A Svédországi Magyarok Országos Szövetségének lapja
 

Anyu meglátogatása

Tudtam, hogy a busz három percen belül el kell induljon az állomásról. Az a busz, amelyen voltam, pont akkor indexelt be, mikor már ott állt a másik busz. Sietnem kellett, a karórámra tekintettem. Öt óra múlt négy perccel. Kicsit pánikoltam, mivel egy percem volt elérni a buszomat. Nem volt szerencsém, a két busz között nagy volt a távolság és ez azt jelentette, szaladnom kell, ha el akartam érni a járatot.

Lihegtem és kifújtam magamat. Teljesen vizes lettem. A szívemet a torkomban éreztem dobogni. Olyan volt, mintha valamilyen kötél szorított volna, és nem tudtam levegőt venni. A táskámba nyúltam, kiszedtem az asztma sprémet, a számhoz tartottam, és egy mély levegőt vettem be.
A lihegés közben elkezdtem mosolyogni, mert elértem a buszomat és nem kellett az esőben állnom. És Anya várt rám. Bármikor jöhettem, de meg akartam lepni, mert nem látogattam meg őt sok ideig.
Hangosan rezgetett a busz, miközben gurult. Kinéztem az ablakon, az esőcseppek folyamatosan, ritmikusan kopogtak. Kattogó hangokat lehetett hallani, ahogy nekicsapódtak az üvegnek. Nem láttam élesen, mivel a cseppek az üveghez voltak tapadva. Egy homályos képet láttam csak és a színek összemosódtak.
A busz kerekei egyre gyorsabban kezdtek gurulni. Elhagytuk a piros táblát és azon gondolkodtam, hogy hogyan fogom az anyámat köszönteni. Nagyon régen voltam nála. A fejemet lehajtottam és megpillantottam a nárcisz bokrétát a kezemben. Anyára emlékeztetett, mivel mindig volt otthon nárcisz. Ez volt a kedvenc virága.
Felemeltem az orromhoz, és egy nagy levegőt vettem. Olyan volt, mintha egy meleg nyári napon egy réten járnék. A virágok kedvesen rám néztek és csalogattak a szép színeikkel. Mindenféle szín volt. Sárga, kék, piros, fehér.
– Gyere ide, szagolj meg, és vigyél haza! – suttogták.
Legszívesebben az egész rétet hazavinném, de az lehetetlen volt. Mindegyiknek volt egy kedves kinézete és illata.
Egy zaj kezdett hangosabban és hangosabban terjedni a fülemben és a végén kinyitottam a szememet. Kinéztem az ablakon, és hunyorítottam a szememmel, hogy élesebben kilássak. Házakat láttam sorban, egymás után jöttek. Annyira gyorsan száguldottunk, hogy elszédültem és a házak színei összemosódtak. Ezek a házak Tótoskertben voltak, ami azt jelentette, hogy a következő megállónál le kellett szállnom.
Felálltam és megfogtam a kapaszkodót, ami ott volt az ajtó mellett. Körbenéztem, hogy ne felejtsem ott a táskámat, de a hátamon volt már. Egy idős nő ült a busz hátuljában és egy fiatal férfi, aki 20 év körülinek nézett ki. Biztos a nagyija volt.
A buszsofőr erősen fékezett és majdnem elestem, de belekapaszkodtam a sárga, nárcisz színű kapaszkodóba. Ahogy kiléptem a buszból, kinyitottam a fekete ernyőt, és a fejem fölé tartottam, mert kicsit még csepergett az eső. A busz felzúgott és elindult. Hátranéztem és láttam, ahogy lement a nap. Szép és békés látvány volt, mint Anyu.
Megfordultam és kinyitottam a kicsi, sötétzöld kaput. Beléptem, és a könnyeim hullani kezdtek. Mikor odaértem, letérdepeltem, és odaraktam a virágot a sírja mellé.
 

Levél az Olvasóhoz

Levél az Olvasóhoz

Kedves Olvasó! 2023. december 11.
Kedves Híradó Olvasók!   Ahogy illusztrációt keresgéltem a Korzó rovatban olvasható A szürke alagút c. írásomhoz a régi fotóim között, megláttam a 2020 elején készült videómat – arra kértek, hogy videóüzenetben foglaljam össze a KCSP-ösztöndíjasként megélt évet és mutassam be…
Tovább
Gérecz Imre – Tóth Brúnó: Átmenet. Zarándoktapasztalatok

Gérecz Imre – Tóth Brúnó: Átmenet. Zarándoktapasztalatok

Könyvespolc 2023. december 11.
A Híradó előző számában esett szó az augusztusi, Pannonhalmára tett látogatásomról. Gyermekkori jó barátom, Gérecz Imre (bencés szerzetes, a pannonhalmi közösség alperjele és magisztere) az érkezésem estéjén beszélt arról, hogy formálódik egy könyv a zarándoklatról, amelyet szerzetestestvérével, Tóth Brúnóval közösen…
Tovább
A varázslatos szín. A göteborgi kolorizmus története új megvilágításban (második rész)

A varázslatos szín. A göteborgi kolorizmus története új megvilágításban (második rész)

Képzőművészet 2023. december 11.
Olle Olsson Hagalund - Műterem - olaj-vászon   A Híradó októberi számában Carl Kylberg, Tor Bjurström és Gösta Sandels képeinek elemzésén, a korszak bemutatásán keresztül indítottuk útjára a göteborgi kolorizmus történetét új megvilágításba helyező cikksorozatunkat. A második rész további utazásra…
Tovább
„Folytassuk akkor a vallásossággal!”

„Folytassuk akkor a vallásossággal!”

Portré 2023. december 11.
  Nemrégen jelent meg a Híradó hasábjain dr. Sebestyén Gábor nőgyógyász főorvossal, a stockholmi protestáns gyülekezet világi felügyelőjével készített interjú második része. Mivel még ebben sem értünk kérdéseink végére, a beszélgetést folytattuk 2023 augusztusában. A köztünk lévő korkülönbség ellenére jó…
Tovább
A hazához való ragaszkodás megmarad

A hazához való ragaszkodás megmarad

Portré 2023. október 05.
Nemrégen jelent meg a Híradó hasábjain egy beszélgetésem dr. Sebestyén Gábor nőgyógyász főorvossal, a stockholmi protestáns gyülekezet világi felügyelőjével. Ezt a beszélgetést folytattuk most, amikor 2023 áprilisában Magyarországon járt. A köztünk lévő korkülönbség ellenére, jó barátságunkra tekintettel, beszélgetésünk tegező formában…
Tovább

Egyesületek

SOMIT hírek – 2023. ősz

SOMIT hírek – 2023. ősz

A családos tábor Közvetlenül a nyári szabadságok után ismét munkához látott a SOMIT vezetősége, hiszen az első őszi…
Egy mondat a zsarnokságról

Egy mondat a zsarnokságról

  1956-ra emlékeztünk a göteborgi Kőrösi Csoma Sándor Művelődési Kör ünnepi összejövetelén. Évente tisztelgünk a forradalom hősei előtt.…
A KnockOut Göteborgban

A KnockOut Göteborgban

  Azt hallottam a napokban, hogy a zene egészségben tartja művelőjét. Persze, ismertem én beteges zenészt is, de…

Támogasd újságunkat!

A Híradó a Svédországi Magyarok Országos Szövetségének rendszeresen megjelenő lapja.

A lap célja a Svédországban működő magyar egyesületek éltének bemutatása, a magyar nyelv és hagyományok ápolása valamint a kapcsolattartás az országban szétszórtan élő magyar olvasók között. Az újságot a tagegyesületekben tagdíjat fizető családok térítésmentesen kapják kézhez.

Annak ellenére, hogy a Híradó szerkesztősége önkéntes alapon végzi munkáját, az újság kiadásának költségei – a nyomdai költségek és a postázás – mégis jelentős anyagi terhet jelentenek a SMOSZ számára.

Kérjük, csatlakozz a Híradó Baráti Köréhez, és tagdíjad befizetésével támogasd az újság további megjelenését!

 

Éves tagsági díj családonként: 100 kr

A tagdíjat a következő számlára lehet befizetni:

Bankgiro 244-1590

Swish:

Swish


  

 

Nem kapta kézhez a Híradót?

 

Kimaradt Híradó szám esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket. Szerkesztőségünknek nincs módjában az elveszett, vagy nem kézbesített példányokat pótolni.

 

Címváltozás esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket, mert ők állítják össze és küldik el a tagság frissített névsorát a SMOSZ címlista felelősének.

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 

Free Joomla templates by L.THEME