A Svédországi Magyarok Országos Szövetségének lapja
 

Rendületlenül a magyarság szolgálatában

Kanyargós út visz fel a mölndali Larssons Bergen, de a kilátás a közeli Stensjön tóra még télen is lélegzetelállító. Ebben a látványban lehet része minden reggel Nilsson Gyöngyvérnek, a Kőrösi Csoma Sándor Művelődési Kör egykori elnökének, aki nemrég töltötte be 80. életévét. Miközben hozzá és férjéhez, Sturéhez tartottam, hogy a jeles alkalom apropóján interjút készítsek, rengeteg kérdés fogalmazódott meg bennem. A találkozásból azonban nem egy egyszerű kérdezz-felelek, hanem egy majd öt órás, tartalmas beszélgetés kerekedett ki.

A pazar panorámát nyújtó domb tetején rögtön megpillantottam a rám lelkesen integetve váró Gyöngyvért, aki felkísért otthonosan berendezett, takaros tetőtéri lakásukba. A falon több gyönyörű festmény lógott, köztük Gyöngyvér édesanyjának keze munkája. A tágas nappaliban pedig hibátlan magyar kiejtéssel köszöntött Sture, akinek, mint később Gyöngyvértől megtudtam, nem igazán volt más választása, mint ilyen gyönyörűen megtanulni nyelvünket, hiszen otthon a gyerekekkel, Andreával és Dániellel csakis magyarul folyt a társalgás.

Na de, ne szaladjunk ennyire előre, ugyanis Gyöngyvér története hasonlóan indult, mint sok más Svédországba érkezett magyar honfitársunké. 1956 novemberében Sopronból menekült el szüleivel, akkor, amikor édesapja, aki hivatása miatt egyébként nem dolgozhatott a határsávban, éppen a városban tartózkodott. Egyáltalán nem tervezett, hanem az események hatására meghozott, hirtelen döntés volt ez a család részéről. Gyöngyvér alig múlt csak el 17 éves, érettségi előtt állt, de az események úgy hozták, hogy a matura már az észak-svédországi Bodenben, nem messze a finn határtól érte 1961-ben.

Az egyetemet kémia és biológia szakon Göteborgban kezdte meg, itt ismerkedett meg Sturével is, a befejezésére azonban már Umeåban került sor. A pedagógus pár a rövid északi kitérő után mégis visszatért Svédország második legnagyobb városába, hiszen Sture innen származott és Gyöngyvér szülei is itt éltek akkor. Gyöngyvér a tudományos érdeklődést szüleitől örökölte, a pedagógiai érzék, a gyermekek szeretete pedig lényéből árad. Magam is pedagógus lévén, élvezettel hallgattam és fogadtam meg a beszélgetésünk során elhangzott tanácsait. „Következetesnek és megértőnek lenni is tudnod kell a diákjaiddal, és akkor ők is így fognak majd hozzád viszonyulni” - mondja, majd ennek alátámasztására elmesél egy kedves kis történetet. Történt, hogy az egyik ballagás, vagy ahogy a svédek nevezik, kifutás alkalmával két perccel a megbeszélt időpont után érkezett oda osztályához, diákjai pedig rosszallóan fejüket csóválva, de eközben mosolyogva jegyezték meg, hogy „Még a napnak is vannak foltjai” - utalva a jól ismert svéd közmondásra, miszerint senki sem tökéletes.

A következetesség nemcsak hivatásában, hanem magánéletében is mind a mai napig híven tükrözi Gyöngyvér személyiségét, aki nemcsak gyermekeit, de természetesen unokáit is megtanította magyarul. Sőt, jó tanárhoz méltón, a helyesírási hibák vagy rosszul használt kifejezések sem maradnak kijavítatlanul a neki írt levelekben.

Gyöngyvér számára egy percig sem volt kérdéses, hogy magyar gyökereit Svédországban is élénken ápolja, sőt, ha lehet minél több emberrel ismertesse meg a magyar hagyományokat, szokásokat, kulturális értékeket. Még ha kezdetben nem is kereste kifejezetten az egyesületi tevékenységeket. Az élet azonban úgy hozta, hogy végül karmester híján hosszú éveken keresztül vezette a göteborgi magyar énekkart, amely amellett, hogy Svédországban több helyen fellépett, egészen Németországig, például Hamburgba és Lübeckbe, is eljutott. Amikor rákérdeztem, hogy ennek mikor és pláne miért szakadt vége, meglepő, de logikus választ kaptam: „Nem a tagok elfoglaltsága vagy az érdeklődés kimúlása miatt szüntettük meg, hanem sokkal prózaibb oka volt, egyszerűen nem találtunk szopránt. Anélkül pedig nem az igazi.”

Ahogy a gyermekek egyre idősebbek lettek úgy gyűrűzött be egyre inkább az egyesületi tevékenység is Gyöngyvér életébe, aki a 90-es években a Kőrösi Csoma Sándor Művelődési Kör elnöki tisztségét is betöltötte. „1996 és 1998 között magyar szótól volt hangos és magyar ételektől illatozott minden tavasszal Mölndal és környéke, az egyesület szervezte Mölndali Magyar Napok híre és népszerűsége pedig gyorsan terjedt. Tulajdonképpen ez nevezhető a mai iHuse-t rendezvénysorozat elődjének.” - tudom meg az időközben elfogyasztott, ízlésesen feltálalt ebéd végén.

A Kőrösi ügyeinek intézése, a programok szervezése azonban csak egy volt Gyöngyvér azon tevékenységei közül, amelyekkel a magyar hagyományokat, a magyar kultúrát szolgálta. A Custos Őrszavak elnökeként szívügyének tekintette az anyanyelvi táborok támogatását, amelyek svédországi magyar fiatalok generációi számára tették lehetővé, hogy ápolhassák magyar identitásukat, gyakorolhassák anyanyelvüket kortársaik társaságában. Az egyetemes magyarság összetartozásának ügyét ugyancsak áldozatos munkával segítette a Magyarok Világszövetségének svédországi küldöttjeként, valamint a református egyház revizoraként is.

A megannyi bokros teendő mellett természetesen a családra is kellett, hogy jusson és jutott is idő. Gyöngyvér és Sture évekig hódolt a svédek egyik kedvenc szabadidős tevékenységének, a vitorlázásnak. Hajójukon Európa számos kikötőjébe eljutottak, repülővel pedig még a világ túlsó felére, például Indiába vagy Ausztráliába is. Az utazás, az aktív kikapcsolódás, valamint az idegen kultúrák, tájak megismerésének szeretete mind a mai napig jelen van a házaspár életében. Találkozásunkkor már ismét megszokott sítúrájukra készültek, amiben még nem is lenne semmi különleges, hiszen Svédország jobbnál jobb lehetőségeket kínál a lesiklás szerelmeseinek. Az úti cél azonban, mint megtudom, nem valamelyik közeli síparadicsom, hanem a Dolomitok, az Alpok olaszországi hegycsoportja, amelyet autóbusszal tesz meg már évek óta egy lelkes, összeszokott csapat. Elképedésemre, hogy miért vállalkozik valaki ilyen hosszú útra, pláne ennyi évesen, Gyöngyvér egyből magyarázatot ad: egy az egyetemi évek óta fennálló baráti társaságról van szó.

Amikor pedig egy pohár finom magyar fehérbor kortyolgatása közben sokadjára ámulok el az éppen hófödte Stenjsön nyújtotta fenséges látványon, Gyöngyvér rögtön hozzáteszi: „Szép, de azért a magyar tengert nem múlhatja felül.” Ekkorra már tudom, hogy nem véletlenül mondta ezt, hiszen az évek előrehaladtával a vitorlást és a kikötőket egy takaros kis házikó és szőlős váltotta fel Lovason, a Balaton északi partján. A Nilsson házaspár már ugyanis jó ideje kétlaki életet él, a nyár nagy részét a festői dombokon álló lakban töltik. Az évek során részévé váltak az ottani közösségnek és olyan barátokra tettek szert, akikről mindig érdeklődve hallgatják az új híreket, történéseket, amikor visszatérnek a magyar tenger mellé a hosszú, sötét svédországi hónapok után. A napok azonban Göteborgban is aktívan telnek, hiszen Gyöngyvér és Sture mind a mai napig el-ellátogat a Kőrösi egy-egy rendezvényére, ráadásul mivel a gyerekek sem költöztek messze a szülői háztól, így az unokák is gyakori vendégnek számítanak a Larssons Bergen. Ilyenkor általában valamilyen magyar finomság kerül az asztalra, amelyhez alapanyag bőven akad a kamra vagy a fagyasztószekrény mélyén. Például igazi magyar túró, amelyből Gyöngyvér rögtön fel is ajánlott egy csomaggal, amikor megemlítettem, hogy ez az egyik olyan étel, amit hiányolok Svédországban. Ekkorra kint már jócskán besötétedett, a telefonom kijelzője pedig negyed hatot mutatott, így búcsút vettem vendéglátóimtól, hiszen alig egy órával később már a göteborgi Nils Ericsonterminalenen volt jelenésem, ahonnan Borås felé vitt az utam. Gyöngyvér és Sture készséggel igazítottak útba és tervezték meg nekem a megfelelő menetrendet, amivel, ha sietve is, de időben célba értem. Az egyórás buszút során pedig végig azon gondolkodtam, hogy vajon nem lett volna e jobb egy szokványos interjút készítenem, a fenti elbeszélős történet helyett. Ennek eldöntését már a kedves olvasóra bízom. A magam részéről egy sok tanulsággal szolgáló, igazán tartalmas és őszinte beszélgetést köszönhetek Gyöngyvérnek és Sturének, akiknek ezekkel a sorokkal is kívánok hosszú, boldog éveket.

 
Aurora Borealis

Aurora Borealis

Kedves Olvasó! 2020. december 22.
Kedves Híradó Olvasók! Az év elején vettem át a Híradó főszerkesztését. Nagy izgalommal fogtam neki az új kihívások teljesítésének, a márciusi szám még a vírus előtti boldog „békeidőkben” születhetett meg. Azóta ez már a harmadik lap, melyet a koronavírus szeszélyes…
Tovább
Jean-Paul Sartre: Az Undor

Jean-Paul Sartre: Az Undor

Könyvespolc 2020. december 22.
Valahol a Zen Buddhizmus és a Peyote kaktusz szakrális fogyasztásának metszéspontjánál bukkant fel Sartre neve a semmiből. Úgy értem, szinte egyidejűleg hivatkoztak rá valamilyen kontextusban az adott témákban aktuális olvasmányaim szerzői. Így került szóba az Undor c. regény is, amely…
Tovább
Egy kiállítás expresszív képei. Bengt Olsson kiállítása Göteborgban

Egy kiállítás expresszív képei. Bengt Olsson kiállítása Göteborgban

Képzőművészet 2020. december 28.
Meg kell, hogy szokjam, hogy a koronavírus miatt Göteborgban hol lehet, hol pedig a szigorúbb rendelkezések miatt nem lehet kiállításokat látogatni. Így ezúttal egy idén májusban látott kiállításról fogok írni. A most 90 éves művész egykori bemutatkozó kiállítása is az…
Tovább
„Hozzám ez a svéd nyugodtság, lazaság nagyon illik…”

„Hozzám ez a svéd nyugodtság, lazaság nagyon illik…”

Portré 2020. december 28.
1999-ben született és hatéves kora óta a „futballpályán ragadt”. 12 éves korában szerződött az FTC-hez, szerepelt az U17-es és az U19-es magyar válogatottban, 2019 februárja óta pedig már a felnőtt nemzeti csapat tagja. 2020 júniusa óta a göteborgi Kopparbergs csapatát…
Tovább
Óriási felelősség külföldön magyarnak lenni!

Óriási felelősség külföldön magyarnak lenni!

Portré 2020. december 28.
Nemrég felkérést kaptam, hogy készítsek interjút Lázár Oszkárral, én pedig örömmel tettem eleget a feladatnak. Ilyenkor az ember sok mindent hall, sokat tanul: én most leckét kaptam szerénységből, alázatból, hiszen ahogy Oszkárék fogadtak otthonukban – barátságosan, mintha csak a szokásos…
Tovább

Egyesületek

Hírek a malmői Hungaroclubból

Hírek a malmői Hungaroclubból

A 2020-as év – sajnos – nem egy szokványos év lett. Sokan álmainkban sem gondoltunk arra, ami bekövetkezett…
A pandémia ellenére is összetartunk

A pandémia ellenére is összetartunk

Eme évünk megközelítőleg sem alakul a legjobban, azonban az egykori LMKF fiatalok nem adja fel céljait. Elsősorban névváltozással…
Strängnäsi istentisztelet 2020

Strängnäsi istentisztelet 2020

Rendhagyó módon került megrendezésre immár 12. alkalommal a magyar mártírok emlékére megrendezett istentisztelet a strängnäsi Dómtemplomban. Mivel a…
Én beszélni magyart...

Én beszélni magyart...

A legtöbb külföldön élő magyarnak ismerős a fenti jelenség, de sokan csak legyintenek rá, mondván: „olyan aranyos, ahogy…
Egy képzeletbeli riport Göteborgból

Egy képzeletbeli riport Göteborgból

Normális körülmények között ez az írás arról szólna, hogy november nyolcadikán miként tért vissza a Tavaszi Szél a…

Támogasd újságunkat!

A Híradó a Svédországi Magyarok Országos Szövetségének rendszeresen megjelenő lapja.

A lap célja a Svédországban működő magyar egyesületek éltének bemutatása, a magyar nyelv és hagyományok ápolása valamint a kapcsolattartás az országban szétszórtan élő magyar olvasók között. Az újságot a tagegyesületekben tagdíjat fizető családok térítésmentesen kapják kézhez.

Annak ellenére, hogy a Híradó szerkesztősége önkéntes alapon végzi munkáját, az újság kiadásának költségei – a nyomdai költségek és a postázás – mégis jelentős anyagi terhet jelentenek a SMOSZ számára.

Kérjük, csatlakozz a Híradó Baráti Köréhez, és tagdíjad befizetésével támogasd az újság további megjelenését!

 

Éves tagsági díj családonként: 100 kr

A tagdíjat a következő számlára lehet befizetni:

Bankgiro 244-1590

Nem kapta kézhez a Híradót?

 

Kimaradt Híradó szám esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket. Szerkesztőségünknek nincs módjában az elveszett, vagy nem kézbesített példányokat pótolni.

 

Címváltozás esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket, mert ők állítják össze és küldik el a tagság frissített névsorát a SMOSZ címlista felelősének.

Free Joomla templates by L.THEME