A Svédországi Magyarok Országos Szövetségének lapja
 

Egy darab magyar föld Svédországban - Házat vásárolt a SMOSZ az Ifjúsági Központ számára

 

Kedves svédországi magyarok! Kedves tagtársaink! 
 
A Svédországi Magyarok Országos Szövetségét régóta foglalkoztatja a kérdés, miként lehetne megoldást találni az itt nevelkedett, vagy másod- és harmadgenerációs magyar fiatalok megtartására közösségünk számára. A válasz egyértelmű: csak úgy lehetséges ez, ha számukra olyan találkozási lehetőséget biztosítunk, ahol együtt lehetnek más vidékeken élő magyar fiatalokkal. Ahol a közösségi élmény megélése helyhez kötött. A megoldás a Svédországi Magyar Ifjúsági Központ létrehozása! Egy darab magyar föld Svédországban!
 
 

A leendő Svédországi Magyar Ifjúsági Központ - Fotó: Bitay Zsolt

 

Ezen gondolat mentén a Svédországi Magyarok Országos Szövetsége 2011-es augusztusi közgyűlése a Svédországi Magyar Ifjúsági Központ létrehozásáról határozott. A 2012-es nyári közgyűlés megbízást adott a vezetőségnek, keressen olyan ingatlant, amely megfelel elvárásainknak. Az elmúlt másfél évben tucatnyi ajánlatot vizsgáltunk meg és vetettünk el, mert nem feleltek meg elvárásainknak.
Hosszú munkánkat idén ősszel végre siker koronázta: találtunk egy olyan épületegyüttest, amely számunkra megfelelő és olyan kikiáltási ára volt, melyet vállalni lehetett. Mindez Småland festői környezetében: Hälleberga menedékház, Orreforstól néhány kilométerre, északi irányba.
 
A 1000 négyzetméteres lakófelület egy 10.100 négyzetméteres telken fekszik. Jelenleg mint turistaszálló működik (B. & B.), két részből áll: egy központi épületből és egy másik részből, ahol a hálószobák többsége található. A két épületet folyosó köti össze, ami ma recepcióként működik. A telken van még egy 50-60 négyzetméteres épület, ami javításra szorul. A telek saját tulajdon (friköpt), be van kerítve és nincsenek közel szomszédok, akiket esetleg zavarhatnánk. A legközelebb levő tó gyalog 800 méterre van, autóval két kilométerre.
 
A 22 hálószoba mindegyikében mosdókagyló, kettőben még fürdőszoba is található. Jelenleg 54 személy szállásolható el, de a szobák több mint a fele csak kétágyas, így a kapacitás könnyen kibővíthető 75-80 szálláshelyre. Nagy ebédlő, tálaló, modern ipari konyha, egy kis konyha, hall, társalgó, fürdőszobák és egy nagy nappali mind a mi kényelmünket szolgálja. A „nagyházban” egy több helyiséges pince és beépíthető padlástér van.
 
Az épületben levő bútorzat öt évnél fiatalabb, akár a konyhai gépek zöme. 2008-ban az egyik részen cseréltek tetőt, majd 2010-ben a másik részen is. Ugyancsak 2010-ben beszereltettek egy nagy kapacitású modern földhőszivattyút (bergvärme), amivel mindent ki lehet fűteni.
 
Hiányosságként említhetjük: egy fürdőszobát be kell fejezni, a nyílászárók zöme javításra vagy cserére szorul, a meglévő fürdőszobák és az ágyak számát is bővíteni kell ahhoz, hogy 75-80 személy kényelmesen elférhessen.
 
Mindezért 1 850 000 korona volt a kikiáltási ár. Ez magában foglal mindent, ami ma a házban van, (kivéve a tulajdonosok személyes holmijait és egy televíziót) továbbá egy nagy fűnyíró gépet, kerti és egyéb szerszámokat.
 
 
Fotó: Bitay Zsolt
 
Október végén itt találkozott a vezetőség, még egyszer alaposan átvizsgált mindent, s úgy döntött, ez nekünk nagyságban és árban is megfelel. Mivel jó az esély a költségek kigazdálkodásához, a tárgyalások megkezdéséről egységesen határozott a vezetőség . Hosszú, többlépcsős és minden részletre kitérő tárgyalások eredményeként megállapodtunk az eladóval (ingatlanközvetítőn keresztül) 1 690 000 koronás vételárban. Az eladóval arról is megállapodtunk, átad minden olyan információt, ami a menedékház működtetéséhez szükséges: a törzsvendégeik elérhetőségeit, valamint a honlapjukat, telefonszámukat, tehát mindent, ami a zavartalan tulajdonosváltást szolgálja. Ez az objektum kitűnően tudja helyettesíteni azokat a helyeket, ahol eddig rendezvényeinket tartottuk, mivel a befogadóképesség és a telek is jelentősen nagyobb. Minden összejövetelt, találkozót, konferenciát, tábort meg tudunk itt tartani, nem csak gyerekeink és fiataljaink, hanem felnőtt tagságunk számára is. Nem kell senkivel egyeztetnünk, mi magunk tervezhetjük programjainkat. A SMOSZ tagságának egyénileg is lehetősége lesz látogatni vagy használni közös vagyonunkat.
 
Minden egyesületünknek, tagunknak hasznos lesz ez a szép objektum, melyet 2013. március elsején vesszük birtokba.
Aki kíváncsi, ezen a címen nézheti meg: http://sik.smosz.org
 
A vételár egy ilyen nagyságú és állapotban levő ingatlanhoz képest nagyon kedvező, de ahhoz, hogy minél hamarabb kifizethessük és a szükséges felújítási és bővítési munkánkat elvégezhessük, további forrásokra van szükségünk.Szövetségünk vezetősége mindent elkövet annak érdekében, hogy anyagi támogatókat találjon, valamint pályázatokon is részt veszünk, de szükség van mindnyájatok támogatására. Ezért gyűjtést indítunk.
 
Kérünk mindenkit, aki fontosnak tartja a svédországi magyarok utánunk következő generációjának megtartását közösségünk számára, lehetőségei szerint anyagilag is támogassa az ingatlan megvételét, felújítását és bővítését.
 
Korábbi gyakorlatunknak megfelelően lehet támogatni egy összegben vagy több részletben. Az adakozók névsorát folyamatosan közzétesszük a Híradóban, a magánszemélyek esetében az adományozott összeg feltüntetése nélkül, jogi személyek esetében (egyesületek, cégek, stb.) az összeget is feltüntetjük.
 
Támogatásaitokat a következő számlaszámra legyetek szívesek befizetni, feltüntetve neveiteket is.: 
PlusGirokonto 4414044-0 
 
Úgy véljük, közösségünk képzeletbeli karácsonyfája alá ennél szebb és hasznosabb „ajándékot” nem tehetünk le. Kérünk Benneteket, átérezve jövőnk szempontjából ennek a tervnek fontosságát, anyagi támogatással is segítsetek a megvalósításában! Mutassuk meg, hogy a svédországi magyar közösségben van erő, van elszántság és tenni akarás a közös jövőnkért!
 
Mindnyájatoknak és szeretteiteknek áldott karácsonyi ünnepeket és sikerekben gazdag boldog újesztendőt kívánok! 
 
Az Országos Szövetség vezetősége nevében barátsággal üdvözöl Benneteket:
 
Bihari Szabolcs
 
Levél az Olvasóhoz

Levél az Olvasóhoz

Kedves Olvasó! 2022. december 27.
Uraji köd / Fotó: Antal József Kedves Híradó Olvasók!
Tovább
Tao Te King

Tao Te King

Könyvespolc 2022. december 27.
Pár útravalót már felpakoltam erre a képzeletbeli könyvespolcra azokból az olvasmányokból, melyek az embert az olvasás örömén túl, mintegy segítőtársként kísérhetik életútján. Szóba került már jó pár meghatározó név, eszme, vallás, de ma álljon itt egy igazi klasszikus, amely immáron…
Tovább
„Tűz-víz-föld-levegő” – Angi István festőművész kiállítása

„Tűz-víz-föld-levegő” – Angi István festőművész kiállítása

Képzőművészet 2022. október 23.
2022 Angi István: Hegyek napsütésben, akril - vászon 2022.07.07 – 08.31. Bárczay kastély galériája, Felsőzsolca. Mintegy két tucat frissen készült olajfestmény és körülbelül ugyanennyi, főleg fából készült kisplasztika fogadja a látogatót Angi István kiállításán. A képek figuratívak, a legelvontabb alkotásokon…
Tovább
Sipos Loránd kiállítása a stockholmi Magyar Házban

Sipos Loránd kiállítása a stockholmi Magyar Házban

Portré 2022. október 23.
Bereczky-Veress Biborka: Bevallom, amikor felhívtam telefonon Sipos Lorándot, még nem ismertem őt és egyetlen festményét sem láttam élőben. Vezetőségi tagunk, Tiglezán Csilla, aki sajnos ma nem lehet jelen, hívta fel a figyelmünk a művész munkáira. Az interneten keresztül megtekinthető sok…
Tovább
„Néha jó az ismeretlenbe menni, mert az ember vágyik rá és sok mindent tanul általa”

„Néha jó az ismeretlenbe menni, mert az ember vágyik rá és sok mindent tanul általa”

Portré 2022. október 23.
Jégkorong kapus, többszörös magyar válogatott, egyben az első magyar játékos, aki az észak-amerikai jégkorong ligák legfelső osztályában játszott (NHL). 2008-ban tagja volt a szapporói jégkorong-világbajnokság győztes csapatának, de részt vett a 2009-es A csoportos jégkorong-világbajnokságon is. Kisgyerekkorban kezdett jégkorongozni, hatévesen…
Tovább

Egyesületek

Hírek a SOMIT háza tájáról… Hagyományaink nyomában

Hírek a SOMIT háza tájáról… Hagyományaink nyomában

Mindössze néhány héttel a rendkívül jól sikerült SOMIT családos tábor után egy hétvége erejéig (2022. október 21. és…
Újra elindulóban az ifik társasága

Újra elindulóban az ifik társasága

A tavaszi közgyűlésen bemutatkozott hat magyar fiatal, akik akkor lelkesen meséltek a jövőbeli céljaikról és arról, hogy miképpen…
Pedagógusok a házban

Pedagógusok a házban

A jó pedagógus olyan, mint a télen a kamrában lógó szárazkolbász, szalámi: minél több van belőle, és minél…

Támogasd újságunkat!

A Híradó a Svédországi Magyarok Országos Szövetségének rendszeresen megjelenő lapja.

A lap célja a Svédországban működő magyar egyesületek éltének bemutatása, a magyar nyelv és hagyományok ápolása valamint a kapcsolattartás az országban szétszórtan élő magyar olvasók között. Az újságot a tagegyesületekben tagdíjat fizető családok térítésmentesen kapják kézhez.

Annak ellenére, hogy a Híradó szerkesztősége önkéntes alapon végzi munkáját, az újság kiadásának költségei – a nyomdai költségek és a postázás – mégis jelentős anyagi terhet jelentenek a SMOSZ számára.

Kérjük, csatlakozz a Híradó Baráti Köréhez, és tagdíjad befizetésével támogasd az újság további megjelenését!

 

Éves tagsági díj családonként: 100 kr

A tagdíjat a következő számlára lehet befizetni:

Bankgiro 244-1590

Swish:

Swish


  

 

Nem kapta kézhez a Híradót?

 

Kimaradt Híradó szám esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket. Szerkesztőségünknek nincs módjában az elveszett, vagy nem kézbesített példányokat pótolni.

 

Címváltozás esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket, mert ők állítják össze és küldik el a tagság frissített névsorát a SMOSZ címlista felelősének.

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 

Free Joomla templates by L.THEME