesztőként működik közre a könyv előállításán.

A munkacsoport becsülettel elvégezte a rá kirótt munkát. Határidőre megírták, elküldték a cikkeket, beszámolókat, hirdetéseket a lapoknak, a tankönyv illusztrálása elkészült, hamarosan nyomdakész lesz.

Tóth Ildikóé a Szülők Iskolája címen működő tevékenységhez tartozó munka is, mely többek között a svédországi magyar oktatás feltérképezéséből, az oktatók nyilvántartásából és a velük való kapcsolattartásból áll. Továbbá a magyar oktatók számára továbbképzések, tanulási lehetőségek, versenyfelhívások felkutatása, az oktatók étesítése ezekről.2018 során több pályázati lehetőségre is felhívta az oktatók figyelmét.

Nagyjából eredményesnek mondható a svédországi magyar oktatás feltérképezése. Sikerült, ha nem is tökéletesen, nyilvántartásba venni a svédországi magyar oktatók nagy hányadát. Ezeket az oktatókat tájékoztatjuk a magyarországi továbbképzési lehetőségekről, folyamatosan ismertetjük a Magyar Kormány által létrehozott és kidolgozott Állandó Magyar Értekezlet cselekvési tervét.

Az Őrszavak Egyesület célja a nyilvántartásba vett magyar oktatók számára létrehozni egy olyan fórumot, mely összegyűjtené, közvetítené, publikálná, továbbítaná a javaslatokat, kérdéseket.

Az egész vezetőség feladata megszervezni a Szülők Iskolája találkozót, ehhez témát választani, előadókat felkutatni, felkérni a részvételre, a konferenciákat megszervezni. 2018-as évben, a 2007-es évhez hasonlóan két alkalommal is továbbképzési, tapasztalatcserélési, találkozási lehetőséget kínáltunk a hivatásos magyar oktatóknak, magunkra vállalva a szervezés, a szállás és étkezés gondját. A reménybeli résztvevők csak az útiköltség kérdését kellett volna megoldják, természetesen a területi magyar egyesületek segítségével. Kétszer is meghirdettük, egyszer őszi, másodszor tavaszi időpontra, sajnos senki sem reagált felhívásunkra. 2018 tavaszán az önkéntes és amatőr oktatóknak ajánlottunk fel egy találkozási, szórakozási lehetőséget, hálából sokévi áldozatos, önzetlen munkájukért. Mivel senki sem jelentkezett, úgy véltük, az időpont nem megfelelő, ezért módosítottunk tervünkön és őszi időpontra hívtuk össze a találkozót, 2018 augusztus 30.-át adva meg jelentkezési határidőnek. Az időpont lejárt, érdeklődés híján fájó szívvel bár, de lemondtunk erről a tervünkről, és megpróbáltunk egyesületünk vezetősége és táborunk önkéntesei számára szervezni egy továbbképzéssel, csapatépítő tevékenységgel dúsított találkozót. Örömmel jelenthetjük, ez végre sikerült.

A találkozó, annak ellenére, hogy nem minden meghívott tudott részt venni rajta, sikeres volt. Szép és hasznos napokat, órákat töltöttünk együtt. Mivel a találkozóról készült beszámoló megjelent a Híradó tavaszi számában, itt csak pár szót mondanék róla. Sikerült megvalósítani célunkat, a táboraink eredményességét, gyakorlati hasznát kielemezni, valamint a jövő sikerének szakmai, gyakorlati kérdéseit megtárgyalni. Ugyanis új formák, új módszerek után kutatva szeretnénk minél vonzóbbá tenni táborainkat. Ugyanakkor egymást is erősítettük abban az elképzelésben, hogy jó együtt járni ezen az ugyan fáradtságos, de mindnyájunk számára nagyon fontos és hasznos úton.

2019 februárjában Magyarországon, Budapesten megrendezték a nyugati szórványban dolgozó pedagógusok konferenciáját. Egyesületünket Dervalics Pronchev Ingela, Salat Réka és Tompa Anna, a Tavaszi Szél Egyesületet Orbán Eszter képviselte.

Egyesületünk legeredményesebb, legjobban működő tevékenysége a Kékvirág anyanyelvi tábor. Ezt a csoportot természetesen Tompa Anna, a tábor létrehozója, összehívója vezeti, a feladatba immár egyre jobban beletanuló lányával, Tompa Orsolyával közösen.

Idei, 2019-es táborunk témája is a történelemhez kapcsolódik, a Trianon előtti időkre emlékezve a magyar legendák világába kísértük el ifjainkat. A kitűnő oktatói gárda ezúttal is remekül látta el feladatát.

A nevelőgárda az Anyaországból, Erdélyből, Felvidékről jött el a táborba, sajnos, a tábor időpontja miatt nem nagyon sikerül a svédországi nevelőket is bevonni ebbe az áldozatos, fáradtságos, de sok szeretettel, örömmel végzett munkánkba.

A tábori életet fényképeken rögzítettük, a Kékvirág honlapján hozzáférhető.

Reméljük, Egyesületünk továbbra is legalább ennyire sikeresen működik majd, de ennek elérésére nagyon várjuk a svédországi magyar egyesületek és a hivatásos magyar oktatók közreműködését is.

Végül szeretnénk megköszönni a Magyar Államnak a pályázási lehetőséget, nagy segítség ez rendezvényeink megvalósításához.

Tompa Anna, Tóth Ildikó

Levél az Olvasóhoz

Levél az Olvasóhoz

Kedves Olvasó! 2022. december 27.
Uraji köd / Fotó: Antal József Kedves Híradó Olvasók!
Tovább
Tao Te King

Tao Te King

Könyvespolc 2022. december 27.
Pár útravalót már felpakoltam erre a képzeletbeli könyvespolcra azokból az olvasmányokból, melyek az embert az olvasás örömén túl, mintegy segítőtársként kísérhetik életútján. Szóba került már jó pár meghatározó név, eszme, vallás, de ma álljon itt egy igazi klasszikus, amely immáron…
Tovább
„Tűz-víz-föld-levegő” – Angi István festőművész kiállítása

„Tűz-víz-föld-levegő” – Angi István festőművész kiállítása

Képzőművészet 2022. október 23.
2022 Angi István: Hegyek napsütésben, akril - vászon 2022.07.07 – 08.31. Bárczay kastély galériája, Felsőzsolca. Mintegy két tucat frissen készült olajfestmény és körülbelül ugyanennyi, főleg fából készült kisplasztika fogadja a látogatót Angi István kiállításán. A képek figuratívak, a legelvontabb alkotásokon…
Tovább
Sipos Loránd kiállítása a stockholmi Magyar Házban

Sipos Loránd kiállítása a stockholmi Magyar Házban

Portré 2022. október 23.
Bereczky-Veress Biborka: Bevallom, amikor felhívtam telefonon Sipos Lorándot, még nem ismertem őt és egyetlen festményét sem láttam élőben. Vezetőségi tagunk, Tiglezán Csilla, aki sajnos ma nem lehet jelen, hívta fel a figyelmünk a művész munkáira. Az interneten keresztül megtekinthető sok…
Tovább
„Néha jó az ismeretlenbe menni, mert az ember vágyik rá és sok mindent tanul általa”

„Néha jó az ismeretlenbe menni, mert az ember vágyik rá és sok mindent tanul általa”

Portré 2022. október 23.
Jégkorong kapus, többszörös magyar válogatott, egyben az első magyar játékos, aki az észak-amerikai jégkorong ligák legfelső osztályában játszott (NHL). 2008-ban tagja volt a szapporói jégkorong-világbajnokság győztes csapatának, de részt vett a 2009-es A csoportos jégkorong-világbajnokságon is. Kisgyerekkorban kezdett jégkorongozni, hatévesen…
Tovább

Egyesületek

Hírek a SOMIT háza tájáról… Hagyományaink nyomában

Hírek a SOMIT háza tájáról… Hagyományaink nyomában

Mindössze néhány héttel a rendkívül jól sikerült SOMIT családos tábor után egy hétvége erejéig (2022. október 21. és…
Újra elindulóban az ifik társasága

Újra elindulóban az ifik társasága

A tavaszi közgyűlésen bemutatkozott hat magyar fiatal, akik akkor lelkesen meséltek a jövőbeli céljaikról és arról, hogy miképpen…
Pedagógusok a házban

Pedagógusok a házban

A jó pedagógus olyan, mint a télen a kamrában lógó szárazkolbász, szalámi: minél több van belőle, és minél…

Támogasd újságunkat!

A Híradó a Svédországi Magyarok Országos Szövetségének rendszeresen megjelenő lapja.

A lap célja a Svédországban működő magyar egyesületek éltének bemutatása, a magyar nyelv és hagyományok ápolása valamint a kapcsolattartás az országban szétszórtan élő magyar olvasók között. Az újságot a tagegyesületekben tagdíjat fizető családok térítésmentesen kapják kézhez.

Annak ellenére, hogy a Híradó szerkesztősége önkéntes alapon végzi munkáját, az újság kiadásának költségei – a nyomdai költségek és a postázás – mégis jelentős anyagi terhet jelentenek a SMOSZ számára.

Kérjük, csatlakozz a Híradó Baráti Köréhez, és tagdíjad befizetésével támogasd az újság további megjelenését!

 

Éves tagsági díj családonként: 100 kr

A tagdíjat a következő számlára lehet befizetni:

Bankgiro 244-1590

Swish:

Swish


  

 

Nem kapta kézhez a Híradót?

 

Kimaradt Híradó szám esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket. Szerkesztőségünknek nincs módjában az elveszett, vagy nem kézbesített példányokat pótolni.

 

Címváltozás esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket, mert ők állítják össze és küldik el a tagság frissített névsorát a SMOSZ címlista felelősének.

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 

Free Joomla templates by L.THEME