A Svédországi Magyarok Országos Szövetségének lapja
 

Egy darab magyar föld Svédországban - Házat vásárolt a SMOSZ az Ifjúsági Központ számára

 

Kedves svédországi magyarok! Kedves tagtársaink! 
 
A Svédországi Magyarok Országos Szövetségét régóta foglalkoztatja a kérdés, miként lehetne megoldást találni az itt nevelkedett, vagy másod- és harmadgenerációs magyar fiatalok megtartására közösségünk számára. A válasz egyértelmű: csak úgy lehetséges ez, ha számukra olyan találkozási lehetőséget biztosítunk, ahol együtt lehetnek más vidékeken élő magyar fiatalokkal. Ahol a közösségi élmény megélése helyhez kötött. A megoldás a Svédországi Magyar Ifjúsági Központ létrehozása! Egy darab magyar föld Svédországban!
 
 

A leendő Svédországi Magyar Ifjúsági Központ - Fotó: Bitay Zsolt

 

Ezen gondolat mentén a Svédországi Magyarok Országos Szövetsége 2011-es augusztusi közgyűlése a Svédországi Magyar Ifjúsági Központ létrehozásáról határozott. A 2012-es nyári közgyűlés megbízást adott a vezetőségnek, keressen olyan ingatlant, amely megfelel elvárásainknak. Az elmúlt másfél évben tucatnyi ajánlatot vizsgáltunk meg és vetettünk el, mert nem feleltek meg elvárásainknak.
Hosszú munkánkat idén ősszel végre siker koronázta: találtunk egy olyan épületegyüttest, amely számunkra megfelelő és olyan kikiáltási ára volt, melyet vállalni lehetett. Mindez Småland festői környezetében: Hälleberga menedékház, Orreforstól néhány kilométerre, északi irányba.
 
A 1000 négyzetméteres lakófelület egy 10.100 négyzetméteres telken fekszik. Jelenleg mint turistaszálló működik (B. & B.), két részből áll: egy központi épületből és egy másik részből, ahol a hálószobák többsége található. A két épületet folyosó köti össze, ami ma recepcióként működik. A telken van még egy 50-60 négyzetméteres épület, ami javításra szorul. A telek saját tulajdon (friköpt), be van kerítve és nincsenek közel szomszédok, akiket esetleg zavarhatnánk. A legközelebb levő tó gyalog 800 méterre van, autóval két kilométerre.
 
A 22 hálószoba mindegyikében mosdókagyló, kettőben még fürdőszoba is található. Jelenleg 54 személy szállásolható el, de a szobák több mint a fele csak kétágyas, így a kapacitás könnyen kibővíthető 75-80 szálláshelyre. Nagy ebédlő, tálaló, modern ipari konyha, egy kis konyha, hall, társalgó, fürdőszobák és egy nagy nappali mind a mi kényelmünket szolgálja. A „nagyházban” egy több helyiséges pince és beépíthető padlástér van.
 
Az épületben levő bútorzat öt évnél fiatalabb, akár a konyhai gépek zöme. 2008-ban az egyik részen cseréltek tetőt, majd 2010-ben a másik részen is. Ugyancsak 2010-ben beszereltettek egy nagy kapacitású modern földhőszivattyút (bergvärme), amivel mindent ki lehet fűteni.
 
Hiányosságként említhetjük: egy fürdőszobát be kell fejezni, a nyílászárók zöme javításra vagy cserére szorul, a meglévő fürdőszobák és az ágyak számát is bővíteni kell ahhoz, hogy 75-80 személy kényelmesen elférhessen.
 
Mindezért 1 850 000 korona volt a kikiáltási ár. Ez magában foglal mindent, ami ma a házban van, (kivéve a tulajdonosok személyes holmijait és egy televíziót) továbbá egy nagy fűnyíró gépet, kerti és egyéb szerszámokat.
 
 
Fotó: Bitay Zsolt
 
Október végén itt találkozott a vezetőség, még egyszer alaposan átvizsgált mindent, s úgy döntött, ez nekünk nagyságban és árban is megfelel. Mivel jó az esély a költségek kigazdálkodásához, a tárgyalások megkezdéséről egységesen határozott a vezetőség . Hosszú, többlépcsős és minden részletre kitérő tárgyalások eredményeként megállapodtunk az eladóval (ingatlanközvetítőn keresztül) 1 690 000 koronás vételárban. Az eladóval arról is megállapodtunk, átad minden olyan információt, ami a menedékház működtetéséhez szükséges: a törzsvendégeik elérhetőségeit, valamint a honlapjukat, telefonszámukat, tehát mindent, ami a zavartalan tulajdonosváltást szolgálja. Ez az objektum kitűnően tudja helyettesíteni azokat a helyeket, ahol eddig rendezvényeinket tartottuk, mivel a befogadóképesség és a telek is jelentősen nagyobb. Minden összejövetelt, találkozót, konferenciát, tábort meg tudunk itt tartani, nem csak gyerekeink és fiataljaink, hanem felnőtt tagságunk számára is. Nem kell senkivel egyeztetnünk, mi magunk tervezhetjük programjainkat. A SMOSZ tagságának egyénileg is lehetősége lesz látogatni vagy használni közös vagyonunkat.
 
Minden egyesületünknek, tagunknak hasznos lesz ez a szép objektum, melyet 2013. március elsején vesszük birtokba.
Aki kíváncsi, ezen a címen nézheti meg: http://sik.smosz.org
 
A vételár egy ilyen nagyságú és állapotban levő ingatlanhoz képest nagyon kedvező, de ahhoz, hogy minél hamarabb kifizethessük és a szükséges felújítási és bővítési munkánkat elvégezhessük, további forrásokra van szükségünk.Szövetségünk vezetősége mindent elkövet annak érdekében, hogy anyagi támogatókat találjon, valamint pályázatokon is részt veszünk, de szükség van mindnyájatok támogatására. Ezért gyűjtést indítunk.
 
Kérünk mindenkit, aki fontosnak tartja a svédországi magyarok utánunk következő generációjának megtartását közösségünk számára, lehetőségei szerint anyagilag is támogassa az ingatlan megvételét, felújítását és bővítését.
 
Korábbi gyakorlatunknak megfelelően lehet támogatni egy összegben vagy több részletben. Az adakozók névsorát folyamatosan közzétesszük a Híradóban, a magánszemélyek esetében az adományozott összeg feltüntetése nélkül, jogi személyek esetében (egyesületek, cégek, stb.) az összeget is feltüntetjük.
 
Támogatásaitokat a következő számlaszámra legyetek szívesek befizetni, feltüntetve neveiteket is.: 
PlusGirokonto 4414044-0 
 
Úgy véljük, közösségünk képzeletbeli karácsonyfája alá ennél szebb és hasznosabb „ajándékot” nem tehetünk le. Kérünk Benneteket, átérezve jövőnk szempontjából ennek a tervnek fontosságát, anyagi támogatással is segítsetek a megvalósításában! Mutassuk meg, hogy a svédországi magyar közösségben van erő, van elszántság és tenni akarás a közös jövőnkért!
 
Mindnyájatoknak és szeretteiteknek áldott karácsonyi ünnepeket és sikerekben gazdag boldog újesztendőt kívánok! 
 
Az Országos Szövetség vezetősége nevében barátsággal üdvözöl Benneteket:
 
Bihari Szabolcs
 
Aurora Borealis

Aurora Borealis

Kedves Olvasó! 2020. december 22.
Kedves Híradó Olvasók! Az év elején vettem át a Híradó főszerkesztését. Nagy izgalommal fogtam neki az új kihívások teljesítésének, a márciusi szám még a vírus előtti boldog „békeidőkben” születhetett meg. Azóta ez már a harmadik lap, melyet a koronavírus szeszélyes…
Tovább
Jean-Paul Sartre: Az Undor

Jean-Paul Sartre: Az Undor

Könyvespolc 2020. december 22.
Valahol a Zen Buddhizmus és a Peyote kaktusz szakrális fogyasztásának metszéspontjánál bukkant fel Sartre neve a semmiből. Úgy értem, szinte egyidejűleg hivatkoztak rá valamilyen kontextusban az adott témákban aktuális olvasmányaim szerzői. Így került szóba az Undor c. regény is, amely…
Tovább
Egy kiállítás expresszív képei. Bengt Olsson kiállítása Göteborgban

Egy kiállítás expresszív képei. Bengt Olsson kiállítása Göteborgban

Képzőművészet 2020. december 28.
Meg kell, hogy szokjam, hogy a koronavírus miatt Göteborgban hol lehet, hol pedig a szigorúbb rendelkezések miatt nem lehet kiállításokat látogatni. Így ezúttal egy idén májusban látott kiállításról fogok írni. A most 90 éves művész egykori bemutatkozó kiállítása is az…
Tovább
„Hozzám ez a svéd nyugodtság, lazaság nagyon illik…”

„Hozzám ez a svéd nyugodtság, lazaság nagyon illik…”

Portré 2020. december 28.
1999-ben született és hatéves kora óta a „futballpályán ragadt”. 12 éves korában szerződött az FTC-hez, szerepelt az U17-es és az U19-es magyar válogatottban, 2019 februárja óta pedig már a felnőtt nemzeti csapat tagja. 2020 júniusa óta a göteborgi Kopparbergs csapatát…
Tovább
Óriási felelősség külföldön magyarnak lenni!

Óriási felelősség külföldön magyarnak lenni!

Portré 2020. december 28.
Nemrég felkérést kaptam, hogy készítsek interjút Lázár Oszkárral, én pedig örömmel tettem eleget a feladatnak. Ilyenkor az ember sok mindent hall, sokat tanul: én most leckét kaptam szerénységből, alázatból, hiszen ahogy Oszkárék fogadtak otthonukban – barátságosan, mintha csak a szokásos…
Tovább

Egyesületek

Hírek a malmői Hungaroclubból

Hírek a malmői Hungaroclubból

A 2020-as év – sajnos – nem egy szokványos év lett. Sokan álmainkban sem gondoltunk arra, ami bekövetkezett…
A pandémia ellenére is összetartunk

A pandémia ellenére is összetartunk

Eme évünk megközelítőleg sem alakul a legjobban, azonban az egykori LMKF fiatalok nem adja fel céljait. Elsősorban névváltozással…
Strängnäsi istentisztelet 2020

Strängnäsi istentisztelet 2020

Rendhagyó módon került megrendezésre immár 12. alkalommal a magyar mártírok emlékére megrendezett istentisztelet a strängnäsi Dómtemplomban. Mivel a…
Én beszélni magyart...

Én beszélni magyart...

A legtöbb külföldön élő magyarnak ismerős a fenti jelenség, de sokan csak legyintenek rá, mondván: „olyan aranyos, ahogy…
Egy képzeletbeli riport Göteborgból

Egy képzeletbeli riport Göteborgból

Normális körülmények között ez az írás arról szólna, hogy november nyolcadikán miként tért vissza a Tavaszi Szél a…

Támogasd újságunkat!

A Híradó a Svédországi Magyarok Országos Szövetségének rendszeresen megjelenő lapja.

A lap célja a Svédországban működő magyar egyesületek éltének bemutatása, a magyar nyelv és hagyományok ápolása valamint a kapcsolattartás az országban szétszórtan élő magyar olvasók között. Az újságot a tagegyesületekben tagdíjat fizető családok térítésmentesen kapják kézhez.

Annak ellenére, hogy a Híradó szerkesztősége önkéntes alapon végzi munkáját, az újság kiadásának költségei – a nyomdai költségek és a postázás – mégis jelentős anyagi terhet jelentenek a SMOSZ számára.

Kérjük, csatlakozz a Híradó Baráti Köréhez, és tagdíjad befizetésével támogasd az újság további megjelenését!

 

Éves tagsági díj családonként: 100 kr

A tagdíjat a következő számlára lehet befizetni:

Bankgiro 244-1590

Nem kapta kézhez a Híradót?

 

Kimaradt Híradó szám esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket. Szerkesztőségünknek nincs módjában az elveszett, vagy nem kézbesített példányokat pótolni.

 

Címváltozás esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket, mert ők állítják össze és küldik el a tagság frissített névsorát a SMOSZ címlista felelősének.

Free Joomla templates by L.THEME